1. פלאסה מאיור – מדריד, ספרד
הכיכר הזו תוכננה עוד במאה ה-16, אולם נבנתה רק בתחילת המאה ה-17 במראה מעט שונה מזה שאנחנו מכירים היום. הכיכר הנוכחית תוכננה ונבנתה מחדש בשנת 1790 בשל מכת שריפות שפקדה את האזור, ובמרכזה ניצב פסלו של פליפה השלישי רכוב על סוס, שתחת שלטונו נבנתה הכיכר המקורית. לאורך השנים הכיכר הייתה מקום שבו התקיימו אירועים רבים ושונים, ביניהם קרבות שוורים, משחקי כדורגל, הוצאות להורג, טקסי אוטו דה פה (כפרה וענישה פומבית) של האינקוויזיציה הספרדית ועוד.
2. פלאסה דה מאז'ו – בואנוס איירס, ארגנטינה
המקורות של הכיכר הזו מגיעים עד לשנת 1580, בה נוסדה בואנוס איירס עצמה על ידי חואן דה גאריי. הוא תכנן להקים באזור כיכר בעצמו, אך זנח את תוכניותיו, ובשנת 1608 קיבלו אנשי כמורה ישועיים חלק גדול מהשטח שהיה אמור לשמש לכך. בשנת 1661 מושל מקומי קנה את החלק המזרחי של השטח ושילב אותו במצודה החדשה של העיר, והחלק הזה הפך לפלאסה דה ארמס. לאחר כמאה שנה של הזנחה הוחלט להקים אכסדרה שחילקה את הכיכר, שהיוותה שוק מקומי ויצרה 2 כיכרות נפרדות – פלאסה דה לה ויקטוריה ופלאסה דל פוארטה. הכיכר המודרנית נבנתה ב-1884, כשהאכסדרה שהפרידה בין 2 הכיכרות נהרסה, וכיום במרכזה עומדת פירמידת מאי – האנדרטה הלאומית העתיקה ביותר בבואנוס איירס.
3. כיכר טרפלגר – לונדון, אנגליה
הכיכר הזו הוקמה להנצחת הניצחון של בריטניה על צרפת בקרב טרפלגר בשנת 1805. בעברה היא הייתה חלק מהשטחים של האורוות המלכותיות, ובשנת 1820 החלו לתכנן אותה, כשבנייתה הושלמה בשנת 1845. בשנת 2003 המבנה שלה שונה, והכביש שהקיף אותה מצפון הפך למעבר להולכי רגל בלבד. בכל אחת מארבעת פינות הכיכר יש מעמד לפסל, אולם רק על שלושה יש פסלים של המלך ג'ורג' הרביעי, הנרי הולוק וסר צ'ארלס ג'יימס נאפייר. המעמד הרביעי נועד לפסלו של המלך ויליאם הרביעי, אולם התקציב לבניית הפסל אזל טרם הסתיימה בנייתו. בשנת 1999 הציעה האגודה המלכותית לאומנות כי על המעמד הרביעי יוצגו פסלים שונים מעשה ידם של אמנים בני זמננו שיתחלפו ביניהם מדי שנה.
4. כיכר זוקלו – מקסיקו סיטי, מקסיקו
בתקופה הפרה-קולומביאנית, לפני שהספרדים הגיעו לדרום אמריקה, האזור שבו נמצאת הכיכר היה מרכז טקסי חשוב של האצטקים. שם הם בנו את המקדש הגדול של האל הראשי שלהם, הואויולולוצ'יטלי. לאחר הכיבוש הספרדי, הספרדים הרסו את המקדש האצטקי ובנו על חורבותיו את הקתדרלה המטרופוליטנית של מקסיקו סיטי ואת ארמון הנשיאות, כשהכיכר עצמה שימשה כמרכז של העיר הקולוניאלית החדשה. הכיכר הזו הייתה עדה לאירועים היסטוריים רבים, כולל הכרזת העצמאות של מקסיקו בשנת 1821, ומאז היא שימשה כמקום להתכנסויות המוניות, חגיגות לאומיות והפגנות פוליטיות. כיום היא מהווה סמל לתרבות ולזהות של מקסיקו, ונערכים בה חגיגות יום העצמאות, מצעדים, קונצרטים והצגות.
5. הכיכר הגדולה בבריסל – בריסל, בלגיה
בעבר, וככל הנראה עוד במאה ה-11, פעל כאן "שוק נמוך" שהיה סמוך לנהר הסן, ובתחילת המאה ה-14 ניהלו את הכיכר סוחרים וגילדות, זאת בין היתר מכיוון שהדוכסים מכרו את זכויותיהם שנוגעות למסחר למועצת העיר, שהייתה מורכבת מאותם סוחרים וגילדות. כך הכיכר ובית העירייה שנבנה לידה היו למעשה מעין סמל של סמכות עירונית כנגד הסמכות השלטונית שייצג ארמון קאודנברך במעלה גבעה לא רחוק משם. בשנת 1695, במהלך מלחמת תשע השנים בין צרפת למספר מדינות באירופה, נשרפו רוב מבני הכיכר. היא נבנתה מחדש בסגנון בארוקי מפואר, ולאורך המאות נפגעה שוב מספר פעמים ונבנתה מחדש. הכיכר שמרה על תפקידה המסחרי כשוק עד לסוף שנת 1959, וכיום, מדי שנתיים בחודש אוגוסט, מכסים את הכיכר בשטיח פרחים עצום, כפי שניתן לראות בתמונה.
6. כיכר העיר העתיקה – פראג, צ'כיה
הכיכר הזו שימשה עוד במאה ה-10 כשוק עירוני מרכזי, ועם הזמן היא הפכה למרכז החיים הציבוריים של פראג, בה נערכו שלל אירועים, החל משווקים וחגיגות ועד להוצאות להורג והפגנות פוליטיות. בין האטרקציות המרכזיות שבה ניתן למנות את השעון האסטרונומי, שהוא אולי האטרקציה המפורסמת ביותר בכיכר. השעון, שנוצר במאה ה-15, ממוקם על בניין העירייה ומציג מופע מדי שעה שכולל תנועה של דמויות שונות ומנגנונים מכניים. בכיכר יש גם מבנים מסגנונות אדריכלים שונים, כשהבולט שבהם הוא כנסיית טין הגותית, לה יש מגדלים בעלי צורה ייחודית שגובהם מגיע עד ל-80 מטר.
7. כיכר סן מרקו – ונציה, איטליה
זוהי הכיכר הציבורית היחידה בעיר שהיא אכן "כיכר" לפי ההגדרה, והיא מחולקת לכמה חלקים, ביניהם "הכיכר הקטנה סן מרקו" ו"הכיכר הקטנה של האריות". מבין כל המבנים שבכיכר, הבולט ביותר הוא בזיליקת סן מרקו שבצדה המזרחי, ובצדה הצפוני ניתן להבחין גם במגדל השעונים, שבחזיתו יש שעון שפועל ברציפות מאז שנת 1499. בכיכר מתקיימים האירועים הציבוריים החשובים ביותר של העיר, בדרך כלל בסופי השבוע, וכן טקס פתיחת פסטיבל המסכות השנתי.
8. כיכר טיין-אן-מן – בייג'ינג, סין
פירוש שמה של הכיכר הוא "שער השלום השמיימי", והיא קרויה על שמו של השער שנמצא בצדה הצפוני ושמפריד בינה לבין העיר האסורה. השער הזה נבנה בשנת 1417, והכיכר עצמה ב-1651, אולם היא הורחבה בשנת 1958 עד לפי 4 מגודלה המקורי. היא מפורסמת בעיקר עקב הטבח שביצע המשטר הסיני בכ-10,000 סטודנטים שהפגינו באופן לא אלים למען יישום רפורמות דמוקרטיות, וכיום יש בה מוזיאונים (המוזיאון להיסטוריה הסינית ומוזיאון המהפכה הסינית), וכן אנדרטה לזכר גיבורי העם, שגובהה הוא 38 מטר – כגובהו של הארמון הקיסרי.
9. הכיכר המרכזית של קרקוב – קרקוב, פולין
הכיכר הזו נבנתה במהלך המאה ה-13, והיא הייתה מיועדת לשמש כשוק למסחר, אולם לאחר הפלישה המונגולית לאירופה בשנת 1241 היא נהרסה. כשנבנתה מחדש בשנת 1257 תפקידה המסחרי הורחב, ומאז היא הייתה עדה לאירועים היסטוריים רבים, ביניהם טקסים מלכותיים, הוצאות להורג, מצעדי ניצחון וטקסי השבעה. יהודים סחרו כאן מאז המאה ה-15 עד לכיבוש פולין על ידי גרמניה הנאצית, אז שמה של הכיכר שונה ל"אדולף היטלר פלאץ". כיום הכיכר מוקפת במבנים היסטוריים וכנסיות, ובמרכזה בולט המבנה "אולם הבדים", שבנוי בסגנון רנסאנס ואותו ניתן לראות בתמונה. בניגוד למקובל בכיכרות אחרות בפולין, אין בכיכר הזו בית עירייה, וזאת מכיוון שהוא לא שרד עד ימינו.
10. כיכר טיימס – ניו יורק, ארה"ב
הכיכר הזה נקרה במקור "כיכר לונגאייקר", אולם לאחר שהמו"ל של עיתון הניו יורק טיימס העביר את הבניין הראשי של העיתון למבנה חדש ברחוב 42, הוא הצליח לשכנע את ראש עיריית ניו יורק דאז להקים במקום תחנת רכבת תחתית שנקרא "כיכר טיימס", ובסופו של דבר הכריז ראש העיר רשמית כי זה יהיה גם שמה של הכיכר. על אף שעיתון הטיימס עבר למבנה חדש ב-1913, שם הכיכר נותר כפי שהוא, וכיום זה המקום שמהווה את מרכז חגיגות ראש השנה האזרחית בניו יורק, כמו גם מרכז התיאטראות של ניו יורק ואזור הבילויים העיקרי של העיר. בכיכר יש שלל מופעים של אמני רחוב, עשרות מסכים אלקטרוניים ענקיים והפעילות העסקית פה מתקיימת 24 שעות ביממה.
11. כיכר פטרוס הקדוש – קריית הוותיקן
הכיכר הזו קרמה עור וגידים בין השנים 1656-1667 תחת פיקוחו של האפיפיור אלכסנדר השביעי, ובמרכזה ניצב אובליסק בגובה 25 מטר שהובא ממצרים בשנת 37 לספירה בפקודת הקיסר קליגולה ושהוצב במקומו בשנת 1585. הכיכר הזו יכולה להכיל עד כ-400,000 איש, והיא מוקפת משני עבריה באכסדרות עמודים עגולות. תכנון הצורה הזו נועד לדמות זרועות שחובקות את המאמינים, ומי שעומד בתוכה ומול הכנסייה מקבל כך אשליה שהיא גדולה הרבה יותר ממה שהיא באמת.
12. פיאצה דל קמפו – סיינה, איטליה
הכיכר הזו הייתה אחת מהגדולות ביותר באירופה של ימי הביניים, כשהאזור הפתוח שבה היה בעברו שוק שהוקם עוד לפני המאה ה-13. האתר עצמו שוכן על חורבות של פורום רומי, והרחבה, שנסללה בשנת 1349, עשויה מלבנים אדומות בצורת אדרה של דג. כך הרחבה למעשה מחלקת את הכיכר ל-9 אזורים שונים, וזה בא לסמל את שלטון התשעה (נובצ'י), שהקימו את הקמפו ושלטו בסיינה בימי הביניים. מאז הקמתה ועד היום הכיכר הזו מהווה מוקד החיים הציבוריים של העיר, ונערכים בה אירועים מרכזיים רבים, הכוללים קרנבל בחודש פברואר מדי שנה, וכן אירועים ליליים תחת הכוכבים בחודשי הקיץ.
13. ג'אמע אל-פנא – מרקש, מרוקו
בעברית ניתן לפרש את שמה של הכיכר כ"כיכר האבודים", והיא נמצאת בכניסה לעיר העתיקה של מרקש במרוקו, כשהיא נחשב לאחד האזורים המתויירים ביותר במרוקו כולה. היא מתוארכת לשנת 1147 יחד עם חומות העיר העתיקה, ולאורך השנים הורחבה ביחד עם חומות העיר. היא ידועה בעיקר בזכות השווקים הרבים שבה, כמו גם מופעי הרחוב שנערכים בה, הכוללים מופעי ריקוד מיוחדים. עקב המופעים הרבים שנערכים בכיכר, יחד עם השווקים והפעילות העירונית התוססת, הכיכר הזו הייתה המקור לרעיון של אונסק"ו ליצור רשימה של יצירות מופת של המורשת האנושית והבלתי מוחשית, כשהכיכר כמובן חלק ממנה שהוכרז רשמית בשנת 2008.
14. הכיכר האדומה – מוסקבה, רוסיה
הכיכר הזו נבנתה בסוף המאה ה-15 בפקודת הצאר איוואן השלישי, שהחליט להרוס את מבני העץ שסבבו את חומת הקרמלין בשל סכנה לשרפה בארמון הצאר. במקומם הוקמה ליד החומה המזרחית כיכר למסחר קמעונאי, לה היו מספר שערים, אולם השער היחידי שנותר כיום הוא שער התחייה. כנסיית וסילי הקדוש המפורסמת שנמצאת בחלקה הדרומי של הכיכר נבנתה בין השנים 1555-1560, ולאורך השנים נבנו שם עוד ועוד בנייני ממשלה ובנייני ציבור חשובים. את שמה היא קיבלה רק במהלך המאה ה-17, אז המילה הרוסית "קראסנאיה" הייתה "יפה" ולא "אדומה" כפי שהיא היום. לכן השם לא קשור ללבנים האדומות שמהן בנויים חלק מהמבנים שבסביבת הכיכר, וגם לא לצבע האדום בהקשרו הסובייטי או הקומוניסטי – היא אמורה כבייכול להיקרא "הכיכר היפה".
מקור התמונות: depositphotos.com
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: