print header

5 עובדות חשובות שכדאי להכיר על קרן השתלמות

כשאנו חושבים מהי הדרך המתאימה ביותר עבורנו לחסוך לטווח ארוך, עומדים בפנינו כמה מכשירים פיננסיים מרכזיים אשר לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות. בראש הפירמידה ניתן לציין את קרן הפנסיה – הן מאחר שפתיחה והפקדה אליה מוגדרות כחובה בישראל לשכירים ולעצמאים כאחד, והן כי ישנה תקרת הפקדה המעניקה הטבות מס לקרן, מאפיין שלעיתים רבים מאיתנו לא נוטים לקחת בחשבון כשיש סכום שאנו מעוניינים לשים בצד. מיד אחריה, ממוקמות קופות הגמל. בשורות הבאות נתמקד במכשיר חיסכון אחד שקיבל תשומת לב רבה בשנים האחרונות, ודי בצדק: קרן השתלמות. זהו חיסכון שניתן לקבל מהמעסיק כשכירים, או לפתוח לעצמכם כעצמאים.
 
עובדות על קרן השתלמות: אישה במחשב
אם בחנתם את האפשרויות שלכם לחיסכון ארוך טווח, או שהמעסיק הציע לכם פתיחת קרן השתלמות, ודאי כבר שמעתם לא מעט על החיסכון דרכה ויתרונותיו: על כך שהכספים מושקעים בשוק ההון לטובת יצירת תשואות, או שבשונה מקופת גמל וחסכונות אחרים, את הכספים שנצברו בה ניתן למשוך בפטור ממס רווחי הון בכל 6 שנים. אז אכן, קרן השתלמות שונה במובנים שונים ממכשירי חיסכון אחרים. הנה כמה פיסות מידע אודותיה שיתכן ולא הכרתם:

1. חיסכון לשם החיסכון

מדוע בעצם "קרן השתלמות" נקראת כך? את הסיבה לכך נוכל למצוא בהיסטוריה: במקור, היתה קרן ההשתלמות קופת גמל שנפתחה למורים ולבעלי מקצוע נוספים והיא יועדה לספק מימון למוטבים, לטובת תשלום על השתלמויות למורים ולשכירים דוגמת כנסים מקצועיים, לימודי תעודה או לימודי המשך. המעסיק היה מפקיד סכום מסוים לקרן ומדי 3 שנים, יכל העובד למשוך את הכסף לצורך מימון פעילויות הקשורות להעשרה מקצועית בלבד.
 
השנים חלפו, וייעודו העיקרי של אפיק חיסכון זה היטשטש והשתנה. כיום, קרנות ההשתלמות כבר פתוחות בפני כלל ציבור העובדים – שכירים ועצמאים כאחד, והכספים שנצברו בה יכולים לשמש את החוסך לכל מטרה שבה יחפוץ. בנוסף, הם גם שונים מאלו הנצברים בקרנות הפנסיה וקופות הגמל, שכן אלו מיועדים ספציפית לשנות הפרישה.
עובדות על קרן השתלמות: גבר מתעסק בטאבלט

2. מהפקדות המעסיק להשקעה בשוק ההון 

הכספים המופקדים בקרנות ההשתלמות מושקעים בידי הגוף המנהל את הקרן בשוק ההון, במטרה לייצר תשואות ולהגדיל כספי הקרן. בדומה לקופות גמל וקרנות פנסיה, גם בקרן ההשתלמות ישנם מסלולי השקעה שונים – מסלול כללי, מנייתי, אג"ח, שקלי ועוד. הבחירה במסלול מעניקה לחוסך שליטה על רמת הסיכון שאותו הוא מוכן לקחת בעבור כספו.
 
בקרן ההשתלמות גם קיימת תקרת הפקדה שנתית. רוב השכירים יפקידו באופן הזה: העובד יפקיד 2.5% משכרו והמעסיק, 7.5% מתקרת שכר חודשי של 15,712 שקל (כאשר ייתכנו אחוזי הפקדה שונים). עצמאים יכולים לנצל את הטבת המס עד לתקרה שנתית של 18,960 שקל פטורים ממס רווח הון. כאמור, ניתן למשוך את הכסף שנצבר בקרן מדי 6 שנים ללא מס רווחי הון, או לאחר 3 שנים, במקרה שהכסף מיועד להשתלמות מקצועית.

3. גם לשכירים וגם לעצמאים

אז חלק מהמעסיקים דואגים לפתוח לעובדיהם קרן השתלמות, ומה בנוגע לעצמאים? בשנים האחרונות עצמאים רבים מבינים כי קרן השתלמות יכולה לספק הרבה מהצרכים הפיננסיים שלהם. הרי זה אפיק אטרקטיבי לחסוך בו את הכסף, לאור האפשרות למשוך אותו לאחר מספר שנים מבלי לשלם מס.
 
אבל הסיבה האמיתית שבגינה עצמאים מעוניינים להחזיק בקרן השתלמות מסתתרת בדו"ח השנתי שהם מגישים, שכן הפקדות עצמאים לקרן ההשתלמות בשיעור של עד 4.5% מהכנסתם השנתית החייבת במס, ועד 12,150 שקל בשנה (תקרת המס בשנת 2022) – יוכרו כהוצאה מוכרת לצורך הטבות מס הכנסה.

4. מקום העבודה לא חייב לפתוח לכם קרן

בניגוד לקרן הפנסיה, שהמעסיק מחוייב לפתוח לעובדיו ולהפקיד אליה על פי חוק, קרן השתלמות אינה מובטחת כחלק מחוזה עבודה והיא מהווה לרוב הטבה שניתנת עם שאר תנאי ההעסקה. כאמור, כדאי מאוד לבדוק עם המעסיק האם מגיעה לכם קרן השתלמות, בין אם אתם לקראת חתימה על חוזה ובין אם כבר עובדים שנים רבות בחברה.
 
יתרה מכך, במקומות עבודה רבים, התחייבות של המעסיק לפתוח קרן השתלמות לכלל העובדים (או החל מוותק מסוים), מעוגנת כחלק מחוזה עבודה קיבוצי. כך, ללא שום פעולה מצד העובד, המעסיק חייב לפתוח עבורו קרן השתלמות.
 
עובדות על קרן השתלמות: אישה במחשב

5. הטבת מס – בהפקדה ובמשיכה

כאמור, קרן ההשתלמות מגלמת בתוכה הטבות מס הן לשכירים והן לעצמאים. עד כ-10% מהשכר יכול להיות מופקד לקרן, וההטבה עבור שכיר בהפקדה הינה שחלק המעסיק (עד תקרה מסוימת) לא גורר תשלום מס על ידי העובד. עבור עצמאי, כאמור, חלק מההפקדה היא הוצאה מוכרת לצורכי מס.
 
גם בעת המשיכה ישנה הטבת מס משמעותית, שלא כדאי להקל בה ראש. במדינת ישראל, כל רווח שנוצר באפיקי החיסכון או בתיק השקעות בשוק ההון, מחויב בתשלום מס רווחי הון של 25% על הרווחים הריאלים שנוצרו. זאת כמובן בהחרגת מקרים המעניקים פטור ממס. בקופת גמל להשקעה ניתן לקבל את הכסף בקצבה בגיל 60 מבלי לשלם מס. בקרן ההשתלמות ניתן לעשות זאת בכל 6 שנים, או בהגיענו לגיל הפרישה עם 3 שנות ותק בלבד.
 
* אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח
 
קרדיט תמונות: Shutterstock
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.