print header

התגלה חלבון שיסייע להחזיר שמיעה למי שאיבד אותה בעקבות גיל מבוגר

יש לא מעט נזקים שמתרחשים לגוף בעקבות הזקנה, כשאחד מהשכיחים ביותר הוא איבוד שמיעה. כ-30% מבני 65 ומעלה סובלים מקשיי שמיעה בדרגה כזו או אחרת, מה שפוגע באיכות חייהם באופן ניכר, ובין היתר גורם לבלבול, מבוכה, פגיעה בדימוי העצמי ובביטחון ואף בדידות. אמנם יש לא מעט אמצעים וטיפולים שמאפשרים להם לחזור לשמוע, כמו למשל מכשירי ועזרי שמיעה למיניהם, אך לא כולם משתמשים בהם בשמחה, ופשוט היו רוצים לחזור לשמוע כמו פעם. יתכן שבעתיד הקרוב זה יהיה אפשרי, מכיוון שחוקרים הצליחו סוף-סוף לאתר את החלבון שתפקידו לפתח את תאי השיער שמשמשים לשמיעה ושניזוקים ככל שעוברות השנים. 
 

איך עובדת השמיעה?

מערכת השמיעה שלנו היא אחת המערכות המתוחכמות והמרתקות ביותר בגוף האדם, כשביכולתה לסייע לנו להיחשף לצלילים שמקיפים אותנו בעזרת עצמות, גידים, נוזלים וגם שיערות שנמצאות בתוך האוזן הפנימית שלנו. אך מה בעצם התפקיד של כל אחד מהמרכיבים האלה במערכת השמיעה, ואיפה בדיוק נמצאות אותן שיערות שבעזרתן אנחנו שומעים ושמשחקות תפקיד מפתח בכל הסיפור הזה? בסרטון הבא מערוץ היוטיוב של מכון דוידסון, תקבלו הסבר פשוט שיראה לכם איך בדיוק עובדת השמיעה שלכם. 

איך לרפא שמיעה שאבדה בעקבות הגיל?

חוקרים מבית הספר של אוניברסיטת מרילנד ערכו מחקר בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, שבו בדקו מה תפקידו של חלבון מסוים בהתפתחות תאי השיער שחיוניים לשמיעה. חלק מהתאים האלה מגבירים את הצלילים שנכנסים לאוזן, ואילו אחרים יוצרים גלי קול שמתורגמים לאותות חשמליים שמגיעים למוח. כשתאי שיער שנמצאים באוזן הפנימית אינם מתפתחים כראוי או סופגים נזקים בעקבות רעשים חזקים, התוצאה היא ירידה ביכולת השמיעה, וזה למעשה מה שקורה לה ככל שאנחנו מזדקנים. 
 
החוקרים הראו כיצד החלבון, שנקרא GF11, עשוי להיות משמעותי לקביעה האם תא שיער צעיר יתפתח להיות תא שיער רגיל או תא שיער שמשמש יותר כמו עצב, כפי שראיתם בסרטון. הם נעזרו בשיטה חדשנית לחקר ביטוי של גנים בתאי שיער שהונדסו גנטית אצל עכברים שגופם לא יצר את החלבון GF11. כך למעשה הם הדגימו שבהיעדר החלבון החיוני הזה, תאי השיער שבאוזן הפנימית הפכו לתאי שיער רגילים, אף על פי שהמבנה הגנטי שלהם הראה שתפקידם להוות תאי שיער שמשמשים לשמיעה.
 
המחקר הזה למעשה מאפשר לחוקרים להתנסות בתהליכים שמטרתם ליצור מתוך תאי גזע תאי שיער שמשמשים את מערכת השמיעה. התהליכים האלה יהוו את הפתרונות האפשריים להחזרת יכולת השמיעה לאנשים שאיבדו אותה בעקבות פגיעה בשיערות שבאוזן הפנימית שלהם, ובין היתר עקב זקנה.
התגלה חלבון שיעזור להחזיר שמיעה לקשישים: אישה קשישה מטה אוזן לשמוע

איך להגן על השמיעה עד שטיפול שכזה יהיה זמין?

כמובן שייקח זמן עד שטיפול חדשני שכזה יהיה קיים, ולכן עד אז כדאי מאוד שתעשו כל שביכולתכם כדי להגן על השמיעה שלכם. יש סיבות רבות לפגיעה בשמיעה כשרק חלקן בשליטתכם, אולם חשוב להכיר את כולן ולו רק כדי להיות ערים ולחשוד בבעיות חמורות שייתכן כי לא חשבתם עליהן ושמתבטאות בירידה ביכולת השמיעה, כמו למשל גידול סרטני. לחצו כאן כדי להכיר את כל הסיבות האלה.
 
כדי להגן על השמיעה שלכם באופן פעיל, יש לא מעט דברים שתוכלו לעשות ושלאו דווקא קשורות רק לשיערות שבאוזן הפנימית, כמו למשל הימנעות משימוש בקיסמי אוזניים או צריכת ויטמינים ומינרלים מסוימים. לחצו כאן כדי לדעת איך להגן על השמיעה שלכם ואף לשפר אותה.

איך לדעת שהשמיעה כבר התחילה להידרדר?

קשה להבחין בירידה ביכולת השמיעה, מכיוון שהיא הדרגתית וניתן למדוד אותה באופן מדויק רק בבדיקות אבחון שמיעה. עם זאת, אם עברתם את גיל 65, סביר להניח שמדי 10 שנים יכולת השמיעה שלכם תפחת בקצב מהיר, ואם אתם שמים לב לאחד הסימנים הבאים, מומלץ מאוד שתלכו להיבדק, מכיוון שייתכן שאתם כבר מתחילים לאבד את השמיעה שלכם:
 
  • קושי בשמיעה בטלפון
  • קושי לעקוב אחרי שיחה כששני אנשים או יותר משוחחים
  • צורך קבוע בכך שאנשים יחזרו על דבריהם או ויתור בניסיון הבנתם
  • צפייה בטלוויזיה בקול גבוה משנדרש לאחרים
  • קושי לשמוע אנשים כשיש רעשים ברקע
  • תחושה שהאנשים שסביבכם ממלמלים או מדברים בצורה לא ברורה
  • קושי בשמיעת דיבור של אדם ממרחק
  • קושי בהבנת דיבור מהר
  • קושי בהקשבה להרצאות
  • הבדלים ביכולות השמיעה בין שתי האוזניים
  • שמיעת "צלצולים" באוזניים
אם אתם חשים שחלק מהסימנים האלה נכונים עבורכם, פנו לרופא המשפחה, שיקבע האם יש צורך בבירור נוסף. במידת הצורך הוא יפנה אתכם לרופא אף אוזן גרון, שיבדוק האם ישנה בעיה שניתן לטפל בה, למשל ניקוי שעווה שחוסמת את תעלת האוזן, או שמא יש צורך להפנות אתכם לטיפול אחר. 
 
יתכן מאוד שהרופא גם יפנה אתכם לאבחון שמיעה, שם ניתן יהיה לוודא באיזה חלק במערכת השמיעה ישנה בעיה ומה חומרת איבוד יכולת השמיעה. אחרי בדיקה שכזו, יחליטו במידת הצורך האם לשקם את שמיעתכם בעזרת מכשיר שמיעה, שתל שבלול, שתל עצם או עזר שמיעה אחר. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.