print header

18 עובדות מפתיעות על עטלפים

העטלפים כיכבו בכותרות בשנה האחרונה מסיבה שאיש לא ציפה לה, כשהשמועות טענו כי אדם שאכל עטלף הוא המקור להתפשטות נגיף הקורונה. האם יש אמת בשמועות אלו? ואם לא, מה הקשר בין עטלפים לבין וירוס הקורונה? החלטנו לחשוף אתכם לכמה עובדות מעניינות הנוגעות לעטלפים, שיראו לכם שמדובר בחיה הרבה יותר מרתקת ומפתיעה ממה שחשבתם, ובעובדה האחרונה אתם תגלו גם מה בדיוק הקשר בינה לבין וירוס הקורונה.
 
עובדות על עטלפים: עטלף מוציא לשון

1. עטלפים יכולים למצוא מזון בחשיכה מוחלטת. הם מאתרים את הטרף שלהם, שהוא בדרך כלל חרקים אלא אם כן הם צמחוניים, בעזרת צלילים גבוהים במהירות של 10-20 צלילים בשנייה. ההד שחוזר אליהם מאפשר להם להתמצא ו"לראות" מה נמצא בסביבתם.

2. עטלפים יכולים לעוף במהירות של עד 160 קמ"ש. העובדה הזו למעשה הופכת את העטלף ליונק המהיר ביותר בעולם, כשברדלס לצורך העניין יכול לרוץ במהירות של עד 130 קמ"ש.

3. חלק מהעטלפים ישנים שנת חורף בתוך מערות במהלך החודשים הקרים. הם יכולים לשרוד בטמפרטורות קרות קיצוניות, ואפילו להפשיר אחרי שקפאו לחלוטין ולהתעופף מחדש בקיץ.

עובדות על עטלפים: עטלפים ישנים

4. עטלפים יכולים לאכול עד 1,200 יתושים בשעה. בדרך כלל עטלפים אוכלים בכל לילה מזון ששווה למשקל גופם, ובכך הם בעצם עוזרים לצמצם הימצאות של חרקים מעופפים בסביבה שבה הם חיים.

5. רוב העטלפים מביאים לעולם רק צאצא אחד בשנה, ולכן רבים מהם נמצאים בסכנת הכחדה. האימא העטלפה יכולה למצוא את הצאצא שלה בין מאות אלפי עטלפים רק בזכות הקול והריח הייחודי שלו.

6. העטלף הגדול ביותר בעולם הוא השועל המעופף, שחי באיים שבאוקיינוס השקט, בדרום-מזרח אסיה ובאזור אוקיאניה. מוטת הכנפיים שלו היא עד 1.7 מטר, ושמו ניתן לו בגלל פניו, שנראים כמו פני שועל.

עובדות על עטלפים: שועל מעופף

7. העטלף הקטן ביותר בעולם הוא עטלף דבורה, שגודלו קטן יותר מגודל ציפורן ומשקלו קל יותר מזה של מטבע. זהו עטלף נדיר מאוד שחי בתאילנד ומיאנמר, כשכל הנראה יש רק כ-4,000 פרטים ממנו בעולם.

8. צואת העטלפים, שנקראת "גואנו", הוא הדשן האיכותי ביותר שקיים. בעבר גואנו היה מינרל הייצוא העיקרי של מדינת טקסס בארה"ב, עוד לפני הנפט.

9. בטקסס נמצאת קהילת העטלפים הגדולה ביותר בעולם, שחיה בתוך "מערת ברקן". לשם מגיעים מדי שנה, בין החודשים מרץ-אוקטובר, כמיליון עטלפים. בסרטון הבא ניתן לראות אותם מגיחים מהמערה.

10. ניתן למצוא עטלפים כמעט בכל מקום בעולם, פרט למדבריות ואזורי הקוטב. יש מעל ל-1,400 זנים שונים של עטלפים בכל רחבי העולם, כשבישראל ניתן למצוא 33 מינים.

11. יש עשרות מוצבים נטושים של צה"ל בגבול עם ירדן שמיועדים ללינת עטלפים. זה היה מיזם שנערך בשיתוף צה"ל, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, אשר נחל הצלחה גדולה.

12. בתלמוד נכתב על העטלף כי לאחר 7 שנים הוא נהפך לערפד. עם זאת, סביר להניח כי אין הכוונה לערפד המיתולוגי שכולם מכירים מסיפורי האגדות.

עובדות על עטלפים: עטלף על מתקן האכלה

13. ללא עטלפים ככל הנראה לא היו בננות, אבוקדו ומנגו. עצי הפירות האלה מסתמכים על עטלפים לצורך האבקה, וכך גם עצי אגוזים, תאנים וקקאו.

14. עטלף הוא היונק המעופף היחידי שקיים בעולם. עם זאת, יש יונקים אחרים שמסוגלים לדאות למרחקים קצרים, כמו למשל סנאי דואה. 

15. כמו חתולים, עטלפים מלקקים את עצמם כדי להתנקות. חלקם אפילו מלקקים ומטפחים אחד את השני, בין היתר כדי לסייע להסיר טפילים.

עובדות על עטלפים: עטלף תלוי הפוך

16. עטלפי ערפד לא מוצצים דם של בני אדם כמו שמסופר על ערפדים בסיפורי עם. ובכן, זה היה נכון עד לפני מספר שנים, כשלאחרונה חוקרים גילו מעט ערפדים שעירי רגליים שאכן צרכו במהלך חייהם דם של אדם. עדיין לא ידוע עד כמה המנהג הזה נפוץ, וזה הפתיע מאוד את עולם המדע מכיוון שהרכב הדם האנושי שונה מזה של החיות שעטלפי ערפד בדרך כלל צורכים.

17. עטלפים מהווים חמישית מכל היונקים שקיימים בעולם. כן, קראתם נכון. יש עד כדי כך הרבה עטלפים בעולם.

18. מדענים משערים שנגיף הקורונה התחיל ממוטציה שהתרחשה בגופם של עטלפים. חוקרים מאמינים שבעלי החיים הללו גם היו המקור לאבולה וזנים שונים של וירוס השפעת. עם זאת, סביר להניח שהווירוס עבר מעטלף לחיה אחרת ורק אז הגיע לאדם, כמו במקרה של סארס שהגיע מעטלף לחתול ואז לאדם, או MERS (תסמונת נשימתית מזרח-תיכונית) שהחלה אצל עטלף, עברה לגמל ואז הגיעה לאדם.

מקור התמונות: Dibyendu Ash
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.