print header

9 אטרקציות מובילות ברבאט, בירת מרוקו

ב-10 לדצמבר 2020 הכריזה מדינת ישראל על חידוש יחסיה הרשמיים עם מדינת מרוקו ועל חתימה על הסכם נורמליזציה עימה – מה שבהחלט שימח ישראליים רבים מאוד, שאין ספק כי מעוניינים לבקר יותר בחופשיות במדינה היפה הזו, שלחלקם הגדול גם יש שורשים בה. במדינה הצפון אפריקאית המרתקת הזו אמנם יש שפע של ערים יפות ויעדים מרתקים, כמו מרקש וקזבלנקה, אך אנחנו נתמקד עכשיו בעיר הסמלית ביותר שלה – הבירה רבאט. זוהי העיר השלישית בגודלה במרוקו, שבה יושב ארמון המלוכה, וב-2012 היא אף זכתה בתואר אתר מורשת עולמית. על אף שרבאט היא עיר צעירה יחסית לערים עתיקות יותר במדינה, והפכה לבירתה רק בשנת 1912 כשמרוקו הייתה תחות חסות צרפתית, יש לה לא מעט מה להציע לכם, ובטיולכם במדינה הזו לא כדאי לוותר עליה – ואף מומלץ לנחות בה ולהתחיל את טיולכם במרוקו ממנה. כדי לעזור לכם לעשות היכרות טובה יותר עם הבירה המרוקאית, אספנו בפניכם 9 מהאטרקציות המרכזיות בה שכדאי לדעת עליהן ואף לבקר בהן ולראות אותן במה עיניכם, כשתגיעו לטיולכם אל ידידתנו החדשה-ישנה. 

1. מגדל חסאן (Hassan Tower)

אטרקציות ברבאט: מגדל חסאן

לפני כ-900 שנה לערך, ב-1195, יזם הסולטאן אבו יוסוף יעקוב אל-מנצור, השליט השלישי בשושלת אל מוואחידון ששלטה באותה תקופה בכל צפון אפריקה, על בניית מסגד שיהיה בעל הצריח הגבוה בעולם – 86 מטרים בסך הכל. תוכניתו הגרנדיוזית של הסולטאן כבר החל לקרום עור וגידים, כשעל התכנון היה אמון האדריכל ג'אבר בן אפלח, שכבר היא אחראי לבניית מספר מסגדים מיתולוגיים גם במרקש וגם בעיר הספרדית סביליה (שהייתה אז תחת שליטה מוסלמית). אך 4 שנים לאחר מכן מת השליט ובניית המסגד נעצרה, כשהוא בגובה 44 מטרים בלבד – כחצי מהמתוכנן. זה לא הפריע למסגד חסאן להפוך עם השנים לאחד מהאתרים המוכרים ביותר ברבאט, מאחר ויופיו האוריינטלי בהחלט כובש את העין גם בגובהו הנוכחי.

בחזית המבנה מסודרים בשורות לא פחות מ-348 עמודי אבן גליליים שמעניקים למקום מראה עוד יותר מיוחד. מעניין גם לדעת כי בתוך המגדל לא הותקנו מדרגות, אלא רמפות – כשהתכנון המקורי היה שהמואזין יוכל להגיע לראש הצריח על סוס כדי לקרוא לאזרחים לתפילה. בסמוך למגדל נמצא גם מאוזוליאום מוחמד ה-5 (עליו נפרט קצת בהמשך), וביחד עם מתחם המגדל הוכרזו שני היעדים הללו כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו בשנת 2012.   

אטרקציות ברבאט:מגדל חסאן וגלילים

2. קסבה דה אודיאס (Oudaias Kasbah)

אטרקציות ברבאט: רחוב בקסבה דה אודיאס

טיול נעים וקל בין סמטאותיה צבועות הכחול-לבן שבנויות בסגנון אנדלוסי קלאסי, של הרובע מוקף החומות מן המאה ה-11, הוא בילוי מצוין ורגוע שיכול למלא בוקר או אחר-צהריים נעימים בעת ביקורכם ברבאט. זהו "מבוך" בלתי נגמר ופסטורלי של סמטאות קטנות ומעוצבות שתוכלו לשקוע בשיטוט ביניהן, ולראות בו בין השאר גם את המסגד הכי עתיק ברבאט, מסגד הקסבה, שנבנה בשנת 1150 ושופץ במאה ה-18 על ידי האדריכל אחמד אל אינגליזי (אחמד האנגלי), שהיה אנגלי שהמיר את דתו לאסלאם ועבד עבור סולטאן מרוקו מוחמד בן עבדאללה.

בנוסף תוכלו לבקר כאן גם במוזיאון האודיאס ((Oudaya Museum, המצוי בארמון בן המאה ה-17 בתוך הקסבה, ובו מוצגים כלי חרס, ספרי קוראן, כלי נגינה ותכשיטים עתיקים, לצד פריטי ביגוד מרוקאי מסורתי וכלי מלאכה מן התקופה הברברית. לצד המוזיאון תוכלו למצוא את הגנים האנדלוסים ((Andalusian Gardens המרהיבים והמלבלבים, שנבנו בתחילת המאה ה-20 וגדושים עצי תפוז, דקלים, ורדים ופרחי היביסקוס.

אטרקציות ברבאט: הגנים האנדלוסים בקסבה דה אודיאס

3. מוזיאון מוחמד ה-6 לאמנות מודרנית עכשווית (Mohammed VI Museum of Modern and Contemporary Art)

אטרקציות ברבאט: חזית מוזיאון מוחמד ה-6 לאומנות עכשווית ומודרנית

לחובבי האמנות שביניכם שרוצים להכיר את הסצנה התרבותית של מרוקו ואת תנועת האמנות המודרנית שבה, הביקור במוזיאון הנאה הזה מומלץ ביותר. המקום שנפתח בשנת 2014 שוכן במבנה מרשים שמשלב בין ישן לחדש ונמצא בלב העיר, ומכיל בתוכו את עבודותיהם ויצירותיהם של כל השמות הגדולים של האמנות העכשווית במדינה הערבית. יש כאן אוסף מרשים של יצירות של למעלה מ-200 אמנים בסגנונות שונים, מאימפרסיוניזם ועד פוסטמודרניזם. בין היתר תמצאו כאן את יצירותיהם של אמנים כמו אחמד יעקובי – צייר ומספר סיפורים מרוקאי מוכר, ושל חסן חג'ג' – הנחשב ל"אנדי וורהול של מרקש".

אטרקציות ברבאט: חזית מוזיאון מוחמד ה-6 לאומנות עכשווית ומודרנית

4. המאוזוליאום של מוחמד ה-5 (Mausoleum of Mohammed V)

אטרקציות ברבאט: מבנה המאוזוליאום של מוחמד החמישי

כפי שכבר סיפרנו לכם בסעיף הראשון, לצידו של מסגד חסאן המרשים יושב מבנה מיוחד במינו שנחשב לאחת מיצירות המופת הגדולות של האדריכלות המרוקאית המסורתית – המאוזוליאום של מוחמד החמישי. את המקום המרהיב תכנן ועיצב האדריכל הווייטנאמי אריק וו טון, ובנייתו של המבנה נמשכה 10 שנים – בין 1961 ל-1971, כש-400 אמנים מקומיים היו מעורבים בפרויקט. בחלקו הצפוני של המאוזוליאום קבורים יחדיו המלך מוחמד החמישי שהלך לעולמו בשנת 1961, ושני בניו הנסיך עבדאללה והמלך חסן השני, שנפטר בשנת 1999.

באופן בלתי שגרתי, שעריו של המקום – שנחשב למקודש עבור המרוקאים המוסלמים – פתוחים גם עבור מבקרים שאינם מוסלמים, וכדאי לכם מאוד לסייר פה כדי להתרשם מיופיו והדרו. מבחוץ תוכלו להתפעל מהצללית הלבנה הבוהקת שלו, מגג הרעפים הירוק – כצבע המאפיין את האסלאם, ומן הקשתות דמויות פרסת הסוס המעטרות אותו. מבפנים תוכלו לחזות ברצפת השיש המבהיקה, מן הקירות המעוטרים באריחי זיליז' מרוקאיים מסורתיים ומהתקרה המעוצבת מעץ ארז מגולף שבראשה כיפה בעלת ויטראז' יפהפייה.  

אטרקציות ברבאט: קבר מלכותי במאוזוליאום של מוחמד החמישי

5. מדינה – העיר העתיקה של רבאט (Médina de Rabat)

אטרקציות ברבאט: העיר העתיקה של רבאט מבחוץ

אם אתם רוצים ל"טעום" קצת מהחוויה האוריינטלית של רבאט, להכיר יותר את תושביה ולקנות מזכרות מקוריות – הגיעו אל הרובע העתיק של העיר, הקרוי גם "מדינה". אם כבר ביקרתם בערים כמו מרקש ופז והתמודדתם עם המוכרים העקשנים בחנויות השוק שם, יכול להיות שפה תרגישו הקלה מסוימת. מדינה הוא רובע ציורי במיוחד עם בתים נאים הצבעים בלבן בוהק, אך את העניין המיתי כאן תמצאו בבתי הקפה השוקקים של המקום ובדוכנים הקטנים הפרושים לאורך רחוב Rue Souika - Rue des Consuls. תמצאו כאן מקומות לממכר מוצרי עור, בדים רקומים ומעוטרים, נעלי בית בסגנון אוריינטלי, כלי מלאכה ברבריים ועוד ועוד. 

אם יש לכם שורשים ברבאט, או שאתם פשוט מתעניינים במקורותיה היהודיים של העיר, כדאי שתבקרו במלאח – השכונה היהודית שממוקמת בעיר העתיקה. המלאח של רבאט הוקם במאה ה-19 בהוראת הסולטן מולאי סלימאן, וכל יהודי העיר חויבו לעבור לחיות בין כתליו. במלאח של רבאט, שהוקם לאחר אלו של פאס, מרקש ומקנס, הוקם בית הדין הרבני הראשי של יהדות מרוקו שבו פעל בית הספר היהודי "כל ישראל חברים". הרחובות באזור זה עדיין נושאים שמות יהודיים עד ימינו אנו.

אטרקציות ברבאט: אנשים מסתובבים בעיר העתיקה של רבאט

6. גן החיות של רבאט (Rabat Zoo)

אטרקציות ברבאט: לביאה בגן החיות הלאומי ברבאט

אם אתם ברבאט עם הילדים ורוצים למצוא להם פעילות מתאימה, הכוללת גם היכרות עם עולם הטבע והחי של צפון אפריקה, אתם מוזמנים להגיע לגן החיות הלאומי שבעיר – בו מחכים לכם יותר מ-1,500 בעלי חיים מ-150 מינים שונים. תוכלו לראות כאן מבחר ענק של בעלי חיים – מכבשי מופלון (כבש המזרח), כלבי בר אפריקאים, צבועים ודישונים ועד תניני יאור, היפופוטמים, ופילים אפריקאים אדירים; כולם חיים במתחמים שנועדו לחקות את סביבת החיים הטבעית שלהם.

בנוסף ישנו כאן גם מוזיאון מרתק שנועד לחקור את השינויים שחלו בעולם הטבע והחי במרוקו במיליוני השנים האחרונות, וכמו כן ב-2019 נפתח כאן בית זוחלים שבו ניתן לצפות בשלל צבים, לטאות, נחשים ודו-חיים. מעניין לדעת שגן החיות המפואר הזה נבנה במקור עבור האריות שחיו בארמון המלאכותי, ורק עם הזמן הפך למוסד המרשים שהוא היום. 

אטרקציות ברבאט: אריה ולביאה בגן החיות הלאומי ברבאט

7. ביקור בעיר סלא (Salé)

אטרקציות ברבאט: מבנה שער בעיר סלא

אם אתם מטיילים ברבאט, לא כדאי לכם להחמיץ ביקור – אפילו קצר – בעיר השכנה לה, סלא, ובעיקר בעיר העתיקה שלה. סלא שוכנת על הגדה הימנית של נהר הבו רגרג, ממש אל מול רבאט, והדרך הכי טובה להגיע אליה היא באמצעות הרכבת החשמלית החדישה רבאט-סלא שנחנכה בשנת 2011. סלא היא עיר היסטורית שבה ממוקם המסגד השלישי בגודלו במרוקו, שהוקם במאה ה-11 לספירה – אך ניתן להתבונן בו רק מבחוץ כי אין אליו כניסה לאלו שאינם מוסלמים. עם זאת, ממש בסמוך אליו ממוקמת מדרסת סלא, (בית הספר המוסלמי) המתוארכת לשנת 1333, ובה אפשר לבקר ולהתרשם מהארכיטקטורה.

בעיר העתיקה של סלא תמצאו הרבה דוכני ממכר מקומיים ולא מתוירים במיוחד, כך שהמחירים פה עשויים להיות יותר נוחים מאלו שבשווקים של רבאט. מעניין לדעת שבסלא גם חיה קהילה יהודית גדולה ובולטת ביותר, שהתפתחה במיוחד לאחר גירוש ספרד – והיא הצמיחה מתוכה את כמה מחשובי הרבנים היהודיים במרוקו במאה ה-18. 

אטרקציות ברבאט: העיר סלא מרחוק

8. העיר החדשה של רבאט (Rabat's Ville Nouvelle)

אטרקציות ברבאט: שדרות מוחמד ה-5 בעיר החדשה של רבאט

ביקור וטיול נעים בעיר החדשה של רבאט ייתן לכם ממש תחושה של "קפיצה קטנה" לאירופה. שדרת מוחמד חמישי רחבת הידיים, המרוצפת ומשובצת עצי דקל ומרבדי דשא, מעוצבת בסגנון אדריכלי צרפתי קולוניאלי ומתאימה לשיטוט נעים בשעות אחר הצהריים והערב. בעיר החדשה תמצאו מספר אטרקציות תרבותיות מעניינות, כדוגמת מוזיאון הארכיאולוגיה המשובח, שמכסה את ההיסטוריה של מרוקו מאז ימי קדם ועד ימינו, ואת מוזיאון הדואר בו ניתן למצוא אוסף מרשים של מטבעות, בולים, מכשירי טלפון וטלגרף.

בדרום העיר החדשה תמצאו את הארמון המלכותי של רבאט, שנבנה בשנת 1864 ומופרד מן הסביבה בחומה גדולה ומרשימה. המתחם אמנם לא פתוח לציבור, מכיוון שמלך מרוקו עדיין משתמש בארמון לצורך מגורים, אבל אפשר לתפוס תמונות טובות מאוד של המקום מאזור מסגד סונה הסמוך.

אטרקציות ברבאט: הארמון המלכותי של רבאט

9. צ'לה (Chellah)

אטרקציות ברבאט: עתיקות בצ'לה

אם אתם רוצים להתעמק עוד קצת בהיסטוריה המרתקת של האזור הזה ולהתרשם מכמה מהשרידים הארכיאולוגיים המרתקים ביותר כאן – הגיעו אל העיר הרומית העתיקה צ'לה. בגן העתיקות הזה שממוקם על הגדה השמאלית של נהר הבו רגרג, תמצאו שכבות על גבי שכבות של היסטוריה המגיעה עד לימי הפניקים, שהתיישבו כאן לראשונה לפני כ-2,500, ולאחר מכן לרומאים – שבנו כאן עיר משלהם, שנקראה צ'לה קולוניה, סמוך מאוד לאתר הפיניקי המקורי.

כיום ניתן לראות באתר הזה, שהתגלה בשנות ה-30 של המאה ה-20, את שרידי העיר הרומית העתיקה שהתקיימה כאן – שנותרה עומדת פה עמוק לתוך המאה ה-5 לספירה, הרבה לאחר שהרומאים נסוגו מהאזור. בין עצי הפרי העתיקים תמצאו שלל שרידי קשתות, מצבות, מרחצאות, מקדשים, מזרקות ועוד. בנוסף יש כאן חלק המוקדש לעתיקות מוסלמיות מן המאה ה-7 לספירה ואילך, ובמיוחד מן המאה ה-13 וה-14, אז השושלת המרינית שחלשה על מרוקו ועל אזור המגרב כולו הפכה את המקום לנקרופוליס (עיר מתים), שבה קבור המנהיג אבו אל-חסן עלי שנודע כסולטאן השחור.

אטרקציות ברבאט: מבנה עתיק בצ'לה

מקור התמונות: J. N'Demenye, MarwanAndrew (1)(2), Adam Jones, Ph.D.Etotheraf, canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.