print header

קרבות ההישרדות האכזריים במעמקי האוקיינוס - מדהים!!

באופן כללי בעלי חיים מעדיפים להימנע ממפגשים עם קורבנות, העלולים לפגוע בהם (ושוכני האוקיינוסים אינם שונים במובן זה). אך לעיתים, מפגשים שכאלו, הם בלתי נמנעים או נגרמים מטעות של אחד מבעלי החיים. כאשר מתפתח קרב בין שני יצורים, השווים פחות או יותר בעוצמתם, אנו עדים למאבקי איתנים, שלא תמיד מסתיימים בצורה לה ציפינו. לפניכם עשרה מהמפגשים היותר מעניינים, שתועדו בין שוכני המצולות.

שלפוחן מצוי מול צב ים

השלפוחן המצוי הוא יצור ימי חסר חוליות הידוע בכינוי "ספינת הקרב הפורטוגזית". למרות שרבים חושבים את השלפוחן למדוזה, למעשה מדובר ביצור שונה הנחשב לאחד הקטלניים על פני כדור הארץ.
לשלפוחן זרועות ציד ארסיות שיכולות להגיע למרחק של 10 מטרים בממוצע. כל דג הנתפס בזרועות אלו צפוי להפוך לארוחה הבאה של השלפוחן, אבל דווקא הצבים הם הסכנה האמיתית עבור יצורים אלו. עוביו של העור בשילוב השריון הקשיח הופכים את הצבים לחסינים בפני הארס, ואת השלפוחן לסעודה של צבי הים. החוקרים עדיין לא מבינים כיצד מצליחים הצבים להימנע מפגיעה בעיניהם ובפיהם בשעה שהם באים במגע עם השלפוחן.

 

לוויתן קטלן (Orca) מול כריש לבן

הקרב בין שני הטורפים האדירים ביותר של האוקיינוסים הוא בסופו של דבר לא הוגן. למרות המהירות, הכוח ויכולות הצייד לכריש אין מענה לגודלו העצום וכוחו של הקטלן. באופן כללי שני היצורים האדירים הללו ימנעו ממפגש, אך אם כריש לבן יעשה את הטעות וינסה להתקרב לקטלנית וגורה, הוא עתיד להיקרע לגזרים.

 

צלופח Moray מול תמנון

כאשר צלופח Moray נושך משהו יעבור הרבה זמן עד שיאות לעזוב את טרפו. הצלופח הוא טורף קלאסי, הוא נוהג להתחבא בשוניות ולהמתין עד שיעבור טרף מתאים. הוא נחשב לאחד מבעלי החיים האינטליגנטיים באוקיינוסים. תמנון שהותקף ע"י הצלופח ייתן קרב וינסה לעטוף את ראשו של הצלופח ולמנוע ממנו מלנשום. גם לתמנונים בדומה לדיונונים יש איבר דמוי מקור שהוא החלק הקשה היחידי בגופם. רבים מהם דוגמת התמנון כחול-הטבעת הם אף ארסיים. למרות כל נתוני התמנון, נשיכתו של הצלופח חזקה מספיק בשביל לפגוע בצורה כזו, שלא תשאיר לתמנון סיכוי לשרוד. גם אם הצליח לברוח לאחר הפגיעה, הוא יגסוס לאיטו ויהפוך למזונם של אוכלי הנבלות.

 

כריש-נמר מול צב-ים

לכאורה, קרב בין אחד הכרישים האגרסיביים ביותר באוקיינוס, ליצור עדין כצב נראה כמוכרע עוד לפני שהחל. אולם למרות כוחו הרב הכריש-נמר עדיין צריך לבצע את המשימה, הלא פשוטה, של החדרת שיניו מבעד לשריון העבה. יתרונו הבסיסי של הכריש הוא בכך שאין הוא צריך לעלות ולשאוף אוויר. הצב שחייב לעלות לפחות למשך שתי דקות, על מנת לחדש את אספקת האוויר שלו הופך פגיע למתקפה מלמטה. צבים ירוקים, שאינם זקוקים ליותר משניה של לקיחת אוויר, יכולים לשוב מהר לקרקעית הים ולהימנע מגורל אכזר.

 

כריש מסוג Dogfish מול תמנון ענק

כרישי Dogfish הם קטנים באופן יחסי ואורכם נע סביב המטר, אך עדיין מדובר ביצור בעל שיניים חדות כתער עם יכולת תנועה פנומנאלית. התמנון הענק הוא הגדול מסוגו ויכול להגיע גם למשקל של 50 קילוגרם, ומוטת זרועות של 4.5 מטרים. גודלו של התמנון ביחס לכריש הקטן, הופך אותו ליותר מיריב ראוי עבור הכריש. הוא מסוגל ללכוד אותו בזרועותיו הענקיות ולמנוע ממנו את האפשרות לנשוך, לנשום, ובסופו של דבר גם להרוג אותו.
 

 

חסילון מנטיס מול סרטן נזיראי

בצד השני של ספקטרום הגדלים נמצאים שני יצורים ממשפחת הסרטנאים. הסרטן הנזיראי, מסתתר רוב ימיו בקונכייה, ממנה הוא מגן על עצמו עם שתי צבתותיו. אבל אם חסילון המנטיס רעב, כדאי לסרטן למצוא מחסה ולא לצאת ממנו. לחסילון יש שתי זרועות חזקות שצוללנים מכנים 'מפצחי אצבעות', הוא מסוגל להנחית מכה המסוגלת לשבור אקווריום חזק. גם את הקונכייה של הסרטן מסוגל החסילון לשבור ללא בעיה ולהותיר אותו ללא כל הגנה.

 

כריש מול דולפין

המאבקים, בין דולפינים לכרישים, הפכו למפורסמים בעקבות פרק בסדרה 'פליפר', אי שם בשנות ה-60, למרות, שבטבע, המפגשים הללו די נדירים. הדולפינים עושים שימוש נפלא בסונאר שלהם, על מנת להימנע ממפגש שכזה, כשמפגש נדיר של אחד-על-אחד כן מתרחש הכריש יהיה המנצח. ואולם, להקת דולפינים תצליח, כקבוצה, להבריח כריש, במרבית המקרים.

 
דיונון מול לוויתן ראשתן

היריבות בין הראשתן לדיונון, נחשבת לגדולה ביריבויות האוקיאנוסים. לראשתן יכולת הצלילה העמוקה ביותר בין היונקים הימיים והוא מסוגל להגיע עד לעומקים של 3 ק"מ.
בעומקים אליהם מגיע הראשתן שוכנים דיונוני הענק – מזונו החביב של הראשתן. דיונוני הענק, מגיעים לגדלים עצומים, של עד 16 מטר באורך, עם משקל של עד חצי טון. גודלו של הדיונון עשוי להיחשב עצום, אך הוא מתגמד אל מול 50 טון של ראשתן רעב. התוצאה של מפגש שכזה, הוא מאבק אדיר במעמקים, שלרוב יסתיים כשהלוויתן שבע. אך גם כאשר הדיונון נכנע, הוא עושה זאת במאבק, תוך שימוש באיבר דמוי מקור קשיח, על מנת לפגוע בראשתן. ראשתנים רבים, שניצודו בעבר, היו מצולקים קשות בעקבות מפגשים עם דיונונים עקשניים.
 
דוב הקוטב מול סוס-ים

למרות שאף אחד מהם אינו מוגדר כחיית ים, התלות של סוסי הים באוקיאנוס, הופכת את המאבק ביניהם לכזה, שניתן להגדירו, כקרב מימי. גודלו העצום, עוביו ומשקלו, בשילוב עם
ניבים של 30 ס"מ, הופכים את סוס הים ליותר מיריב ראוי. דובי הקוטב נחשבים לגדולים ולחזקים שבטורפי היבשה, אך גם הם יתקפו סוסי-ים רק בשעת נואשות, בשל החשש
העצום מפציעה. כאשר קרב שכזה אכן מתרחש, הוא לרוב רווי דם וברוטאלי בצורה קיצונית. מדובר באחד הקרבות המאוזנים ביותר בעולם הטבע, והתוצאות עלולות להיות
קטלניות לשני הצדדים באותה המידה.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
תכנים קשורים: טבע, חיות, ים
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.