print header

4 סיבות לכך שכדאי לישראל לעבור למתכונת עבודה של 4 ימים בשבוע

האם צמצום שבוע העבודה ל-4 ימים זה רעיון טוב או רע? לפי מייק מלילו, מנכ"ל קבוצת וונדרלאסט מניו אינגלנד, התשובה היא שזה רעיון מצוין. מייק הבחין בכך שהעבודה מהבית במהלך מגפת הקורונה גבתה מחיר כבד מעובדיו, בין היתר עקב העובדה שלמעשה תמיד היו בעבודה ומחוברים אחד לשני דרך הרשת. לכן הוא קיבל החלטה נועזת – לתת לעובדים יום חופש נוסף ביום שני (היום הראשון של השבוע עבורם). הוא ניסה זאת למשך 3 חודשים, ולהפתעתו אלו היו שלושת החודשים הרווחיים ביותר של החברה עד היום. במקביל רמת הסיפוק של העובדים ומשפחותיהם עלתה פלאים - כל שנדרש מהחברה לצמצם זה כמה פגישות מיותרות שהעובדים היו מחויבים להשתתף בהן וזה הכל. 
 
הניסוי הזה גרם לקבוצת וונדרלאסט לעבור למתכונת של 4 ימי עבודה בשבוע באופן קבוע, וזו לא החברה היחידה שעשתה מהפך שכזה. ב-5 השנים האחרונות חלה עלייה של פי 4 ויותר בכמות המשרות הפנויות בחברות שעובדות 4 ימים בשבוע באתר ZipRecruiter – אתר פופולרי למציאת עבודות בארה"ב; מ-14 משרות שכאלה לכל 10,000 המספר עלה ל-62 לכל 10,000 בשנת 2020. המשרות הנפוצות ביותר שמוצעות במסגרת שכזו הן בתחומי המכירות והבריאות.
 
אף על פי שזה עדיין לא נפוץ כל כך בארה"ב, הרעיון הזה פחות נדיר במדינות אחרות. ראש ממשלת ניו זילנד, ג'סינדה ארדרן, המליצה למעסיקים בחודש מאי 2021 לעבור למתכונת עבודה של 4 ימים בשבוע כדי להגביר את רמת התיירות של התושבים בתוך המדינה, לאחר שהענף נפגע קשות ממגפת הקורונה. אפילו מוקדם יותר באותה שנה ממשלת ספרד אישרה פיילוט של 3 שנים שמטרתו לסייע לחברות לעשות את השינוי הזה, כשלטענתה עבודה למשך מספר רב יותר של שעות לאו דווקא מספקת תוצרים טובים יותר. פוליטיקאים ברוסיה ובבריטניה שוקלים לקדם הצעות חוק דומות.
 
עם זאת, רבים עדיין חוששים מהרעיון ומאמינים שהוא יפגע בעסק שלהם, ועדיין יש כמה יתרונות בולטים לשבוע עבודה קצר יותר – הנה 4 מהבולטים שבהם.
יתרונות שבוע של 4 ימי עבודה: אישה עובדת מול מחשב נייד

1. העובדים הופכים ליצרניים יותר

פגישות של יותר מדי אנשים שניתן לצמצם לדואר אלקטרוני אחד הן בין הסיבות המובילות לכך שעובדים מרגישים שזמנם בעבודה מתבזבז לשווא, בזמן שבפועל ניתן להשלים את העבודה עצמה בפחות שעות. במשרדי יפן של חברת מיקרוסופט התנסו בשבוע עבודה של 4 ימים מבלי להפחית במשכורת של העובדים באוגוסט 2019. הניסוי הזה הוביל לשיפור של 40% בכמות המכירות שנעשתה בהשוואה לקיץ הקודם ובנוסף לכך הרוב המוחלט של העובדים טען שהוא מרוצים מאוד מהשינוי.
 
חשוב לציין שלא כל עסק שביצע את השינוי חווה עלייה שכזו בתפקוד העובדים, אולם הרוב כן, ובמחקר שנערך בשנת 2019 באוניברסיטת רידינג נמצא כי כ-33% מהעסקים הבריטיים שיישמו את השינוי דיווחו על תפוקה גבוהה יותר. איגוד העובדים הבריטי אף דרש מעבר אוניברסלי לשבוע של 4 ימי עבודה, כשהטענה שלהם היא שהטכנולוגיה העכשווית מאפשרת לבצע תהליכים רבים באופן אוטומטי ובעזרת מכונות ומחשוב, מה שיכול להועיל לכולם.
 
זה גם יכול להועיל למעסיקים ולסייע להם ללמוד רבות על תהליכים מסוימים שלא עובדים טוב בחברה שלהם. "כששואלים את הצוות מה הם יכולים להספיק ב-4 ימים במקום ב-5 לומדים הרבה על הדרך שבה הארגון פועל ומתנהל", כך אומר מייק מלילו. לכן הוא ממליץ לכל חברה באשר היא להתנסות בכך.
יתרונות שבוע של 4 ימי עבודה: אנשים עובדים מול שולחן

2. הצעות עבודה בחברות שעובדות 4 ימים בשבוע מקבלות יותר פניות

הגמישות שמציע שבוע עבודה קצר יותר נחשב ליתרון עצום עבור מחפשי עבודה. ג'וליה פולאק, כלכלנית מאתר ZipRecruiter, גילתה שהצעות עבודה בחברות שעובדות 4 ימים בשבוע מקבלות בממוצע 15% יותר פניות מאשר אחרות באותו התחום, נכון לשנת 2018. "עד כה, הצעות שכאלה משכו 30% יותר אנשים בתחום הטיפול האישי, 24% יותר בתחום התיירות, 16% יותר בתחום הבריאות, 10% יותר בתחום הטכנולוגיה, 9% יותר בתחום החינוך ו-4% יותר בתחום הבנייה", כך היא מספרת.
 
מה שמפתיע זה שהנתונים האלה לא מעידים על פניות של עובדים עצלנים. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת רידינג 63% מהמעסיקים בבריטניה אשר עובדים במתכונת של 4 ימים בשבוע מדווחים על כך שהמאפיין הזה עוזר להם למשוך הרבה יותר אנשים כישרוניים לחברות שלהם.

3. זה טוב לאיכות הסביבה

פרט לכך שזה טוב לעובדים ולמעסיקים, מעבר לשבוע עבודה קצר יותר מועיל גם לאיכות הסביבה. בניתוח שנערך בשנת 2012 באוניברסיטת מסצ'וסטס נטען כי עבודה למשך פחות שעות מזיקה פחות לסביבה, כשהחוקרים כתבו, "מדינות עם פחות שעות עבודה משאירות פחות טביעת רגל אקולוגית ומייצרות פחות פחמן דו-חמצני". השינוי לטענת החוקרים נוצר בעקבות הפחתת כמות הנסיעות היומיומיות הנדרשות לעבודה וצריכת האנרגיה. 
 
ההשערה שלהם היא שיום עבודה אחד פחות בשבוע יכול להפחית את טביעת הרגל הפחמנית ביותר מ-30%, והחיסכון באנרגיה גם הוא מורגש, כשבניסוי שנערך על ידי חברת מיקרוסופט ביפן נמצא כי יום עבודה אחד פחות בשבוע מפחית את השימוש בחשמל במשרדים ב-23%.
יתרונות שבוע של 4 ימי עבודה: איש בחליפה ומולו איור של עץ

4. קל יותר לאזן בין חיי העבודה לחיים הפרטיים

לביטול יום עבודה בשבוע יש השפעה פסיכולוגית עצומה על העובדים. בשנת 2018 נערך שיתוף פעולה בין חברת ייעוץ נדל"ן מניו זילנד לבין חוקרים אקדמיים מאוקלנד, במסגרתו נערך מעקב אחרי 240 עובדים שקיבלו שכר של 40 שעות עבודה ב-4 ימים בשבוע. אחרי חודשיים העובדים דיווחו כי הם יכולים לבלות זמן רב יותר עם משפחתם וחשים פחות לחץ, ובאופן כללי העובדים דיווחו על שיפור של 24% באיזון שבין חיי העבודה לחיים האישיים שלהם. כתוצאה מכך החברה הפכה את שבוע העבודה הקצר לאפשרות קבועה עבור מי שבחר בכך.
 
אוליביה הנדי, אחת העובדים בקבוצת וונדרלאסט, טוענת שלפני השינוי הזה העבודה מהבית התישה אותה מאוד, ויום החופש הנוסף נתן לה פרץ של אנרגיה לעבודה. "יום נוסף, בין אם לעשות בו סידורים, לבלות בחוץ או לנוח, עשה שינוי של ממש בנפש שלי, ורואים את זה גם בעבודתי", כך היא מספרת. 

כמה מילים לסיכום

אז האם נזכה לראות שינוי שכזה גם בישראל? האמת היא שכבר יש אפשרויות שכאלה, אולם מצומצמות. רק הזמן יגיד אם אכן יקרה שינוי משמעותי בתפיסה של כלל המעסיקים, אך נראה שהמגמה ברחבי העולם המערבי נמצאת בעלייה, וספק שזה לא יגיע גם אלינו. "אני חושב שבטווח הארוך, זה לא יהיה מוזר כמו שזה נשמע לנו היום – לעבור מרחוק למשך 4 ימים בשבוע", אומר מייק מלילו. "לדעתי זה מסתכם באמון. האם אתה סומך שהאנשים שאתה בונה איתם את החברה שלך יעשו בחירות נכונות? אם כן, אתה לא צריך להשגיח עליהם כמו בייביסיטר". לאור העובדה שכיום חברות רבות עברו למתכונת של עבודה מהבית למרות שבעבר נטען שהדבר בלתי אפשרי, בהחלט יש סיבה להיות אופטימיים...
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.