בבית או במשרד - המחשב הוא חלק מהחיים של כולנו, וככל שנעשה בו שימוש בצורה טובה ומהירה יותר, כך חיינו יהיו נוחים יותר ויהיה לנו יותר זמן פנוי עבור עיסוקים אחרים. רבים מכם מודעים לעובדה הזאת היטב, ועושים שימוש בקיצורי מקלדת ושילובי מקשים שעוזרים לבצע פעולות שונות במהירות ולהגיע בכמה שפחות פעולות ולחיצות לתפריטים או לכלים שעושים בהם שימוש תכוף. עולם הקיצורים הזה הוא רחב ונרחב מאוד - ליישומים פופולריים רבים כמו מעבדי תמלילים, דפדפנים אינטרנט ומערכות הפעלה יש רשימה ארוכה של קיצורי מקשים שימושיים, וייתכן שבשל כך אתם שוכחים לחלוטין להשתמש ב-10 הבאים, שאת חלקם אולי כלל לא הכרתם. כדי לשנות את המצב הזה אנחנו רוצים להזכיר לכם אותם לצד כמה חלופות, מידע שכדאי להכיר וקישורים שימושיים - רובם יעזרו בעיקר למשתמשי מערכת ההפעלה חלונות, אך גם אלו שלא ימצאו כאן כמה הפתעות...
1. מקש חלונות ו-V הדבקת מלל שהועתק בעבר
שני קיצורי מקשים שרבים עושים בהם שימוש על בסיס קבוע הם Ctrl + C (העתק) ו-Ctrl + V (הדבק) ויש להם "שדרוג" הרבה פחות מוכר שאתם כנראה לא משתמשים בו מספיק או בכלל, והוא יכול לחסוך הרבה עבודה וכאב ראש. מדובר בצירוף של מקש החלונות ו-V. הצירוף הזה יאפשר לכם להדביק לא רק את המלל האחרון שהעתקתם בעזרת Ctrl + C, אלא יפתח חלונית קטנה שבה יופיעו המשפטים, הקישורים, הפסקאות והמלל שהעתקם לאחרונה באופן כללי.
בעזרת הטיפ הזה אתם יכולים למשל להעתיק כתובת של אתר אינטרנט מחלונית גלישה אחת, להעתיק אחר כך פסקת מלל מאתר אחר, מספר טלפון ממייל שקיבלתם וכדומה - ובסופו של דבר להדביק את כולם במקום אחד, למשל קובץ וורד, בפעם אחת. שימו לב שכדי לאפשר את הפעלת שילוב המקשים הזה ייתכן שתתבקשו לאשר אפשרות לשמירת פריטים מרובים בהיסטוריית הלוח שלכם (כדי להגיע למסך האפשרויות הזה חפשו "הגדרות לוח" בשורת החיפוש של שורת המשימות של מערכת ההפעלה חלונות).
2. מעבר מהיר להתחלה ולסוף של עמוד
במקשי הניווט והשליטה של המקלדת (לרוב ממוקמים מעל מקשי החצים) מעטים מאיתנו עושים שימוש קבוע, וכך סתם מבזבזים הרבה זמן יקר ערך בכל פעם שאנחנו מנסים לגלול לסופו או לתחילתו של עמוד מסוים. אם גם אתם מרגישים "אשמים" בכך, אנחנו ממליצים לכם להתחיל להשתמש כמה שיותר בכפתור PgUp כדי לקפוץ למעלה בעמוד שבו אתם צופים, למשל אתר אינטרנט או מסמך מלל ארוך, ב-PgDn כדי לעבור למטה וב-End כדי להגיע ישר לסוף. בעמודי אינטרנט שונים שמציגים עוד ועוד תוכן ככל שאתם גוללים - למשל ה-feed שלכם בפייסבוק והתכנים הנוספים כאן באתר בא-במייל - כפתור ה-End שימושי במיוחד. אתם מוזמנים ללחוץ כאן כדי להכיר שימושים נוספים לכפתורי הניווט והשליטה.
3. מזעור חלון נוכחי
רוצים למזער בשנייה את החלונית שאתם עובדים איתה לשורת המשימות, בלי להזיז את העכבר אפילו לרגע? יש קיצור מקשים לא נפוץ במיוחד שמסוגל לעשות זאת: Alt + מקש הרווח + N. שימו לב שקיצור המקשים הזה יעבוד רק אם שפת ההקלדה שלכם היא אנגלית (ניתן להחליף שפות הקלדה בקלות בעזרת לחיצה על הצירוף Alt + Shift).
אמנם הקיצור הזה לא יחסוך לכם שעות ארוכות של עבודה, אבל הוא מספק נוחות וביטחון שחשובים לא פחות. רוב הזמן אתם כנראה מזיזים את העכבר בזהירות לסימון המזעור בפינה העליונה של החלון כי אתם חוששים לסגור אותו בטעות, אך צירוף המקשים הזה עושה זאת בלי סכנה שכזו - ולכן כדאי להתחיל להשתמש בו יותר. אגב, אם בטעות סגרתם לשונית גלישה בדפדפן אינטרנט כלשהוא (לא את הדפדפן עצמו) תוכלו לשחזר אותה בעזרת הצירוף Ctrl + Shift + T.
4. צמצום כל החלונות
בהמשך לסעיף הקודם, אם אתם רוצים לצמצם את כל החלונות והתוכנות הפתוחות שמפריעות לכם להגיע לשולחן העבודה של מערכת ההפעלה שלכם, השילוב של מקש החלונות ו-M יכול להיות החבר הכי טוב שלכם. כמובן שאתם יכולים לצמצם את כל החלונות אחד אחד בעזרת השילוב הקודם, אך אם יש לכם יותר מ-5 חלונות או תוכנות פתוחים בו זמנית - זה עלול להיות מייגע. משתמשים מנוסים אולי מודעים לך שיש גם כפתור קטן בקצה של שורת המשימות התחתונה של מערכת חלונות המאפשר חזרה מהירה לשולחן העבודה, אך קיצור המקשים הזה הרבה יותר מהיר וקל לשימוש ממנו.
5. שינוי אורך מלל מסומן
סימון מלל במסמכי וורד, תוכנות שונות ואתרי אינטרנט היא פעולה שכמעט כל מי שעובד עם מחשבים מבצע הרבה מאוד, בעזרת לחיצה על לחצן העכבר השמאלי וגרירת הסמן לכיוון הרצוי על גבי המלל. אמנם יש שיטות שונות לבצע סימוני מלל גם באמצעות המקלדת, אך הן לאו דווקא יעזרו לכם יותר מדי בהשוואה לשילוב המקשים הבא שבהחלט עושה זאת, ולמרות זאת יש אנשים שלא משתמשים בו מספיק. הצירוף המדובר הוא של כפתור ה-Shift עם מקשי החצים שבצד הימני של המקלדת. אם למשל סימנתם שורת מלל מסוימת, אבל "לא תפסתם" את האות האחרונה, אז במקום לבצע את הסימון מחדש פשוט לחצו על Shift + ⬅ והטקסט המסומן שלכם יתרחב לצד המתאים ויכלול את התו שמשמאל למקום שבו עצרתם את הגרירה עם העכבר. החצים למעלה ולמטה מאפשרים לסמן משפטים מעל ומתחת לאזור המסומן, ויש לזכור שהקיצור הזה משפיע על המקום שבו סיימתם את פעולת הסימון שלכם - לא על ההתחלה.
6. הפעלת תוכנות מסרגל הכלים
לצד שדה החיפוש בשורת המשימות של מערכת ההפעלה חלונות (בתחתית המסך), מופיעים במסכים של רבים מאיתנו אייקונים של תוכנות בהן אנחנו עושים שימוש רב מאוד: למשל דפדפני אינטרנט, יישומי אופיס, תוכנות כמו זום וסקייפ ועוד. זה נוח שניתן ללחוץ על הסמלים האלו כדי להפעיל במהירות את היישומים האלו, אך למעשה זה לגמרי לא נחוץ כי יש קיצור מקשים שעושה זאת עבורכם. שילוב של מקש החלונות והמספרים 1-0 יפתח עבורכם את היישום שנמצא במקום הראשון, השני וכך הלאה - משמאל לשדה החיפוש שבשורה (למשתמשי חלונות בעברית ולכיוון ההפוך באנגלית). אם כבר יש לכם חלון פתוח של היישום במספר הנבחר, הוא יפתח עבורכם בגודל מלא על המסך, ואם יש לכם מספר חלונות - למשל של מסמכי וורד או דפדפי אינטרנט - תוכלו ללחוץ על המספר כמה פעמים כדי לעבור בין החלונות השונים שפתוחים עד שתגיעו לזה שאתם מחפשים.
7. פתיחת קישור בלשונית חדשה מבלי לעבור אליו
יש שילובי מקשים על המקלדת שמייתרים את השימוש בעכבר ואחרים שעוזרים לנו להשתמש בו בצורה נוחה יותר - וכנראה שלא את כולם אתם מכירים. אחד מה"פנינים הקטנות" האלו שראוי להזכיר משום שאתם כנראה לא משתמשים בה כלל היא Ctrl + לחצן העכבר השמאלי. שילוב זה מאפשר לכם ללחוץ על קישורים באתרי אינטרנט דרך דפדפנים שונים כדי לפתוח אותם בחלונית חדשה, מבלי לעבור אליה באופן מידי. כך למשל אתם יכולים ללחוץ על הקישור הזה תוך כדי לחיצה על מקש ה-Ctrl כדי לפתוח בחלונית חדשה כתבה על השימוש הנכון בעכבר המחשב, אך להישאר עדיין בחלונית הזו כדי להמשיך לקרוא את הכתבה הזאת עד סופה.
8. שימוש בתפריט אימוג'ים מהיר
האימוג'ים הפכו לחלק כל כך מרכזי מהדרך שבה רבים מאיתנו מתקשרים, שלפעמים קשה לנו לשלוח, הודעות, מיילים או פוסטים בלי פרצוף מחייך, סימן של לב וכדומה. אמנם לתוכנות וליישומים רבים יש ספריית אימוג'ים משלהם, אך אם היא לא גדולה מספיק לטעמכם או שחסר בה משהו שאתם פשוט לא יכולים לחיות בלעדיו, לחצו על מקש החלונות + ; (ף במקלדות בעברית) כדי לפתוח תפריט אימוג'ים רחב בו תוכלו להשתמש. בתפריט הזה גם תמצאו אייקונים של חצים, שברים, פעולות מתמטיות ועוד סמלים שונים שאנשים עושים בהם שימוש באופן קבוע ולא תמיד יודעים כיצד להקליד אותם בעצמם. שימו לב: בדומה לקיצורי מקשים אחרים ברשימה הזו, שילוב זה יפעל רק אם המקלדת שלכם מכוונת לפלט בשפה האנגלית.
9. הגדלה והקטנה של כתב בוורד
מעבד התמלילים וורד של חברת מיקרוסופט הוא כלי נפוץ מאוד לכתיבה וחלק גדול מכם וודאי עושה בו שימוש קבוע. תוך כדי העבודה אתם כנראה משתמשים בהרבה שילובי מקשים, אולי אפילו בכמה שכבר אזכרנו עד עכשיו, אבל בכל פעם שאתם רוצים לשנות את גודל הכתב אתם שוכחים שיש דרך קלה מאוד לעשות זאת. שילוב המקשים Ctrl + ] או [ יכול בקלות להגדיל את להקטין את גודל הגופן של מלל מסומן עד שתגיעו בדיוק לממדים שמתאימים לכם. אם אתם רוצים להכיר קיצורי מקשים אחרים לתוכנת וורד, לדפדפן כרום של גוגל ואפילו למערכת ההפעלה Mac OS X של מחשבי אפל, לחצו כאן.
10. תפריט קישורים מהירים
לסיום, קיצור מקשים שאני אישית שכחתי שאי פעם הכרתי ופתאום לאחרונה הוא משמש אותי יותר ויותר. בעזרת לחיצה על מקש החלונות ו-X ניתן לפתוח תפריט קישורים מהירים שימושי מאוד. תוכלו לפתוח בעזרתו במהירות את חלון חיבורי הרשת שלכם כדי לראות מה הסיבה לניתוק מהאינטרנט שאתם חווים ולהשתמש בפותר בעיות הרשת כדי להתחבר בחזרה. ניתן גם לפתוח את מנהל המשימות (דבר שאפשר לעשות באמצעות לחיצה על הצירוף Alt + Shift + Esc), לשנות את מאפייני צריכת החשמל, לקבל מידע על מאפייני המחשב ומערכת ההפעלה שלכם בעזרת חלון "מערכת", לראות את תפריטי ההגדרות השונים של חלונות ועוד. האפשרויות השונות האלו חוסכות הרבה זמן וכאב ראש של חיפוש ושיטוט בין תפריטים שונים כדי שתוכלו להגיע בצורה המהירה ביותר למה שאתם צריכים ולהמשיך לעבוד בראש שקט.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: