print header

10 המקומות הרדיואקטיבים ביותר בעולם!

הצונאמי הגדול שאירע ביפן השנה, החזיר לתודעה הציבורית את הסכנה של קרינה רדיואקטיבית, אך עדיין יש לא מעט אנשים שמסרבים להפנים כי מדובר בסכנה עולמית המדורגת במקום ה-6 בטבלת הסכנות הרעילות ביותר בעולם. בעוד שרובינו חיים את חיינו מבלי לחשוב על זה לעומק, הרי שברוב המקרים, דווקא שם, במעמקים, שוכנת סכנה רדיואקטיבית המחכה להתפרץ. ישנם מקומות בעולם בהם האנשים חיים בפחד מתמיד מקרינה שעשויה לכלות אותם ואת ילדיהם. הנה לכם 10 המקומות המסוכנים בעולם הטומנים בתוכם סכנה רדיואקטיבית...
 

מאייאק, רוסיה
אתרים רדיואקטיביים בעולם
הקומפלקס התעשייתי של מאייאק בצפון מזרח רוסיה, מבסס פעילות גרעינית ענפה  כבר עשרות שנים. בשנת 1957 חווה האתר את אחת התאונות הגרעיניות המסוכנות ביותר, בעקבותיו כמעט 100 טונות של פסולת רדיואקטיבית שוחררו לאוויר וגרמו לזיהום שטח מאסיבי. הפיצוץ נשמר בסוד עד 1980, אך השפעות הפיצוץ נרשמו למן הרגע שאירע, מה גם שבמשך שנים, השליך המפעל את הפסולת הרדיואקטיבית שלו מסביב לאגם Karachay - דבר שהוביל לזיהום של מקור המים ששימש אלפי אנשים. מומחים מאמינים כי האגם הוא כנראה המקום הרדיואקטיבי ביותר בעולם, כאשר יותר מ-400,000 אנשים כבר נחשפו לקרינה מצמחיית האגם ומימיו, כמו גם מתקריות חמורות כמו שריפות וסופות אבק קטלני, שפיזרו את הרעלנים באוויר. היופי הטבעי של האגם מסווה את הזיהום הקטלני שיכול לגרום לאדם שנחשף אליו למות תוך שעה.
 
צ'רנוביל, אוקראינה
אתרים רדיואקטיביים בעולם

העיירה צ'רנוביל הנמצאת בצפון מערב אוקראינה, נחקקה בדפי ההיסטוריה כאשר בשנת 1956 אירעה בה התאונה הגרעינית החמורה ביותר שהתרחשה מאז החלו להשתמש באנרגיה גרעינית. בתאונה, נהרגו רק 15 אנשים ביחס ישיר, אך נהוג לייחס בין 4,000 ל-93,000 נפגעים ביחס עקיף להשלכות הפיצוץ. סדר הגודל של הפיצוץ הגרעיני נמדד כפי 100 חזק יותר מפצצות האטום של נגסקי והירושימה גם יחד. אדמת בילרוס ספגה את המכה הקשה ביותר כאשר 70% משטחה נפגע מהזיהום ורבים מתושביה סובלים עד היום ממחלת סרטן קטלני.

 
פוקושימה, יפן
אתרים רדיואקטיביים בעולם
רעידת האדמה המחרידה שאירעה השנה ביפן גרמה לנזק עצום לבתים ולשטחים, כמו גם למותם של עשרות אלפי אנשים ובכל זאת, את הדרמה הגדולה ביותר רשם הכור הגרעיני פוקשימה. מייחסים לו את הרעלת הקרינה בסדר הגודל של אסון צ'רנוביל. את חומרי הקרינה המסוכנים זיהו ברדיוס של 200 ק"מ מהכור, כאשר תוצאות האסון וההשפעות הסביבתיות עוד לא ידועות סופית.
 
הנפורד, ארה"ב
אתרים רדיואקטיביים בעולם
אתר הנפורד במדינת וושינגטון הוא חלק בלתי נפרד מהפרויקט האמריקני לייצור פצצות אטומיות. על אף שהאתר כיום כבר לא בשימוש ומציע ביקורים תיירותיים, הרי שמתחת לפני השטח האדמה בוערת. כ-53 מיליון גלונים של פסולת נוזלית, 25 מיליון מטרים מעוקבים של פסולת מוצקה ו-200 קילומטרים רבועים של מי תהום מזוהמים, נמצאים מתחת לאתר הנפורד, מה שהופך אותו לאחד האתרים המזוהמים ביותר בארה"ב. הזיהום הסביבתי שנוצר הוא הוכחה לכך שאיום רדיואקטיבי לא חייב להופיע בצורה של פצצה אלא יכול לחלחל גם מתחת לרגליים.
 
המצולע, קזחסטן
אתרים רדיואקטיביים בעולם

אזור המצולע בקזחסטן נפגע מהפרויקטים הרוסיים שהרעילו את המדינה והפכו אותו  לאתר ניסויים גרעיניים בין השנים 1949 ל- 1989. למעלה מ-450 ניסויים גרעיניים התרחשו בין השנים הללו ויש הטוענים כי מתוך 700,000 תושבים שחיו אז במצולע, 200,000 נפגעו באופן ישיר מהניסויים הגרעיניים. הרצון של הרוסים להכריע לטובתם את המלחמה הקרה, גרם להם להתעלם מהסכנה שריחפה מעל ראשם של האזרחים.

 
מאלי סו, קירגיסטן
אתרים רדיואקטיביים בעולם
אתר זה דורג כבר בשנת 2006 כאחד מעשרת האתרים המזוהמים ביותר על פני כדור הארץ. הקרינה הרדיואקטיבית של האתר לא נובעת מכור גרעיני או תחנת כוח אלא ממתקן כרייה לאורניום. המתקן אומנם כבר לא בשימוש, אך נותרו מעל 1,960,000 מ"ק מצבורי פסולת, כך שכל רעידת אדמה באיזור עשויה לגרום לפסולת לחלחל אל הנהרות ולזהם את המים.
 
הים התיכון
אתרים רדיואקטיביים בעולם
במשך שנים נשמעו טענות כי המאפיה של נדרנגטה (חברה של כבוד) שיושבת בחבל קלבריה בדרום איטליה ונחשבת לארגון הפשע הגדול ביותר במדינה, משתמשת בים התיכון כמקום נוח לזרוק בו פסולת מסוכנת, כולל פסולת רדיואקטיבית, והיא גובה על "השירות" הזה תשלום מהמדינה. יש הסבורים כי 40 ספינות עמוסות רעלים רדיואקטיבים נעלמו בימי הים התיכון מאז 1994. אם זה נכון, הטענות הללו מציירות תמונה מדאיגה של כמות עצומה של פסולת גרעינית הנמצאת במצולות הים, ממתינה להתפרץ. אך כל עוד זה לא קורה, ניתן רק לטעון כי ים התיכון מסתיר אסון סביבתי בהתהוות.
 
סלפילד, בריטניה
אתרים רדיואקטיביים בעולם
כור גרעיני הממוקם בחופה המערבי של אנגליה, מייצר פלוטניום עבור פצצות גרעיניות הנבנות לאחר מכן בשטח מסחרי. מאז תחילת פעילות המתקן, התרחשו מאות תאונות במפעל וכתוצאה מכך שני שלישים מהבניינים עצמם מסווגים עכשיו כפסולת גרעינית. המפעל משחרר כ-8 מליון ליטר של פסולת מזוהמת לים על בסיס יומי, מה שהופך את הים האירי לים הרדיואקטיבי ביותר בעולם. נופיה הירוקים והפסטורלים של אנגליה יכולים לתעתע, בעוד שלב ליבה של האומה הוא רעיל ומסוכן.
 
הכור הכימי של סיביר
אתרים רדיואקטיביים בעולם
מאייאק אינו האתר היחיד המזוהם ברוסיה. בסיביר, שוכן כבר מעל 4 עשורים ביתם הכימי של פסולת גרעינית עשירה, כזו הדולפת אל מי התהום וגורמת להתפשטות הפוגעת בחיות הבר והסביבה. מזג האוויר הגשום והסוער רק תורם לפוטנציאל הזיהום ותאונות שונות במרוצת ההיסטוריה גרמו לפיצוצים רדיואקטיביים באתר. בעוד הנוף המושלג עשוי להיראות טהור וללא רבב, מסתבר שהוא כסות לבנה לזיהום קטלני.
 
החוף הסומלי
אתרים רדיואקטיביים בעולם

ארגון המאפיה של נדרנגטה, לא נשאר להשליך את הפסולת רק באזור איטליה ויש הסבורים כי הם התפרשו גם אל הים הסומלי, כאשר הם קוברים בתוכו טונות של פסולת גרעינית ומתכות רעילות. תוכנית שימור הסביבה של האו"ם טענה כי חביות הפסולת שנשטפו אל החוף הסומלי בעקבות הצונאמי של שנת 2004, הן כאלה שהושלכו בים בשנת 1990. אומנם סומליה כבר הפכה לאנרכיה, אך השפעות זיהום רדיואקטיבי על האוכלוסיה מוכת העוני והרעב, יכולים לעצב מציאות טראגית עוד יותר. 
 

ליקטה וערכה: טל עזר

תרגום מאנגלית - מילה תרגומים

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.