print header

כל מה שצריך לדעת על טכנולוגיית המציאות המדומה והרבודה

במשך שנים ארוכות חלמנו על היום שבו הטכנולוגיה המודרנית תאפשר לנו לצאת לטיולים ברחבי העולם מבלי לקום מהכיסא, תעשיר את חיינו במידע שיופיע בפנינו בשנייה אחת ותגרום לנו לראות את העולם בצורה חדשה לחלוטין... ובכן מתברר שהיום הזה קרוב יותר מאי פעם, וזאת בזכות טכנולוגיות המציאות המדומה (Virtual reality) והמציאות הרבודה (Augmented Reality). חלקנו מעולם לא שמעו על המושגים הללו בעבר וחלקנו אינם מודעים למידת ההשפעה שיש לטכנולוגיות אלו על חיינו כבר כיום, כאשר אפילו צה"ל החל לקלוט את הפיתוחים האלה כמענה לאתגרים השונים איתם הוא מתמודד. אז בואו להכיר את הטכנולוגיה המדהימה שתלווה אתכם כבר בעתיד הנראה לעין, ושתשנה את המציאות שאתם מכירים מן הקצה אל הקצה.
 
אדם מביט בידיו עם משקפי מציאות מדומה
 

מה ההבדל בין מציאות מדומה לבין מציאות רבודה?

לפני הכל, בואו נעשה קצת סדר בעולם המושגים החדש הזה. "מציאות מדומה" ו"מציאות רבודה" נשמעות דומה מאוד ויש אפילו שמתבלבלים וחושבים שמדובר באותו הדבר, עם זאת, כשסוקרים את המושגים האלו לעומק מגלים כי מדובר בשני פיתוחים שונים: 
 
כולנו חווים ימים בהם מתחשק לנו להתנתק מן המציאות, לעצום את עינינו לכמה רגעים, לפקוח אותן ולמצוא את עצמנו במלון האהוב עלינו או סתם בצדו השני של העולם. טכנולוגיית המציאות המדומה מאפשרת לנו לעשות זאת באמצעות השפעה על חושי הראייה והשמיעה שלנו. המציאות המדומה היא מציאות ממוחשבת לחלוטין שמטרתה להעניק לנו תחושה כאילו שאנו באמת חווים אותה. טכנולוגיה זו משטה במוחנו על ידי הרכבת משקפיים אטומים בהם כל מה שנגלה לנו הוא "עולם" ממוחשב מבעד לשני מסכים הטבועים בעדשות. המשקפיים מגיבים לכל תנועה שאנו עושים ומאפשרים לנו להפנות את מבטנו לכל הצדדים, לצעוד לאורך העולם ובעצם לקבל תחושה כאילו אנחנו באמת שם. הסרטון המבדר הבא הוא דוגמה נפלאה לעד כמה טכנולוגיה זו עלולה לשטות בחושינו, שימו לב לאישה בפינה הימנית העליונה של המסך!
 
בניגוד למציאות המדומה, המציאות הרבודה כשמה כן היא – מוסיפה רבדים של מידע ויזואלי על המציאות האמיתית שאנו רואים ביומיום. טכנולוגיה זו נגישה עבורנו בשתי דרכים: האחת באמצעות משקפיים חכמים המקרינים לנו מידע על גבי עדשותיהם השקופות והשנייה באמצעות מצלמות ייעודיות המוסיפות מידע על גבי מסך המחשב, הטאבלט או הסמארטפון. רק נסו לדמיין כמה נוח וקל לבקש מן המשקפיים החכמים הנחיה כיצד לנסוע ליעד מסוים, ובמקום להביט מדי פעם ב-GPS של הנייד, פשוט לראות את ההנחיות והחצים על הכביש עצמו.
 
מקבלי ההחלטות בצה"ל כבר הספיקו להבין את חשיבותן של שתי הטכנולוגיות הללו, והם מאמינים כי ניתן יהיה לרתום אותן למאמצי הצבא לענות על האתגרים השונים של המציאות סבוכה באזורנו. לאחרונה, הוחלט לצייד את אחת מיחידות חיל התקשוב בזוג משקפי הולולנס (HoloLens) מבית היוצר של ענקית התוכנה מיקרוסופט, המשלבות בין המציאות המדומה לרבודה.
 

אז איך בעצם הכל התחיל?

נדמה כאילו שתי הטכנולוגיות הללו הגיחו אל אוויר העולם ללא כל התרעה מוקדמת במהלך השנים האחרונות, אולם בפועל רק עכשיו אנו רואים את תוצאותיהם של מחקרים ופיתוחים שונים שהעבודה עליהם נמשכה שנים רבות:
 
  • את הניסיונות הראשונים לתעתע במוחנו על ידי הצגת מציאות מדומה ניתן לראות כבר בתחילת המאה ה-19, אז המציא המדען האנגלי צ'ארלס וויטסטון את משקפי הסטריאוסקופ. משקפיים אלו עשו שימוש בשתי תמונות זהות אך בעלות זווית מעט שונה כדי לתעתע בתפיסה המרחבית של המוח ולהעניק לו תחושה כאילו שאנו צופה במצג תלת ממדי. לצורך המצאת הטכנולוגיה המוכרת לנו היום נדרשו למעלה מ-150 שנים נוספות, כאשר רק בסוף שנות ה-80 של המאה ה-20 המציא המדען האמריקאי ג'רון לנייר את המודלים הראשונים למערכות המציאות המדומה המודרנית.
סטריאוסקופ מעץ
 
  • המציאות הרבודה הוטבעה לראשונה כמונח מוכר רק בתחילת שנות ה-90 של המאה ה-21. את המצאתה נהוג לייחס לפרופסור האמריקאי תום קאודל (Tom Caudell) שביקש במקור לשדרג את מערכות המחשוב של המטוסים הקיימים עם תוכנה שתוכל להעניק לטייסים מידע על תנאי השטח שהם רואים בזמן אמת. גם כאן נדרשו עוד לא מעט שנים של פיתוחים טכנולוגיים עד שהמצאה זו הפכה לנחלת הכלל.

היכן ואיך ניתן להשתמש בטכנולוגיות הללו?

שימושים עכשוויים

שתי הטכנולוגיות נמצאות בשימוש הולך וגובר ומונגשות עבורנו בעזרת מגוון גאדג'טים מתוחכמים. הטכנולוגיה הזמינה יותר מבין השתיים היא משקפי המציאות המדומה, הנפוצים בעיקר בתעשיית הסרטים ובמשחקי הווידאו. כיום תוכלו למצוא מוצרים מתוחכמים בעלי יכולות עיבוד גרפיות מתקדמות במיוחד, דוגמת משקפי האוקולוס ריפט (Oculus Rift) וה-HTC, שנכון לעכשיו עלותם מסתכמת באלפי שקלים ואף מכפילה את עצמה אם מחליטים לקנות את המשקפיים יחד עם מחשב ייעודי. אם ילדינו ישחקו בעתיד הקרוב עם האוקולוס ריפט, נראה שהם דווקא ייכנסו לכושר לא רע בזכות משחקי הווידאו:
 
 
מן הצד השני ישנן לא מעט חלופות זולות ומהנות המוצעות על ידי חברות דוגמת FIREFLY, שהשיקה משקפיים בעלות של כמה מאות שקלים אליהן ניתן להצמיד את הטלפון החכם ולהשתמש בו בתור המקרן. באותו התחום, חברת גוגל הגדילה לעשות ויצאה עם החלופה הזולה ביותר בשוק נכון להיום, משקפי ה-Google CardBoard העשויות מקרטון, שעלותן מסתכמת בכמה עשרות שקלים בודדים.  
משקפי גוגל קארדבורד
גם טכנולוגיית המציאות הרבודה נמצאת כיום בשימוש, אך בעיקר עבור צרכים תעשייתיים בענף הבניין, בענף מכונאות הרכב ובטכנולוגיות חדשניות לניווט מונחה GPS. בתחום הפנאי, הטכנולוגיה זמינה כבר היום באפליקציות משחקים שונות העושות שימוש במצלמת הטלפון הנייד ומשלבות בין דמויות ממוחשבות לבין המציאות. כמו כן, ישנן חברות שכבר החלו לייצר אבי-טיפוס למשקפיים חכמים המציגים לנו מידע על גבי עדשותיהם, כשבראשן עומדת גוגל עם הגוגל גלאס (Google Glass). על פי חזונה של ענקית האינטרנט והטכנולוגיה הזו, מטרתם של המשקפיים תהיה להציג לנו ערב רב של מידע על גבי העדשה, החל ממזג האוויר ועד לכל מידע באינטרנט אותו לראות לנגד עינינו. בסרטון הבא תוכלו לקבל הצצה אל היכולות של משקפי הגוגל גלאס:
 
 
שימושים עתידיים
כפי שכבר הבנתם, כיום השימוש העיקרי לשתי הטכנולוגיות האלו מתמקד בעיקר בצרכי פנאי, אך ישנם לא מעט גורמים שמטרתם לרתום את טכנולוגיות המציאות המדומה והרבודה לתועלות מעוררות תדהמה במגוון תחומים אחרים. בתחום המציאות המדומה: מחקר שנערך באוניברסיטת דיוק שבארה"ב, הצביע על יתרונותיה של טכנולוגיה זו במתן טיפול יעיל יותר עבור אנשים המשותקים בגפיהם. כמו כן ייתכן שכבר בעתיד הנראה לעין, סטודנטים לרפואה יתנסו בשלל תרחישים של ניתוחים מדומים בעזרת טכנולוגיה זו. גם בתחום תרבות והטיולים נשמעים קולות מרעננים, וישנם כבר כאלו המציעים לטייל במוזיאונים ממוחשבים, כפי שתוכלו לראות בסרטון הבא:
 
 
בתחום המציאות הרבודה, נראה כי בעתיד הלא הרחוק נוכל לסרוק שטחים שלמים עם אפליקציות ייעודיות ולקבל מידע בזמן אמת על מסעדות, ברים חנויות ועוד. כמו כן, ישנם ניסיונות לרתום את הכלים שכבר עומדים לרשותנו כיום עבור אדריכלים ומהנדסים אזרחיים כדי שיוכלו לקבל נתונים על פרויקטים הנמצאים בעיצומם בזמן אמת. עם זאת, גם לטכנולוגיה זו ישנם צדדים שליליים וייתכן שיצוצו על גבי אפליקציות שכאלו ועל גבי עדשות המשקפיים החכמים מגוון פרסומות שיותאמו בדיוק למיקום שבו אנו נמצאים. אם זה אכן יהיה המצב, תהיה זו חדירה של תוכן פרסומי למרחב האישי שלנו כפי שאף פעם עוד לא חווינו. למרות העובדה הזו, רבים טוענים שמדובר בעובדה בטלה בשישים, שכן הטכנולוגיה הזו אולי תאפשר לנוב עתיד הקרוב לקבל מידע מועיל באמצע הרחוב, כפי שמוצג בסרטון הבא:
 
באופן מעט אירוני, טכנולוגיות המציאות המדומה והרבודה הוכיחו לנו שכמו תמיד – המציאות עולה על כל דמיון. מספיק להיווכח לפיתוחים העכשוויים הקיימים בתחומים אלו בשביל שנוכל לשער ולדמיין כיצד הן יתרמו לרווחתנו בעתיד הלא רחוק.
 

מקור: Maurizio PesceMaurizio PesceDavepape

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.