print header

המדריך השלם: כך תקפידו על כללי הבטיחות והזהירות בעת יציאה לטיול בארץ

ארצנו הקטנטונת והיפה גדושה באין ספור פינות חמד, שבילים ומסלולים נפלאים המספקים שלל מראות מרהיבים ושפע נופי טבע מזמינים מכל הסוגים, כך שאין פלא שרבים מאוד מאיתנו אוהבים לצאת לטייל בה בכל הזדמנות שיש. בין אם אתם עומדים לצאת לטיול בשבילי ארצנו עם המשפחה, עם חברים או במסגרת ארגון כזה או אחר – כדאי שתעצרו לרגע קט ותחשבו: האם ננקטו כל אמצעי הבטיחות ונערכו כל הבדיקות הנחוצות? כי בכל מה שקשור לטיולים בטבע, עדיף להקפיד ולשמור על הכללים מאשר להסתכן באסון, והדבר כבר הוכח אי אלו פעמים. כדי שתהיו מודעים יותר למה שכדאי לעשות לפני שאתם יוצאים לשטח ובמהלך הטיול עצמו, הכנו עבורכם רשימה מקיפה של כל הדברים שעליכם לבדוק ולוודא, וכדאי שתעיינו בה ותכירו אותה כדי למנוע סיכונים מיותרים ולחזור הביתה בשלום.

כללי בטיחות בטיולים: אב וילדה שיצאו לטיול על רקע נופי טבע
 

לפני היציאה לטיול...

1. הקפידו על תכנון המסלול מראש

זהו אחד הדברים החשובים ביותר טרם היציאה לטיול – תכנון המסלול והכרתו. לא מומלץ פשוט להגיע לאזור כלשהו ולצאת לטייל מבלי שתדעו דבר על השביל שבו אתם עומדים לצעוד - זהו, בסבירות גבוהה, מתכון לתקלות ובעיות שונות בדרך. לכן בעת תכנון הטיול בחרו בקפידה את המסלול שלכם, וודאו שהוא מתאים לכל המשתתפים מבחינת תנאי השטח ורמת הקושי שלו, והצטיידו מראש במפה ברורה וקריאה שלו (ניתן לרכוש מפות סימון שבילים מאתר החברה להגנת הטבע).

דרגת הקושי של מסלול מסוים היא הגדרה ברורה ומקובלת על הגורמים המוסמכים השונים, הנקבעת על פי קריטריונים מסודרים. אלו הן הגדרות הקושי שלרוב תתקלו בהם ומשמעותן:

  • "למשפחות" / קל – שביל נוח להליכה, שלא מעמיס אתגרים מיוחדים על המטיילים, והוא מתאים לכל מטייל, כמעט בכל גיל ומצב.
  • "רגיל" / בינוני – מסלול שהוא מעט יותר קשה משביל "למשפחות" – כלומר יש בו עלייה קצת יותר תלולה או כל גורם אחר שיכול, אפילו במעט, להקשות על חלק מן המשתתפים בטיול.
  • "למיטיבי לכת" / קשה – כאן מדובר בשביל מאתגר הרבה יותר משני האחרים, המצריך יכולת גופנית גבוהה ולא מתאים לכל אחד. להגדרה זאת נכנסים שבילים צרים במיוחד, כאלו שיש בהם עליות או ירידות חדות, כאלו שלשם עבירתם יש להיעזר בסולמות או בחבלים, כאלו שיש בהם מפלי מים שיש לטפס או לרדת דרכם וכדומה.

דירוג מהימן ומקצועי לדרגות קושי של שבילים בארץ תוכלו למצוא בעמוד "מסלולי טיול" באתר של החברה להגנת הטבע.


כללי בטיחות בטיולים: אישה מתבוננת במפת דרכים

2. וודאו כי התנאים בשטח מתאימים ליציאה לטיול

אז בחרתם מסלול טיול המתאים לכולכם מכל הבחינות, הצטיידתם במפה ואתם מוכנים לצאת לדרך – חכו רגע, יש משהו חשוב מאוד שאתם עדיין צריכים לעשות: לבדוק האם תנאי השטח בזמן שבו אתם מתכננים לצאת לטיול הם מתאימים. עקבו אחר הרשימה הבאה וודאו כי אתם בודקים את הדברים הללו לפני שאתם עוזבים את הבית:

  • שימו לב למזג האוויר הצפוי במסלול הטיול שלכם ביום שבו אתם יוצאים אליו – האם התחזיות מדברות על שרב קיצוני? האם יש חשש לשיטפון בשביל? בדקו היטב את תנאי מזג האוויר באתר השירות המטאורולוגי הישראלי או באמצעות התקשרות לשירות חזאי תורן (מספר טלפון מצורף בהמשך הכתבה), וזכרו שאפילו אם באזור בו אתם מתגוררים נראה שמזג האוויר מושלם לטיולים, יכול להיות שבאזור המסלול אותו בחרתם הדברים יראו קצת אחרת.
  • בדקו מה הם תנאי השטח במסלול ואם לא התרחש בהם שינוי – יחד עם מזג האוויר הצפוי, גם תנאי השטח במסלולים מסוימים פתוחים לשינויים תכופים, שכדאי שתכירו בעוד מועד. גם אם טיילתם בשביל מסוים לפני זמן רב והוא היה תקין ומתאים, יכול להיות שמאז השתנו פרטים מסוימים בתוואי או בדרך אליו, ולכן תמיד מומלץ לבדוק מראש. היכנסו לאתר "מוקדטבע" של החברה להגנת הטבע, בו תוכלו למצוא עדכונים מקוונים ושוטפים על שינויים במסלולי טיול, כגון סגירת שבילים או הגבלת מספר המטיילים המותר בהם.  
  • צרו קשר עם אחד מבתי ספר שדה הסמוכים לשביל בו אתם עומדים לטייל – בתי ספר שדה של החברת להגנת הטבע פרושים לאורך ולרוחב כל הארץ, ומעבר לשירותי הארחה, חינוך והדרכה בשטח שהם מספקים, הם גם יכולים לעזור לכם להבין מה הם תנאי השטח ומזג האוויר העדכניים באזור שבו אתם עומדים לבקר. צרו עימם קשר על ידי לחיצה כאן והם ישמחו לעזור לכם בכל שאלה ובקשה. 
  • וודאו שהמפה שבידיכם עדכנית –אם ברשותכם מפת סימון שבילים מטעם החברה להגנת הטבע שפורסמה לפני מספר שנים, ואתם מתכוונים לצאת עימה למסלול מסוים, וודאו כי היא עדיין עדכנית ולא בוצעו בה שינויים מיוחדים. תוכלו לעשות זאת באמצעות עמוד "עדכונים מהשטח" באתר של החברה להגנת הטבע.
כללי בטיחות בטיולים: אדם יושב מול ממסכי מחשב ובודק את מזג האוויר

3. הכינו את כל הציוד הנחוץ והלבוש המתאים

אמנם זה ברור וידוע שכאשר יוצאים לטיול בשבילי הארץ יש להצטייד מראש, אך בכל זאת רבים מאיתנו לא תמיד מקפידים לערוך את כל ההכנות המתאימות בזמן ובסופו של דבר נתפסים לא מוכנים ומצוידים כיאות בטיול עצמו. לכן, לפני היציאה מהבית זכרו תמיד להכין את הדברים הבאים ולוודא שהם נמצאים ברשותכם:

  • מים לשתייה – חשוב מאוד להצטייד בלפחות 3-5 ליטרים לכל מטייל, עם תלות במזג האוויר במסלול שאליו אתם יוצאים. כאשר יש צפוי חום כבד מומלץ לקחת לפחות 6 ליטרים של מים לכל מטייל.
  • ציוד נגד שמש – כיסויי ראש, כובעים, קרם הגנה, משקפי שמש מסננות קרינה – במדינה שטופת שמש כמו ישראל, חשוב מאוד שתוודאו מראש שיש ברשותכם את כל הדברים האלה.
  • לבוש והנעלה מתאימים – גם בקיץ ובימים חמים, תמיד כדאי לצאת לטיול עם ביגוד ארוך, שיגן עליכם מפני השמש וסכנות אחרות. עם זאת, על הביגוד להיות קליל (כך שיאפשר לכם תנועה חופשית בשטח), אוורירי ומנדף זיעה. כמו כן וודאו שיש לכם נעלים מתאימות להליכה ממושכת, ואם המסלול כולל מים – גם סנדלים ובגד ים.
  • טלפונים סלולריים – אמנם היום לא נמצא הרבה אנשים שעוזבים את הבית בלי הטלפונים הסלולריים שלהם, אך כשאתם יוצאים לטיול חשוב לוודא שאתם לוקחים אותם עמכם ושהם מוטענים במלואם. הימנעו מלעשות בהם שימוש מיותר לפני תחילת הטיול הרגלי כדי לשמור על הסוללה מלאה, על כל מקרה שלא יבוא.
  • ציוד ללינה בשטח – אם אתם מתכננים ללון תחת כיפת השמיים, וודאו שברשותכם שקי שינה ואוהלים המתאימים לתנאי השטח שבו אתם מתכוונים לשהות, כמו גם גפרורים, מצית, מים להרתחה, שמיכות ומחצלות.
כללי בטיחות בטיולים: אישה בטיול, מצוידת בתיק, כובע, משקפי שמש וביגוד ארוך

4. יידעו את הקרובים שלכם בדבר היציאה לטיול

אל תהיו שאננים ותצאו לטיול מבלי שאף אחד אחר יודע על כך. אפילו אם אתם הולכים לצעוד במסלול קל, ובטח ובטח אם אתם מתכוננים לטיול מאתגר, יידעו לפחות אחד מן הקרובים שלכם בעניין, מסרו לו את שם המקום בו תהיו ואת משך הזמן המשוער שבו תטיילו – וכך תוכלו לצאת לדרך בראש שקט, בידיעה שיש מי שידאג לכם במקרה הצורך.

כללים לזמן הטיול:

1. הקפידו לצאת לטיול בשעות הבוקר המוקדמות

הקפידו לצאת מהבית ולהגיע אל תחילת המסלול כמה שיותר מוקדם בבוקר, על מנת שתוכלו לסיים את הטיול בזמן מתאים ונוח של היום, ולא חלילה להיגרר לשעות שבהן השמש שוקעת. כאשר חשיכה שוררת מסביב השהייה במסלול עלולה להיות מסוכנת מאוד ולא מומלצת בשם צורה.

כללי בטיחות בטיולים: אדם יושב על קצה של הר בזמן הזריחה
 

2.  השאירו פתק עם פרטי הטיול על שמשת הרכב

השארת פתק עם פרטיכם על גבי הרכב שלכם היא לא פעולה נחוצה כמעט אף פעם, אבל במקרה של יציאה לטיול היא יותר מרצויה ומומלצת כדי לשמור על ביטחונכם על כל מקרה שלא יבוא. על הפתק שתותירו על שמשת רכבכם, ציינו את הפרטים הבאים: שמות כל המטיילים, מספר טלפון נייד שברשותכם, שם המסלול שאליו אתם יוצאים ושעת היציאה לדרך. במקרה חירום כל המידע הזה יסייע לגורמי ההצלה לייצור אתכם קשר ולעזור לכם.

כללי בטיחות בטיולים: עפרון מונח על גבי פנקס

3. הקפידו להישמר מפני סכנות אפשריות בדרך

בכל מה שקשור לגורמי סיכון שאתם עלולים להיתקל בהם בדרככם, עליכם לנקוט במשנה זהירות - לא רק כלפי עצמכם, אלא בעיקר ובמיוחד כלפי ילדים קטנים היוצאים עמכם לטיול. ישנם כמה וכמה דברים כאלו, העלולים לסכן את בריאותכם ושלומכם, וכדאי שתשימו לב אליהם ותדעו כיצד להתמודד עימם:

  • צמחים רעילים: יצירת מגע עם צמחים ופרחים שונים שאתם רואים בדרך, כל שכן טעימה מהם, יכולה להיות מסוכנת במיוחד ולגרום לפגעים שונים בגוף. לכן שימו לב שלא אתם עצמכם, וכמובן גם לא הילדים, נוגעים בשום צמח שאינכם יודעים בוודאות את מינו ואת מידת מסוכנתו. אם אתם רוצים להבין קצת יותר מאילו צמחים שבהם אתם עלולים להיתקל כדאי לכם להימנע לגמרי, עיינו בכתבה שבקישור זה.  
  • בעלי חיים ארסיים – בניגוד לצמחים שמהם ניתן להימנע בקלות, בעלי חיים ארסיים יכולים להגיח כך פתאום מתחת לסלעים או מאחורי שיחים, ולפגוע בכם או בילדיכם. לכן חשוב שתמנעו מדרדור מכוון של סלעים ואבנים בדרך, ותשגיחו גם שהילדים, בתמימותם, אינם מתעסקים עם חיה מזיקה. בכתבה הזאת תוכלו למצוא את רשימת בעלי החיים הקטלניים ביותר הקיימים בארצנו, וכיצד תוכלו להתמודד ולטפל בעקיצתם.  
  • שדות מוקשים –  כידוע, ארץ מוקפת אויבים אנחנו, ומלחמות לא חסר, ולכן באזורים שונים בארץ הוטמנו בעבר מוקשים. בשנים האחרונות פועלת הרשות לפינוי מוקשים להסרתם של שדות המוקשים השונים, אך ישנם לא מעט כאלו שעודם קיימים באזורים שונים בארץ, אפילו בסמוך לאזורי טיול, והם אמנם משולטים ומסומנים, אך לא בכל המקרים הם מגודרים כהלכה. לכן, כאשר אתם מטיילים בשבילי ארצנו – שימו לב לשלטים שבהם אתם נתקלים בדרך, ואם ראיתם אחד המורה כי אזור כלשהו ממוקש, הקפידו טוב טוב כי לא אתם ולא ילדכם חוצים ונכנסים לתוכו בטעות. צפו בסרטון קצר שהפיקה הרשות לפינוי מוקשים ומסביר על החשיבות שבזהירות מפני שדות אלו:

4. הכירו מספרי טלפון חשובים

לפני שאתם יוצאים לדרך, וגם כשאתם בעיצומה, ישנם כמה מספרים טלפונים חשובים מאוד שכדאי שתכירו, והם של גורמים שיכולים לסייע לכם בתכנון הטיול ובמהלכו:

  • החברה להגנת הטבע – 03-6388688
  • רשות הטבע והגנים - 3639*, מוקד הסביבה להתראה בנושאי פגיעה בטבע (זמין 24 שעות) - 6911*
  • איחוד הצלה – מוקד חירום – 1221
  • יחידות תיאום טיולים של צה"ל - 04-6979007 (צפון), 02-5305511 (מרכז), 08-990292 (דרום)
  • חזאי תורן - 03-5600600
  • משטרה - 100
  • מגן דוד אדום - 101
  • מכבי אש - 102

מקור התמונות: Pete Birkinshaweielson.af.mil

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.