print header

12 יצירות מוזיקה קלאסית של מיטב המלחינים האמריקאיים

אמריקה אולי מזוהה עם ג'אז, מחזות זמר וקולנוע הוליוודי, אבל יש לה גם מסורת עשירה ומסקרנת של מוזיקה קלאסית – מקורית, מגוונת, ולעיתים מרגשת עד דמעות. בין הנופים המרהיבים של הרי האפלאצ'ים, הצלילים העירוניים של ניו יורק, וההשראות שנולדו מתוך גוספל, בלוז וחלוציות אמנותית – נולדו יצירות שלוכדות את הרוח האמריקאית ומציעות חוויה מוזיקלית שונה ומרעננת. בכתבה הזו בחרנו 12 יצירות מופת מאת מלחינים אמריקאים – מהשקט החודר של סמואל בארבר ועד למסע המהיר של ג'ון אדמס – שיפתחו עבורכם דלת לעולם קלאסי אחר, אבל לא פחות יפה מכל מה שהכרתם עד היום.
 

 

אדוארד מקדואל - Piano Concerto No. 2

זהו קונצ׳רטו רומנטי שנחשב לאחד הראשונים מסוגו שכתבו מלחינים אמריקאים בהשראת הרומנטיקאים האירופאים, אשר זכה להכרה והצלחה בינלאומית (הופעת הבכורה התקיימה ב-1889). יצירה זו משלבת וירטואוזיות פסנתרנית עם עומק רגשי, והיא מציבה את מקדואל כאחד החלוצים של המוזיקה הקלאסית האמריקאית.
 

איימי ביץ' - Symphony in E minor, Gaelic

יצירה זו היא הסימפוניה הראשונה שכתבה מלחינה אמריקאית שזכתה להצלחה ציבורית רחבה. המלחינה שלה הייתה ילדת-פלא, שיכלה לשיר בדייקנות 40 נעימות בגיל שנה, לימדה את עצמה לקרוא בגיל 3 וחיברה ואלסים פשוטים מגיל 4. היצירה משלבת מנגינות עממיות איריות עם סגנון רומנטי עשיר, ונחשבת לניסיון מוקדם ומרשים ליצור סגנון מוזיקלי אמריקאי ייחודי.
 

צ'ארלס אייבס - The Unanswered Question

יצירה מעוררת מחשבה זו נכתבה להרכב קאמרי, ובמסגרתה חצוצרה בודדה חוזרת שוב ושוב על "שאלה" מוזיקלית, בעוד כלי הנשיפה מנסים לתת "תשובות" שהולכות ונעשות עצבניות. היצירה החדשנית הזו מציגה שילוב יוצא דופן של פילוסופיה ומוזיקה שמייצגת את הנכונות לניסויים וחדשנות בתרבות האמריקאית המוקדמת.
 

ג'ורג' גרשווין - Rhapsody in Blue

היצירה הזו לפסנתר ותזמורת היא דוגמה נהדרת לתוצאות השילוב הנפלאות בין מוזיקת ג׳אז למוזיקה קלאסית. עם פתיח בלתי נשכח של קלרינט בטון גבוה וצלילים קצביים ומלאי חיים, גרשווין גישר בין עולמות הפופ והקלאסי. בעזרת יצירות שכאלה הוא קיבע את מעמדו כאחד מחשובי יוצרי המוזיקה הקלאסית והמוזיקה הפופולרית בארצות הברית, אף שנפטר בטרם מלאו לו 39 שנים.
 

וויליאם גרנט סטיל - Symphony No. 1, Afro-American

זו הסימפוניה הראשונה של מלחין אפרו-אמריקאי שבוצעה על ידי תזמורת סימפונית גדולה (רוצ'סטר, 1931). היצירה משלבת בלוז, מקצבים אפרו-אמריקאיים וסגנון סימפוני קלאסי – והיא נחשבת לאחת מיצירות המפתח בהיסטוריה של המוזיקה האמריקאית השחורה הקלאסית.
 

פרד גרופה - Grand Canyon Suite

כפי ששמה מרמז, היצירה הזו היא למעשה מסע מוזיקלי אל נופי הגרנד קניון ב-5 חלקים. כל אחד מהם מתאר תמונה נופית אחרת, החל מ״זריחה״ ועד ״ברכיבה״ עם תיפוף המדמה צעדי פרסות. גרופה, שגם עיבד את "רפסודיה בכחול", יצר כאן יצירה ציורית וצבעונית במיוחד שהפכה לפופולרית בקונצרטים ברחבי ארצות הברית והעולם.
 

פלורנס פרייס - Symphony No. 1 in E minor

פרייס היא האישה האפרו-אמריקאית הראשונה שהוכרה כמלחינת מוזיקה קלאסית, והראשונה שיצירה שלה נוגנה על ידי תזמורת גדולה. היא שילבה במוזיקה שלה שירים רוחניים, מקצבים אפריקאים ומבנים סימפוניים קלאסיים. לאורך השנים היא יצרה מעל ל-300 יצירות, אך בחרנו עבורכם את אותה יצירה ראשונה שנוגנה, שזכתה לאורך השנים לעיבודים מודרניים שונים. 
 

ג'ורג' גרשווין - Porgy and Bess

חזרנו אל גרשווין, הפעם במסגרת יצירה מתוך אופרה אמריקאית פורצת דרך (המכונה לעיתים "אופרת עם") המשלבת מוזיקה קלאסית, ג'אז, בלוז ושירים אפרו-אמריקאיים. העלילה מתרחשת בשכונת עוני בדרום קרוליינה, והאופרה כוללת שירים אייקונים כמו "Summertime" ו-"It Ain’t Necessarily So". זוהי אחת האופרות המפורסמות ביותר שנכתבו בארצות הברית, ובמופע הבא תשמעו את הנעימה המרכזית שלה.
 

סמואל בארבר - Adagio for Strings

יצירה קצרה אך עוצמתית לכלי קשת, שנחשבת לאחת היצירות המזוהות ביותר עם רגש של אבל, זיכרון ואנושיות במוזיקה הקלאסית. הלחן הפשוט והעמוק נבנה בהדרגה לכדי שיא רגשי מטלטל, וביכולתו לגעת בלב המאזין באופן ישיר וחף מהסחות. מאז ביצועה הראשון, הפכה היצירה לחלק מטקסים לאומיים, סרטים, ואירועים טראגיים. היא מייצגת את הפשטות הצלולה והכוח השקט של בארבר כמלחין ואחד מגדולים המוזיקאים האמריקאים של המאה ה-20.
 

אהרן קופלנד - Appalachian Spring

מאז שפורסמה (1944) היצירה הזו הפכה לסמל של ה"צליל האמריקאי" והאהבה לפשטות וטבע. היא נכתבה במקור לבלט ומתארת את תקוותיהם של זוג צעיר המתחתן בכפר אמריקאי בראשית המאה ה-19. הצליל הפתוח והצלול של קופלנד, עם הרמוניות פשוטות ומרקמים שקופים, הוא לא רק תיאור מוזיקלי של נוף או סיפור, אלא הצהרה שקטה של תקווה, התחדשות ושורשיות אמריקאית במובן העמוק ביותר.
 

ליאונרד ברנשטיין - Overture to Candide

קנדיד הוא מחזה מוזיקלי של המלחין היהודי-אמריקאי ליאונרד ברנשטיין משנת 1956, שקטעים רבים ממנו הפכו לידועים ביותר. הפתיחה במיוחד הפכה לאחת מהיצירות הכי אהובות של ברנשטיין, והיא משלבת בין מוזיקה קלאסית מבריקה לבין קצביות תיאטרלית סוחפת. זו אחת הפתיחות המבוצעות ביותר בקונצרטים, ומשלבת באופן מושלם בין קלילות, הומור וטכניקה קלאסית גבוהה.
 

ג'ון אדמס - Short Ride in a Fast Machine

נסיים בזיקוק מוזיקלי של אדרנלין שהולחן על ידי יוצר מוזיקלי אמריקאי מודרני יחסית. "נסיעה קצרה במכונה מהירה" נחשב לאחת היצירות האיקוניות של המינימליזם האמריקאי המאוחר. זו מוזיקה שלא נחה לרגע – מודרנית אך נגישה, חכמה אך אינטואיטיבית. כזו שיכולה לרגש גם את מי שבדרך כלל נמשך אל מוזיקה עכשווית, ועדיין מצליחה לעשות שימוש מופלא במוטיבים וכלי נגינה מעולם המוזיקה הקלאסית.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.