print header

איך עובד השעון האסטרונומי בפראג ומה הסוד שהסתיר עד היום?

כל מי שביקר בפראג כנראה שראה את השעון האסטרונומי שבכיכר סטרומסצקה, שנבנה לפני יותר מ-600 שנה והוא השעון האסטרונומי העתיק ביותר בעולם שעדיין פועל. זהו מבנה מופלא שמאחד הנדסה מכנית מרשימה יחד עם אומנות יפהפייה, ואם יצא לכם לחזות בו ככל הנראה הבנתם זאת כבר ממבט ראשון. עם זאת להניח שגם אתם, כמו רבים אחרים, לא כל כך הבנתם מה הוא מראה פרט לשעה וכיצד הוא עושה את זה. לכן החלטנו להסביר לכם מה בעצם עושה השעון הזה ומה מטרתו, ועל הדרך לספר לכם כמה דברים מעניינים לגביו, כולל המסר הסודי שהוסתר בתוך אחד מפסליו והתגלה רק לאחרונה.
 
לחצו על התמונות על מנת לצפות בהן בגודל מלא
השעון האסטרונומי בפראג: השעון האסטרונומי של פראג

מה עושה השעון האסטרונומי של פראג?

כמו שעונים אסטרונומיים אחרים, השעון המפורסם של פראג מציג מידע אסטרונומי ומראה את מיקומי השמש, הירח וקבוצות הכוכבים ביחס לכדור הארץ, אך שלא כמו שעונים אסטרונומיים אחרים, הוא עושה הרבה יותר מזה. הוא מראה את השעה, הן בזמן מודרני והן בזמן צ'כי עתיק, וכן מספק מידע אסטרונומי נוסף ששעונים אחרים לא מראים ואף עורך מופע קטן לצופים בו בכל שעה עגולה.
 
לא מפתיע לגלות שבשביל רמה כזו של תפקוד מתקדם, המכניזם שבתוכו מפוצל לכמה חלקים נפרדים. החלק המרשים ביותר הוא של החוגה אסטרונומית שמייצגת את מיקומי השמש והירח ברקיע, וכן פרטי מידע אסטרונומיים אחרים. החוגה הזו היא בעצם סוג של אצטרולב, שהוא מכשיר מכני שבעזרתו נקבעו בזמנים עתיקים זוויות גרמי השמים ביחס לאופק. כדור הארץ, או מיקומו של המתבונן, מופיע במרכז החוגה.
 
על רקע השעון מופיע עושר של מידע לכל אחד שיודע כיצד לקרוא אותו; בטבעת החיצונית יש סדרת גליפים שמייצגת את הזמן הצ'כי העתיק; אחריה יש טבעת עם ספרות רומיות שמייצגת את שעון 24 השעות שאנו מכירים; אחריהן תוכלו לראות צבעים שונים בגווני כחול, אדום ושחור, שמסמלים כולם את שעות היום, הערב, הלילה וכדומה לפי צבע השמים; ופרט לכל זה מופיע גם מידע גיאוגרפי כמו מיקומי קו המשווה, חוג הגדי וחוג הסרטן.
השעון האסטרונומי בפראג: הסבר השעון האסטרונומי בפראג
על החוגה האסטרונומית מופיע גלגל המזלות, שמטרתו להראות את מיקום השמש במישור המילקה – המישור הגאומטרי שמכיל את מסלולו של כדור הארץ סביב השמש. הם מוצגים נגד כיוון השעון. 
 
החלק הבא והמרשים שבשעון הוא הפסלים שבו, שנראים תחילה דוממים, והם מסמלים את ארבעת סוגי הרוע שבעולם (לצד השעון) וארבעת סוגי הטוב (לצד לוח השנה). ממש מעל לשעון יש 2 דלתות כחולות שנפתחות כדי לחשוף את "תהלוכת השליחים"; בין השעות 9 בבוקר ל-9 בערב, בכל שעה עגולה, הפסלים שבשעון קמים לתחייה, כשפסל המוות מצלצל בפעמון ואז נפתחות הדלתות הכחולות ודרכן ניתן לראות פסלי אנשים קדושים מסתובבים.
 
כך זה נראה מבפנים:
מתחת לשעון ישנו לוח שנה עם מדליונים מאיורים, שכל אחד מסמל חודש אחר בשנה. בכל מדליון רואים דמויות שונות בשדות חקלאיים, שמסמלות גם את העונות. סדרת ציורים אחרת מוצגת קרוב יותר למרכז של לוח השנה, שבה מיוצגים סימני גלגל המזלות. התאריך הנוכחי מיוצג בטבעת החיצונית שמסביב לכל הציורים, שבה מצוינים גם מועדים מסוימים, כמו למשל יום כל הקדושים.
השעון האסטרונומי בפראג: לוח השנה בשעון האסטרונומי של פראג

מי בנה את השעון האסטרונומי של פראג?

בקרב תושבי פראג מספרים כי שען בשם יאן רוז' הוא זה שבנה את השעון, ואילו אגדה מקומית מספרת  שעל השען המקורי נוטל מום מעוור על ידי שליטי העיר באותה העת לאחר שסיים את עבודתו, על מנת למנוע ממנו לשכפל את יצירת המופת שלו במקום אחר. מרוב כעס, אותו שען עיוור טיפס על המגדל וחיבל בעבודתו, כך שהשעון הפסיק לעבוד למשך 50 שנה לפני שהחזיר אותו לעבודה אסטרונום בשם ז'אן טבורסקי בשנת 1552. 
 
הסיפור הזה כנראה מעולם לא קרה, וגם לא היה זה יאן רוז' שבנה את השעון. כיום ידוע להיסטוריונים שהשעון נבנה בשנת 1410 על ידי שען בשם מיקולאש מקאדן, יחד עם עזרתו של הפרופסור לאסטרונומיה יאן שינדל. את לוח השנה עם זאת הוסיף הרב-אומן מאסטר האנו בשנת 1490.
השעון האסטרונומי בפראג: השעון האסטרולוגי בפראג

המסר הסודי שהסתתר בשעון האסטרונומי של פראג

במהלך עבודות שחזור שנעשו לפסלי השעון בשנת 2018, התגלה כי אחד הפסלים של הקדושים שוקל יותר מהאחרים. מדובר היה בפסל של תומס הקדוש, שאותו הסירו כדי להעביר אותו בצילום רנטגן ולראות מה הסיבה למשקלו הכבד. נמצא כי בתוכו הוסתרה תיבה מתכתית, ובתוכה כתב שאוחסן בה ככל הנראה בעת בניית הפסל.
 
מומחים לשחזור היסטורי הצליחו להוציא את תיבת המתכת מהפסל בהצלחה ולפתוח אותה, ומה שהם מצאו בה היה תרתי משמע – מסר מן העבר. את המסר הזה כתב פסל בשם ווייטך סוכרדה, שהיה ממונה על שחזור כמה מפסלי השעון לאחר שניזוק בהתקוממויות שהיו בפראג במהלך מלחמת העולם השנייה. 
 
ההודעה שהשאיר חשפה כי היו לו תוכניות גדולות יותר לשעון, אותן הוא לא הספיק להשלים, והוא גם התלונן על מצב החיים בפראג בתחילת העידן הקומוניסטי. בהודעה הוא גם הילל את יופיו של השעון האסטרונומי ופירט על החשיבות ההיסטורית שלו. 
השעון האסטרונומי בפראג: פסל תומס הקדוש
אך זה לא הדבר היחידי שהסתתר בשעון האסטרונומי ושאיש לא ידע על קיומו. במהלך עבודות השחזור נמצאו גם כמה פסלי חיות מאחורי לוח השנה, אותם היה קשה מאוד להוציא, אך עשו זאת בהצלחה. אלו היו פסלי ראש של כלב וינשוף, שלא ידוע מאיזו תקופה הגיעו, אך ההיסטוריונים משערים שהם מהמאה ה-15.
 
עכשיו כשאתם יודעים את כל הפרטים האלה בפעם הבאה שתהיו בפראג ותחזו בשעון האסטרונומי, בהחלט תראו אותו באור אחר לחלוטין. מעניין אילו עוד סודות מסתתרים ביצירת המופת הזו, ומי יודע – אולי בעתיד נגלה עוד מסרים סודיים או פרטי אומנות שהסתירו בו ולא ידענו עליהם מעולם. מכירים מישהו שהיה בפראג או חלום לטוס לשם? שתפו איתו את הכתבה הזו כדי שגם הוא יוכל להכיר לעומק את השעון המרתק הזה.
 
מקור התמונות: Leonard GPrague City HallGodot13prague.tv
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.