print header

10 מוזיאונים מרתקים בנושא יהדות ברחבי העולם

תקופת שלטונה של האימפריה הרומית בישראל ייזכר לעד בקרב העם היהודי כעידן שהוביל לגלות ארוכת-ארוכת שנים. במהלכה, רבים מן היהודים נמכרו על ידי השלטונות לעבדות ופוזרו במקומות שונים ברחבי האימפריה. אך בסופו של דבר בכל מקום אליו הגיעו היהודים, הם לא חששו לנהוג על פי צו לבם ועשו כל שביכולתם כדי לשמור ולשמר את המסורת והתרבות שהביאו עמם מארץ אבותיהם - וכמעט בכל נקודה בעולם בה הם היו התפתחה קהילה יהודית מיוחדת. את העדויות ההיסטוריות לקהילות הנפלאות הללו, שמרכיבות את הפסיפס התרבותי של העם היהודי עד היום, ניתן למצוא במוזיאונים רבים שפזורים ברחבי העולם ומוקדשים כל כולם ליהדות. הכירו 10 כאלה ואת הסיפור המרתק והנוגע ללב שמאחוריהם.

1. מוזיאון יהדות מרוקו, קזבלנקה

מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: שלט בכניסה למוזיאון יהדות מרוקו, קזבלנקה
בלב שכונת אואזיס בעיר קזבלנקה שבמרוקו שוכן לו המוזיאון היחיד בכל העולם הערבי המוקדש ליהדות. המוזיאון עצמו הוקם בשנת 1997 על ידי פרופסור סימון לוי, אך המבנה עצמו נבנה כבר בשנת 1948, אז שימש כבית יתומים עבור כ-160 ילדים ובני נוער יהודים. המוזיאון משתרע על פני שטח של כ-700 מ"ר ומורכב מחדר אחד גדול ורב-תכליתי בו מתקיימות תצוגות של אומנים מרוקאים-יהודים, הכוללות ציורים, תצלומים ופסלים; וכן קיימים בו שלושה חדרי תערוכה נוספים המכילים חפצים המתמקדים בחיי הדת, המשפחה ובתי הכנסת המרוקאיים, ביניהם בימת בית הכנסת "בני יששכר" מהעיר קזבלנקה משנת 1944, מזוזות, חנוכיות ומנורה.
מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: בית הכנסת במוזיאון יהדות מרוקו, קזבלנקה

2. המוזיאון היהודי של רודוס, יוון

מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: הכניסה למוזיאון היהודי של רודוס, האי רודוס, יוון
האי רודוס ביוון נחשב בעיני רבים למקום נופש מבוקש בחודשי הקיץ החמים, אך למי מאיתנו שהזדמן לבקר שם ודאי יצא לשמוע על קיומו של הרובע היהודי הקסום בעיר, שבעברו כונה לה ג'ודריה (בלאדינו: שכונת היהודים). בלב לבו של הרובע ניתן למצוא מוזיאון נפלא המגולל את ההיסטוריה של יהדות רודוס, והוא ממוקם בשטח בית הכנסת "קהל שלום". את המוזיאון הקים בשנת 1997 אדם בשם אהרון חסון, יליד לוס אנג'לס שסבתו וסבו נולדו ברודוס. ההחלטה להקים את המוזיאון גמלה בלבו של חסון לאחר שביקר ברובע וגילה כי תיירים רבים פוקדים אותו אך לא יודעים את סיפורו ואת תולדות הקהילה היהודית שחיה בו. קהילת יהדות רודוס נחשבה לאחת המרכזיות באזור בתקופה שקדמה לשואה, ושניים מרבני הקהילה מונו מאוחר יותר לתפקיד הרב הראשי הספרדי לישראל (הראשון לציון) לאחר עלייתם לארץ, ביניהם הרב משה יהודה פרנקו.
מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: מוצגים במוזיאון היהודי ברודוס

3. המוזיאון היהודי העכשווי, סן פרנסיסקו, ארה"ב

מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: המוזיאון היהודי העכשווי, סן פרנסיסקו, ארה"ב
כיאה למדינה שבה שוכנת הקהילה היהודית הגדולה בעולם אחרי מדינת ישראל, ניתן למצוא בארה"ב אינספור מוזיאונים שמגוללים את חייהם וסיפוריהם של יהודי המקום. אחד מהם הוא המוזיאון היהודי העכשווי בסן פרנסיסקו, שהוקם בשנת 1984 ומטרתו העיקרית היא להעניק זווית מודרנית ועדכנית על ההיסטוריה, התרבות, האמנות והרעיונות היהודיים. האתר עצמו הוקם על מבנה תחנת כוח משנת 1907 ועבר שיפוץ ועיצוב מחדש על ידי האדריכל היהודי-אמריקאי דניאל ליבסקינד. כחלק מהמראה החדש שהקנה המתכנן למבנה, הוא עיצב קובייה העשויה מפלדת אל-חלד הצבועה בגוונים של כחול כהה, שלדבריו משקפת את היחסים בין העבר להווה. מלבד המוצגים שנמצאים ברחבי המוזיאון, בקומה העליונה של קוביית המתכת מתקיימות הופעות מוזיקה חיה, וכן תוכלו למצוא כאן אולם אירועים, אודיטוריום, בית קפה וחנות מזכרות.
מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: מבנה הקובייה מפלדת אל-חלד במוזיאון היהודי העכשווי

4. המוזיאון היהודי בווינה, אוסטריה

מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: מבנה יודנפלאץ של המוזיאון היהודי בווינה
המוזיאון היהודי בווינה שוכן בשני מבנים: ארמון אסקלס וביודנפלאץ, שהיא הכיכר שהיוותה את "מרכז העצבים" של הקהילה היהודית בעיר. האתר הוקם בשנת 1895 ונחשב למוזיאון היהודי הראשון מסוגו בעולם, שבו אירועים ותערוכות העוסקים בעבר ובהווה של התרבות היהודית באוסטריה. מייסדי המוזיאון הם קבוצת יהודים אינטלקטואלים מהעיר ווינה ששאפו לשמר את התרבות וההיסטוריה של הקהילות היהודיות שהתקיימו ברחבי האימפריה האוסטרו-הונגרית, ובעיקר של אלו בווינה ובגליציה. בשנת 1938, עת סיפוחה של אוסטריה על ידי גרמניה הנאצית, נסגר המוזיאון והאוסף שבו הוחרם ופוזר בין מוזיאונים שונים בעיר - חלקו אף הוצג בתערוכות אנטישמיות. בשנת 2013 נפתחה תערוכת קבע במוזיאון שעוסקת בשיקומה והתפתחותה של הקהילה היהודית בעיר הנקראת "העיר שלנו! וינה היהודית - מאז ועד עכשיו". תערוכה זו מציגה את ההיסטוריה של יהודי ווינה ואת החלק המרכזי והמשמעותי שהם נוטלים בחיי התרבות והכלכלה של אוסטריה מ-1945 ועד היום.

5. מוזיאון הפליטים היהודים בשאנגחאי, סין

מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: חזית מבנה מוזיאון הפליטים היהודים בשאנגחאי
במהלך שנות ה-30 וה-40 של המאה הקודמת יהודים רבים ברחו מאירופה בשל עליית הנאציזם והאנטישמיות, ואנו מניחים שתופתעו לגלות שמספר לא קטן מתוכם החליט לשים פעמיו דווקא למזרח והגיע עד לסין הרחוקה. בשנת 2007 הוקם מוזיאון במקום בו התרכזו רוב אנשי הקהילה - הגטו היהודי בשאנגחאי - ובו מוצגים מסמכים, סרטים, תמונות וכן חפצים אישיים יקרי ערך שמתארים את חייהם של יותר מ-20,000 הפליטים היהודים שהגיעו אליו מארצות אירופה. בתמונה מטה, המוצגת במוזיאון הפליטים, ניתן לראות ילדה יהודייה ברחובות שאנגחאי עם חברותיה הסיניות. מבנה המוזיאון כולל את בית הכנסת "אוהל משה" וכן שני אולמות תצוגה וחצר. כיום ניתן למצוא בבית הכנסת ארון קודש, פרוכת ובמה, אך אין בו ספר תורה או סידורים ועל כן הוא אינו יכול לתפקד כבית תפילה.
מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: תמונה של ילדה יהודייה עם חברותיה הסיניות בגטו בשאנגחאי

6. המוזיאון היהודי בסידני, אוסטרליה

מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: חזית הכניסה למוזיאון היהודי בסידני
סידני היא העיר הוותיקה והגדולה ביותר באוסטרליה וניצני הנוכחות היהודית בה הופיעו כבר בתחילת המאה ה-19, כאשר עשירים יהודים ייסדו בעיר סניף של "חברה קדישא" וקנו חלקת אדמה בתוך בית הקברות הנוצרי לטובת קבורת יהודים. אחד האתרים המעניינים ביותר הקשור לקהילה היהודית בעיר הוא מוזיאון היהדות של סידני, שהוקם בשנת 1992. מדובר במוזיאון היסטוריה, שעוסק בשואה, בהיסטוריה יהודית וכן בחקר בעיות זכויות האדם ברחבי אוסטרליה. בחלל המוזיאון ניתן למצוא פריטים היסטוריים ואוספים שנועדו לאתגר את האופן שבו המבקרים תופסים את עניין הצדק החברתי, הדמוקרטיה והמוסר. כחלק מתפיסה זו, ניתנת במקום במה לקולם של קורבנות השואה שיכולים לספר את סיפורם ולעורר שיח ובתקווה גם שינוי - ומכאן נגזר המוטו של המוסד הזה "היכן שלהיסטוריה יש קול".
מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: הכניסה למוזיאון היהודי בסידני מבפנים

7. המוזיאון ההיסטורי-אתנוגרפי ליהודי גאורגיה, טביליסי

מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: מבנה המוזיאון ההיסטורי-אתנוגרפי ליהודי גאורגיה
המוזיאון היהודי בבירת גאורגיה הוקם בשנת 1933 בהוראה ממשלתית שהתקבלה כשנה קודם לכן וכותרתה הייתה סיוע למיעוט. במהלך מלחמת העולם השנייה נחשב המוזיאון למוסד התרבותי היהודי היחיד שהמשיך להתקיים, עד שבשנת 1951 נסגר בעקבות הפרעות נגד היהודים ברחבי ברית המועצות. המוזיאון נפתח שוב אחרי למעלה מ-40 שנה, בשנת 1992, ונקרא על שמו של דוד באזוב, שהיה לרב גאורגי ציוני וממנהיגי הציונות הדתית בגאורגיה. מטרתו של המוזיאון היא להנציח את חייה של הקהילה העתיקה של יהודי גאורגיה, שהתקיימה במקום במשך כ-2,600 השנים. לדברי מנהיגיה, אנשי הקהילה הקפידו על אורח חיים בדלני משאר האוכלוסייה הנוצרית במקום, דבר שאפשר להם לשמר חפצים יהודיים יקרי ערך המצויים במוזיאון.
מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: אחד האולמות במוזיאון היהודי בטביליסי

8. המוזיאון היהודי האירי, דבלין, אירלנד

מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: המוזיאון היהודי האירי בעיר דבלין מבחוץ
יהדות אירלנד מעולם לא הייתה קהילה גדולה ותמיד נחשבה למיעוט קטן. אך על אף מספרם הנמוך של היהודים במקום, שלא עלה על כמה אלפים בודדים, הקהילה הצליחה לקיים חיים טובים ומשגשגים. אחוזים גדולים מן היהודים התמקמו באזור פורטובלו שבעיר הבירה דבלין, שם פעלו מספר בתי כנסת, מוסדות חינוך ועסקים יהודיים, שהפכו את המקום לתוסס במיוחד והקנו לו את השם "ירושלים הקטנה". לאחר הקמת מדינת ישראל, רוב קהילת יהודי אירלנד עלתה ארצה ובית הכנסת המרכזי באזור חדל מלשמש כמקום תפילה. בשנת 1985 הוקם בין כתליו המוזיאון המדובר על ידי לא אחר מאשר נשיא מדינת ישראל חיים הרצוג, שהיה יליד המקום. כיום, במוזיאון מוצגים פרטי יודאיקה ששימשו את הקהילה המקומית התוססת וכן תיעוד גנאלוגי. 

9. מוזיאון הילדים היהודי, ניו יורק, ארה"ב

מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: מבנה מוזיאון הילדים היהודי בניו יורק, ארה"ב
מוזיאון הילדים היהודי בניו יורק הוא מבנה גדול בן 6 קומות שהוקם בשנת 2004 בשכונת ברוקלין, בעלות של כ-40 מיליון דולר. מפעיל המוזיאון הוא ארגון הילדים "צבאות השם", השייך לתנועת חב"ד העולמית. כפי שאתם ודאי מסיקים משמו, קהל היעד של המוזיאון הם ילדים יהודים ומטרתו היא להעניק את חוויית היהדות בצורה מקורית, מושכת ומהנה על ידי מיצגים המופעלים במערכות מולטימדיה אינטראקטיבית ומשחקים. כמו כן, הוא גם פונה לאוכלוסיית הצעירים שאינם יהודים, מתוך מטרה לקדם סובלנות כלפי היהדות וכן להילחם בתופעת האנטישמיות כבר מגיל רך. המוזיאון הוקם לזכרו של ארי הלברשטאם, שנרצח על ידי מחבל בפיגוע הירי בגשר ברוקלין ב-1994.

10. אנו - מוזיאון העם היהודי, תל אביב, ישראל

מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: מבנה מוזיאון אנו - מוזיאון העם היהודי בתל אביב
את המוזיאון הוותיק הזה, שהוקם בשנת 1978 ושוכן בקמפוס אוניברסיטת תל אביב, אתם וודאי מכירים בשם "בית התפוצות". אך בתום סדרת שיפוצים יסודית שהתבצעה במקום, שבסופה התרחשה גם פתיחתו המחודשת במרץ 2021, הוענק לו השם החדש "אנו - מוזיאון העם היהודי". מטרתו של המוזיאון היא לשמש מרכז לשיח יהודי, למעורבות וללימוד מתוך ראייה פלורליסטית וגישה רב-תרבותית. כמו כן, הוא נועד כדי לאפשר למבקרים שמגיעים אליו מכל העולם להכיר מקרוב את סיפורו של העם היהודי דרך תצוגות קבע ותצוגות מתחלפות, אירועים וכנסים בנושאים מגוונים, כגון: אמנות, היסטוריה, תרבות וזהות; וכן הוא אוצר בין כתליו גם כמה דגמים מקסימים של בתי כנסת יהודיים מפורסמים מרחבי העולם.
מוזיאנים בנושא יהדות ברחבי העולם: אולם פנימי במוזיאון אנו - מוזיאון העם היהודי בתל אביב
בתערוכות העשירות שמתקיימות בו ניתן לחזות בסיפוריהם של מבוגרים וילדים, משפחות וקהילות, ולהכיר את המסורות שהתפתחו במשך דורות ואלפי שנים בארצות שונות בהן חיו היהודים. כמו כן, הן מאפשרות לקבל הצצה ליצירות הרוחניות והאמנותיות שיצרו אנשי הקהילות היהודיות לאורך כל התקופות. דבר נוסף וחשוב שהמוזיאון אחראי עליו הוא מאגר המידע מן החשובים במדינת ישראל שבו כמות גדולה של חומרים המתעדים את העם היהודי לדורותיו: אילנות יוחסין, נתונים על קהילות יהודיות, ביוגרפיות של אישים יהודים מפורסמים, תיעוד חזותי הכולל סרטים ותמונות ואלפי קלטות של מוזיקה יהודית על כל גווניה.

מקור התמונות: Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(1,2), Didi43, Sailko, Allan Ferguson, CTG/SFBwag, HBarrison, Sardaka, IlanaHeller2019, Meo Hav (1,2),  Jim Henderson, MathKnight and Zachi Evenorwww.anumuseum.org.il

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.