יש יעדים שאנחנו טסים אליהם בעיקר לחופשות רגועות ונעימות, כאלו שאנחנו מכנים "בטן-גב", שבהן אנחנו מתכננים בעיקר לבלות על חוף הים ובמלונות הכל-כלול. אחד מן היעדים שנודעו ככזה הוא האי היווני רחב הידיים כרתים, החמישי בגודלו מבין איי הים התיכון. אך חופשה בכרתים ממש לא חייבת להיות רק "בטן-גב" – בין אם אתם טסים לשם לטיול זוגי, משפחתי או קבוצתי עם חברים, דעו כי יש בכרתים מספר רב של אטרקציות מגוונות ומרתקות שניתן לחקור, ביניהן אתרי טבע רבים, כמו גם יעדים המספרים את סיפורו ההיסטורי רב השנים של האי ושל תרבות יוון העתיקה. אז אספנו עבורכם 12 אטרקציות בכרתים שכדאי לכם מאוד להכיר, ואנו מקווים שבחופשתכם הבאה שם תזכו לבקר לפחות בחלקם.
במרחק של כ-5 קילומטרים דרומית לבירת כרתים, הרקליון, ממוקם לו אחד מהאתרים ההיסטוריים החשובים והידועים ביותר באי רחב הידיים הזה – ארמון קנוסוס. אתר זה שימש כמרכז המסחרי והפוליטי של התרבות המינואית, שהתפתחה בכרתים בתקופת הברונזה, בסביבות האלף ה-3 לפני הספירה, ושגשגה עד המחצית השנייה של המאה ה-15 לפני הספירה. הארמון המפואר הזה, שהוא שריד לאותה תרבות מקומית עתיקה, נבנה בין המאה ה-7 למאה ה-4 לפני הספירה, ותוכלו לראות בו מספר עצום של לא פחות מ-1,200 חדרים, חלקם שופצו ושוחזרו על מנת להראות לנו את ההוד וההדר שאפיין את המקום בעבר. את קירותיו של הארמון מעטרים ציורים שונים, המתארים את החיים בכרתים בתקופת הברונזה המאוחרת.
ישנן אטרקציות שדורשות מעט יותר מאמץ מאחרות, וקניון סאמריה הוא בהחלט כזה – אך אם אתם מהמטיילים מיטבי הלכת ללא ספק כדי לכם לצאת לטיול אל אתר הטבע המרהיב הזה. מדובר בקניון הגדול ביותר בכרתים ובאחד הגדולים באירופה כולה, והוא נמצא בלב שמורת הטבע סאמריה, שבתחומי מחוז חאניה. אורכו של מסלול ההליכה כאן הוא לא פחות מ-16 קילומטרים, והוא מתמשך כ-5-7 שעות, אך כאמור אם אתם נמצאים בכושר הליכה – לא תצטערו לרגע שיצאתם אליו ותזכו לחוויה שלא תשכחו בחייכם. ההליכה מתחילה בגובה 1,230 מטר מעל פני הים, עוברת דרך "שערי הברזל" – אזור בו קירות הקניון, המתנשאים לגובה 300 מטרים, מתקרבים עד למרחק של 4 מטרים זה מזה – ומסתיימת באגיה רומלי שלחופי הים הלובי בדרום כרתים. המסלול פתוח למבקרים בין החודשים מאי לאמצע אוקטובר.
חאניה היא העיר השנייה בכרתים, הן מבחינת גודלה והן מבחינת צפיפות האוכלוסין בה, והיא אף שימשה כבירת האי עד שנת 1971. האזור העתיק של העיר הוא מקום חינני ויפה, התחום בשרידי חומה ונציאנית שהקיפה אותו בעבר, ותוכלו להסתובב ולשוטט בין הסמטאות הצרות שלו, המשובצות בתים קטנים, במשך שעות. הכיכר המרכזית של הרובע העתיק "כיכר אלפתריוס ונזילוס" מהווה גם היא מוקד משיכה לתיירים; בנוסף ניתן למנות גם את הנמל הוונציאני של העיר כמקום בו כדאי לבקר, אם כדי לראות את המגדלור היפה, שנבנה במאה ה-17 ונחשב לאחד מסמלי העיר, ואם כדי לשבת באחד מהמסעדות ובתי הקפה הרבים הפזורים באזור, וליהנות מכוס קפה וארוחת בוקר אל מול נופי הים הנפלאים.
לאורך רצועת החוף הצפון-מזרחית של כרתים, כ-65 קילומטרים מהרקליון, יושבת לה אגיוס ניקולאס, ביתם של מספר מתחמי נופש פופולאריים ואהובים. העיירה הנעימה והציורית הזו מציעה למבקרים בה שילוב בין חדש ומודרני לישן ומסורתי, ויש לה סגנון וקסם שכובשים את כל מי שמגיע אליה. אגם ווליסמני, הנמצא בלב העיירה, מושך אליו רבים המגיעים לכאן, ומעבר לנוף נהדר המשתקף ממנו, תוכלו למצוא סביבו גם בתי קפה ומסעדות בהן ניתן לבלות בנעימים. מלבד זאת, בסביבות אגיוס ניקולאס תוכלו לבקר במערת הנטיפים דיקטאון (Diktean), שבה, על פי המיתולוגיה היוונית, נולד זאוס, ראש האלים ביוון העתיקה. כמו כן אפשר גם לבקר בכפר הקטן והקסום קריטסה, שבו ניתן לרכוש מלאכות יד שונות מאמנים מקומיים.
אמנם כיום האתר התיירותי הזה נראה כמקום רגוע ושלו – אך לפני קצת יותר מ-250 שנים היה זה זירת ההתרחשות לאחת מהתקריות הטרגיות ביותר בתולדות כרתים. בשנת 1866 התמרדו תושבי כרתים כנגד השלטון העות'מאני שהחזיק באותה תקופה באי; במהלך המרד התבצרו כ-940 מהיוונים המורדים, מתוכם נשים וילדים רבים, במנזר ארקדי, והעות'מאנים הטילו על המקום מצור שנמשך כ-3 ימים. בסופו של דבר הצליחו העות'מאנים לפרוץ לתוך המנזר, אך המתבצרים – שהחליטו כי אינם רוצים להיתפס חיים - פוצצו חביות חומרי נפץ שהיו ברשותם, וכך מצאו את מותם יחד עם החיילים. כיום משמש המנזר, שנבנה במאה ה-5 על ידי ארקדיוס, קיסר האימפריה הביזנטית, כאתר תיירות המושך אליו רבים מהמבקרים בכרתים, וזאת בזכות הארכיטקטורה המרתקת שלו, המעוצבת בסגנון בארוק ונציאני מוקדם.
אם אתם רוצים לתפוס תמונות חלומיות ולחזות באחת מן הנקודות המתוירות והיפות ביותר בכרתים – פשוט אל תפספסו את לגונת באלוס, חוף ואתר טבע נהדר הממוקם במערב האי. נוף אקזוטי, חופים מוזהבים ויפיפיים ומי טורקיז רדודים ומעולים לרחצה – כל אלו מחכים לכם כאן, בלגונה הקסומה הזו, המרוחקת כ-60 קילומטרים מהעיר חאניה, וניתן להגיע אליה בנסיעה ברכב, או באמצעות מעבורת היוצאת מדי יום מהעיר קיסמוס – כ-18 קילומטרים מבאלוס. על החוף הנפלא הזה תוכלו כמובן להשתזף להנאתכם, לחזות בנוף שובה העין, להצטלם כאוות נפשכם, וכן לצאת לטיול אל האי גראמבוסה הסמוך, שבו שרידי מבצר ונציאני עתיק.
המוזיאון הנהדר הזה נהנה מן המוניטין של אחד מהמוזיאונים החשובים ביותר ביוון כולה, במיוחד בכל מה שקשור לאוסף היצירות ומלאכות היד מימי התרבות המינואית, ששגשגה כאן בזמן תקופת הברונזה. המוזיאון עצמו יושב בלב עיר הבירה של האי, באזור שבו שכן בעבר מנזר פרנציסקני שנחרב ברעידת אדמה בשנת 1856. כיום ישנם במקום לא פחות מ-20 חדרי תצוגה המסודרים על פי סדר כרונולוגי – כך שתוכלו להתחיל את סיורכם כאן מחדר המכיל שרידים מן התקופה הנאוליתית הפרהיסטורית, ולעבור אט אט לחדרים האחרים, שבהם אוספים מרשימים של תכשיטים, פסלונים ועבודות אמנות, כלי עבודה וכלי נשק מכל הזמנים והתקופות. אם אתם רוצים באמת להבין את התפתחותה של אחת הציוויליזציות העתיקות ביותר באירופה – אל תפספסו את המוזיאון המרכזי הזה.
באמצע הדרך בין שתי הערים הגדולות של כרתים, הרקליון וחאניה, יושבת לה העיר רת'ימנו, השלישית בגודלה באי, ובה הרובע העתיק הציורי והיפיפה - שבו שווה לבקר ובין סמטאותיו מומלץ להסתובב ולטייל. הרובע העתיק הזה, שנבנה בשנת 1204 על ידי הוונציאנים שכבשו את כרתים, השתמר באופן מפליא עד היום, ותוכלו לראות כאן מבנים רבים שנבנו בסגנון הוונציאני, לצד שרידים ממבנים נוספים שנוסדו כאן בימי השלטון העות'מאני (בין המאה ה-17 למאה ה-19). רבים מהמקומות ההיסטוריים כאן הוסבו למלונות בוטיק קטנים, חנויות וטברנות, כך שתוכלו להסתובב ברחובות הרובע בנעימים, ליהנות מן האדריכלות הקלאסית שלהם, לשבת ולבלות כמה שעות טובות בטברנות ובבתי הקפה, ואף לרחוץ ולהשתזף בחוף הים הנמצא מזרחית לרובע, אם בכך חפצה נפשכם.
אמנם, כפי שתלמדו מן הביקור כאן – כל החופים בכרתים הם יפים, אך יש משהו מיוחד ביותר בחוף שתוכלו למצוא באלאפוניסי, כזה שהופך אותו לאחד מן המועמדים הקבועים לתואר "החוף הטוב ביותר בעולם". אלאפוניסי הוא אי קטנטן היושב ממש בסמוך לחופי דרום מערב כרתים, ומופרד מן האי הגדול בלגונה כל כך רדודה – שניתן לעבור אותה בצעידה רגלית של 200 מטרים בסך הכל. המים מסביב לחוף בהירים וזכים, גווני החול נעים בין לבן נוצץ לוורוד רך, ונופי גן עדן של ממש נשקפים כאן מכל פינה. בעונת התיירות חופי אלאפוניסי יכולים להיות עמוסי תיירים, אך אם אתם רוצים לתפוס לכם פינה שקטה פשוט העמיקו פנימה אל תוך האי עד שתאתרו לכם אחת שכזאת.
המנזר בן המאה ה-17 הזה, הנמצא באזור חצי האי אקרוטירי שבמערב כרתים, מוקף בנוף טבעי יפייפה הכולל כרמים, מטעי זיתים ושורות ארוכות של עצי אורן. המנזר נוסד לקראת סוף השלטון הוונציאני בכרתים, והסגנון האדריכלי שלו כולל שילוב של עיצוב יווני אורתודוקסי ושל מנייריזם מערבי. תוכלו לראות כאן כנסייה מרשימה בעלת ארכיטקטורה ביזנטית, וכן שלל עמודים גדולים ומעוצבים בסגנונות שונים. בנוסף, ישנו כאן מוזיאון המציג יצירות אמנות קלאסיות, המתוארכות למאות ה-16-19.
אם אתם מטיילים בכרתים עם הילדים – אל תהססו להגיע לכאן ולעבור איתם את החוויה הנהדרת של סיור באחד מן האקווריומים הגדולים ביותר באירופה. האקווריום של כרתים, שנוסד בשנת 2005 על ידי עובדים לשעבר של המכון לביולוגיה ימית של כרתים, נותן למבקרים בו טעימה מרתקת מהעולם הימי הייחודי והמדהים. תזכו לחזות כאן בשפע של יצורים ימיים, מדגים למיניהם, דרך רכיכות ימיות כאלו ואחרות, ועד סוסי ים קטנטנים – בסך הכל יש כאן לא פחות מ-250 זני בעלי חיים, האופיינים למימי הים התיכון ומוחזקים בכ-60 מכלים. הביקור במקום, המרוחק כ-15 ק"מ מזרחית מהרקליון, הוא חוויה לכל המשפחה שממש לא כדאי לוותר עליה.
ספינלונגה הוא אי קטן ומבוצר, הנמצא בצד הדרום מערבי של הכניסה אל מפרץ אלונדה היפה; בעבר הרחוק היה האי חלק מחצי האי ספינלונגה, אך בשנת 1526 חצו אותו הוונציאנים מן היבשה באמצעות הקמת תעלה במקום. האי בוצר ובמשך שנים רבות היווה את קו ההגנה הראשון והעיקרי של המפרץ. מתחילת המאה ה-20 ועד שנות ה-60 שימש ספינלונגה כמקלט למצורעים, כשחולים במחלה הקשה הגיעו אליו מכל רחבי יוון. כיום נחשב האי לאטרקציה תיירותית, אליה מגיעים גם כדי לחזות בביצורים ובמבנים העתיקים הקיימים כאן, וגם כדי לקבל הצצה אל השרידים של מושבת המצורעים שהתקיימה פה במשך חצי מאה כמעט.
מקור התמונות:,highlights6, Martin Belam, Lourakis, Nelo Hotsuma, aconcagua, Thomas Münter, Ank@, Alexander Baranov, Carole Raddato, Bernard Gagnon, Daniel Enchev, Miguel Virkkunen Carvalho,
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: