print header

אוסף ביצועים מוזיקליים מופלאים של ארתור רובינשטיין

אפילו בעולם המוזיקאים היהודיים שהתפרסמו בכל רחבי תבל יש לארתור רובינשטיין יש מקום של כבוד מיוחד. הוא נולד ב-28 בינואר 1887 בעיר לודג' בפולין של היום, והפך עם השנים לפסנתרן שנחשב לאחד מגדולי הווירטואוזים בדורו. הוא זכה בפרסים יוקרתיים כמו פרסי גראמי, מדליית החירות הנשיאותית של ארה"ב, מדליית הזהב של החברה הפילהרמונית המלכותית, כוכב בשדרת הכוכבים בהוליווד ועוד ועוד. למרות שהוא לא התגורר בארץ, רובינשטיין היה ידיד גדול ונאמן לישראל שהופיע בארץ פעמים רבות ואת כל הופעותיו עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית ביצע בחינם ללא תמורה. עוד סיבה לפרסומו הרבה הייתה האישיות התוססת שלו, שהוא הטיב לתאר בציטוט הבא: ”נאמר עלי כי בצעירותי חילקתי את זמני בין יין, מוזיקה ונשים. אני מכחיש זאת נמרצות. 90% מהתעניינותי הייתה בנשים“. אנחנו מזמינים אתכם ליהנות ממורשתו המוזיקלית של הנגן והמוזיקאי הגדול הזה, בעזרת 10 ביצועים מעולים ליצירות קלאסיות נהדרות.

 

1. קונצ'רטו לפסנתר מס' 2 של שופן

זהו אמנם הראשון מבין שני הקונצ'רטי לפסנתר שכתב שופן, אך הוא פורסם שני ולכן מוכר כמספר 2. ארתור רובינשטיין התפרסם בין השאר בזכות ביצועיו המופלאים ליצירות של המלחין הפולני הזה ויש סיבה טובה לכך. ביצירה הזו למשל, תפקיד התזמורת משני לתפקיד הפסנתר, הדורש וירטואוזיות יתרה ממנה לרובינשטיין מעולם לא היה מחסור, כפי שאתם מוזמנים לשמוע ולגלות.
 

2. קונצ'רטו לפסנתר מס' 1 של ברהמס

את היצירה הזו לתזמורת ולפסנתר הלחין הגרמני יוהנס ברהמס בשנת 1858 והיא זכתה מאז לאינספור ביצועים. בשנת 1973 ביצע אותה ארתור רובינשטיין יחד עם תזמורת הקונצרטחבאו הנודעת מהולנד, בגרסה המלאה שאורכה הוא לרוב 40-50 דקות. היצירה משקפת את מאמצי ברהמס להעמיד את הפסנתר והתזמורת כשותפים שווים, אך כפי שאתם יכולים לראות בעצמכם, רובינשטיין גונב את ההצגה. 
 

3. קונצ'רטו לפסנתר מס' 4 של בטהובן

בסרטון זה תוכלו לראות את הביצוע הראשון של רובינשטיין ברשימה הזו ליצירה של המלחין הגרמני הנודע לודוויג ואן בטהובן. לצידו על הבמה מנגנת התזמורת הסימפונית של לונדון, בניצוחו של יהודי מוכשר נוסף, המנצח והמלחין היהודי-הונגרי אנטל דוראטי. בטהובן עצמו היה הסולן בבכורה הציבורית בשנת 1808 שנערכה בתיאטרון וינה, וארתור רובינשטיין ללא ספק ממלא את התפקיד הזה בכבוד גם כן.
 

4. קונצ'רטו לפסנתר מס' 5 (הקיסר) של בטהובן

קונצ'רטו הקיסר היה לקונצ'רטו האחרון לפסנתר שיצר בטהובן, והוא מלא בעומק ובמורכבויות ניגון שרק פסנתרן כמו רובינשטיין יכול להביא לידי ביטוי.  למעשה, לאורך היצירה מתנהל לכאורה 'קרב' בין הפסנתר לתזמורת - המסתיים בניצחון הפסנתר שנוסק לעוצמות ולמקצבים ששובים את הנפש. ככה זה נשמע כאשר רובינשטיין ביצע את היצירה הזאת עם התזמורת הסימפונית ירושלים בשנת 1975...
 

5. קונצ'רטו לפסנתר מס' 1 של צ'ייקובסקי

 המלחין הרוסי פיוטר איליץ' צ'ייקובסקי נחשב לאחד המלחינים הגדולים והחשובים ביותר בתקופה הרומנטית, והמוזיקה שלו ודאי מוכרת לכם בזכות אגם הברבורים, מפצח האגוזים ועוד. זו יצירה ארוכה, הכוללת מוטיבים משירי עם אוקראינים, "דיאלוגים" בין הפסנתר לתזמורת, מעבר מהיר בין סולמות והיא נחשבת עד היום לאחת היצירות הפופולריות ביותר שנכתבו לפסנתר ותזמורת, ואף לאחת הקשות ביותר לביצוע קונצרטנטי.

6. קונצ'רטו לפסנתר מס' 2 של קאמי סן-סנס

בסרטון זה אתם מוזמנים ליהנות משיתוף פעולה נוסף בין רובינשטיין לתזמורת הסימפונית של לונדון, הפעם בביצוע ליצירה עדינה של המלחין הצרפתי קאמי סן-סנס. לקראת סופה המוזיקה הופכת לחזקה, מהירה וסוחפת יותר, ואתם מוזמנים להאזין בהנאה לצלילי הפסנתר של רובינשטיין שמשתנים ללא קושי ומתאימים בקלות לכל מקצב. 
 

7. קונצ'רטו לפסנתר בלה מינור של אדוורד גריג

שמו אולי לא מוכר גם לחובבי המוזיקה הקלאסית, אך אדוורד גריג היה מלחין נורווגי נודע. את הפתיחה של היצירה הזו, אחת מהטובות והמפורסמות שלו, אתם כנראה דווקא כן מכירים, והיום יש לכם הזדמנות לשמוע אותה באופן מלא בביצוע של ארתור רובינשטיין על הפסנתר יחד עם המנצח היהודי-אמריקאי אנדרה פרווין.
 

8. רפסודיה על נושא של פאגאניני של סרגיי רחמנינוב

היצירה הזו היא אחת מהקצרות שבאוסף הזה, והיא מתאימה מאוד לכל מי שפשוט רוצה לשמוע קצת מוזיקה קלאסית ברקע תוך כדי ביצוע מטלות בית קטנות כאלו ואחרות. היא משלבת בין הקפריצ'ו בלה מינור של הכנר האיטלקי ניקולו פאגאניני עם מזמור כנסיות רוסי, והתוצאה היא דיאלוג מוזיקלי בין תרבויות שונות ורחוקות. 
 

9. קונצ'רטו לפסנתר מס' 3 של בטהובן

נחזור לרגע לביצועיו של רובינשטיין ליצירותיו של בטהובן ולשיתופי הפעולה שלו עם תזמורת הקונצרטחבאו מהולנד. הוא ניגן את היצירה הזו בניצוחו של ברנרד הייטינק בשנת 1973, כ-3 שנים בלבד לפני שפרש רובינשטיין מן הבמה בשל התדרדרות במצב הראייה והשמיעה שלו.
 

10. רסיטל באורך מלא של ארתור רובינשטיין בוורשה משנת 1966

לסיום, במקום להתפשר על ביצועים ממוקדים ביצירות מסוימות, מחכה לכם בסרטון האחרון שלנו רסיטל מלא שצולם בשנת 1966 ועבר תהליך של הוספת צבע ושיפור איכות דיגיטלי. לאורך כל הופעתו, רובינשטיין ניצב לבדו על הבמה עם הפסנתר שלו, ומרתק את הצופים והמאזינים עם הצלילים הנפלאים של מיטב מלחיני המוזיקה הקלאסית. 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.