print header

8 ערים תת-קרקעיות מסתוריות מרחבי העולם

מתחת לפני השטח של ערים מסוימות בעולם מסתתרות ערים נוספות, שנבנו עוד בתקופות עתיקות או אפילו במאה האחרונה, וכל אחת מהן היא הישג אדריכלי מרשים מאוד. בחלקן חיו הכורים שעבדו בהן, באחרות אנשים שנמלטו מרדיפה דתית, ויש כאלה שגם היוו מפלט לתושבים בתקופות מלחמה, אך מה שמרתק באמת זה האופן שבו הערים האלה נחפרו – באמצעים פשוטים ובכלי עבודה ידניים. כל אחת מהן מורכבת ומרשימה, ומספקת לנו הצצה לציוויליזציות מהעבר הרחוק, אז בואו נכיר כעת 8 ערים תת-קרקעיות מסתוריות מרחבי העולם בהן אפילו אפשר לסייר אם תגיעו יום אחד למקום.
 

1. העיר התחתית של נאפולי – איטליה

ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: מסדרון בעיר התחתית של נאפולי
העיר התת-קרקעית הזו מורכבת ממבוך של מנהרות צרות, תאים רחבים ובריכות רדודות, והיא נמצאת כ-35 מטר מתחת לעיר נאפולי שבאיטליה. מקורותיה הולכים אחורה לעבר הרחוק – עד למאה ה-5 לפנה"ס, אז היוונים חפרו את המנהרות עם כלים פשוטים והעבודה נמשכה בימי הרומאים. לקח מאות שנים עד שהושלמו החפירות ובתקופה המודרנית השתמשו במנהרות האלה כמקלט מפני הפצצות במלחמת העולם השנייה. כיום ניתן לסייר במנהרות, אז אם אתם מגיעים לנאפולי, מומלץ לשקול את האטרקציה הזו.
ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: באר תת קרקעית בעיר התחתית של נאפולי

2. המנהרות התת-קרקעיות של פילזן – צ'כיה

ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: בולי עץ במנהרות התת-קרקעיות של פילזן
המנהרות האלה נחפרו במהלך המאות ה-13 וה-14 כדי לספק לתושבי העיר פילזן מקום מקלט במהלך מלחמות, אך גם לצורך אחסון מזון ושימור בירה. בעבר היו מעליהן הרבה פאבים וחלקם נהגו להגיש בירה בתוך המנהרות אחרי שעות סגירת הפאב. הן נמתחות לאורך של כ-20 ק"מ, אך ניתן לסייר רק בחלק שאורכו 800 מטר. למרות שזה מרחק קצר יחסית, לאורכו של הקטע הזה יש 20 בארות מים שונות. 
ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: מסדרון במנהרות התת-קרקעיות של פילזן

3. דישיה צ'נג (העיר האטומית) של בייג'ינג – סין

ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: מנהרה בדישיה צ'נג
העיר התת-קרקעית הזו הוקמה כדי להכיל עד 40% מתושבי בייג'ינג במקרה של מלחמה עם רוסיה. זו רשת עצומה של מנהרות שנחפרה בחלל בגודל 85 קמ"ר במהלך תקופת המלחמה הקרה, והיום חלקים ממנה פתוחים לתיירים. חלקים מסוימים שלה אף מאוכלסים על ידי מיליוני אנשים – רובם מהגרים שהגיעו לעבוד בסין או סטודנטים מאזורים כפריים שחיים מתחת לקרקע בתנאים צנועים. יש יותר מ-90 כניסות שונות לעיר התת-קרקעית הזו, ולמרבה ההפתעה, יש שם גם בית קולנוע, כיתות לימוד, מסעדות ואפילו מספרה.
ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: מפה של דישיה צ'נג

4. העיר התת-קרקעית נאורס – צרפת

ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: מנהרה בנארוס
במקור המקום הזה היה עיר תת-קרקעית רומית מהמאה ה-3 לספירה, והיא מערכת מנהרות שנחצבו באיטיות מתחת לעיר בעלת אותו השם. במאה ה-9 חיו בה ויקינגים, ככל הנראה כשהסתתרו מפני רדיפות הנוצרים, ובשלב מסוים בהיסטוריה זה היה גם ביתם של כ-3,000 איכרים שאף גידלו בעלי חיים ובנו אורוות ו-3 כנסיות. במהלך מלחמת העולם הראשונה הסתתרו שם גם חיילים, שהשאירו גרפיטי על הקירות.
ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: עמוד מיוחד בנאורס

5. מאגר ירבאטן (בזיליקה) – טורקיה

ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: מאגר ירבאטן
המקום הזה, שזכה לכינוי "בזיליקה", הוא למעשה בור מים שנחשב לגדול ביותר באיסטנבול. הוא נבנה מתחת לארמון הקיסרים הביזנטים שלא שרד עד ימינו, והוא נתמך על ידי 336 עמודי שיש שמעוצבים בסגנונות יווניים, קורינתיים ודוריים. אחד העמודים הוא בעל עיטורים שנראים כמו דמעות, ומספרים שהעיצוב הזה הוא מעין אנדרטה למאות העבדים שמתו במהלך הבנייה של המקום. כיום המאגר הזה מוצף במים רדודים, אך יש גשר נמוך שעליו ניתן להתהלך.
ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: בסיס עמוד בצורת ראש אדם במאגר ירבטאן

6. מכרות המלח בווייליצ'קה – פולין

ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: אולם גדול מכרות המלח בווייליצ'קה
המכרות האלה נמצאים לא רחוק מקרקוב, והם נחשבים לבין העתיקים בעולם, כשפעלו ברצף מאז המאה -13 ועד שנות ה-90' של המאה ה-20. יש שם כמעט 3,000 אולמות וחדרים באורך כולל של 300 ק"מ, והכול פרוש על פני 9 מפלסים שהעומק המרבי שלהם הוא 327 מטר מתחת לפני הקרקע. כיום המלח שכורים שם משמש בעיקר ליצירת מזכרות לתיירים, והמבקרים יכולים לסייר ב-3.5 ק"מ מהמנהרות, בעומק של 64-135 מטר מתחת לפני הקרקע.
ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: דמויות ממלח במכרות המלח בווייליצ'קה

7. אורבייטו התת-קרקעית – איטליה

ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: מטחנה באורבייטו
העיר התת-קרקעית הזו נחצבה מתחת לעיר בעלת אותו השם לפני כ-2,500 שנה, על ידי אטרוסקים שחיפשו אחר מקור מים. השימוש במנהרות המשיך הרבה אחרי שהאטרוסקים עזבו, וכל ציוויליזציה שחיה שם השאירה את חותמה בכך שהמשיכה לחפור עוד ועוד מנהרות. כעת יש שם יותר מ-1,200 מנהרות ואפשר לבקר בהן במסגרת סיור שמאורגן על ידי מרכז המבקרים של העיירה.
ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: גרם מדרגות באורבייטו

8. דרינקויו – טורקיה

ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: דרינקויו
זוהי העיר התת-קרקעית הגדולה ביותר מבין מאות שנחצבו על ידי הנוצרים באזור קפדוקיה, אליה הם נמלטו מרדיפות וחיו במשפחות וקהילות גדולות. מאמינים שהמערות המקוריות נחצבו בין המאות ה-8 וה-7 לפנה"ס על ידי תושבים ממלכת פריגיה, אך הנוצרים דוברי היוונית הם אלו שהרחיבו את העיר התת-קרקעית הזו והפכו אותה למה שהיא היום. לעיר יש 20 מפלסים שכוללים גת לייצור יין וכנסייה, ויכלו לחיות בה עד 20,000 איש בעומק של 76 מטר מתחת לפני הקרקע.
ערים תת-קרקעיות מרחבי העולם: מנהרות בדרינקויו

מקור התמונות: Dominik Matus ,Armando Mancini , radim77, Eva Haunerová, Xiao Niao @ SK, Gary Todd, Raphodon, Zairon, Kurmanbek, Parisa, Cezary p, Renata3, michael kogan, Sailko, Nevit Dilmen

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.