פולין היא לא רק ארץ מוצאם של ישראלים רבים, אלא גם ליעד תיירותי שהפך לפופולארי במיוחד בשנים האחרונות. עד בוא הקורונה, עריה הגדולות כגון ורשה, קרקוב, פוזנן הפכו ל"נקודות חמות" לטיול עבור לא מעט ישראלים. אך יכול למעשה להיות שאחת מן הערים הגדולות ביותר בפולין, שבה שלל אטרקציות מרתקות ומעניינות שקשורות גם לא מעט למורשת היהודית של המדינה המזרח-אירופאית הזו, נותרה קצת בצל? בין אם הכרתם את שמה של לודז' ובין אם זה נשמע לכם כמו יעד חדש שטרם שמעתם עליו, כדאי שתדעו שמדובר בעיר הפולנית השלישית בגודלה, שבימי שגרה יכולה להוות עבורכם יעד נפלא לטיול עם כל המשפחה, כזוג או עם חברים. כדי לעזור לכם למצות אותה ברגע שתחליטו לבקר בה, אספנו עבורכם 10 מהאטרקציות הגדולות ביותר של לודז' שכדאי לכם לפקוד. כמובן שאם אתם עושים זאת בתקופה הנוכחית (מאי 2021), שבה הקורונה עוד מכה גלים באירופה, מומלץ לבדוק מראש אילו אטרקציות מתוך אלו המצוינות כאן פתוחות לציבור, באילו תנאים ומתי.
בשנת 1875 הקימה אחת מן המשפחות הגדולות והעשירות ביותר בלודז' דאז, משפחת הרבסט, אחוזה רחבת ידיים הממוקמת בסמוך לאגם קטן ונעים. בטרם מלחמת העולם ה-2, בעליה של הווילה המפוארת הזו נטשו אותה ולקחו איתם את כל הרהיטים ויצירות האומנות שהוחזקו בה. עם זאת, מאז המקום עבר שחזור נפלא וכיום הוא משמש לאתר תיירותי ראשון במעלה בלודז', הנחשב לאגף של מוזיאון האומנות של העיר, ומהווה דוגמה חיה ושובת עין למגוריהם של תעשייני העיר העמידים מן המאות הקודמות. הבית משובץ ברהיטים עתיקים והוא מכיל בתוכו גם את "גלריית המאסטרים הוותיקים" – המציגה את יצירותיהם של אומנים פולנים ואירופאיים מאותה התקופה.
גנה הבוטני היפה והפורח של לודז', השוכן בפארק זרודליסקה שברובע פולסי במערב העיר, מתפרש על שטח של יותר מ-600 אלף מ"ר ומכיל בתוכו לא פחות מ-3,500 זני צמחים ופרחים המחולקים ל-9 חלקות. הגן, שנוסד בשנת 1929 אך פיתוחו האמיתי החל רק אחרי מלחמת העולם השנייה, כולל גם ארבורטום (גן בוטני יערני שמתמקד באיסוף עצים), וכן מצעי צמחי מרפא מיוחדים כדוגמת שבטבט, צמח נר הלילה ופרע מחורר. ישנם כאן גם חלקים המוקדשים לפרחי האלפים וגן יפני בו צומחים זנים מן המזרח הרחוק. "בית הדקל" שנפתח כאן ב-1956 הוא אחד מנקודת הציון המועדפות בעיר, ויש בו אלפי זני צמחים מן המזרח הרחוק וכן סוגים שונים של קקטוסים.
אם אתם מהאנשים שיכולים ליהנות גם משופינג וגם מהיסטוריה, מומלץ לכם מאוד להגיע לכאן. מדובר במרכז קניות ובילויים רחב ידיים במיוחד, שנפתח כאן בשנת 2006, במה שנחשבת עד היום לאחת מתוכניות חידוש הבינוי הגדולות בתולדות פולין מאז תום מלחמת העולם השנייה. המנופקטורה שוכן למעשה במבנה לבנים תעשייתי משוחזר מן המאה ה-19, שהיה שייך לאיל הטקסטיל היהודי-פולני ישראל פוזננסקי. יש כאן לא פחות מ-300 (!) חנויות ובוטיקים למיניהם, כמו גם שלל מסעדות, בתי קולנוע, פאבים, סלוני יופי, מכון כושר, מרכז משחקי לייזר, אולם באולינג, קיר טיפוס ומוזיאון אינטראקטיבי למדע וטכנולוגיה. מכאן, אתם כנראה יכולים להבין שיש לכם את כל הסיבות להגיע למנפוקטורה ברגע שאתם בלודז'. אם אתם אנשי היסטוריה שגם מתעניינים במורשת של המקום – תוכלו למצוא כאן גם את מוזיאון המפעל, המפרט את עברו של המרכז התעשייתי ותעשיית הטקסטיל ששגשגה בעיר, והוא נחמד ונעים לכל הגילים.
בעולם יש כמה וכמה קתדרלות הקרויות על אלכסנדר נבסקי, שהיה נסיך רפובליקת נובגורוד וולדימיר – וכולן שייכות לכנסייה הרוסית-אורתודוקסית ומתהדרות ביופי כזה או אחר. זאת שבלודז' היא אתר תיירותי של ממש, העומד בגאון במרכזה של העיר כבר מהמאה ה-19. כמו הרבה מבנים אחרים כאן, היא הוקמה בחסותם ומימונם של התעשיינים העמידים של העיר באותה תקופה, קרל שייבלר, ישראל פוזננסקי ויוליוס קוניצר (אף אחד מהם לא נוצרי אורתודוקסי, דרך אגב). אתם מוזמנים להגיע לכאן כדי להתרשם מן המבנה המתומן הזה על כיפותיו התכולות עם עיטורי הזהב, ומפרטי אומנות ואייקונות מרשימים וססגוניים שנמצאים בו.
אם אתם רוצים להתרשם מן הטבע הבתולי והעתיק של לודז', פנו אל צפונה של העיר והגיעו ליער לגיווניצקי המתפרש על פני 12 ק"מ רבועים ונחשב לאחת משמורת הטבע הגדולות ביותר הנמצאות בעיר אירופאית כלשהי. כשתושבי לודז' רוצים למצוא להם איזו פינה שקטה בטבע – זה המקום אליו הם פונים; יער האלונים המרשים הזה – שתוכלו לראות בו גם עצי אורן, שדר ועוד זני עצים רבים נוספים – מכיל שבילי הליכה ורכיבת אופניים רבים דרכם אתם יכולים לסייר במרחביו הפתוחים. במרכז היער שוכן מתחם הנופש Arturówek, לידו תוכלו למצוא גדות אגם שבהן ניתן לשבת לפיקניק נחמד, כמו גם גני שעשועים ומתקני ספורט.
לא פחות מ-4.2 ק"מ – זה אורכו של רחוב פיוטרקובסקה, מה שהופך אותו לא רק לאחד מהמדרחובים הארוכים ביותר באירופה, אלא גם לאחד מרחובות הקניות הארוכים ביותר באירופה כולה! הודות לבניינים העתיקים והייחודים שמקיפים אותו מכל עבר, הארמונות והווילות של התעשיינים העשירים שחיו פה, הכנסיות ואתרי ההנצחה שמקיפים אותו – רחוב פיוטרקובסקה הוא הלב הפועם של לודז', לא רק מבחינת מסחר ושופינג אלא גם מבחינת שימור ההיסטוריה היפה של העיר. בין היתר תוכלו למצוא כאן כמה מהמסעדות, הברים והחנויות הטובים בעיר, כמו גם את מוזיאון תעשיית הטקסטיל המרתק ושלל פסלי דמויות מרהיבים. אז אל תחמיצו סיבוב ברחוב פיוטרקובסקה, בייחוד בשעות הערב התוססות.
מבנה התיאטרון הגדול של לודז' נוסד בשנות ה-60, כשהמדינה הייתה תחת כיבוש קומוניסטי – ואת הבניין בעל הסממנים הסובייטים שלו תוכלו עדיין לזהות בקלות. כיום עיקר ה"מומחיות" של המקום הוא במופעי אופרה ובלט מרהיבים, אך הוא מארח גם הופעות של מקהלות, תזמורות, זמרים ומוזיקאים מכל הגוונים. אם אתם חובבי תרבות, כדאי לכם לבקר באולם הזה כך או כך ולספוג קצת את האווירה הנהדרת שלו, בין אם אתם צופים במופע כלשהו בערב ובין אם פשוט מסיירים להנאתכם בסביבות המקום.
אחד המוזיאונים היותר יוצאי דופן שאפשר לראות בלודז' הוא מוזיאון התעלה הפנימית, שנמצא תחת כיכר וולנוסקי (Wolności Square). המקום הזה מצוי בחלק ממערכת ביוב תת קרקעית עתיקה – אורכה כ-140 מ' וגובהה כ-1.90 מ' – שעוצבה ונבנתה בתחילת המאה ה-20 על ידי המהנדס האנגלי וויליאם לינדלי. המקום הזה נחנך עבור הציבור כמוזיאון לראשונה בשנת 2008, וכיום הוא פתוח לסיורים בימי רביעי-ראשון. ההליכה בדרך הלבנים הזו, עמוק מתחת האדמה, תגרום לכם להבין איך למעשה נראית לודז' במפלס התת-קרקעי שלה. יודעי דבר יספרו לכם שרשת הולכת המים והביוב של לודז' מכילה לא פחות מ-4,000 ק"מ של תעלות ומנהרות שכאלו!
את ישראל פוזננסקי הזכרנו כבר מספר פעמים בכתבה הזו, מכיוון שאכן מדובר באחד מחשובי העיר לודז'. את עסקי הטקסטיל המשפחתיים שהיו בידיו הוא הפך לכדי תאגיד ענק שעסק בעיקר בעיבוד כותנה, מה שהפך אותו בזמנו "למלך הכותנה של פולין" ולאחד מעשירי העיר. הארמון שהשאיר אחריו הוא ללא ספק יצירת מופת – אף אחוזה בורגנית אחרת בלודז' לא מתקרבת למבנה מבחינת גודלה והרושם שמותיר העיצוב שלה. הארמון המרהיב הזה הוא גם משכנו של מוזיאון העיר לודז', שבו יש תערוכות קבועות המציגות את המורשת ההיסטורית, הפוליטית והמוזיקלית של הכרך הזה. התערוכה "הטריו של לודז'" למשל מציגה לראווה את 3 הקהילות הגדולות שחיו בעיר: יהודים, גרמנים ופולנים, וכן יש בה מעין פנתיאון המוקדש לתושביה הגדולים של העיר, גלריית יצירת המוזיקה של ארתור רובינשטיין ואוסף ציורים של אמנים יהודיים.
כשמבקרים בלודז', קשה להתעלם מהקהילה היהודית המפוארת שהייתה חיה בה והשאירה בה את חותמה עד עצם היום, כפי שכבר וודאי יכולתם להתרשם מביקור באתרים הרבים האחרים של העיר, שגם להם יש קשר כזה או אחר לעבר היהודי כאן. בית הקברות היהודי החדש בלודז' הוא אחד מהביטויים המובהקים לגודלה וחשיבותה של הקהילה היהודית כאן, והוא צריך להיות תחנת חובה לכל תייר המבקר בעיר – ובטח לישראלים. מדובר באחד מבתי הקברות היהודיים הגדולים ביותר בעולם, כשיותר מ-180 אלף יהודים קבורים במקום הזה שנוסד בשנת 1892, מתרומה ראשונית של מיודענו, ישראל פוזננסקי. הייחודיות של המקום הזה תלויה לא רק בהקשרים התרבותיים והדתיים של עמנו, אלא גם בעיצוב האבן של המצבות, המקושטות בסמלים יהודיים, במילים עבריות ובפסוקים מן התנ"ך. אחד מהחלקים החשובים לזיכרון ההיסטורי שישנו בבית הקברות הזה מכונה "שדה הגטו", שבו נקברו יותר מ-40,000 מיהודי גטו לודז' שנרצחו בשואה.
מקור התמונות: Krzysztof Belczyński, HuBar, Vassia Atanassova - Spiritia, Tomasz.grzegorczyk, Darekm135 (1) (2) (3), Mariusz Kucharczyk (1) (2), Sylwia Pełczyńska, Kamil Porembiński, Cezary p, François Xavier TESTU, Fred Romero, Zorro2212, Krzysztof Belczyński, Chrumps, Arewicz, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: