print header

הדרכים השונות שבהן עיקרון פארטו יכול לשנות את חייכם

בכל יום אנחנו מתמודדים מול אתגרים שונים עם משאבים מוגבלים. לרוב אנחנו מאשימים את הזמן, או יותר נכון את המחסור בו, אך למעשה רובנו פשוט לא יודעים כיצד לנצל אותו כמו שצריך. עדיין לא נמצאה דרך שבעזרתה ניתן להוסיף עוד כמה שעות ליממה, אך ישנן דרכים שבהן תוכלו להפיק את המרב מכל דבר שתעשו, ומה שצריך זה רק להתרכז במה שחשוב באמת. כאן נכנס לתמונה עיקרון פארטו, שיתכן כי אתם כבר מכירים, אך עוד לא ידעתם כיצד הוא יכול לעזור לכם בשלל תחומים בחיים.
 
עיקרון פארטו: וילפרדו פארטו לצד איורים של שעונים
 

מה זה עיקרון פארטו?

את העיקרון שעונה גם לשם "עיקרון 80-20" ניסח כלכלן איטלקי בשם וילפרדו פארטו. לטענתו, ברוב הדברים שאנחנו עושים – 80% מהתוצאה תלויה ב-20% מהגורמים לה. ההבנה הזו הגיעה אליו לאחר שחקר פערים כלכליים, והבין ש-80% מהעושר של איטליה נמצא בבעלות של 20% מהאוכלוסייה. פארטו בדק האם העיקרון הזה תקף גם במדינות אחרות, וגילה שאכן כך, אך לא רק. העיקרון היה תקף אפילו בגינתו, בה 20% מפולי האפונים הניבו 80% מתבואת הגינה. אם כך, השאלה שנשאלת כעת היא מה הקשר בין העיקרון הזה לבין הצלחה בשלל תחומי החיים?

20% מהמאמץ אחראיים ל-80% מהתוצאה

עיקרון פארטו: איור של מאמץ ותוצאה לפי חוק 20-80 אחוז
 
בעולם המודרני יש בידינו שלל כלים שעוזרים לנו להגשים את החלומות שלנו בקלות רבה יחסית, אולם אנחנו נמצאים כיום במצב שבו יש בידינו יותר מדי כלים, והבחירה עלולה להיות מתסכלת ומבלבלת. עם זאת, כל עוד תעבדו על פי עיקרון פארטו, תוכלו להקל על עצמכם ברמת העשייה וברמת החרדה מפני העשייה, כל עוד תדעו כיצד להשתמש בו נכון.
 
לדוגמה, אם ברשימת הדברים שברצונכם להשיג בשנים הקרובות ישנם 10 יעדים, ככל הנראה 8 מהם אינם חשובים כמו ה-2 הנותרים. כל מה שאתם צריכים לעשות כעת זה לבחור את ה-2 החשובים ביותר ברשימה ולהתחיל לפעול למענם. אם לא תעשו זאת, אתם סתם תבזבזו 80% מהזמן שלכם על דברים שאתם לא באמת צריכים ושלאו דווקא ישפרו את הרגשתכם בעתיד.
 
אז איך יודעים מה חשוב באמת? עד עכשיו לא הייתם צריכים להתאמץ, אך אפילו כשמדובר בעיקרון פשוט שכזה, אין דבר שמגיע בחינם בחיים. כעת עליכם לפתח כוח רצון, משום ש-2 הדברים שעליכם לבחור מתוך ה-10 הם ככל הנראה הדברים הקשים ביותר להשגה או ביצוע עבורכם, אך גם כאן עיקרון פארטו יעזור לכם.
עיקרון פארטו: יד אדם מסמנת משבצות ברשימה עם מרקר

דוגמאות שונות ליישום עיקרון פארטו

אם נמשיך את הדוגמה שאיתה התחלנו, אז אחרי שמצאתם את 2 הדברים החשובים ביותר הקצו לעצמכם זמן במהלך היום שבו תשקיעו בהם. על פי העיקרון זה לא צריך להיות זמן רב; אם למשל בשעות הערב, אחרי העבודה, יש לכם 6 שעות לנוח, השקיעו שעה אחת מזמנכם בהשגת המטרה שלכם. במהלך השעה הזו אל תחשבו על שום דבר אחר פרט למטרה שברצונכם להשיג, ואם אינכם מצליחים לנקות את הראש ממחשבות על דברים אחרים, רשמו את המחשבות בצד וחזרו אליהן אחר כך – זה באמת עוזר. 
הנה עוד כמה דוגמאות ליישום עיקרון פארטו בתחומים שונים בחיים:

ניהול עסק

סטיב ג'ובס, מייסדה של ענקית הטכנולוגיה אפל, הכיר את עיקרון פארטו היטב, ולמעשה, העיקרון הוא שהציל את החברה מפשיטת רגל, לאחר שבשנת 1997 היא הפסידה 1.04 מיליארד דולר. הסיבה לכך הייתה שבאותה העת, אפל יצרה ושיווקה מוצרים רבים ואקראיים שקשורים לתחום המחשבים, ביניהם גרסאות שונות של אותו המוצר. לאחר מספר שבועות שבהם לא נראה כי יש תקווה לשיפור הכנסות החברה, ג'ובס החליט להפחית את כמות המוצרים שהיא מייצרת ב-80%. הוחלט שאפל תייצר ותשווק רק 4 מוצרים בשנה – מחשבים נייחים ומחשבים ניידים לשימוש אישי ולשימוש מקצועי. מאז רווחי החברה רק עלו, וכל השאר זה כבר היסטוריה.

עבודת פרילאנס

מי שעובד כפרילאנסר לא מקבל כיסוי רפואי, ימי מחלה או חופש בתשלום וזכויות נוספות שיש לעובדים שכירים. לכן לפרילאנסר ישנה תחושה לעיתים שהוא פגיע, מה שיכול לגרום לו לקחת יותר עבודות ופרויקטים על עצמו על מנת להבטיח את הכנסתו. עם זאת, סביר להניח ש-80% מהפרויקטים שעליהם הוא עובד מניבים לו רק 20% מהרווח שלו, ולכן מומלץ לו לרכז את מאמציו ב-20% הלקוחות שמכניסים לו את הכסף העיקרי שלו. זה יעזור לו לחזק את מערכת היחסים המקצועיים איתם במקום שיקבלו יחס של "עוד לקוח", ואמנם הפרילאנסר ירוויח רק 80% מההכנסה שציפה לה, אך מצד שני הוא ישקיע רק 20% מאמץ.
עיקרון פארטו: גבר יושב מול מחשב ומסמכי נתונים ואוחז בראשי

פגישות עם חברים

זה לא סוד שרבים מאיתנו מסתובבים עם אנשים שלא בדיוק מועילים לחיינו, וגם כאן עיקרון פארטו יכול לעזור לנו. חשבו על האנשים שהופכים אתכם למאושרים באמת, ועל אלו שלא. רשמו את שמותיהם ברשימות נפרדות, ותגלו ש-20% מהם הם אלו שגורמים לכם לחייך, בעוד ש-80% הנותרים הם אלו שלרוב שואבים מכם אנרגיות וגורמים לכם לפקפק בעצמם. מומלץ שתקדישו את זמנכם ל-20% - לחברים האמיתיים שלכם.

סידור בגדים בארון

סביר להניח שיש ברשותכם מלתחה שמלאה בבגדים שאתם לא לובשים וגם לא מתכננים ללבוש מתישהו בזמן הקרוב. לכן, ערכו כבר עכשיו רשימה של הבגדים שאתם נוהגים לשים על עצמכם לכל הפחות פעם בחודש, והיפטרו מכל השאר. אתם תתפלאו לגלות שעיקרון פארטו תקף גם פה, ותפנו לעצמכם 80% מחלל האחסון של ארון הבגדים שלכם.

לסיכום

עיקרון פארטו הוא לא עיקרון חדש, אך לא כולם מכירים אותו. שתפו אותו עם חבריכם ועזרו להם ליצור סדר בחייהם – גם אתם וגם הם תוכלו ליישם את עיקרון פארטו בכל תחום בחיים, ואתם תגלו שהוא תקף כמעט תמיד, הן בתחומים המקצועיים והן בתחומים האישיים.
 
 
מקור התמונות: Brightside

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.