print header

הפרת את הבטחתך להינשא? יש לכך מחיר!

החלטתם להתחתן, והנה בעוד ימים ספורים הגיע היום המיוחל, ואחד מהצדדים החליט לפתע שאינו מעוניין להינשא ומבקש לחזור בו מההבטחה להינשא. זכותו של כל צד מחד לעזוב את הצד השני ולא להינשא, לעזוב ולהחליט לבחור מה הוא רוצה לעשות בחייו כרצונו יחד עם זאת, במקביל ישנה פגיעה בצד השני.

תביעה בגין ביטול חתונה: זוג בפגישה עם עו``ד

מה קורה כאשר צד מחליט להפר את הבטחתו?

החופש לבחור שלא להינשא כביכול הוא זכותו של צד שבחר זאת, יחד עם זאת הדבר יכול להסב נזק לצד השני שציפה וקיווה לקיום ההבטחה, כאשר הצד שציפה לנישואים אלה הסתמך עליהם, רקם תוכניות עתידיות ופעל בהתאם לכך. עצם הפרת ההבטחה עלולה להוביל צד להפסדים כאלה ואחרים, ולשנות את המצב שבו ציפו להיות לרעה, לדוגמה כאשר צד החליט לבטל את חתונת הצדדים מספר ימים קודם לכן, ישנם הוצאות כספיות כבדות שהוציאו הצדדים לטובת קיומה של חתונה זו, והאם הוגן שצד שהובטח להינשא לו ישא בהוצאות הכבדות הללו?
 
ברור מאליו שכאשר צד נפגע, הוא אמור לקבל פיצוי על נזקיו ועל הפרת ההבטחה להינשא. נכון כי מצד אחד כל אחד רשאי וחופשי להחליט על חייו ועל רצונותיו ואין לכבול אותו לעשות מעשה שלא ירצה בו, מאידך, הדבר לא מקנה שום זכות לפגיעה בצד השני ולהסבת נזקים כאלה ואחרים שיגמרו כתוצאה מהפרת ההבטחה להינשא.

האם ניתן להגיש תביעה נגד הצד המפר? 

בית משפט לענייני משפחה מכיר בתביעות מסוג זה. במסגרת תביעות אלו המוגשות על ידי עו"ד לגירושין הבקיא גם בדיני הנזיקין - נכלל הפן הנזיקי, פן ההסתמכות, ותביעות אלו התבססו בהתאם להוראות חוק החוזים – שכל ההבטחה שניתנה להינשא בעל פה היא כמו שנכרת חוזה בין הצדדים לכל דבר ועניין!
 
מובן כי לא ניתן יהיה לכפות את הנישואים ולבקש אכיפה כסעד – שכן אין לכפות על אדם להינשא בלא שהוא חפץ בכך, יחד עם זאת, סיכוי סביר כי הצד הנפגע יקבל פיצוי על הנזק שנגרם לו כתוצאה מהפרת ההבטחה. התביעה יכולה להיות מוגשת כתביעת נזק, או כתביעה להפרת חוזה שנרקם בעל פה בין צדדים, ולתבוע בגין הנזקים הממוניים והלא ממוניים שנגרמו לו.

מה צריך להוכיח כדי להגיש תביעה להפרת הבטחה לנישואים?

כאמור פסיקות בתי המשפט קבעו במפורש כי הבטחה לנישואין היא חוזה מחייב, ועוד נקבע כי בית המשפט התערב בנוגע להפרת הבטחה להינשא רק במקום שבו הנסיבות מצביעות בבירור על קיומה של מחויבות ממשית לקשר זוגי קבוע החורגת מגד ציפייה או הבעת רצון או כוונה לכך גרידא. את הבטחת הנישואים צריך לגבות ולהוכיח באמצעות ראיות, כי הייתה מחייבת וחד משמעית, ולהוכיח את הנזק שנגרם בשל ההפרה.
הדבר כאמור ייבחן לפי כל מקרה ונסיבותיו הוא התנהגות הצדדים, ההבטחות וטיב הקשר בניהם.
 
הצד שמתכוון לתבוע צריך להוכיח:
1. הבטחת נישואין.
2. הפרת ההבטחה.
3. מה הנזק שנגרם כתוצאה מההפרה.

האם מומלץ להגיש תביעה שכזו? 

בבואו של בית המשפט לבחון תביעות מסוג זה, ראשית עליו לבחון ולהכריע האם אכן קיימת עילת תביעה. על התובע את הנזק הממוני והלא ממוני להתייעץ עם עו"ד ולבחון מהם סיכויי התביעה, ומה התמורה שעתידה להתקבל בגינה והאם ניהול ההליך שווה את ההוצאה שיוציא הצד התובע בגין ניהול הליכים מסוג זה. תביעות מהסוג הזה הן לא פשוטות ודיי מורכבות, יש לפעול על פי דיני ההסתמכות, ההסכמות ואף על פי דיני החוזים ובהתייחס לכלל הנתונים הרלוונטיים – לרבות משך תקופת הזוגיות, מגורי הצדדים, פעולות שנעשו לטובת הקשר וכיו"ב.
 
לסיכום, ביתי המשפט פוסקים בתביעות מהסוג הזה פיצוי על הפרת הבטחת נישואין שהינו בדרך כלל צנוע ביותר. הפיצוי בגין הנזק הממוני שנגרם, יהיה בכפוף להוכחות הנזק הכלכלי שנגרם. הנזק הלא ממוני עבור סבל, עוגמת נפש וצער לא יהיה גבוהה ולא "יכפר" על הכאב והאובדן.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.