print header

סיפורן של דמויות יהודיות חשובות מתקופת השואה ושל חסידי אומות עולם

מאורעות מלחמת העולם השנייה והשואה הנוראית שעבר העם היהודי במהלכה לא ישכחו מהזיכרון שלנו לעד, אך חשוב גם שיזכרו ויחרטו בזיכרון הדורות הבאים ושגם האנשים שהפגינו גבורה במהלכן.  אחת הדרכים הטובות לעגן את ההנצחה והזיכרון היא בין היתר בהתמקדות בסיפור חייהם של אישים מרכזיים שפעלו בתקופה הנוראית הזו כנגד הנאצים, אלו שחיו בה ודאגו לספר ולהזכיר לעולם את הזוועות גם לאחר סיומה, וכן חסידי אומות העולם – אותם אנשים שלא היו יהודיים אך עשו מעשי גבורה כדי לסייע להצלת אינספור נפשות. לצורך כך אנשי ארגון "יד ושם" הפיקו סדרת סרטונים לזכרם של אישים יהודיים היסטוריים ומרכזיים בתקופת השואה וכן לזכרם של כמה מחסידי אומות העולם - קיבצנו בפניכם את הסרטונים הללו פה ואנחנו ממליצים לכם לצפות בהם וללמוד.

 

דמויות יהודיות היסטוריות בתקופת השואה 

 

פרימו לוי

במהלך תקופת מלחמת העולם השנייה איטליה הייתה תחת שלטון פשיסטי ששיתף פעולה עם המשטר הנאצי – אך שואת יהודי איטליה ידועה מעט פחות לציבור הרחב. פרימו לוי, עם זאת, הביא לקדמת הבמה את סיפור הקהילה הזו וגם את סיפורם של שורדי השואה בכלל, בזכות הסיפורת המרתקת שכתב. סיפורו של הסופר והכימאי היהודי הזה, שנולד בטורינו בשנת 1919, הצטרף לפרטיזנים, נלכד על ידי הנאצים ושרד את מחנה המוות אושוויץ – מרתק מאין כמוהו, וכדאי מאוד לשמוע עליו עוד בעזרת הסרטון הבא.

אלי ויזל

אלי ויזל הוא אחד משורדי השואה המוכרים ביותר בעולם: הוא זכה בפרס נובל לשלום בשנת 1986 על פעילויותיו למען זכויות אדם, מרכז ללימודי יהדות הקרוי על שמו מצוי באוניברסיטת בוסטון ומכיל ארכיון מכתביו, והוא נודע ככותב רהוט, מרצה מבוקש ולוחם עיקש עבור הרעיון הציוני. סיפור ההישרדות של ויזל בימי השואה וגם גדולתו אחריה הוא מהייחודיים שתשמעו, ושווה לצפות בסרטון הזה וללמוד על חייו של האישיות יוצאת הדופן הזו.

מרדכי אנילביץ

מי שנחשב למנהיג מרד גטו ורשה הוא ללא ספק דמות בקנה מידה היסטורי בתולדות העם היהודי. רק בן 24 היה אנילביץ כשהוביל את אחת ההתקוממויות הבולטות ביותר בנאצים, שעלתה בחייו ובחיי 13 אלף יהודים נוספים, אך מהדהדת עד ימינו אנו. אישיותו של אנילביץ עלתה והתעצבה מעוני ומקושי כלכלי בצעירותו, אך גם ממציאות ייעוד חייו בציונות – כשהצטרף לתנועת הנוער הציוניות בית״ר ואחר כך לשומר הצעיר. ההמשך, נחשף בסרטון הבא – שבו מגולל סיפור גבורתו המרתק.

אבא קובנר

אבא קובנר היה לא רק פרטיזן יהודי בימי השואה, אלא גם אישיות ציבורית חשובה בתולדות מדינת ישראל. בימי מלחמת העולם השנייה היה המשכיל היהודי הזה, יליד וילנה, לקול הקורא ללחימה יהודית עיקשת כנגד הנאצים – והוא אכן הוביל אחת שכזו כמנהיג פרטיזנים. לאחר ששרד את התקופה הזו, גם לקח חלק מרכזי במלחמת העצמאות של ישראל ומאוחר יותר אף העיד עדות חשובה במשפט אייכמן. את הסרטון הבא שמסכם את סיפור חייו לא כדאי להחמיץ.

ויטקה קובנר

רעייתו של אבא קובנר הייתה לדמות משמעותית בהיסטוריה של העם היהודי בימי השואה בזכות עצמה. ילידת קאליש בפולין, שהייתה לנערה הראשונה להתקבל לקן בית״ר בעיר, הפכה בימי המלחמה ללוחמת מחתרת נועזת שפיקדה על פעולות התנגדות מלאות גבורה. בארץ, יחד עם הקמה של המשפחה ובניית הבית עם אבא קובנר, היא גם הייתה פסיכולוגית שפיתחה שיטת טיפול ייחודית.

אנה פרנק

אין כנראה אחד בעולם שלא מכיר את שמה ותמונתה של הילדה היהודייה ילידת גרמניה הזו, שמשפחתה היגרה לאמסטרדם בעקבות עליית הנאצים. לאחר כיבוש הולנד על ידי הגרמנים, כשאנה ומשפחתה הסתתרו מפני הגסטפו בדירת מחבוא – כתבה אנה את היומן המפורסם שלה, זה שאביה, היחיד שניצל ממשפחתה, פרסם בסיום המלחמה וזכה לתהודה בינלאומית עד היום. אנה אומנם נספתה במהלך התקופה הנוראית הזו, אך זיכרונה ושמה נחקקו לעד בתולדות האנושות...
יאנוש קורצ'אק
האיש ששמו הפך לשם נרדף למחנך מסור נפש הוא ללא ספק דמות אצילית עם סיפור חיים יוצא דופן. קורצ'אק, שהיה סופר, רופא ילדים, פדגוג ומנהל בית יתומים בוורשה, הגיע ממשפחה יהודית מתבוללת אך בימי השואה זכה להצעות רבות להציל את עצמו מהגטו ולעבור לצד הארי – אבל הוא סירב לכולן כדי להיוותר קרוב לילדים היהודים אותם גידל בבית היתומים שלו. את התהודה העולמית שקיבלו קורצ'אק ומשנתו לאחר שנהרג בטרבלינקה אנחנו צריכים להוקיר ולהנציח – וזה בדיוק מה שהסרטון המרתק הבא עושה.

חסידי אומות עולם 

ראול ולנברג

 לראול ולנברג היו שורשים יהודיים חלקיים מאוד (סבא רבא שלו מצד אימו היה יהודי) אך זה לא מנע מן הדיפלומט השוודי הזה לסכן עצמו ולהגיש עזרה ליהודי בודפשט כדי להציל רבים מהם. ולנברג, שהיה ציר בשגרירות שוודיה בהונגריה, חתם על אינספור מסמכים שסייעו להבריח יהודיים מן המדינה ולחלצם מהתופת. ב-1966, 19 שנים אחרי שנפטר בתאו בכלא הרוסי שם נכלא על ידי השלטונות הסובייטיים בסיום המלחמה (עקב חשדם בקשריו עם ארה"ב), הוכר ולנברג כחסיד אומות עולם.

 
אירנה סנדלר
למרות שהייתה אישה פולניה בעלת שורשים קתוליים, ששירתה כאחות וכעובדת סוציאלית, אירנה סנדלר הייתה גם חברת מחתרת שלחמה בנאצים ולא היססה לעזור ליהודים ולחלץ ילדים מן הגטו וממלתעות המוות. פעולותיה כללו הברחת אלפי ילדים, רישום מוקפד (כדי שיהיה אפשר לאתרם בסיום המלחמה) והעברתם לידי משפחות אומנה נוצריות שהצילו אותם. סנדלר נתפסה ב-1943 על ידי הגסטפו, עונתה וכמעט הוצאה להורג – אך הצליחה לחמוק מציפורני הנאצים, לחיות עוד שנים רבות לאחר המלחמה וכמובן לקבל תואר של חסידת אומות העולם בשנת 1965.

זיינבה הרדגה

לא הרבה מוסלמים קיבלו תואר של חסידי אומות העולם, אך הרדגה היא פורצת דרך בכך שהייתה לראשונה שהוכרה כך. האישה הבוסנית הזו, תושבת העיר סרייבו שנכבשה על ידי הנאצים באפריל 1941, הצילה יחד עם בעלה את שכניהם וחבריהם, בני משפחת קביליו היהודית - כשהסתירו אותם בביתם, ממש מול מטה הגסטפו העירוני, ולאחר מכן עזרו להם להימלט מהעיר. סיפורה של הרדגה, שקיבלה על פעולתה תואר חסידת אומות העולם בשנת 1984 ובסוף ימיה אפילו זכתה להצלה מפתיעה מידי מדינת ישראל – מובא בסרטון המרתק הבא.

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.