print header

אתם עומדים לגלות פרטים מדהימים ומפתיעים על 7 פלאי תבל...

בשנת 2007 נערכה תחרות עולמית לבחירת "שבעת פלאי תבל החדשים" על ידי תאגיד "קרן שבעת פלאי תבל החדשים", ששם לעצמו מטרה להרכיב רשימת פלאי עולם מודרניים שתיבחר על ידי הציבור, ולא בידי חוקרים או אנשי מקצוע. התוצאה הייתה רשימה שאומצה על ידי רבים בשנים שעברו מאז - והיא כוללת שרידים של תרבויות עתיקות לצד פסל מהעידן המודרני, זירת לחימה ענקית וגם עיר בירה קדומה שממוקמת מאוד קרוב לישראל. אתם ככל הנראה שמעתם על מרבית המקומות האלו, אך לא הכרתם לעומק את הסיפור שמאחוריהם ואת שלל העובדות המרתקות שניתן לדעת עליהם, אך עכשיו המצב הזה הולך להשתנות... 

הקולוסיאום

המבנה האייקוני הזה הוא האמפיתיאטרון הגדול ביותר שנבנה אי פעם - בנייתו הושלמה בשנת 80 לספירה והוא מצוי עד היום בלב רומא, בירת איטליה. זהו אחד מאתרי התיירות הפופולריים ביותר בעיר ואחד משבעת פלאי תבל החדשים שהכי נגישים לביקור תיירים, אך עדיין יש פרטים רבים שכנראה רוב האנשים לא יודעים עליו…
עובדות על פלאי תבל: הקולוסיאום
  • השם המקורי של המבנה היה "האמפיתיאטרון הפלאבי" (Amphitheatrum Flavium או Flavian Amphitheater) על שם השושלת הפלאבית שעסקה בבנייתו. על פי הדעה הרווחת, הקמת הקולוסיאום התאפשרה הודות לשלל שנלקח מבית המקדש היהודי לאחר חורבנו בשנת 70 לספירה.

  • לאורך השנים הקולוסיאום זכה להרחבות, שדרוגים ושיפוצים בשל הצורך הגובר בבידור לתושבי רומא, זאת לצד התרחשותם של שריפות, רעידות אדמה ואפילו פגיעת ברק. על פי הערכות, מספר הצופים המרבי בקולוסיאום היה בין 40,000 ל-70,000; קרב הגלדיאטורים האחרון נערך בו בשנת 435 בערך, ומופעי צייד של בעלי חיים בוצעו עד שנת 523, אז אנשי הדת הנוצרית הורו על הפסקתם.

  • בתקופת שיא הפעילות נערכו בקולוסיאום כמעט מדי יום קרבות של בני אדם ובעלי חיים, הוצאות להורג ואירועים דומים. ניתן להעריך שכ-400,000 איש וכמיליון חיות בר שונות מתו בזירה שלו. בחישוב גס לאור השנה שבה נפסקו קרבות הגלדיאטורים, היו אלו כ-1,000 איש שמתו שם מדי שנה!

עובדות על פלאי תבל: הקולוסיאום
  • היום אמנם צריך לתאם מראש ולשלם עבור ביקור בקולוסיאום, אך בעבר כמעט כל האירועים הגדולים שנערכו במקום על ידי שליטי רומא היו פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום. בנוסף לכך, לעיתים קרובות אוכל בחינם הוגש לצופים שנכחו במקום, מה שללא ספק תרם לפופולריות של המופעים בקרב פשוטי העם ולדעת הקהל הכללית כלפי שליט כזה או אחר.

פטרה

פלא תבל זה שוכן בשטח שכנתינו ירדן והוא אתר מרהיב שבו ניתן לראות שרידי עיר נבטית קדומה, שהתפרסמה הודות לארמונות הקבורה החצובים באבן החול של הרי אדום. הנבטים היו שבטים מחצי האי ערב שידעו לשרוד בתנאים מדבריים ולחצות שטחים ארוכים שכאלו בעזרת שיירות גמלים, מה שהפך אותם לסוחרים מצליחים מאוד. העיר פטרה הייתה בירת הנבטים וגם היום אנחנו יכולים לראות את הפאר שאפיין אותה, למרות שהיא הוקמה אי אז בשנת 800 לפני הספירה!
עובדות על פלאי תבל: פטרה
  • כדי לבקר בפטרה יש תחילה להגיע אל הכפר הסמוך ואדי מוסא, הקרוי על שם משה רבינו, משום שעל פי אמונות שונות זהו המקום שבו הוא הכה בסלע והוציא ממנו מים, כפי שמסופר בספר "במדבר". מן הכפר ממשיכים ברגל או ברכיבה על גמלים וחמורים, דרך קניון צר למדי שבנקודות מסוימות רוחבו לא עולה על מטרים אחדים. בסוף המסע הקניון נפתח וניתן לראות את אחד המקדשים הגדולים והמורכבים ביותר בעיר.

  • הדבר הראשון שרואים רוב המבקרים בפטרה הוא מבנה קבורה מפואר שמצוי מול קניון הגישה לעיר, ושמו הוא החזנה או אלחזנה - בעברית "האוצר". החזנה היא מבנה קבורה מפואר שנבנה בתחילת המאה הראשונה לספירה על ידי  אומנים מאלכסנדריה. מעבר לממדים המרשימים שלה (גובה 33.7 מטרים ורוחב 24.9 מטרים) היא גם מיוחדת בשל הפסלים והעיצובים בסגנון הלניסטי-רומאי שנדיר מאוד למצוא בפטרה.

  • בשיאה, מוערך שאוכלוסיית פטרה מנתה כ-20,000 תושבים. גודלה וחשיבותה החלו לרדת באופן משמעותי בזמן השלטון הרומי, בין השאר בזכות התפתחות נתיבי סחר ימיים. יש עדויות לכך שהעיר עוד פעלה במאה ה-6 לספירה וגם שבמאה ה-12 הייתה נוכחות צלבנית במקום של כוחות שהגיעו מאירופה בזמן מסעות הצלב, אך לאחר שהם נטשו אותה מיקומה של פטרה אבד עד למאה ה-19.

עובדות על פלאי תבל: פטרה
  • בשנות ה-50', עקב נסיונות של ישראלים לחצות את הגבול עם ירדן (בזמן שהיא הייתה מדינת אויב) ולהגיע אל פטרה, נאסר להשמעה ברדיו השיר "הסלע האדום" של אריק לביא. רוב הניסיונות האלו לא צלחו ומי שחצה את הגבול לא שב בחיים. זמן קצר לאחר הסכם השלום שנחתם עם ירדן בשנת 1994, עשרות אלפי ישראליים ביקרו בירדן ובין השאר גם בפטרה.

הטאג' מהאל

אחד מסמלי הרומנטיקה הידועים בעולם מצוי בעיר אגרה שבצפון הודו והוא מאוזוליאום שבנה קיסר האימפריה המוגולית שאה ג'האן, כדי להנציח את אשתו השלישית ארג'ומנד באנו בגום. היא נפטרה בגיל 38 לאחר שילדה בת לקיסר, ולפי האמונה הספיקה לפני מותה לבקש מבעלה שינציח את אהבתם באופן שייזכר לדורות. בהחלט ניתן לומר שהמשימה הזו בוצעה בהצלחה והפרטים הבאים יגרמו לכם להבין בדיוק כמה היא הייתה קשה ומורכבת…
עובדות על פלאי תבל: הטאג' מהאל
  • מלאכת בניית הארמון החלה בשנת 1632 והצריכה 20,000 עובדים שעמלו במשך 22 שנה, כשבין השאר הם כללו אדריכל נודע מפרס וגם לטש אבן מוונציה הרחוקה. הם בנו את המבנה בעזרת אבן חול אדומה שהגיעה על פילים מהסביבה הקרובה, שיש לבן שהובא ממאקרנה שבראג'סטאן, אבני הבהט (אלבסטר) שהגיעו מארצות רחוקות כגון סין, אפגניסטן, טיבט ועוד.

  • שטחו של מתחם הטאג' מהאל הוא כ-700 דונם והוא בנוי על פי כללי סימטריה החל מאזור השער המפואר, דרך גני הכניסה ורחבת הבזאר שלפני שער הכניסה ועד למבנה המוזוליאום עצמו. העיצוב השולט הוא של האדריכלות הפרסית-מוסלמית, אך יש במקומות מסוימים בטאג' גם השפעות הינדיות.

  • מיתוס ידוע בנוגע לטאג' מהאל גורס כי לאחר השלמת בנייתו, הקיסר כרת את ידי האדריכל שבנה אותו כדי שיצירתו תהייה מיוחדת במינה, אך למעשה אותו ארכיטקט נפטר שנים לפני סיום הבניה ואירוע שכזה מעולם לא התרחש. 

עובדות על פלאי תבל: קברים בתוך הטאג' מהאל
  • בערך 5 שנים לאחר שהושלמה בניית הטאג' מהאל, ב-1658, שלטונו של שאה ג'האן הופל על ידי אורנגזב (אבו אל-מוזפר מוחי א-דין מוחמד אורנגזב) שהיה אחד מ-14 הילדים שלו ושל ארג'ומנד באנו בגום, שכונתה "מומתאז מהאל". הבן כלא את אביו במבצר אגרה ולאחר מותו קבר אותו בטאג' מהאל לצד אשתו האהובה.

מאצ'ו פיצ'ו

"הפסגה העתיקה" היא משמעות שמו של המקום הקסום הזה בעברית, שהוא למעשה עיר קדם-קולומביאנית של תרבות האינקה, הממוקמת על רכס הרים מעל עמק אורובמבה בפרו. שרידי העיר הם הסמל המוכר ביותר של אימפריית האינקה והתרבות המיוחדת שלהם, אך הם זכו בתשומת לב בינלאומית רק לאחר שבשנת 1911 פעל במקום ארכיאולוג בשם היירם בינגהאם השלישי, אשר כתב ספר רב מכר אודותיו. מאז המקום נחקר לעומק ומידע מרתק רב נחשף לגביו…
עובדות על פלאי תבל: מאצ'ו פיצ'ו
  • למרות שכאמור המאצ'ו פיצ'ו הוא אולי הסמל המוכר ביותר של אימפריית האינקה, דווקא העיר קוסקו ששוכנת כ-70 ק"מ ממנו הייתה בירתו. על פי דעתם של רוב הארכיאולוגים המאצ'ו פיצ'ו הייתה למעשה אחוזת מותרות של קיסר האינקה פאצ'אקוטי, שנבנתה בערך בשנת 1450. היא חוברה לבירה קוסקו בעזרת מערכת הדרכים המורכבת של בני האינקה, המשמשת תיירים עד היום.

  • כשרואים את האבנים הענקיות שבהן נעשה שימוש כדי לבנות את המבנים במאצ'ו פיצ'ו זה מדהים לחשוב על כך שאין שום עדויות לכך שבני האינקה עשו שימוש כלשהו בגלגלים. לכן הסברה המקובלת היא שכל הציוד וחומרי הבנייה הצריכו מאות אנשים שדחפו, משכו וסחבו אותם במעלה הדרכים המובילות למקום.

  • ישנם כ-140 מבנים במאצ'ו פיצ'ו הכוללים מקדשים, מקלטים, פארקים ובתי מגורים, הם מחוברים זה לזה באמצעות דרכים פתלתלות ויותר מ-100 גרמי מדרגות שלעיתים נחצבו בגוש יחיד של גרניט. הבתים בעיר היו מחוברים למערכת הובלת מים ששימשה להשקיה ולהזרמת מים ממעיין מקודש.

עובדות על פלאי תבל: מאצ'ו פיצ'ו
  • אם נשים רגע בצד את האדריכלות המרתקת, השרידים התרבותיים והנוף המרהיב של העיר והסביבה שלה, מה שבאמת מיוחד במאצ'ו פיצ'ו הוא שמדובר היישוב השלם היחיד שנותר מתרבות האינקה. כל שאר יישוביה של הציוויליזציה הזו הוחרבו באופן שיטתי על ידי הספרדים שהגיעו לדרום אמריקה והכניעו את האימפריה בשנת 1532. מאצ'ו פיצ'ו ננטשה כ-100 שנים לפני הגעתם, והיא הוסתרה מעיני הספרדים על ידי צמחיית הג'ונגל העבותה שהשתלטה, עליה עד שבמאה ה-19 כאמור האתר התגלה מחדש ועבר תהליך שיקום.

פסל ישו הגואל

פלא התבל הזה הוא סמלה המוכר ביותר של העיר ריו דה ז'ניירו שבברזיל, ובדומה לקולוסיאום ברומא גם הוא נגיש מאוד לביקור תיירים וניתן לראות אותו כמעט מכל פינה בעיר. הפסל ממוקם על הר קורקובדו המתנשא מעל ריו בגובה של 710 מטרים, וגובהו של הפסל עצמו הוא 38 מטרים נוספים. זהו אחד מפלאי התבל המודרניים ביותר, אך בכל זאת הוא מרתק לא פחות משאר חבריו הוותיקים לרשימה…
עובדות על פלאי תבל: פסל ישו הגואל
  • פסל ישו הגואל נחנך רשמית באוקטובר 1931 ובמשך שנים רבות כדי להגיע קרוב אליו היה צורך לטפס 222 מדרגות או לצאת למסלול הליכה עוקף מהפארק שבתחתית ההר. המצב הזה השתנה בשנים 2002-2003, וכיום ניתן לעלות אל הפסל בקלות רבה יותר באמצעות מעליות ומערכת של מדרגות נעות שהותקנו במקום.

  • הרעיון להקמת פסל או אנדרטה בעלי אופי דתי שיעמדו על הר קורקובדו הועלה באמצע שנות החמישים של המאה ה-19. כומר קתולי פנה אל איזבל, נסיכת ברזיל, בבקשה למימון עבור הפרויקט אך היא לא נענתה לו והרעיון נדחה לגמרי. בשנת 1921 הוצע הרעיון שוב, הפעם על ידי הארכיבישוף של ריו דה ז'ניירו ואז הוא גם התקבל.

  • הארכיבישוף שהעלה את רעיון הפסל היה גם זה שארגן את "שבוע האנדרטה", אירוע שבמסגרתו נאספו תרומות עבור בניית הפסל, בעיקר מברזילאים קתולים. עיצובים שונים הוצעו עבור הפסל, החל מצלב ענק וחסר עיטורים, עד דמותו של ישו ובידיו גלובוס המייצג את העולם. עיצוב הפסל הנבחר נעשה על ידי הארכיטקט הפולני-צרפתי פול לנדוסקי.

עובדות על פלאי תבל: פסל ישו הגואל במבט מלמעלה
  • למרות העובדה שזהו הפלא המודרני ביותר ברשימה הזו, פסל ישו הגואל מצריך עבודות תחזוק תכופות בשל הרוחות והסחיפה (ארוזיה) שאיתם הוא מתמודד. בנוסף לכך, הוא נפגע על ידי ברק מספר פעמים וגם סבל מנזק בשל כמות המבקרים העצומה שהוא מושך מדי שנה. האבן הבהירה המקורית שנעשה בה שימוש עבור הפסל כבר אינה זמינה בכמויות גדולות, מה שהוביל לשימוש באבנים חלופיות בגוון כהה יותר. 

פירמידת אל קסטיליו

"המצודה" היא פירמידה מסו-אמריקנית ומרכזו של האתר הארכיאולוגי צ'יצ'ן איצה שבחצי האי יוקטן שבמקסיקו - מקום בו ההיסטוריה העתיקה של מרכז אמריקה ובני המאיה השתמרה באופן מרשים במיוחד. הפירמידה היא אחד מהאתרים הכי מוכרים ובולטים בעיר העתיקה, בניגוד לפירמידות המוכרות יותר במצרים היא לא שימשה כקבר אלא כמקדש לאל קוקולקן, נחש הנוצות שלימד גברים ליצור אש. מדוע חשוב שתכירו את הפרט הזה? משום שהוא קשור לאחת מהעובדות המרשימות ביותר בקשר למבנה המיוחד הזה…
עובדות על פלאי תבל: פירמידת אל קסטיליו
  • אל קסטיליו היא פירמידת שלבים הבנויה שכבות שכבות והגובה שלה - כולל המקדש שבראשה - הוא 30 מטרים המורכבים מ-9 שכבות, כשהמבנה המרכזי הוא למעשה העשירית. בכל צד של הפירמידה ישנו גרם מדרגות שהעולים בו יכולים להגיע למקדש, וחפירות שבוצעו מתחת לזה שבצד הצפוני חשפו עוד גרם מדרגות המוביל למקדש נוסף שקבור מתחת למבנה הנוכחי.
  • בניית הפירמידה הושלמה בין המאה ה-9 למאה ה-10, אך סביר למדי שהחלקים התחתונים של המקדש הקבור נבנו מאות שנים לפני כן. ניתן לשער שביכנון המבנה הושקעו מאמצים ומחשבה רבה, הבאים לידי ביטוי בכמה עובדות מפתיעות שקשה להאמין שהן צירוף מקרים. למשל, 9 הקומות של הפירמידה מחולקות במרכזן על ידי גרם מדרגות, ולכן ישנה אשלייה שהיא מורכבת מ-18 קומות - שזהו מספר חודשי השנה על פי בני המאיה. בנוסף, 4 גרמי המדרגות כוללים 91 שלבים כל אחד ובסך הכל 364 - אם סופרים את ראש הפירמידה כמדרגה האחרונה המספר עולה ל-365 שהוא בדיוק מניין הימים בשנה.

  • בימים הסמוכים לנקודות השוויון של האביב והסתיו, שבהם אורך היום והלילה שווים, קרני השמש יוצרות משחקי אור וצל שנראים כמו נחש מכוסה נוצות שנע לאורך המדרגות - דמותו של האל קוקולקן. בתקופות האלו, ובמיוחד בימי השוויון עצמם, נערכים סביב הפירמידה טקסים בהשתתפות צאצאי בני המאיה ותיירים רבים. 

עובדות על פלאי תבל: פירמידת אל קסטיליו
  • בני המאיה התיישבו ופיתחו את תרבותם במשך למעלה מ-3,000 שנה באזור מקסיקו, אל סלוודור, בליז, הונדורס וגואטמלה של ימינו. באתרים רבים הפזורים ברחבי המדינות האלו ניתן למצוא שרידים של תרבותם שהגיעה לשיאה בתקופת בניית אל קסטיליו. לצד השלמת בניית הפירמידה, קצב הבנייה וההתפשטות של המאיה הואט ואף נעצר. הממצאים הארכאולוגיים שנחשפו בחפירות במקסיקו ובמדינות אחרות מצביעים על נטישה המונית והרס מכוון של ערי המאיה, ככל הנראה בעקבות תסיסה חברתית שהובילה למרד במעמד האצולה והשלטון.

החומה הסינית

נסיים בפלא עולם עצום בממדיו, אחת ממערכות הביצורים הכי גדולות ומפורסמת שאי פעם נבנו לאורך ההיסטוריה - החומה הגדולה של סין המשתרעת על פני 8,851 ק"מ. היא בנויה לאורך תוואי גס של גבולה הדרומי של אזור מונגוליה הפנימית, והמטרה העיקרית שלה הייתה - כפי שרבים יודעים - להגן על תושבי סין מפשיטות של שבטים ממונגוליה וממנצ'וריה. אך מלבד פרט המידע הזה, ההיסטוריה של החומה מלאה בפרטים נוספים שרבים לא מכירים…
עובדות על פלאי תבל: החומה הסינית
  • כפי שניתן לצפות מפרויקט עצום ממדים כמו הקמת מערכת הגנה ארוכה שכזו, בניית החומה הסינית המקורית החלה במאה ה-5 לפני הספירה ולאורך השנים היא הורחבה, שופצה ושודרגה פעמים רבות. שרידים מועטים בלבד נותרו מהגרסאות הקדומות ביותר של החומה, וזו ששרדה עד ההווה נבנתה בתקופת שושלת מינג, במהלך המאה ה-15 והמאה ה-16.

  • לא כל החומה הסינית היא בעצם חומה… מאות ק"מ ממנה הם חפירים וכ-2,220 ק"מ ממנה סיפקו לתושבי סין הקדומים הגנה, בזכות היותם מחסומים טבעיים כמו הרים ונהרות. במקביל, חלקים נרחבים ממנה לא שופצו או שוחזרו לאורך השנים. בחלקים מסוימים נלקחו ממנה אבנים כדי לבנות בתים וכבישים לכפרי הסביבה, ואחרים סבלו מהרס מכוון במסגרת מהפכת התרבות בסין בין השנים 1966 עד 1976 - שביססה את משטרו של מאו דזה-דונג, שהוביל את שלטון הקומוניזם בסין מאז 1949.

  • לאורך החומה הסינית ישנם שפע של מרכזי תיירות, מצודות ואזורים מבודדים שניתן לטייל בהם כדי לראות את פלאי הטבע של האזור הזה. משמעות הדבר היא שמי שרוצה לחזות בפלא התבל הזה בעצמו צריך קודם כל לבחור באיזה אזור ברצונו לבקר, משום שחלקים שונים הם בעלי אופי שונה והם עלולים להיות מרוחקים זה מזה במידה רבה. אם ברצונכם להכיר 8 מהמקומות המומלצים והיפים ביותר לאורך החומה הסינית, לחצו כאן

עובדות על פלאי תבל: החומה הסינית
  • העולם המערבי שמע שמועות על החומה הגדולה של סין בפעם הראשונה בתקופת הקיסרות הרומית; היסטוריון רומי שחי במאה הרביעית כתב כי "ארץ המשי" (הכינוי שניתן לסין) מוקפת על ידי "פסגות של חומות נישאות". השמועות האלו היו חלקיות מאוד וערבבו במציאות סיפורי מיתוסים ואגדות, אך במאה ה-17 המצב השתנה בעקבות הגעת נוצרים ממסדר אגודת ישוע (ישועים) לסין במטרה להפיץ את דתם. תחילה הם גורשו ואף הוצאו להורג, אך בסופו של דבר הם התקבלו שם, ובמכתבים שהם שלחו לאירופה הופיעו שבחים רבים שקיבעו את מעמדה של הארץ הזו עד היום. פרדיננד פרביסט, מיסיונר ישועי פלמי, אף כתב "חומת סין מופלאה זו, שבעת פלאי עולם ביחד אינם בני השוואה לעבודה זו" - מעניין מה הוא היה אומר אם הוא היה יודע שהיא זכתה למעמד של פלא עולם שנים רבות לאחר מכן... 

מקור התמונות: Berthold WernerDerek A YoungXtoFMariordoDronepicr

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.