print header

אחיזת עיניים או טריק של המוח?

האם ייתכן שפנים יפות ייראו לנו פתאום מכוערות, רק בגלל הקצב בו הן מתגלות בפנינו? מסתבר שכן. כמו הרבה תגליות מדעיות מעניינות, אפקט הפנים המעוותות, או בשמו המדעי: Flashed Face Distortion Effect הוא לא אחיזת עיניים, אלא דווקא תעתוע של השכל.

בסרטון הבא, יוצג במשך 54 שניות, אוסף פרצופים של נשים. אם תתרכזו בסימן הפלוס שמופיע במרכז המסך, הפרצופים יראו לכם מכוערים מאוד. אם תסיטו את המבט ותנסו להפריד כל פרצוף ופרצוף, הנשים יראו לכם נאות ואטרקטיביות. לא מאמינים? נסו ותראו! מתחת לסרטון מופיע ההסבר לתופעה...
 

לתופעה כאמור קוראים Flashed Face Distortion Effect והיא התגלתה בטעות. היה זה בשנה שעברה, כאשר שון מרפי, סטודנט לתואר ראשון בפסיכולוגיה מאוניברסיטת קווינסלנד, עבד במעבדה על סט של פרצופים עבור אחד הניסויים שלו. הוא הצמיד מספר פרצופים אלה לצד אלה ושם לב שכאשר הוא מדפדף בין הפרצופים במהירות, תוך מספר שניות, הם מתעוותים להיות מכוערים ומגוחכים. הוא שפשף את עיניו וחזר להסתכל על כל פרצוף בנפרד, הו אז, הפנים נראו לו נורמליות, ובחלק מהמקרים גם יפות ואטרקטיביות. מרפי חשב שהוא משתגע וביקש משני חבריו ללימודים, ג'ייסון דאנגן ומת'יו תומפסון לבוא ולבחון את התופעה. השניים אישרו.

אפקט הפנים המעוותות מבוסס על עיבוד ויזואלי יחסי - כלומר, כאשר המוח נדרש לבצע עיבוד מהיר של פנים המוצגות לו במהירות, ההבדלים בין הפנים השונות הופכים קיצוניים. כך שאם למישהו יש לסת גדולה, בעיבוד המהיר היא תיראה פתאום מפלצתית ואם למישהו יש מצח גבוה, בדפדוף המהיר הוא ייראה מעוות לגמרי.

מכיוון שהמוח רוצה להפריד בין שני הפרצופים שהוא רואה, ומכיוון שהוא נדרש לעשות זאת בלחץ של זמן, הוא מעצים את תכונות הפנים של כל אחד ואחד, עד שנוצר מראה מגוחך.

אז רגע לפני שאתם ממהרים לשפוט אדם שהוא מכוער, רק בגלל שדפדפתם במהירות באלבום התמונות שלו - עצרו! ייתכן מאוד והאפקט שיבש לכם את גבולות הטעם הטוב...
 

 

 

חיברה: טל עזר

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.