סגירת שמי ישראל כמעט לחלוטין בעקבות משבר הקורונה שהחל במרץ 2020 הובילה לביטול טיסות רבות, והזמן המתמשך של הסגר בבית הזכיר לנו עד כמה אנו מתגעגעים לטיולים נהדרים בחו"ל. לשמחתנו, נדמה כי המשבר כעת במגמת בלימה, ולפני תחילת הגל השני פורסם בכלי התקשורת כי ישנם מספר יעדים בעולם המוכנים לקבל תיירים ישראלים בזמן הקרוב – כשאחת המדינות המרכזיות ברשימה הזו היא יוון, מהאהובות והפופולאריות בקרב ישראלים. אמנם רבים מעדיפים לנפוש בשלל אייה של המדינה הים תיכונית הזאת, אך לא כדאי להתעלם מעיר הבירה הנהדרת שלה, אתונה, שמציעה מגוון של אטרקציות למטיילים בה, ובעיקר לחובבי תרבות והיסטוריה הרוצים לחזות בפלאיה הגדולים של יוון. אז כדי לעשות לכם חשק לקראת החזרה לטיסות ליוון, ועל מנת לעזור לכם אם אתם כבר מתכננים לנסוע לשם, אספנו עבורכם 12 מהאטרקציות הגדולות של אתונה, שלא כדאי לפספס כשתוכלו להגיע אליה. שימו לב כי בעקבות משבר הקורונה ישנם גם באתונה אתרי תיירות שנסגרו עקב המצב, לכן בדקו היטב האם הם פתוחים לציבור בעת שאתם רוצים לבקר בהם.
בתחילת שנות ה-60 החלו בני הזוג ניקולס ודולי גולנדריס לאסוף ולאצור ברשותם שלל פריטי אמנות יוונית עתיקה, כשהם התמקדו במיוחד באמנות קיקלאדית – המגיעה מקבוצת האיים הקיקלאדיים של יוון, היושבת בים האגאי הסמוך למדינה. בשנות ה-80 האוסף של הזוג גולנדריס כבר היה מספיק מקיף ורחב כדי למלא מוזיאון – וכך ב-1986 נפתח האתר הזה, שבו מוצגים יותר מ-3,000 פריטי אמנות, שיצירתם מתוארכת בין המאה ה-4 לפני הספירה והמאה ה-6 לספירה. פסלוני השיש הנפלאים שבקומת הכניסה של המוזיאון מושכים לא מעט תשומת לב, אך גם בקומות האחרות מסתתרים להם שלל אוצרות אמנות יוונית, קיקלאדית וקפריסאית עתיקים, כגון כדים, כלי נשק ועוד.
2. שכונת פלאקה (Plaka)
לצילו של האקרופוליס האדיר יושבת לה שכונת הפלאקה, ובניגוד למקדשים הדומים של אתונה או לעיר המודרנית הרועשת עם התנועה הרבה, כאן בין רחובות האבן הצרים תוכלו למצוא הנאה אמיתית. בשיטוט קצר בין הסמטאות הצבעוניות והפרחוניות של שכונה עתיקה ביותר באתונה, יתגלו לכם שלל חנויות משפחתיות קטנות ומסורתיות המוכרות מזכרות, כמו גם אין-ספור מסעדות ובתי קפה שבהם תוכלו לשבת, לנוח, לסעוד כהוות נפשכם ולנשום את האווירה של השכונה המיוחדת הזו.
אצטדיון פאנאתינאיקו הוא ללא ספק מפאר היצירה והארכיטקטורה היוונית – מדובר באצטדיון היחיד בעולם שבנוי כולו משיש לבן מרהיב! המתחם רחב הידיים הזה הוקם כבר בימי יוון העתיקה כאתר למשחקים הפאן-אתנאיים, שנערכו לכבוד האלה האתנה. באתר יש מסלול ריצה באורך 204 מטרים, שבו התחרו בתקופות שונות. בתחילת דרכו היה בנוי האצטדיון מעץ, אך בשנת 329 לפני הספירה הוא הפך לאצטדיון שיש ובשנת 140 לספירה הורחב והכיל אז כ-50,000 מקומות. עם זאת, מה שתראו כאן היום הוא אינו האצטדיון העתיק, אלא שחזור מודרני יחסית שלו שהוקם בשנת 1895 לכבוד המשחקים האולימפיים הראשונים בעת החדשה, וכולל לא פחות מ-80 אלף מקומות. כיום מארח האצטדיון אירועים שונים, כדוגמת קונצרטים בחודשי הקיץ, וכן מתקיימים כאן גם סיורים קבועים.
במרכזה השוקק של אתונה, מול אצטדיון פאנאתינאיקו ובמרחק הליכה קצר מבניין הפרלמנט היווני ושכונת פלאקה והאקרופוליס, שוכנת לה הריאה הירוקה והנעימה של העיר – הגנים הלאומיים. בתוך הפארק הנעים והמזמין הזה, המשתרע על פני שטח של 155 דונמים, תוכלו למצוא שלל מסלולי הליכה, פינות חמד פורחות, בתי קפה שניתן לשבת בהם, לנוח ולהירגע, ואפילו גן חיות קטן וחביב. בגנים הלאומיים של אתונה, שנוסדו בשנת 1838 בהוראת המלכה היוונית אמליה ונודעו בעבר כגנים המלכותיים, תוכלו למצוא שקט ורוגע מהמולת העיר, ולהעביר בהם זמן בנעימים – בייחוד בימים שטופי השמש שבהם בורכה הבירה היוונית.
אם אתם רוצים לזכות בנקודת מבט מעולה על אתונה היפה כולה, טפסו לפסגתה של גבעת ליקבטוס – המתנשאת לגובה של 300 מטרים מעל פני הים ותאפשר לכם להשקיף על העיר מלמעלה. ממש כמו הר האקרופוליס הידוע, גם את הליקבטוס אפשר לראות כמעט מכל נקודה באתונה, והעלייה אל פסגתה ברגל היא חופשית ויכולה להיות חוויה מהנה מאוד עבורכם. עם זאת, ישנו כאן גם רכבל המוביל גם הוא אל ראש הגבעה, ותוכלו להשתמש גם בו אם מזג האוויר חם מדי לטיפוס ואתם מעדיפים לוותר על ההליכה.
אם שלל האתרים ההיסטוריים העתיקים הפזורים ברחבי העיר לא הספיקו לכם, ואתם מעוניינים ללמוד עוד רבות על תולדות יוון ואזור המזרח התיכון – הגיעו אל המוזיאון הלאומי לארכיאולוגיה שבאתונה, שהוא המוזיאון הגדול ביוון ובעל אוסף העתיקות היווניות הגדול בעולם. לא פחות מ-20,000 מוצגים ממתינים לכם במוסד המכובד ביותר הזה, שנוסד במהלך המאה ה-19 ונמצא ממש במרכז העיר, בסמוך לאוניברסיטה הטכנית הלאומית של אתונה. במוזיאון יש 6 תערוכות קבועות, הכוללות בין היתר תערוכת פריטים פרה היסטוריים המתוארכים לכ-3,000-9,000 שנים לפני זמננו, תערוכת עתיקות מצריות, תערוכת פסלים ועוד.
אם אתם רוצים להתחבר לאווירה האתונאית התוססת והשמחה שכל כך מאפיינת את העיר, ולבקר במקום שבו תוכלו לנוח מן השפע ההיסטורי שהעיר מציעה – הגיעו לשכונת מונסטיראקי. כאן תוכלו לסייר בנעימים ברחובותיה של השכונה העתיקה ושוקקת החיים הזו, ליהנות משפע של חנויות קטנות הפזורות לכל אורכה, וגולת הכותרת – לבקר בשוק הפשפשים של אתונה, שבו ודאי תוכלו למצוא מציאות ומזכרות לרוב. גם פה ניתן למצוא מסעדות בשפע, ובהחלט תוכלו לאכול פה ארוחת צהריים או ערב בסגנון יווני מסורתי. במרכז השכונה תמצאו את כיכר מונסטיראקי רחבת הידיים, המוקפת בערב רב של בניינים חדשים וישנים, והיא תוכל לשמש לכם נקודת מוצא והתמצאות במקום.
כיכר סינטגמה, שמשמעות שמה היא כיכר החוקה, היא הכיכר המרכזית של הבירה היוונית והיא ללא ספק אתר שמומלץ לכם להגיע אליו ולבקר בו. הכיכר רחבת הידיים הזאת היא לא רק מקום מפגש מקומי בו מתקיימים אירועים ציבוריים לרוב, אלא גם כוללת את משכנו של הפרלמנט היווני, כמו גם כמה מלונות יוקרה ומרכזי תחבורה ציבורית. בכיכר סינטגמה תמצאו גם את קבר החייל האלמוני – אנדרטת אבן המוקדשת לכל החיילים היוונים שנפלו במהלך המלחמות השונות של המדינה. אחת האטרקציות הנחמדות במקום היא לצפות בחיילי המשמר הנשיאותי, המכונים "אבזונס" ומפטרלים לאורך כל היממה בחזית האנדרטה במדים מיוחדים המאפיינים אותם, ולחזות בהם בעיקר במהלך החלפת משמרות – דבר שקורה כל יום בשעה 11 בבוקר.
אמנם בימינו, לא נשארו יותר מדי שרידים ממקדש זאוס האולימפי המפואר שעמד כאן בימי קדם, אך בכל זאת ניתן לומר כי אלו שנותרו ועומדים, יכולים בהחלט להעיד על כמה עוצמתי וגדול היה בית התפילה הזה. תחילת בנייתו של מקדש זה, המוקדש לראש האלים, מתוארכת למאה ה-6 לפני הספירה, אך המבנה הושלם רק במאה ה-2 לספירה. רק מלראות את שרידיו ניתן לתאר עד כמה מרשים הוא היה; אמנם רק 15 עמודים נותרו עומדים מתוך מאות עמודי השיש שהחזיקו את המקום הקדוש, אך הם בהחלט מספרים את הסיפור של מקדש המרשים הזה.
"הקולות של פיראוס מזכירים את חיפה" שר חיים משה באחד משיריו המפורסמים, ואכן משהו בעיירת הנמל היוונית התוססת והנעימה הזו יכולים להזכיר לנו את המדינה הים תיכונית שבה אנו גרים. פיראוס נמצאת במטרופולין אתונה ומרוחקת כ-11 ק"מ מעיר הבירה, אך ניתן לעבור ביניהן בקלות ברכב או בתחבורה ציבורית. עיר הנמל הזו היא לא ממש אי יווני, אך משהו באווירה שלה בהחלט מזכיר זאת. תוכלו להסתובב בין שלל הטברנות המצוינות שיש כאן ושמציעות חוויה יוונית תרבותית נהדרת, וגם לקחת סיבוב על האוטובוס הפתוח הנוסע ברחבי מוקדי העניין של העיר.
בימים עברו שימשה האגורה כמקום מפגש ציבורי שהיווה את ליבה הפועם של אתונה. זהו המקום שבו התקהל הציבורי האתונאי וערך בו מפגשים ציבוריים, וכמו כן התכנסו בו מועצת העיר ונערכו בו משפטים בחסות השופטים המקומיים; גם אירועי אתלטיקה ומופעי תיאטרון נערכו פה בימי קדם, כשהאגורה שימשה ככיכר השוק לכל דבר. בשנת 1931 החלו החפירות הארכאולוגיות שחשפו את האגורה של אתונה, וכיום בהחלט מומלץ לבקר פה; בין היתר תוכלו לראות כאן את מקדש הפייסטוס המרשים ואת מבנה הסטואה של אטאלוס, בעל החשיבות האדריכלית הרבה.
אי אפשר לבקר באתונה מבלי להיות באקרופוליס – זהו ללא ספק אתר חובה לכל מטייל בעיר, המייצג נאמנה את הרוח האתונאית ואת ההיסטוריה ארוכת הדורות של יוון. באקרופוליס של אתונה, המתנשא בגאווה מעל העיר לגובה של 150 מטרים מעל פני הים, נותרו עומדים שלל מבנים ושרידים ארכאולוגיים מתקופת הזוהר של העיר, והאתר כולו הוכר בשל כך כאתר מורשת עולמית. גולת הכותרת של הביקור באקרופוליס הוא כמובן מבנה הפרתנון המפורסם שמתנשא על פסגתו, ששימש כמקדש לאלה אתנה, נבנה במהלך המאה ה-5 לפני הספירה ונחשב בזמנו לכליל השלמות של הארכיטקטורה היוונית; אך מלבדו, תוכלו להתרשם כאן גם ממקדשים מרהיבים נוספים כדוגמת הארכתאון ומקדש אתנה ניקה.
מקור התמונות: Tilemahos Efthimiadis(1)(2), Jeffrey, faungg's photos, psyberartist (1)(2), Aggelika Korovessi, dronepicr, George E. Koronaios (1)(2), Sjaak Kempe (1) (2), Marit & Toomas Hinnosaar,
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: