print header

12 מסלולי טיולים מומלצים בנגב של ישראל

המדינה שלנו אמנם קטנה, אך למרות זאת יש בה אינספור מקומות שניתן ואף מומלץ לטייל בהם ברגל, ברכב או באופניים, וסוגי האקלים השונים שקיימים ברחבי הארץ גם מאפשרים לכל אחד ליהנות ממזג האוויר החביב עליו בטיולים בנופים מרהיבים וייחודיים. לפני שהחורף יתחיל במלוא עוצמתו, מומלץ לטייל באחד האזורים שפורח כעת ומזג האוויר בו מושלם לסיורים בחיק הטבע – הנגב. בין הרים וגבעות, דרך עמקים ומכתשים ולצד נחלים מפכפכים, אלו הם 12 האתרים שכדאי לטייל בהם בנגב בתקופה הקרובה.
 
* בתקופה גשומה, מומלץ לבדוק האם האזור בו בחרתם לטייל היה גשום, שכן מקומות רבים מוצפים לעתים ולא ניתן לטייל בהם בבטחה.

1. שמורת פורה

בצפון הנגב ישנו מקום מיוחד, שרבים פוסחים עליו מבלי לדעת שהוא נמצא ממש מתחת לאפם – שמורת פורה. במקום היפיפייה הזה תוכלו למצוא פרחים וצמחים שאופייניים לאזור מדברי ולאקלים הים תיכוני, כמו דבוראים, דודאים, שמשונים ועוד, שממלאים את המסלול ויוצרים שטחים מוריקים מדהימים. מומלץ לסיים את הטיול בירידה לכיוון דרום-מערב, שם יש אגם קטן הנוצר בתקופות עם ממטרים ובו ניתן לראות ציפורי מים מחפשות אחר מזון. בשמורת פורה ישנו מסלול מסומן באורך 2 ק"מ והוא מומלץ גם עבור משפחות. 

איך מגיעים?

במקטע שבין קרית גת לבאר שבע, על כביש 40, ישנו שלט המסמן לפנות ימינה (מערבה) ישירות לשמורת פורה.
טיולים בנגב: שמורת פורה

2. נחל/בור חווארים

בקרבת שדה בוקר מצוי מסלול מיוחד בבור חווארים, שניתן לעשות אותו אפילו בשעות לילה של ירח מלא. בערבים כאלו, סלעי החוואר הלבנים מוארים בזוהר הירח ומאפשרים למטיילים ליהנות מטיול ייחודי בלי פנסים ובשעות לא שגרתיות. אורך המסלול כ-3 ק"מ, הוא אינו מעגלי ומסומן בסימון שבילים כחול. ילדים במיוחד אוהבים לטייל בין המסלעים הרכים במקום, אולם מומלץ ללכת בזהירות רבה כאשר יורדים מגבעת התצפית לעבר "בור חווארים", ששימש את שבט הנבטים הקדום לפני יותר מ-2,000 שנים כמקווה מים. כשתרדו לתוך הבור מעשה ידי אדם הזה תוכלו להתפעל מעבודות החציבה המרשימות שנעשו בכלים עתיקים.

איך מגיעים?

יש לנסוע על כביש 40 לכיוון באר שבע. תגיעו לשלט שיפנה אתכם אל מדרשת בן גוריון, וכמה מאות מטרים דרומה לו ישנו שלט נוסף שיפנה אתכם מזרחה לחניית "בור חווארים". כיוון שהמסלול לא מעגלי, מומלץ להציב רכב איסוף בירידה לעין עבדת, כאשר בדרך חוצים גשר אירי שאחריו ניתן לחנות.
טיולים בנגב: בור חווארים

3. יער בארי

עם הירידה בטמפרטורות וההקלה בעומס החום, חלקים מסוימים באזור הנגב מתמלאים במרבדים מדהימים של פרחים. אחד המקומות הללו הוא יער בארי, שבו מסלול טיולים המסומן בשחור, אשר ככל שמעמיקים בו פוגשים יותר צמחייה פראית, סלעי כורכר ופרחים רבים שמושכים אליהם אלפי מבקרים בכל שנה. במקום יש ניחוחות ומראות שלא ניתן לראות באף אזור אחר בארץ בגלל השילוב הייחודי בין הסלעים, הפרחים וכן צמח הקורנית המקורקפת הגדל רק באזורי כורכר. המסלול מומלץ עבור משפחות, ומבוגרים וילדים כאחד ייהנו מהמרבדים הצבעוניים שיש במקום.

איך מגיעים?

השמורה נמצאת צפונית-מערבית לקיבוץ בארי ודרומית-מערבית לקיבוץ עלומיםיש לנסוע לצומת סעדה, משם לפנות דרומה לכיוון צומת מגן ומשם מערבה ליער. מיד לאחר הפנייה מערבה יש סימון שבילים ירוק המוביל לשער היער והשמורה ולכניסה אליהם.
טיולים בנגב: יער בארי

4. דרך הבשור

בגדה המערבית של נחל הבשור מצויה דרך עם שם זהה שנפרצה בשנת 1994 וכעת פתוחה לטיולים לכל המעוניין. בנקודת ההתחלה של דרך הבשור ישנו מגדל תצפית שממנו אפשר לתצפת על בתרונות הלס לאורך הנחל, ונסיעה קצרה מהמגדל תיקח אתכם לגשר חבלים שאורכו 80 מטר, אשר נמתח מעל "גב המצוק"  מקור מים גדול של אפיק הנחל. המסלול שאחריו ממשיך לאזור של מטעים יפים ומשם ניתן ללכת למאגרי הבשור, האוספים מי קולחין ושטפונות בשנים ברוכות גשמים. לאורך הדרך תוכלו לצפות בפריחה יפיפייה, זרימה של מי הנחל ובתרונות (אזור בעל מדרונות תלולים אשר נחרץ ובותר על ידי מים) מרשימים.

איך מגיעים?

יש לנסוע על כביש 222 ולהגיע לנקודת ההתחלה של המסלול, כמה מאות מטרים צפונית-מערבית לצומת צאלים. נקודת הסיום היא בכביש 241 בין צומת אורים לצומת מעון.
טיולים בנגב: דרך הבשור

5. עין עקב

לכל אלו שנהנים לרכוב במסלולי טיולים על אופניים, מדרשת בן-גוריון היא בדיוק בשבילכם! מסלול הרכיבה הייחודי הזה מתחיל בשדה צין ועובר דרך משטח לס עד לרצועת אספלט, ששימשה כמנחת למטוסים קלים בתקופה שבה ראש הממשלה דוד בן-גוריון התגורר באזור. את הרכיבה תוכלו להמשיך לאורך המסלול המסומן שעובר לצד ערוץ עקב ומגיע לנחל עקב – אחד מהמעיינות הגדולים ביותר באזור הנגב, בו תוכלו לטבול ולהירגע לאחר הרכיבה. 

איך מגיעים?

ניתן להגיע למסלול בנסיעה דרומה מבאר שבע על כביש 40 , פנייה שמאלה בצומת טללים וימינה בצומת חלוקים. בדרך יש לחלוף על פני הפנייה לקיבוץ שדה בוקר, ולפנות שמאלה 3 קילומטרים לאחר מכן לתוך עין עקב.
טיולים בנגב: עין עקב

6. המכתש הגדול

אחרי מכתש רמון הנודע, "המכתש הגדול" (מכתש ירוחם) המצוי על הר הנגב הוא השני בגודלו בארץ ומושך אליו רבבות של מטיילים מדי שנה. קרקעית המכתש מורכבת מאבן חול, תחתיה נמצאים אלמוגים מאובנים שחושפים את גילה העתיק, ומעליה עצים שהתאבנו לפני שנים רבות ונותנים תחושה של חזרה בזמן. אזור המכתש מלא כולו בחולות צבעוניים שמקנים לו מראה לא שגרתי, ומהר אבנון שנמצא לצדו ניתן לצפות במכתש מנקודת מבט פנורמית וליהנות מהמראה של המרחבים המדבריים הנרחבים.

איך מגיעים?

יש לנסוע דרומית לכביש 225 (כביש ירוחם – צומת עין ירקעם) ולעקוב אחר השילוט שמורה על הדרך למכתש הגדול והשמורה המקיפה אותו.
טיולים בנגב: המכתש הגדול

7. עין פשחה

צפונית מערבית לים המלח הצחיח, נמצאת שמורת עינות צוקים עין פשחה שמהווה ניגוד מלא חיים לים המוות. השמורה הנרחבת הזו, שמתפרשת על פני כמה קילומטרים, היא פשוט מושלמת לטיולים רגליים, ובאזורים המסומנים ניתן ליהנות מטבילה בבריכות טבעיות שאליהן הכניסה מותרת, לטייל בין בתי גידול מגוונים ואף לתצפת על ים המלח. בעין פשחה ניתן לחזות גם בביצות שנוצרו במקום מנביעות של מים מליחים וליהנות מנוף הביצה הירוק הבלתי שגרתי בנגב.

איך מגיעים?

שמורת עין פשחה נמצאת 3 ק"מ דרומית לקיבוץ קליה, וניתן להגיע אליה בנסיעה צפונית לים המלח על כביש 90.
טיולים בנגב: עין פשחה

8. שביל סובב באר שבע

סביב בירת הנגב באר שבע, ניתן לעשות מסלול מעגלי שאורכו כ-40 ק"מ באופן רציף במשך מספר ימים, או לעשות מקטעים ממנו כאשר תוכלו לבחור בין חמישה מרכזיים שמסומנים כשבילי הליכה. לאורך השביל תפגשו בפרח האירוס השחום והנדיר ובצמחים נוספים שאופייניים לאזור הנגב בלבד, חיות בר כמו תנים ומכרסמים למיניהם, וכן שרידים עתיקים של חוות מהתקופה הביזנטית ושיירים של מבנים מהתקופה הכלקוליתית. במקטע השני שמתחיל בנחל כובשים, תוכלו לעמוד על בתרונות ולתצפת על ערוצים קטנים שנוצרו באופן טבעי באדמת הלס ויצרו מחזה גיאולוגי מיוחד. 

איך מגיעים?

ניתן להתחיל את המסלול בכל אחד מ-5 המקטעים: גבעות גורל, נחל כובשים, פארק חצרים, נחל באר שבע או פארק נחל באר שבע. כל מקטע מסומן בצבע משלו.
טיולים בנגב: סובב באר שבע

9. פארק גולדה

בצפון הנגב, סמוך לקיבוץ רביבים, הוקם פארק גולדה על שם ראש הממשלה לשעבר, הגברת גולדה מאיר ז"ל, שמשפחתה התגוררה סמוך לאזור. הפארק ממוקם בערוץ נחל רביבים ונחפר בו אגם מלאכותי, שבעתות גשם מתמלא במי שטפונות המשמשים לבתי המרחצאות הסמוכים. טיול ברחבי הפארק הצר ייקח אתכם לאגם מלאכותי גדול שסביבו נטעו עצים ונשתלו מדשאות, עליהן אפשר לנוח וליהנות מפיקניק קליל. בנוסף, ניתן למצוא בפארק בארות שונות, אתרי זיכרון לאומיים וכן מצפור ממנו אפשר להשקיף על הפארק ועל בעלי הכנף באזור.

איך מגיעים?

יש לנסוע לאורך נחל רביבים, בין כביש 222 בדרום-מערב ובין גבעות קירטון בצפון-מזרח.
טיולים בנגב: פארק גולדה רביבים

10. יער להב

יער להב הפורח הוא אחד מהגדולים שביערות קק"ל, ובמרכזו שוכן הר להבים שפסגתו היא שיא הגובה בשפלה. ביער המתפרש על פני 30,000 דונם, ניתן לחזות במגוון דברים, החל מצמחים וציפורים ועד שרידי מבנים בני מאות שנים. למרות שלא יורדים ביער ממטרים רבים, ניתן למצוא בו את פרח החלמונית הקטן והצהבהב וגם ציפורים נודדות בעונת החורף, שעוברות בו ומחפשות אחר מקום לקינון. מלבד זאת יש חורבות רבות באזור, כמו חורבת רימון בחלקו המזרחי של היער שבו שרידים של בית כנסת קדום מימי בית שני, חורבת חליף שאוצרת בתוכה שיירים מתקופת הברונזה ועוד מספר חורבות בהן מבני קולומבריום עתיקים לגידול יונים, מערכת מחילות שנחצבו בידי אדם ועוד.

איך מגיעים?

יש לנסוע 2.5 ק"מ דרומית לבית קמה על כביש 40, לחלוף על פני קיבוץ דביר ומשם לעלות על כביש הגישה ליער להב. 
טיולים בנגב: יער להב

11. הר ונחל צרור

בחלקו הדרומי-מערבי של רכס חתירה ישנו מסלול הליכה מעגלי שמספק חווית טיולים לא שגרתית. במהלך המסלול פוגשים בשלושה אתרים ייחודיים; מפל צרור הגבוה, גב צרור הנמצא בתחתיתו וגועש במים לאחר שטפונות, ולסיום הר צרור – "הר שולחן" שמכוסה באבני צור שחורות, ושממנו אפשר לצפות בנוף עוצר הנשימה של בקעת צין. המסלול מתאים כמעט לכולם שכן הוא לא קשה לביצוע, ולמיטיבי הלכת מומלץ לשלב אותו עם מסלול שדה צין.

איך מגיעים?

יש לנסוע 1.2 ק"מ צפונית לפנייה של מדרשת בן-גוריון על כביש 40, ולפנות מזרחה בדרך המסומנת בשחור עד למעלה צין. משם צריך להמשיך לנסוע 3.5 ק"מ מזרחה למנחת שדה בוקר, שם מתחיל המסלול.
טיולים בנגב: הר צרור

12. עין עבדת

בנחל צין, אחד מהנחלים הגדולים שבנגב, שוכנת פינת חמד ייחודית – עין עבדת. עין עבדת הוא בעצם קניון עמוק ותלול אליו זורמים מפלים היוצרים בריכות מים בין סלעי גיר לבנים. כאשר תרימו את ראשכם, תוכלו לראות יונים ונשרים חגים מעליכם בחיפוש אחר מזון, וכן סביבכם תמצאו צמחייה רבה כמו בחורשת עצי צפצפת הפרת שמשגשגת הודות למקורות המים במקום. מקניון ומעיין עבדת, תוכלו לעלות ולטייל ברמת עבדת עליה נבנתה העיר הנבטית הקדומה "עבדת", שבה שרידים של תעלות לניקוז מים לשטחי חקלאות, מאגרי מים שונים וכן שרידי מבנים מתקופת הברונזה.

איך מגיעים?

יש לנסוע דרומית למדרשת בן-גוריון, מזרחה לכביש 40 וכ-60 ק"מ דרומית לבאר שבע.
טיולים בנגב: עין עבדת

מקור התמונות: אורן פלסDaniel BaránekAlex Gallדר' אבישי טייכרrumi israeliDr. Avishai TeicherAmirberסוזן כהן גלמןמריאנה קאסיסDaniel BaránekNis101Amnon HahnMatthewjparker

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.