print header

13 מהקטעים הטובים ביותר של אורי זוהר

בשנת 1935 נולד בתל אביב של ימי המנדט הבריטי ילד צעיר בשם אורי דז׳אדק, לזוג הורים שעלו הנה מפולין. שנים אחרי זה אותו ילד ארצישראלי יהפוך לאייקון של תרבות, בידור ובוהמה במדינה הצעירה ויתפרסם בשם אורי זוהר. מן הנער שכיכב בלהקת ״בצל ירוק״ ייעשה אורי לשחקן, בדרן, סטנדאפיסט ובמאי מכונן, יהיה למוח החי שמאחורי חבורת ״לול״ המיתולוגית ולבסוף יהפוך לרב גדול שמוכר בעולם החרדי ממש כפי שהיה ידוע ומפורסם מחוצה לו. היום (2 ביוני 2022) הלך הרב אורי זוהר לעולמו והוא בן 86. לזכרו ולכבודו, אספנו לכם 13 מן הקטעים הגדולים ביותר שבהם כיכב –  מערכונים, ראיונות, כתבות וכיוצא בזה - ואנו ממליצים לכם לצפות בהם ולהיזכר בגדולת האיש ובדמות שכה תחסר לנו.  

 

לה מרמור מאת פרלש

מן המערכונים הישראליים הגדולים ביותר, וכמובן מהקלאסיים שאורי זוהר וחבורת ״לול״ הותירו לנו. אז מה קורה כשאב ובנו מתיישבים בהתרגשות לצפות במשחק כדורגל, בימים שבהם היה רק ערוץ אחד ומשחק מרכזי יחיד, אבל פתאום מגלים שבמקום שעה וחצי של הליגה האנגלית המשובחת הם הולכים ״לבלות״ מול האופרה המדכאת במיוחד ״לה מרמור״? צפו, ראו והיזכרו במערכון האדיר הזה, שליחו לא נס לעולם.

שיעור בקרטה

מלבד אריק איינשטיין, אורי זוהר אהב גם לשתף פעולה במסגרת חבורת ״לול״ עם המפיק, השחקן והחבר צבי שיסל. במערכון הקלאסי הבא שיסל בתפקיד התלמיד הנעבך שבא לשיעור אצל מורה הקרטה המהולל בגילומו של זוהר, המתגלה כדובר יידיש חשוף חזה, בעל שיטה מוזרה ביותר ללימוד אומנות הלחימה.

העולים החדשים

אם יש מערכון שנחקק בדברי הימים של ההיסטוריה הציונית, זה המערכון הזה. הצמד הבלתי נדלה זוהר ואיינשטיין עושים פה כהרגלם מספר רב של תפקידים כפולים, של עולים חדשים המגיעים לארץ בזה אחר זה משלל הגלויות ונתקלים כבר בירידה מהאונייה ב״דרך הישראלית״ המפוקפקת לקליטת עלייה. חגיגה של עדות, מבטאים ועוקצנות צברית טיפוסית ומצחיקה במערכון שללא ספק עשה היסטוריה.

החשבון במסעדה

בימינו יכול להיות שהמערכון הגס הזה לא היה עובר, אך הוא עדיין מציג מצב משעשע למדי. צבי שיסל וטליה שפירא משחקים פה זוג היושב במסעדה ולא יכול לשלם את החשבון, כשלפתע צץ לו אורי זוהר בתפקיד זר תמהוני המציע לשניים הצעה מגונה אבל כזו שתכניס להם את הכסף שהם צריכים כדי לסגור את החשבון. האם הם יקחו אותה ומה יעלה בגורלם? צפו במערכון הזה עד הסוף הקורע.

חידון התנ״ך

עוד אחד מן המערכונים שאי אפשר שלא להזכיר כאחד מהגדולים והמצוטטים ביותר שיצר אורי זוהר ונכנסו לקנון ההומור של מדינת ישראל. זוהר ואיינשטיין מגלמים כאן את דמויותיהם האייקוניות של שופטי חידון התנ״ך, שמתפלפלים ודנים בינם לבין עצמם בשלל סוגיות מקראיות, וגם מפתיעים בשאלות את המתמודדים מכל רחבי העולם – גם הם בגילומם המופתי והקורע מצחוק של הצמד אורי את אריק.  

הרומאים

דוגמה נפלאה להומור הכה ישראלי אבל גם כה מחוכם ושנון של חבורת ״לול״ ושל זוהר ואיינשטיין. כאן הם מגלמים שני חיילים רומים בימי המרד היהודי הגדול – ומשתמשים בשפה קורעת מצחוק שהיא שילוב מתוחכם בין עברית, איטלקית וג׳יבריש. לא לחינם השוו את החבורה שהובילו אריק ואורי לחבורת ״מונטי פייתון״ הבריטית האגדית – והמערכון הזה הוא דוגמה חיה לכך.

החופש בבית הבראה

אורי זוהר ואילנה רובינא, ביתם של אלכסנדר פן והשחקנית חנה רובינא, נישאו בתחילת שנות ה-60, אבל עוד לפני זה ביים אורי את אילנה במסגרת להקת הבידור ״בצל ירוק״ – והם יצרו כמה שירים שהפכו לקלאסיקה של תרבות עברית. אחד מהם הוא ״החופש בבית הבראה״ שמספר על גבר ואישה שנפגשים במתחם הנופש הנוסטלגי ומפתחים להם מערכת יחסים על רקע פעילויות הפנאי השונות.

אני אישה

במערכון הזה זוהר מגלם בדרכו האופיינית כתב ספורט, המראיין ספורטאית אולימפית מברית המועצות – שהיא ספק אישה ספק גבר, בגילומו של איש חבורת ״לול״, השחקן והבוהמיין משה איש כסית. שילוב של נונסנס, שפה ייחודית והגשה טיפוסית הופך גם את המערכון הזה לפנינה מהעבר, ואם תשימו לב אז בתחילת הקטע מתארח לו איש טלוויזיה שכולנו מכירים.

בראיון אצל ירון לונדון

מרואיין כמו אורי זוהר כנראה שלא ייצא לכם לראות הרבה – לכל שאלה יש לו תשובה, מהירות הדיבור הקולח שלו מפתיעה אפילו מגיש מנוסה כירון לונדון, והוא יורה תשובות ברצף תוך כדי חיפוש מתמיד אחרי המצלמה אליה הוא צריך לדבר. הוא גם עוזר ללונדון לראיין את הזוכות בטקס מלכת היופי לאותה שנה, ועושה את זה כמובן בדרך ה״אורי זוהרית״ השובבה שלו.

מנחה את ״זה הסוד שלי״

אמנם אורי זוהר ״רק״ הנחה את השעשעון המצליח ״זה הסוד שלי״ אי שם בתחילת שנות ה-70׳ – אבל אדם כמו אורי לא ישאיר עצמו בעמדת הצופה המן הצד. לא פעם הוא תפס את מרכז הבמה של התוכנית המיתולוגית הזו, במונולגים סוחפים ומשעשעים במיוחד, בשפה המהירה והישירה שבה דיבר, בשלל הבדיחות והאנקדוטות שזרק באגביות תוך כדי שידור, ובאופן שבו הציג את המתחרים ואת המתמודדים כאחד.

סיפור ״החיפזון מן השטן״

לאורי זוהר היה כישרון ענק לא רק למשחק וגילום של דמויות קומיות שונות, אלא גם לעמוד בפני עצמו אל מול המצלמה ופשוט לספר סיפור שירתק את כל מי ששומע ורואה אותו. הקטע הזה מוכיח טענה זאת היטב, כשאורי נותן כאן סיפור עם מוסר השכל שאי אפשר להתיק ממנו את העיניים והאוזניים ונוגע לענייני הפרדות ואפליה בין-גזעית – סוגייה שהייתה בוערת בשנות ה-70׳, בהן צולם הקטע, ותקפה עד היום.

ראיון במבט בזמן חזרתו בתשובה

באמצע שנות ה-70׳ החל אורי זוהר בתהליך של התקרבות ליהדות, שהסתיים בחזרתו המלאה בתשובה ובהפיכתו לרב ופוסק הלכה. בראיון הרציני והמעניין הזה ששודר במהדורת ״מבט״ ב-1977 זוהר מופיע לראשונה עם כיפה גדולה על ראשו, חושף בסגנונו המיוחד את התהליך שעובר עליו ואת התובנות שעלו בו מן ההתקרבות לתורה ולדת ומלמידתן.

השיר ״הוא חזר בתשובה״ 

אריק ואורי, החברים הכי קרובים שיש, שני ענקי רוח שכיכבו יחד בכל כך הרבה סרטים ומערכונים, הפכו גם לקרובי משפחה של ממש לאחר שבניו של אורי התחתנו עם בנותיו של איינשטיין. אך תהליך החזרה בתשובה של אורי, בעוד שאריק נשאר חילוני, היוו נקודת מפנה ביחסיהם של השניים – שכבר לא יכלו לככב עוד יחד על המסך. בשנת 1984 הוציא אריק את השיר ״הוא חזר בתשובה״ המוקדש לחברו הטוב, וזכה לפני כמה שנים לקליפ מרגש המסכם את פועלם הייחודי וארוך השנים של הצמד האייקוני הזה.  

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.