print header

דברים שכדאי לדעת על יום הזיכרון והנצחת הנופלים

משפחות רבות שאיבדו את יקיריהם במלחמות ובפעולות האיבה, מתייחדות איתם ביום הזיכרון שחל ב-ד' באייר מאז 1951. הכתבה  הבאה תתאר את התפתחות קביעת התאריך של יום זה ברצף הזמן ותעסוק בדרכים להנצחת הנופלים.

התפתחותו של תאריך יום הזיכרון על ציר הזמן

לאורך השנים תאריך יום הזיכרון עורר דיונים של הצבא, רבנים, משפחות שכולות והממשלה עד לחקיקת יום זה בחוק מעוגן בכנסת ישראל. 
 
  • 1940 – יום הזיכרון נקבע ל-ד' באייר אך לא נערכו טקסים.
  • 1949 – לקראת יום העצמאות, נערכו אזכרות לנופלים וחיל האוויר קבע את י"א באייר כתאריך רשמי.
  • 1950 – לקראת יום העצמאות, המטכ"ל הוציא צו הקובע את ד' באייר כתאריך הרשמי ויום לפני יום העצמאות, אך הוא הוקדם בשל השבת ונערך 3 ימים לפני יום העצמאות. 
יום הזיכרון: חיילים עולים למטוס
  • 1951 – בן גוריון קבע שגם אם יום הזיכרון חל בשבת, הוא יעבור בצמידות ליום העצמאות ושניהם ידחו לאחר השבת.
  • 1963 – חוקקו בכנסת חוק שיום הזיכרון יחול סופית ב-ד' באייר ועגנו בחוק את התנהלותו והנצחתו.
  • 1980 – להנצחת חללי צה"ל נוספו גם אנשי המוסד והשב"כ.
  • 1998 – הוסיפו להנצחה גם את חללי פעולות האיבה.
לפיכך, בכל תזוזה של תאריך יום הזיכרון ביום-יומיים, תמיד יוזז גם יום העצמאות והם יהיו בסמיכות זה לזה. 

דרכים להנצחת הנופלים

יום הזיכרון נפתח בטקס המרכזי בהר הרצל ובטקסים נוספים בבתי יד לבנים ובאנדרטאות השונות הפזורות בארץ. מקומות הבילוי נסגרים, עומדים בצפירה בערב וביום המחרת בדקת דומייה, ומדליקים נר זיכרון בבתים ובמקומות ציבוריים. בנוסף, נהוג להנציח את הנופלים בערבי שירה, כשהמרכזי ביניהם הוא "שרים בכיכר" שנערך בכיכר רבין שבתל אביב עם מיטב זמרי הארץ. כמו כן, מתקיימים ערבי שירת לוחמים בבתי התרבות לצד דברי קריאה. גם ביום המחרת נערכות אזכרות, שהמרכזית שבהן היא בבית הקברות בהר הרצל ובבתי עלמין צבאיים ברחבי הארץ, לצד טקסים במוסדות החינוך ובבסיסי צה"ל המלווים בשירים ובקטעי קריאה המספרים על הנופלים. במקומות שונים מנציחים גם בהרצאות, והטלוויזיה ואתרי האינטרנט מנציחים את שמות הנופלים. אך ישנם גם מיזמים אחרים כמו פרויקט הזיכרון המיוחד של בית אבי חי.

פרויקט "פנים. יום. זיכרון"

זהו פרויקט אינטרנטי הנעשה באמצעות אנימציה המנציחה סיפורים אישיים של משפחות שכולות, המשתפות את סיפורן עם יוצרי האנימציה, וסרטיהן מוקרן באתר באופן קבוע וניתן לצפייה לא רק ביום הזיכרון. בנוסף, "סרטי פנים" , כך הם נקראים, מוקרנים בארץ ובחו"ל בטקסי הזיכרון ובמוסדות החינוך כפעילות העשרה והדרכה. כיום יש באתר 40 סרטי פנים שניתן לצפות בהם, אך מצפים שהמיזם יתרחב ככל שהמשפחות השכולות ישתפו את סיפורן האישי. פרויקט זה של בית אבי חי זוכה לתגובות מצוינות ברחבי העולם, ולמעשה מותיר זיכרון וירטואלי של הנופלים במערכות ישראל.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.