print header

מומחה ישראלי מסביר: כך תוכלו לחזק ולשפר את הזיכרון ויכולות המוח

כמעט כולנו שוכחים פרטי מידע כאלו או אחרים באופן קבוע; את השם של מישהו שפגשנו בשבוע שעבר, את הפריט האחרון ברשימת המכולת, מספרי טלפון חשובים וכדומה. לרוב נקבל את המקרים האלה כחלק מהחיים, אבל זה ממש לא חייב להיות המצב. עולם המדע וחקר המוח הוכיחו שבעזרת התרגילים הנכונים, ניתן לשמר ואפילו לחזק את המערכות במוח שקשורות לזיכרון, גם בגיל מבוגר. אחרי שלומדים איך לעשות זאת פתאום מגלים שמקרים בהם הארנק או הטלפון נשארים בבית כבר כמעט ולא מתרחשים, וגם שפתאום הרבה יותר קל לנו לזכור טקסטים ארוכים, שמות ואפילו מספרי טלפון... כדי ללמד אתכם איך להגיע למצב הזה, אין מתאים מאדם שהוא מומחה בינלאומי בתחום הזיכרון וכוח המוח, שיאן גינס בתרגילי זיכרון…

מי אתה ערן כץ?

ערן כץ הוא דמות מוכרת בעולם שיפור הזיכרון וניצול הפוטנציאל האדיר של המוח שלנו. עוד בהיותו נער הוא קרא ספרים על שיפור הזיכרון ועם השנים העיסוק שלו בעולם התוכן הזה הפך לתחביב ולבסוף גם למקצוע. בשנת 1998 הוא הדגים את היכולות המדהימות של המוח והזיכרון שלו בכך שזכר מספר בן חמש מאות ספרות שהוקרא לו פעם אחת בלבד והצליח להקריא אותו לאחר מכן מן ההתחלה לסוף ומן הסוף להתחלה, עם ארבע טעויות בלבד! בזכות ההישג הזה הוא נכנס לספר השיאים הישראלי של גינס ובמהלך חייו הוא גם כתב ספרים רבי מכר שתורגמו לשפות רבות, העביר סדנאות מעשיות וגם נשא דברים מול קהלים בכל רחבי העולם. לא רק שאנחנו עומדים להציג בפניכם כמה מהשיטות והטיפים המובילים שלו, יש לכם גם הזדמנות נהדרת לפגוש אותו וללמוד ממנו באופן ישיר כיצד לחזק את הזיכרון שלכם…
 
חיזוק ושיפור הזיכרון לפי ערן כץ: ערן כץ

הטיפים של ערן כץ לשיפור הזיכרון

שיטת המיקומים לזכירת כמויות מידע גדולות

למרות שהוא לפעמים מתקשה לזכור כמויות מידע גדולות, המוח שלנו דווקא זוכר מיקומים מצוין. אם למשל תתבקשו לתאר את הסלון או המשרד שלכם, כנראה שתדעו לתאר היכן מונח כל פריט ורהיט ותוכל לדמיין את המקום בקלות. על סמך העובדה הזאת, ערן כץ מציע לקשור מילות מפתח מהמידע שאנו רוצים לשנן למיקומים, כדי שהמיקומים יזכירו לנו את מילות המפתח. נניח למשל שאתם רוצים לזכור את העובדות הבאות:  חתולים תמיד רצים שמאלה, דבש לא מתקלקל וכלבים דלמטיים נולדים ללא נקודות, קחו את מילות המפתח (חתולים, דבש ונקודות) והצמידו לכל מילה מיקום כך שתתאר סביבה שאתם מכירים היטב. דמיינו שאתם פותחים את הדלת לחדר ומלא חתולים מתפרצים החוצה ופונים שמאלה. אחר כך דמיינו שאתם מורחים דבש על החלון כדי לאטום אותו, ואז חשבו על כך שאתם מדליקים את המזגן, שהוא בדרך כלל לבן, כדי להזכיר לכם גורים דלמטיים שנולדים ללא נקודות.

לימוד שפות

שפות רבות מורכבות ממספר רב של מילים, אך מחקרים ומומחים מצביעים על כך שרק כ-1,000 מילים משפה מסוימת, מרכיבות כ-75% מהכתוב בעיתון באותה השפה. משמעות הדבר היא שכדי להצליח לזכור שפה חדשה לא צריך ללמוד מספר מפחיד של מילים, אלא רק את הפופולריות ביותר. כדי לעשות זאת בצורה קלה, ערן כץ ממליץ לשלב בשפת היומיום שלנו מילים מהשפה הלועזית שאנו רוצים ללמוד. למשל, כדי לזכור שהמילה באיטלקית לצבע ירוק היא ורדה (verde) יש לשלב את המילה במהלך היום בדיבור שלנו במקום המילה "ירוק". אחרי שנגיד במשך יום או יומיים משפטים בסגנון "העציץ הזה מוסיף קצת ורדה לבית", פירוש המילה יתקבע בזיכרון שלנו.

שיטת ראשי התיבות 

את השיטה היעילה הזו רבים מאיתנו הכירו עוד מימי בית הספר, אך רק מעטים ממשיכים להשתמש בה לאורך החיים. ניתן להשתמש בראשי תיבות כדי לזכור מספר קטן של מצרכים שצריך לקנות מהמכולת, את החפצים שאתם תמיד רוצים לוודא שיש עליכם לפני שאתם יוצאים מהבית וכדומה. ככה לדוגמה אפשר לייצר את ראשי התיבות אט"ם ולחזור עליהן בראש בכל פעם שאנו עומדים לעזוב מקום מסוים, כדי לוודא שיש עלינו ארנק, טלפון ומפתחות. 
חיזוק ושיפור הזיכרון לפי ערן כץ: ארנק, טלפון ומפתחות

היעזרו בכוחו של הדמיון כדי לזכור דברים

עבור המוח שלנו אין הרבה הבדל מהותי בין דמיון למציאות. זאת הסיבה לכך שכאשר אנו צופים בסרט אימה, לפעמים נחווה הזעה, רעידות וכיווץ שרירים ממש כאילו המצב הזה מתרחש לנגד עינינו במציאות. עוד עובדה חשובה על המוח שעוזרת לנו להבין איך לשפר את הזיכרון היא שיש לו נטייה לזכור טוב יותר דברים יוצאי דופן ולא הגיוניים. אנחנו לא נזכור מה אכלנו לארוחת בוקר לפני שבוע, אך אם ננסה לדמיין את המנה האחרונה שהזמנו במסעדה ממש טובה שהיינו בה, למוח שלנו יהיה קל יותר להיזכר בה וגם לדמיין את טעמה.
אז איך מנצלים את העובדות האלו כדי לזכור דברים, למשל רשימת פריטים שצריך לקנות לקראת מעבר דירה? נניח שהפריט הראשון הוא מברשת צבע. כולנו יודעים איך הפריט הזה נראה אז פשוט דמיינו אותו במחשבותיכם. נניח שהפרט השני ברשימה הוא צבע, כעת עלינו לעשות את הצעד הראשון לשינון הרשימה בזיכרון. ניצור קשר בין הפריט הראשון, "מברשת", שתמונתו טבועה בזיכרוננו לבין הפריט "צבע" הקשר בין שתי התמונות חייב להיות מגוחך ומוזר ככל האפשר: דמיינו, למשל, שאתם טובלים את המברשת בצבע ומשתמשים בה על פניו של לקוח מתסכל או מנהל מלחיץ. כדי לחקוק את המידע בזיכרון עליכם לדמיין את התמונה האבסורדית כמה שיותר ברור, מומלץ אפילו לעצום את העיניים ולהתרכז בה. ברגע ש"צילמתם" אותה, הפסיקו לחשוב עליה ועברו לפריט הבא ברשימה שעליכם לזכור.
חיזוק ושיפור הזיכרון לפי ערן כץ:

הצמדת מילים לשינון טקסטים ארוכים בעל פה

שינון טקסטים ארוכים ומורכבים, כמו שירים או דיאלוגים של הצגה, הוא אתגר. זאת מכיוון שקשה לעשות שימוש באסוציאציות, בניגוד למקרים בהם יש צורך בזכירה של חומר לימוד או מידע דומה, שאנו צריכים לזכור רק ברמת הרעיונות המרכזיים. אז מה הפתרון? אחת השיטות שמאפשרת לזכור ולשנן טקסטים ארוכים בקלות ובמהירות רבה יותר משינון חזרתי, היא לרשום את המילה האחרונה במשפט בתוך טבלה פשוטה. לידה רשמו את המילה הראשונה במשפט הבא והמשיכו לבנות כך זוגות מילים ולעשות קשר אסוציאטיבי בין המילה האחרונה למילה הראשונה במשפט. כשנאמר את המשפט ונגיע לסופו, ניזכר בזכות האסוציאציה במילה הראשונה של המשפט הבא וכן הלאה, כדי לסייע לנו לזכור את כל המלל.

בואו ללמוד עוד על חיזוק הזיכרון והמוח מהמומחה הישראלי ערן כץ

ביום חמישי בערב 22.9.22, נערוך הרצאה מרתקת של ערן כץ, במסגרת מועדון "זמן תרבות" באולם הספריה בקרית אונו. ההרצאה תעסוק בשיטות לחיזוק ושיפור הזיכרון ויכולות המוח, שכולם יכולים ליישם. עם הרבה הומור לצד הדגמה של תרגילי זיכרון שתוכלו לבצע מתי שרק תרצו, תגלו כיצד לפתח מיומנויות זיכרון יוצאות דופן, אפילו בגיל מבוגר וגם אם זה מעולם לא היה התחום החזק שלכם. בזכות השינוי הזה תגלו שהחיים שלכם הרבה פחות מלחיצים, תוכלו לחסוך זמן יקר והכי חשוב, תנצלו טוב יותר את היכולות המדהימות של המוח בכל תחומי היומיום שלכם.
 
 
מקור התמונות: depositphotos.com
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.