print header

האם הצבע הורוד באמת קיים?

קרן של אור לבן מורכבת למעשה מכל צבעי הקשת. ספקטרום האור הנראה נע בין אורך גל של 400-700 ננומטר, ומכיל את הצבעים אדום עד סגול, עם כתום, צהוב, ירוק וכחול - שנמצאים ביניהם. אבל צבע אחד חסר לנו בתחום האור הנראה - הצבע הורוד. אם הצבע הורוד לא נמצא שם, אז כיצד אנחנו מסוגלים לראות אותו?


ספקטרום האור הנראה

הנה ניסוי קטן: הביטו בנקודה השחורה שבמרכז העיגול הורוד למשך חצי דקה, ולאחר מכן הסיטו את עיניכם והביטו על משטח לבן. מה אתם רואים? איזה צבע?

הייתם צריכים לראות עיגול בצבע ירוק. למה זה קורה?

לתופעה קורים דמות גרר. דמות גרר, היא תופעה בה ממשיכים לראות אובייקט מסויים גם כאשר הסטנו את עיננו מהאובייקט. זה מה שקורה כאשר אתם מסתכלים על מנורה דולקת. אתם תמשיכו לראות את חוט הלהט דולק גם אחרי שתסיטו את עיניכם.

התופעה מתחלקת ל-2 מקרים:
א. דמות גרר חיובית - בה האדם ממשיך לראות את האובייקט שהוא הביט בו גם לאחר שהסיט את עיניו ממנו. דבר זה קורה כיוון שלקולטנים יש זמן תגובה מסויים, כך שלוקח להם זמן להגיע לתגובה מלאה, כמו גם זמן מסויים להגיע לדעיכה מלאה.
ב. דמות גרר שלילית - מתרחשת כאשר הקולטנים של העין "מתעייפים" לאחר בהייה ממושכת, דבר שמחליש אותם. ברגע שמסיטים את העין ממקור הגירוי, הקולטנים שלא השתתפו נמצאים ב"כוח מלא", ושולחים אותות חזקים יותר ולכן נראה את הצבע המשלים.

לכל צבע קיים צבע משלים, כלומר הצבע ההפוך בדיוק לצבע שהעין רואה. הצבע המשלים של אדום, למשל, הוא טורקיז. תוכלו להיווכח בעצמכם בעזרת התמונה הבאה. הביטו בנקודה השחורה שבמרכז העיגול האדום למשך חצי דקה, ולאחר מכן הסיטו את עיניכם והביטו בקיר לבן.

לכל הצבעים שבספקטרום האור הנראה קיים צבע משלים, למעט צבע אחד - ירוק. נראה שיש חוסר איזון מסויים. מדוע הירוק מופלה לרעה?

ספקטרום האור הנראה מורכב ממגוון רחב של אורכי גל של קרינה אלקטרומגנטית. אור אדום הוא בעל אורך הגל הגדול ביותר, ואילו הסגול הוא בעל אורך הגל הקצר ביותר. לשאר הצבעים, יש אורכי גל הנעים באורכים שבין האדום לסגול. כאשר העין שלנו "רואה צבעים", מה שקורה באמת זה שאורכי גל מסויימים פוגעים ברשתית שלנו ומתורגמים במוח שלנו לצבע (זאת הסיבה אגב שבחושך לא רואים צבעים). הרשתית מנתחת את אורך הגל, המוח מעבד את המידע ומפיק לנו תמונה חזותית של מה שאנחנו חווים כצבעים.


גלגל הצבעים המשלימים

משמעות הדבר היא כי הצבעים קיימים אך ורק במוח שלנו - אורכי גל שונים המוחזרים מעצם מסויים. אך מה קורה במצב בו המוח שלנו מקבל מספר גלים בעלי אורך שונה?

כאשר העין מקבלת אור באורכי גל שונים, נוצר צבע במוח מהסכום של תגובת הקלט שעל הרשתית. לדוגמה, אם אור ירוק ואור אדום יפגעו בעין בבת אחת, המוח יפרש זאת כצבע צהוב - אמצע הדרך בין אדום וירוק בספקטרום האור הנראה. אך מה יקרה אם בעת ובעונה אחת יפגעו בעין גלי אור משני קצוות הספקטרום?

באופן כללי המוח יכול לפרש זאת בשתי אפשרויות:
א. אמצע הדרך בין האור האדום לאור הסגול - דהיינו הצבע הירוק. (צבע שלא מייצג כל כך שילוב של אדום וסגול).
ב. המוח "ימציא" צבע חדש.

הורוד הוא העדות לכך שהמוח בוחר באפשרות השנייה. הצבע הורוד נבנה כדי לגשר על הפער בין האדום לסגול כיוון שהצבע הזה לא קיים בספקטרום האור הנראה. זאת גם הסיבה מדוע הירוק הוא הצבע ההופכי של הורוד.

ולסיום, הנה אשליה אופטית מעניינת שמתקשרת לנושא של דמות גרר שלילית עם צבעים משלימים. הביטו בריכוז בנקודה השחורה שבמרכז התמונה במשך 15 שניות (יש טיימר שרץ אחורה). אל תסיטו את העיניים מן הנקודה גם כאשר הטיימר נגמר. שימו לב לצבע התמונה....

ליקט וערך: אוהד שלום.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
תכנים קשורים: מדע, מעניין, צבעים, ורוד, אורכי גל
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.