print header

איך לשמור על המוח לאורך שנים ולשפר את הזיכרון?

יש דברים שעד שאנחנו לא מתחילים לאבד אותם, אנחנו לא מבינים עד כמה הם חשובים, ובגיל מבוגר אנחנו מגלים שהעובדה הזו נכונה בין היתר בנוגע לזיכרון שלנו. לאורך השנים, אט אט ובלי שאנחנו שמים לב, היכולת שלנו לזכור פרטים הולכת ודועכת. הירידה מתחילה בגיל הרבה יותר מוקדם משרוב האנשים חושבים, לפעמים אפילו לפני גיל 40, וככל שמתחילים לטפל בה מוקדם יותר כך אפשר לשמר, ואף לשפר, את הזיכרון טוב יותר. זאת משום שהיחלשות הזיכרון היא תהליך טבעי ברמה מסוימת, אך הדעיכה הזו תלויה במידה רבה בהרגלים שלנו, שיכולים להחמיר את הנזק שנגרם בשל מעבר השנים, או לפעול כנגדו.
 
פרופסור צ'רן רנגנת (Charan Ranganath) מאוניברסיטת קליפורניה חקר את המוח ואת הזיכרון במשך 25 שנה והוא גילה כמה תובנות מעניינות, אותן הוא משתף בספריו, כתביו והרצאותיו. הוא מתמקד ב-4 טעויות שפוגעות בזיכרון שלכם ושביכולתכם לתקן. אחרי שתכירו אותן ותבינו למה חשוב להימנע מהן, גם ניתן לכם 3 עצות זהב לשמירה על זיכרון חזק, שאחת מהן אפילו מבוססת על פיתוח ישראלי מתקדם ויעיל. אנחנו בטוחים שאם תקשיבו לכל העצות שתלמדו כאן, תוכלו לזכות בעוד שנים ארוכות ומלאות בזיכרונות חזקים וטובים!

4 הטעויות שפוגעות בזיכרון

1. ריבוי משימות בלתי פוסק

פרופסור רנגנת מסביר שאנחנו מסתמכים על קליפת המוח הקדם-מצחית כדי להקדיש תשומת לב לעולם שסביבנו. למרבה הצער היכולות שקשורות לאזור זה של המוח דועכות עם הזמן, וריבוי משימות (מולטיטסקינג) מחמיר את הדעיכה הזו. ריבוי משימות מעייף מאוד את קליפת המוח הקדם-מצחית וגורם לה לבזבז משאבים רבים ,שהיו יכולים לשמש אותה ליצירת זיכרונות.
 
איך לשפר את הזיכרון: כשאתם מבצעים דבר מה וצריכים ריכוז מוחלט, הפעילו את "מצב ריכוז" בטלפון הנייד ופנו את עצמכם באופן מלא, כך שתעסקו רק בו ולא בשום דבר אחר. תנו לעצמכם גם זמן להפסקות לאורך היום, בין אם למדיטציה, הליכה קצרה בחוץ או כל דבר אחר שיאפשר למוח שלכם קצת לנוח. מה שחשוב זה שלא תנסו למהר ולהספיק לעשות הכול בבת אחת.
טעויות שהורסות את הזיכרון: אישה מבוגרת שוכבת על ערסל

2. התעלמות מהחשיבות של שינה איכותית

הזמן והאיכות של השינה שלנו לרוב דועכים עם השנים משלל סיבות, כמו למשל תרופות שאנחנו מתחילים לצרוך, לחץ, גלי חום, קשיי הירדמות ובעיות שינה. חשוב לדעת שגם כשישנים, המוח לא באמת 'מכבה את עצמו', אלא הוא עובד במרץ, בין היתר ביצירת קשרי זיכרונות בין אירועים שחווינו לאורך היום והחיים.
 
איך לשפר את הזיכרון: מחסור בשינה הוא הרסני לקליפת המוח הקדם-מצחית והוא הרגל שמוביל לזיכרונות מקוטעים. לכן אתם צריכים לדאוג לשינה איכותית, וזאת על ידי צמצום השימוש במסכים לפני זמן השינה והימנעות מצריכת ארוחות כבדות, קפאין ואלכוהול לפני שאתם נכנסים למיטה. אם אתם סובלים מנחירות, שקלו לטפל בבעיה, מכיוון שיתכן שגם זה משפיע לרעה על איכות השינה שלכם.

3. פעילויות מונוטוניות

אנחנו זוכרים אירועים לטווח ארוך על ידי קשירת מידע שנוגע למה שקרה, בזמן שהוא קרה, למקום שבו הוא קרה. זה נקרא "זיכרון אירועי", כמו למשל שיר שהייתם שומעים בזמן התיכון שלפתע שמעתם והוא הזכיר לכם את אותה תקופה, או ריח הבישולים של סבתא שגורם לכם להיזכר בבית שלה. זה עובד רק אם החוויה שלכם היא בעלת הקשר ייחודי, לכן פעילויות מונוטוניות "מעלימות שנים" מהחיים שלכם, לפחות בכל הנוגע לזיכרון.
 
איך לשפר את הזיכרון: אם תעבירו את כל היום עם הסמארטפון או באותה עבודה חדגונית שעשיתם אתמול, לא תזכרו דבר משבועות שלמים של חייכם, אז הקפידו לשנות את השגרה שלכם. במקום להעביר את הפסקת הצהריים במשרד, צאו להליכה מדי פעם. במקום לשבת מול הטלוויזיה בערב, קחו את המשפחה לפארק קרוב. דברו עם אנשים, צאו למקומות שונים והתנסו בחוויות חדשות – כל אלו יספקו לכם הזדמנות ליצירת זיכרונות חזקים שיישארו איתכם למשך שנים.
טעויות שהורסות את הזיכרון: אנשים מבוגרים הולכים בפארק

4. ביטחון מופרז ביכולתנו לזכור דברים

פרופסור רנגנת מספר שהיו רגעים בחייו שבהם נפגש עם מישהו והרגיש בטוח שהוא יכול לזכור את שמו, אך כמה רגעים לאחר מכן לא הצליח לעשות זאת. זה בטוח קרה גם לכם, והוא ממליץ שאם אתם מנסים לזכור פרטים כמו שמות או ללמוד שפה חדשה, התחילו בלקבל את העובדה שאתם ככל הנראה מעריכים יתר על המידה את יכולתכם לאגור ולשמור את המידע בזיכרון. הצעד השני הוא לתת לעצמכם את האפשרות לטעות ולקבל את העבודה שלוקח זמן לבסס זיכרון, ממש כמו שריר שצריך לאמן - ועל כך עוד נרחיב בהמשך.
 
איך לשפר את הזיכרון: ניסיון לשנן מידע לכשעצמו ולבדו זה לא מה שעוזר לשיפור הזיכרון, אלא המאבק בניסיון לשחזר את הזיכרון ובחיפושו. לדוגמה, אם למדתם דבר מה חדש, נסו לבחון את עצמכם לגביו לאחר מספר דקות. עשו זאת שוב לאחר כשעה, וגם אם לא תצליחו ולא תגיעו לתשובה המדויקת, זה בסדר. ככל שתעשו זאת יותר כחלק מתהליך השינון והלמידה, כך תצליחו לזכור טוב יותר בסופו של דבר.

3 עצות זהב לשיפור הזיכרון למרות מעבר השנים

פרט לעצות של פרופסור רנגנת, יש עוד כמה דברים שאתם יכולים לעשות כדי לשפר את הזיכרון ואף לאמן את המוח לזכור טוב יותר. הנה המומלצים ביותר:

1. הפעילו את הגוף

פעילות גופנית מגבירה את זרימת את הדם לכל חלקי הגוף, כולל למוח, מה שעוזר לו לקבל את כל החומרים שהוא זקוק להם כדי לעבוד כמו שצריך ולאגור מידע ביעילות. יתרה מכך, אורח חיים יושבני שבו לא מפעילים הרבה את הגוף מקושר להידרדרות קוגניטיבית וירידה ביכולות הזיכרון. מומחים ממליצים להקדיש לפחות 150 דקות בשבוע לפעילות גופנית בעצימות בינונית, כמו הליכהשחייה או רכיבה על אופנייםשלכל אחת מהן יש יתרונות מוכחים בשיפור היכולות הקוגניטיביות בכלל והזיכרון בפרט.
טעויות שהורסות את הזיכרון: אנשים מבוגרים רוכבים על אופניים

2. שתו ואכלו טוב יותר

מחקרים הראו שתזונה עשירה במזון מעובד עם ערך תזונתי נמוך, עלולה להוביל לבעיות קוגניטיביות. לכן חשוב לאכול מזון בריא, שכולל חומצות שומן אומגה 3 המסייעות לשפר את הזיכרון, אותן תוכלו להשיג מדגים שמנים, אגוזי מלך וזרעי פשתן למשל. שקלו לשמור על העקרונות של תזונה ים-תיכוניתשנמצאה כמועילה ביותר לשמירה על הקוגניציה, אך דעו שגם מה שאתם שותים משפיע על הזיכרון, או יותר נכון הכמות שאתם שותים. התייבשות לעיתים קרובות עלולה להשפיעה לרעה על הקוגניציה ועל הזיכרון, כך מציעים מחקריםבמיוחד אם אתם סובלים מעודף משקל או מתסמונת מטבולית, לכן מומלץ לוודא שאתם שותים מספיק לאורך היום, ולהעדיף מים על פני משקאות מתוקים ומיצים תעשייתיים.

3. אמנו את המוח

כמו שכבר נאמר, בדומה לשרירים גם המוח נחלש אם לא מפעילים אותו. את השרירים מאמנים במכון הכושר, אבל איך מאמנים את המוח? יש שלל דרכים לעשות זאת, אך בדיוק כמו במכון הכושר, הדרך היעילה ביותר היא בעזרת אימון אישי שמותאם ליכולות ולקשיים הפרטניים שבהם המוח נאבק. אימון שכזה אפשר לבצע בעזרת המערכת החכמה של אפקטיבייט. זוהי תוכנה שפותחה בשיתוף נוירופסיכולוגים-קלינאים, חוקרי מוח, מפתחי אינטליגנציה מלאכותית ומומחי UX, אשר לומדת את המשתמש ומתאימה לו את האימון המוחי באופן אישי.
 
מחקרים כבר הראו את היעילות של תוכנות שכאלה בשיפור הקוגניציה והזיכרון, וכיום אפקטיבייט נחשבת לתוכנה המובילה בארץ בתחום האימון הקוגניטיבי. היא אף אומצה על ידי מרכזים רפואיים רבים וניתן להשתמש בה גם בבית, במחשב, בטאבלט או בסמארטפון, בעזרת ממשק ידידותי ונוח לשימוש. בנוסף, השימוש בתוכנה מלווה בסרטוני הדרכה עם עצות וטיפים מפי מומחים בתחום הקוגניציה והמוח, כך שמעבר לתרגילים, המשתמשים מקבלים גם תמיכה נוספת ומקצועית שמסייעת לחזק ולשמר את תפקודי המוח. 
 
רוצים להתחיל לחזק את המוח והזיכרון בעזרת האימון המתקדם של אפקטיבייט? מלאו את פרטיכם:
 
 
אני מאשר קבלת מידע/ הטבות מאפקטיבייט מעת לעת אשר ניתן להפסיק בכל שלב
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.