אם הייתם יכולים להעביר פתק דמיוני לעצמכם לפני 20 או 30 שנים עם איזה טיפ בתחום הפיננסי, כנראה שהייתם בוחרים לרשום בו עצות בסגנון "להשקיע באפל", "לאגור ביטקוין", "לקנות מניות של פייסבוק" וכדומה. כמובן שזה בלתי אפשרי, אך יכול להיות שיש לכם היום הזדמנות לבצע השקעה דומה שאולי בעתיד תניב לכם רווחים נאים מאוד… בנק אוף אמריקה, תאגיד הבנקאות מהגדולים בארה"ב שמקושר ל-99% מהחברות האמריקאיות המופיעות במדד Fortune 500 ול-83% מהחברות במדד העולמי, פרסם בספטמבר 2021 מסמך המציג 14 אפיקי השקעה מבטיחים בטכנולוגיה פורצת דרך שעתידה לשנות את החיים של כולנו.
לפי הערכת המסמך - עליו חתום חיים ישראל, כלכלן ישראלי והאסטרטג הגלובלי של בנק אוף אמריקה - מאחורי הטכנולוגיות האלו יש שוק נוכחי בשווי של כ־330 מיליארד דולר, שצפוי לזנק ב-36% עד לשנות ה-30' של המאה ה-21. לשם ההשוואה, חברות שהן חלק ממדד ניירות הערך S&P 500, למשל טסלה, גוגל ומיקרוסופט, צומחות בדרך כלל ב-6 אחוזים בשנה. ההבדל העיקרי בין השקעות בחברות המוכרות האלו לטכנולוגיות שהוצגו בדו"ח של בנק אוף אמריקה, הוא מחיר המניות והאפשרות לאתר בשלב מוקדם "חדי קרן" - חברות סטארט אפ שעתידות לבצע זינוק מטאורי ולהגיע לשווי מוערך של יותר ממיליארד דולר. בכתבה הבאה אמנם לא תמצאו המלצות להשקעות בחברות מסוימות, אבל בהחלט כדאי לפקוח עין על התפתחויות בתחומים שהציג לכם כעת ואולי לנצל בחכמה אפשרויות שעשויות להניב לכם בעתיד הרבה כסף…
1. 6G - הדור השישי של התקשורת האלחוטית
תקן הדור החמישי (5Gׁׂ) של התקשורת הסלולרית נכנס לחיינו רק לפני זמן קצר, ובמקביל בשנים האחרונות מספר מחקרים תרמו להתקדמות ניכרת לקראת הדור השישי. אלו חדשות טובות מאוד, משום שבקצב בו השימוש שלנו בנתונים דיגיטליים גובר, נראה כי עוד לפני סוף העשור הנוכחי הדור החמישי כבר יגיע לקצה גבול היכולת שלו. רשתות 6G יציעו מהירות גבוהה פי 10 עד 50 מ-5G, אך זו לא כל התמונה. רשתות שכאלו יוכלו לתמוך בכל סוגי המידע שאנחנו יוצרים, ולאפשר תקשורת בין מכשירים אלקטרוניים שונים בצורה טובה מבעבר.
2. ממשקי מחשב-מוח
מחשבים כבר הצליחו להתעלות על יכולת המוח האנושי בתחומים רבים, וזה כבר לא חלום בהקיץ לחשוב על היום שבו אנחנו ניעזר בהם כדי לשדרג את היכולות שלנו בדרכים רבות ומופלאות. לדוגמה, בשנת 2020 הציג היזם אילון מאסק (טסלה, SpaceX ועוד) שבב חדשני שהושתל בגולגולת של חזירים עליו תוכלו לקרוא בהרחבה כאן. שבבים שכאלו יאפשרו בעתיד לאנשים משותקים לשלוט בגפיים מלאכותיות מתקדמות, יחוללו מהפכה בעולם משחקי המחשב, יאפשרו להזיז את סמן העכבר של המחשב בכוח המחשבה בלבד ועוד. זה אולי נשמע כמו מדע בדיוני, אך בעוד מספר לא רב של שנים אנחנו עתידים לראות את התחום הזה הופך לחלק הרבה יותר גדול מחיינו.
3. אינטליגנציה רגשית מלאכותית
מחשוב רגשי (Affective Computing) הוא עוד תחום שצפוי לזנק בשנים הקרובות והוא מהווה למעשה מעין ענף משלים לאינטליגנציה מלאכותית ה"רגילה" שהתפתחה בשנים האחרונות. אין ספק בכך שעולם האינטליגנציה המלאכותית עוד יוסיף ללכת קדימה, אז הזדמנויות ההשקעה הטובות ביותר כנראה יגיעו דווקא מהתחום שעומל על פיתוח מחשבים ותוכנות לזיהוי רגשות אנושיים והגבה אליהם בצורה מתאימה. מחשוב רגשי יוכל בין השאר לחולל מהפכה בעולם העוזרים האלקטרוניים והפרסום, כאשר ניתן יהיה לחזות או לדמות מחשבות ורגשות שיובילו אנשים לפעולה.
4. ביולוגיה סינתטית
העולם הטכנולוגי הזה משלב ביולוגיה מולקולרית, גנומיקה, כימיה, הנדסה, למידת מכונות ומדעי המחשב. חלק גדול מהתחומים האלו חוו התפתחויות משמעותיות שנים האחרונות, ובנוסף לזה אם יש דבר אחד שמגפת הקורונה לימדה אותנו זה ששווה להשקיע בבריאות ובכל מה שקשור לעולם הביולוגיה. חברות בתחום הביולוגיה הסינטטית עושות מאמצים לפתח ביומולקולות שלא יכולות להיווצר על ידי הטבע או עולם הכימיה הנוכחי. על פי הערכות מדענים, עד 2030 כל אדם יאכל, ילבש, יטופל על ידי או ישתמש במוצר שנוצר באמצעות מולקולות שכאלה.
5. פיתוחי אלמוות
בהמשך ישיר לסעיף הקודם, פריצות דרך בחלק מתחומי הטכנולוגיה שכבר הוצגו ויופיעו בהמשך, עשויים להביא למצב שבו נוכל להאריך את תוחלת החיים הרבה מעבר למה שחשבנו בעבר. חברות רבות כבר מנצלות זאת, ושוקדות על פיתוחים כגון אי-יציבות הגנום; מגוון שינויים במידע התורשתי הטמון ב-DNA במהלך מחזור התא, עריכת DNA מיטוכונדרי, הארכת טלומרים שכבר הוכחה במסגרת מחקרים כפלא של ממש ועוד. בזכות כל אלו, יש המעריכים כי עד שנת 2030 תוחלת החיים שלנו תוארך עד לממדים שלא הכרנו בעבר וקצב ההזדקנות ירד במידה דרמטית.
6. יצירת האדם הביוני
ניתן להגיד שבמידה מסוימת כולנו כבר הפכנו ל"אדם ביוני" בזכות הטלפונים החכמים ושלל הגאדג'טים שמלווים אותנו בכל רגע, אך העתיד טומן עוד הרבה חידושים שכדאי לפקוח עליהם עין ולהשקיע בהם. יכול להיות שיהיה מדובר בפיתוחים חודרניים כגון שבבי מוח או שתלים מסוגים אחרים - כמו למשל זה שכבר אוזכר בהקשר של ממשק מוח-מחשב - או קרניות מלאכותיות לעיניים, כמו זו שהושתלה בעיניו של אדם עיוור בן 78 במסגרת ניתוח ראשון מסוגו שנערך כאן בישראל. תחומים אחרים וחשובים לא פחות הם עזרים חיצוניים לגוף, כמו שלד חיצוני (Exoskeleton) שיאפשר למשותקים ללכת ויגביר את היכולות הפיזיות של בני האדם פי כמה וכמה.
7. חשמל אלחוטי
טעינה אלחוטית של מכשירים קטנים כמו טלפונים סלולריים היא טכנולוגיה שקיימת כבר היום וצפויה להמשיך ולהתפתח בעתיד. לא רחוק היום שבו ברגע שתיכנסו לבית הטלפון הנייד יתחיל להטעין את עצמו, ללפטופ אף פעם לא תיגמר הסוללה וכבר לא תהיה לכם מגירה מבולגנת של כבלי הטענה. יש קשיים רבים שמדענים מנסים לפצח כדי להפוך את הטכנולוגיה הזו לפתרון מקיף וישים, כמו למשל שיפור מהירות והטווח הטענה, ייעול התהליך כדי שהוא לא יזיק לסוללות ועוד. אך כאשר חברות ענק כמו שיאומי כבר עובדות באופן פעיל על פיצוח האתגרים האלו, כפי שניתן לראות בסרטון הבא, זה כנראה רק עניין של זמן.
8. כלי רכב בעלי יכולת המראה ונחיתה אנכית
נכון להיום השם החם בעולם טכנולוגיית הרכב הוא מכוניות אוטונומית, אך לפי המסמך של חיים ישראל והבנק אוף אמריקה, מי שרוצה להשקיע בעתיד צריך לפקוח עין גם על התחום הזה. בפשטות, מדובר ברכבים שיום אחד יספקו תחלופה והקלה למערכת התחבורה המוכרת כיום, שגורמת לבזבוז זמן, ולכן גם כסף אדיר במונחים גלובליים. בזכות פיתוחים כאלו נוכל להגיד שלום לפקקים של הבוקר ולנצל את הכסף שנחוץ להשקעות בתשתיות רכב לאפיקים אחרים. הרכבים האלו כבר קיימים ומתפקדים כיום, כך שככל הנראה זה רק עניין של זמן עד שהם יהפכו לזמינים ונפוצים יותר.
9. המטאברס - השלב הבא באבולוציה של רשת האינטרנט
מארק צוקרברג ועוד רבים אחרים בעולם ההייטק מדברים כבר זמן רב על השדרוג שצפוי בעתיד של רשת האינטרנט. לא עוד דפדפנים שמציגים מידע בצורה דו מימדית מוגבלת, אלא יצירה של מרחבים משותפים ותלת ממדיים המקושרים ליקום וירטואלי אליו ניתן להגיע, למשל, באמצעות משקפי VR שכבר קיימות בשוק כיום ומחירן כלל אינו יקר. החברה הבולטת ביותר בתחום הזה היא כנראה פייסבוק, ששינתה לאחרונה את שמה ל"מטא" והודיעה שתגייס אלפי עובדים כדי לפתח את פרויקט העל הזה, אך סביר מאוד להניח שבעתיד גם שחקניות אחרות יעלו על המגרש.
10. הולוגרמות
כבר בשנת 2012 "עלתה" על הבמה הולוגרמה של הזמר טופאק שאקור בפסטיבל המוזיקה קואצ'לה, וסיפקה למעריצים מופע סוחף של אמן הראפ שנפטר בשנות ה-90'. בעולם שאחרי הקורונה, טכנולוגיות שכאלו נכנסו למסלולי פיתוחי מואצים כדי לאפשר מפגשי עבודה ושיתופי פעולה "בשלט רחוק" מבלי שאנשים ישהו פיזית באותו חלל. במקביל, כבר היום רופאים מסוגלים לבחון איברים של מטופלים בתלת ממד באמצעות הולוגרמות ושווי השוק הזה צפוי להגיע לכ-11.6 מיליארד דולר עד לשנת 2030.
11. הדור הבא של הסוללות
סוללות ליתיום-יון נטענות התפתחו מאוד בשנים האחרונות, מחירן ירד והביקוש אליהן רק עולה. אך המצב הזה שברירי מאוד מפני שכבר היום יש דרישה אדירה לפתרונות שמסוגלים להחזיק מעמד ליותר זמן, ואחד מהאפיקים הכי מבטיחים טמון בפיתוחים שימצאו תחליף מוצק בעל יעילות גבוהה לאלקטרוליט (Electrolyte - חומר המכיל יונים חופשיים ופועל כמוליך חשמלי) הנוזלי שנעשה בו שימוש כיום. סוללות מצב מוצק (solid state) ופיתוחים דומים יאפשרו בעתיד טעינה מהירה במיוחד ואפשרויות שימוש חוזר רבות יותר, כך שבהחלט מדובר באפיק השקעה מבטיח מאוד כאשר הטכנולוגיה תבצע את פריצות הדרך הצפויות בשנים הקרובות.
12. "טכנולוגיית אוקיינוס"
רוב שטח כדור הארץ מכוסה במים, והאנליסטים של הבנק אוף אמריקה טוענים שבעתיד אנחנו ננצל אותו בצורה הרבה יותר טובה, בטוחה ומגוונת מבעבר. תחת המטרייה של אפיק ההשקעה הזה ישנם פיתוחים שעושים שימוש בכלי אינטליגנציה מלאכותית לצורך דייג, חקלאות ימית, ייצור אנרגיה באמצעות משאבי וכוחות האוקיינוסים ועוד. עד שנת 2030, ייתכן שהכלכלה שתתפתח סביב טכנולוגיות שכאלו - אשר יספקו את משאבי האוקיינוס לעולם מבלי לפגוע בסביבה ובטבע - תהיה שוות ערך לזו של גרמניה כולה בשנת 2010!
13. כרייה ירוקה
למרות העניין הרב ותשומת הלב שתחום האנרגיה הירוקה מקבל בשנים האחרונות, בעתיד התלות שלנו במשאבי טבע שונים לא תעלם ובמקרה של כמה מהם היא אף צפויה לעלות. לכן יש חשיבות רבה לפיתוח טכנולוגית שיאפשרו כריית מחצבים בצורה שלא תפגע בסביבה, כרייה תת ימית בטוחה, ניצול מחודש של מי ביוב ועוד. שווי השוק של התחום הזה היה כ-9 מיליארד דולר בשנת 2019, וכבר בשנת 2024 הוא צפוי להגיע ל-12.9 על פי מסמך שפורסם באתר בלומברג.
14. לכידת ואחסון פחמן
המאבק לשמירה על הסביבה יוצר לחצים ותמריצים כלכליים אדירים, שדוחפים תעשיות שלמות לאמץ מדיניות של "אפס פחמן" או לכל הפחות לצמצם משמעותית פליטה של פחמן דו-חמצני. אפילו בפורמולה 1, סבב מרוצי המכוניות הנחשב ביותר בתחום הספורט המוטורי, הודיעו על כוונתם להגיע למצב של אפס פחמן עד 2030. כדי שהעולם כולו יוכל לעשות זאת ביעילות יהיה עלינו לא רק לצמצם את פליטת הפחמן, אלא גם למצוא פתרונות לגזים שככל הנראה תמיד נמשיך לייצר במידה כזו או אחרת. חברה שתצליח לפתח פתרון ישים וארוך טווח לאחסון פליטת פחמן בצורה בטוחה ומשתלמת ללא ספק תהנה מסיכוי גבוה להפוך ל"חד קרן" מהסוג שתואר בתחילת הכתבה, כזה שבהחלט כדאי להשקיע בו.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: