print header

צו לחיים – כמעט כל מה שצריך לדעת על צוואות, ירושות וייפוי כוח מתמשך

אנשים רבים נמנעים מעריכת צוואה וזה מובן. הרי קל יותר שלא להתמודד עם המחשבות על "היום שאחרי". אך עו"ד איריס ירדני, המתמחה בדיני ירושה ובעריכת ייפוי כוח מתמשך, מספרת כיצד היא רואה שוב ושוב שניהול נכון של הנושא, בליווי איש מקצוע, יוצר נחת לא רק אצל המוריש, אלא גם אצל צאצאיו. אז הגיע הזמן לעצור את הדחיינות – עו"ד ירדני מציגה עבורכם את העקרונות שחשוב להכיר לפני שמתחילים.
 
רפאל, אלמן בן 80, עבר להתגורר בדיור מוגן לאחר מות אשתו ולימים התחיל לפתח קשר זוגי עם אחות שסעדה אותו. הקשר הזה התנהל למשך כ-4 שנים עד שרפאל הלך לעולמו. לאחר שנפטר, הגישה האחות בקשה לצו ירושה לקבלת חצי מרכושו בטענה שלפי חוק הירושה, היא זכאית לרשת כבת זוג, משום שרפאל לא ערך צוואה שקובעת אחרת. ילדיו של רפאל נאלצו לנהל מאבק משפטי מול אותה אישה, כדי לרשת את הרכוש שהיו יורשים ללא ספק בזכות צוואה מסודרת. לחלופין לו היה רפאל מותיר אחריו צוואה שקובעת זכויות ירושה לבת הזוג, שסעדה אותו ובלתה עימו את שנותיו האחרונות, לפחות היו ילדיו יודעים כי זו הייתה כוונתו, מבלי להיזקק להליך משפטי (הליך מתיש, יקר, בו עולים פרטים אישיים ולעיתים פוגע בכבוד הנפטר ובני משפחתו ולעיתים גם פוגע ביחסים בין בני המשפחה).

למה בעצם כדאי שנערוך צוואה?

חוק הירושה קובע כי במצב של פטירה, רכושו של הנפטר יתחלק חצי לבן/בת הזוג וחצי לילדי הנפטר. מצב זה עלול להיות בעייתי, למשל במקרה בו רפאל, האלמן, ירצה למכור את הדירה שהוא ואשתו המנוחה היו בעלים שלה. לרפאל יש כעת שותפים בדירה, ילדיה של המנוחה. במצב כזה הוא לא יוכל לבצע מכירה ללא אישורם ושיתופם בעסקה. הווה אומר- הנותר בחיים לא יוכל לפעול באופן עצמאי בכל הנוגע לנכסי העזבון. אם הילדים של בני הזוג קטינים, יהיה דרוש לכל עסקה במקרקעין אישור של בית המשפט. במידה שאין לזוג ילדים ואין צוואה, חלוקת העזבון תעשה בין בן הזוג הנותר בחיים (בן זוג: נשוי או ידוע בציבור) לבין ההורים של הנפטר או האחים שלו!
 
מה החשיבות של צוואות: בית קטן ומפתחות
אתם בטח יכולים לדמיין אילו בעיות עלולות להיווצר ממצב שכזה. עריכת הצוואה תוכל לאפשר מתן עצמאות לבן הזוג היורש, אך יחד עם זאת, בניסוח נכון ותוך שימוש בכלים משפטיים חכמים, ניתן גם להבטיח שאחרי מותו של בן הזוג היורש, העזבון יגיע לילדים. דהיינו – גם הבטחנו עצמאות לבן הזוג היורש בימי חייו וגם השארנו את הרכוש בתוך המשפחה. בכך מעניקה הצוואה את השקט הנפשי מעצם הידיעה שהפעולה הזו שאנו נוקטים היום, תספק ליקירנו פתרונות נכונים ומאוזנים.

צוואות וזוגיות שנייה

התחלתם פרק ב' או ג'? זה כמובן משמח, אך יש לזכור שבמצב של זוגיות שנייה חשוב כפליים לקחת את העניינים לידיים ולא לתת לחוק הירושה להכתיב את העתיד. לא השארתם צוואה? חוק הירושה יקבע מי היורש שלכם באופן "עיוור". מה לדעתכם קורה על פי חוק הירושה במקרה של זוגיות שנייה (נשואים או יודעים בציבור)? לפי חוק הירושה, בהעדר צוואה שקובעת אחרת, במקרה שרפאל האלמן יינשא או יהיה ידוע בציבור – בת הזוג החדשה תירש מחצית מרכושו, וילדיו ירשו את המחצית השניה. את המחצית שירשה בת הזוג ירשו ילדיה (ולא ילדיו של רפאל). כך יוצא שילדיה של בת הזוג ירשו את כל רכושה של אימם הכולל גם את חצי הרכוש שירשה. לכן כתוצאה מסדר פטירה מקרי של בני הזוג, נוצר מצב מעוות בו ילדי הנפטר שהלך לעולמו ראשון, יורשים משמעותית פחות רכוש מילדי הנפטר השני, דבר שצוואה מסודרת בהחלט יכולה הייתה למנוע.

האם יש לערוך צוואה אם ערכנו כבר הסכם ממון?

אנשים רבים מאמינים שהם מסודרים ברגע שערכו הסכם ממון עם בן או בת הזוג, אבל למעשה זה לא המצב. הסכם ממון לא מחליף צוואה, שכן הסכם ממון קובע את היקף הרכוש במקרה של פרידה או מוות, אך לא קובע מי ירש את אותו רכוש, ולכן חשוב לערוך במקביל לכך גם צוואה.
 
מה החשיבות של צוואות: חתימה על חוזה

מה זה צוואה הדדית ומה מיוחד בה?

עופרה ושאול ערכו צוואה הדדית שבה קבעו שלאחר מותם יעבירו את רכושם האחד לשניה ולאחר מכן לילדיהם. כאשר עופרה נפטרה, רצה שאול לבטל את הצוואה ולערוך אחת חדשה, שבה כל רכושם יועבר בנוסף לילדיו מעופרה, גם לבתו מנישואיו הקודמים וגם למיכל בת זוגתו החדשה שחיה איתו כבר כמה שנים. מאחר ובני הזוג חתמו יחד על צוואה הדדית, שאול אינו יכול היה לבצע שינויים בצוואה כפי שהיא. בכדי שיוכל לשנות אותה עליו להשיב את חלקו ברכוש שעופרה הורישה שלו כתנאי לכך שהוא יוכל לערוך צוואה חדשה.

מי שערך צוואת יחיד יכול לשנותה ולבטלה בכל עת מבלי ליידע אף אחד, ולמעשה הוראה המגבילה אותו מלעשות כן אינה חוקית. שונה המצב בצוואות הדדיות של בני זוג, שנערכות באותה עת ויש בהן גם אלמנט חוזי מובהק, כך שכל צוואה בעצם נערכת בהסתמך על האחרת. בהתאם לכך, לא ניתן לערוך בכל אחת מהצוואות שינוי מבלי להודיע בכתב לבן הזוג. מרגע פטירת אחד מהצדדים, ביטול או שינוי הצוואה של הנותר בחיים מוגבל. על פי החוק ניתן יהיה לבטל אותה או לערוך בה שינויים בידי בן או בת הזוג שנשארו בחיים, רק לאחר השבת החלק שבן הזוג ירש או בהתאם למנגנון אחר שנקבע על ידי שני בני הזוג בצוואה. המלצתי היא לנסח מראש בצוואה אילו שינויים בכל זאת ניתן יהיה לבצע כדי שלבן הזוג הנותר תהיה אפשרות לבצע התאמות בעתיד.
 
נקודה חשובה - צוואה הדדית שנערכה לפני שנת 2005 ניתנת לשינוי לאחר פטירת אחד מבני הזוג, ולכן מי שערך צוואה הדדית לפני שנת 2005, כדאי שישקול לערוך את הצוואה מחדש ולתת לה תוקף כצוואה חדשה.
 
בכל מקרה חשוב לבדוק שבצוואה ההדדית לא נאמר שכל אחד יכול לבטל אותה ולשנות אותה כאוות נפשו. אם קיימת הוראה כזו אז היתרון של צוואה הדדית זו, הבטחת עצמאות לבן הזוג ומאידך הבטחת השארות הרכוש בתוך המשפחה, עלול לא להתקיים. 
 
חשוב לדעת שצוואה הדדית שערוכה כראוי מספקת גם הגנה מפני התופעה המטרידה של "צוואת מטפלות" (צוואה שנערכת על ידי אדם מבוגר לטובת האדם המטפל בו).
 
מה החשיבות של צוואות: סתבא ונכדה

ייפוי כוח מתמשך - פתרון מיטבי למצב של חוסר תפקוד 

לאחרונה פנתה אלי ביתה של לקוחה שערכתי עבורה ייפוי כוח מתמשך. היא אמרה לי שייפוי הכוח הופעל ובמהלך הטיפול באימה הייתה לכל מילה שנכתבה בייפוי הכוח משמעות, והוא סייע למיופיי הכוח לקבל החלטות עבור האם בצורה מיטבית. אכן ייפוי כוח מתמשך נועד להסדיר כיצד ינוהלו ענייני אדם במקרה שהוא לא כשיר לקבל החלטות (כתוצאה מתאונה או מחלה וכדומה). כיום ניתן לקבוע מראש מי יהיו מיופי הכוח, אילו סמכויות יהיו להם, מה ההעדפות של הממנה בנוגע לנושאים השונים, מנגנון בקרה ועוד.
 
ייפוי הכוח עוסק ב 3 תחומים: רפואי, אישי ורכושי. ניתן למנות מיופי כוח שונים לכל תחום, לקבוע מדרגות לסמכות לקבלת החלטות מהותיות,  לקבוע מהו מקום הטיפול הרצוי ואופן הטיפול, החלטות בענייני רכוש (תיק ני"ע, השכרת נכסים, ניהול עסקים וחברות), אשפוז בית, המשך תמיכה בבני משפחה ועוד. ממנה שערך ייפוי כוח מתמשך מצליח לדייק את אופן הטיפול בו ובעניינו, וגם מקל על מיופי הכוח. מסמך זה מייתר את הצורך במינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט. 

ייעוץ מקצועי מקדים, עשוי למנוע נזק לכם ולבני משפחתכם

עריכה של צוואה מסודרת וייפוי כוח מתמשך מאפשרים לנו לייצר פתרונות חכמים ולייצר שליטה ותכנון, ובכך להתגבר על מצבים שמוכתבים על ידי חוק הירושה או מצבי חירום לא צפויים. כך נוכל לבנות תוכנית פעולה שתגשים את הרצונות שלנו והצרכים של בני משפחתנו. יתר על כן, בסיוע יעוץ של איש מקצוע ניתן גם לקחת בחשבון היבטים של ייעול חלוקת הרכוש מבחינת שיקולי מס, מנגנונים של חלוקה מדורגת של העזבון עבור יורשים שנכון לבנות להם מנגנון של קצבה ועוד.
 
מעוניינים להתייעץ עם עו"ד איריס ירדני מלאו פרטיכם:
 
 

עו"ד איריס ירדני, עומדת בראש משרד בוטיק שהוקם בשנת 1998, ומתמחה בתחום דיני הירושה ועריכת ייפוי כוח מתמשך וכן בליווי משפטי לעסקים קטנים ובינוניים דיני עבודה. בעלת ניסיון מקצועי רב-שנים, ומהווה בת סמכא בתחומי התמחותה. מרצה מטעם המרכז לצמיחה פיננסית של בנק הפועלים.בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת תל אביב ותואר שני (.LL.M) במשפטים בהצטיינות מאוניברסיטת תל-אביב. מגשרת, בוררת ונוטריון.


האמור בכתבה אינו יעוץ משפטי ואינו תחליף להתייעצות עם עורך דין.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.