print header

חימום ביתי: כל השיטות וכל המיתוסים

אולי קשה לזכור את זה בחום הקופח של הקיץ הישראלי, אבל יש תקופה בשנה – לא כל כך רחוקה מאיתנו – שבה כל מה שאנחנו רוצים זה עוד ועוד חום. החורף עושה את דרכו אלינו, ואיתו גם הדילמה הקבועה: כיצד לחמם את הבית? 
 
בעוד שבאירופה ובאזורים הממוזגים של העולם יש דגש גדול על בידוד תרמי במהלך הבנייה, כאן בארץ אנחנו מתגוררים בבתים שנועדו להתמודד עם השמש הקופחת ולא מותאמים באמת להגנה מפני הקור. לכן סיכמנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על השיטות השונות לחימום הבית. מהיתרונות והחסרונות ועד לסכנות הבטיחותיות שרובנו כלל לא מודעים להן.
 
מיתוסים על חימום: ילדים עטופים בשמיכות

מזגן 

המזגן הוא ללא ספק חברו הטוב של הישראלי הממוצע. בימי הקיץ החמים הוא מצנן את חללי הבית, ובלעדיו קשה להאמין שהיינו מצליחים לשרוד את יולי-אוגוסט. נכון, גברים ונשים נוטים להתווכח על הפער שבין 20 ל-24 מעלות – אבל בסך הכל אין למזגן תחרות בכל מה שקשור לקירור. כשזה מגיע לחימום – התמונה קצת שונה... כל מי שהתארח פעם בדירה שכורה או דירת AirBNB באירופה יודע שלרוב ביבשת השכנה אין בכלל מזגנים – מכיוון שהם פתרון לקוי מאוד למזג אוויר חורפי. בראש ובראשונה, מזגן במצב חימום מייבש את הסביבה וממלא את החדר באוויר מעופש וממוחזר. 
 
מעבר לכך, מזגנים נוטים להתקלקל בתדירות גבוהה - ועלויות האחזקה שלהם גבוהות להחריד. בנוסף, כדאי לציין את ההשפעה השלילית של מזגנים על אלו הסובלים מאלרגיות או מאסתמה – כמו גם את הנטייה של מזגנים להתמלא באבק. היתרונות של המזגן? בעיקר העובדה שהוא מותקן כמעט בכל דירה או בית בארץ והבטיחותיות הגבוהה שלו. בשורה התחתונה, כדאי לתת למזגן לנוח בחודשי החורף ולהניח לו לצבור כוחות לקראת הקיץ. 

קמין 

נדמה שהתקנת קמין – בין אם קמין עץ או קמין גז – היא הטרנד הגדול של השנים האחרונות בארץ. בכל בית שני כבר התקינו קמין, שגורם לרבים להרגיש "אווירת חו"ל" נכספת ויוקרתית. עם קמין דולק בבית, גם בוקר יום שבת ביבנה יכול להרגיש כמו חג המולד בלונדון.
 
מיתוסים על חימום: קמין
היתרון הגדול של קמין עץ הוא האווירה המיוחדת שהוא יוצר – אולם רשימת החסרונות שלו ארוכה למדי. מעבר להתעסקות עם בולי עץ ולנטייה של הקמין ללכלך את הרצפה ואת הסביבה, קמין עץ נחשב לפתרון גרוע מאוד מבחינת השמירה על איכות הסביבה. שריפה קבועה של עץ בחודשי החורף מזהמת את האוויר ומחממת את כדור הארץ – מה שסופג ביקורת קשה בעולם בשנים האחרונות. קמין גז, לעומת זאת, הוא פתרון טוב יותר מבחינת איכות הסביבה – והן מבחינת הניקיון. אולם התקנת קמין גז היא בחירה יקרה ביותר – וגם מסוכנת. יש להקפיד על נהלי הבטיחות סביב בלוני הגז ולוודא שאין חשש לדליפה או לפיצוץ שלהם – מה שעלול לסכן את חיי הדיירים. 

תנורים 

תנורי הספירלה הוותיקים יצאו בשנים האחרונות מהאופנה – ובצדק. מדובר בפתרון מסוכן מאוד ברמה הבטיחותית, הן מבחינת הסיכון להתחשמלות, התלקחות או הסכנה הקבועה לילדים קטנים – שאותם אסור להשאיר ליד תנורים אלו ללא השגחה. תנורי הלוגן או אינפרה אדום אינם דומים כלל לתנורי ספירלה – והם עדיפים עליהם. לחדרים קטנים, תנורים אלו עשויים להיות פתרון מומלץ. זה אינו פתרון שיכול לדאוג לחימום בית שלם, אולם הם בטיחותיים הרבה יותר מתנורי הספירלה – ומסוגלים "לתגבר" את שאר פתרונות החימום של הבית.

חימום תת-רצפתי 

מערכות חימום תת-רצפתי נהנות מתדמית שנויה במחלוקת בקרב הישראלים. מצד אחד אין עוררין על היתרונות של החימום התת-רצפתי מבחינת איכות החימום (ללא ייבוש של האוויר) והבטיחות הגבוהה (ביחס לכל האפשרויות האחרות), אולם מערכות אלו נחשבות ליקרות יחסית – ולכאלו שאינן מתאימות לרצפת פרקט. 
 
בכל מה שקשור לתג המחיר, התקנת חימום תת-רצפתי היא החלטה לטווח הארוך. ברור שמחיר התקנת חימום תת-רצפתי מעט גבוה מזה של פתרונות אחרים – אולם העלות החודשית הקבועה של חימום תת-רצפתי נמוכה יותר מאשר של מזגנים, קמין או תנורים. בנוסף, היום כבר בהחלט אפשרי להתקין חימום תת-רצפתי מתחת לפרקט. ישנן מערכות חימום תת-רצפתי מבוססות מים שאינן עושות שימוש בחשמל – ואותן ניתן להתקין גם מתחת לפרקט עץ מלא ללא שום חשש. 
 
ומה בנוגע לחשש מקרינה של חימום תת-רצפתי? מדובר במיתוס. כיום רוב מוחץ של מערכות חימום אלו מותקנות תוך ביצוע "שיכול פאזות", שמונע לחלוטין את החשש מקרינה ברמות לא נורמטיביות. בנוסף, מערכות חימום מבוססות מים ממילא אינן עושות שימוש בחשמל – כך שהחששות הללו כלל אינם רלוונטיים לגביהן.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.