print header

10 האלבומים הטובים ביותר אי פעם על פי מגזין ה"רולינג סטון"

בימינו אנו, המוצר המוזיקלי הנקרא "אלבום" הופך אט אט לסוג של פריט אספנים. יותר יותר אומנים מכל העולם מתמקדים כיום בלהוציא שירים בודדים וסינגלים בתקווה להצלחתם המידית. אך לנו עדיין יש געגועים גדולים לתקופת האלבומים שהייתה במהלך המאה ה-20 וגם בתחילת המאה ה-21, כשכל אמן המכבד את עצמו גיבש ופירסם אסופות שירים שיכולנו לשמוע בזה אחר זה וליהנות מהם כמכלול. אז כדי להזכיר לכם את גדולתם של האלבומים, ואולי אף לחשוף אתכם ליצירות מוזיקליות מונומנטליות שטרם הכרתם, הלכנו אל רשימת "500 האלבומים הגדולים בכל הזמנים" העדכנית, שערך מגזין המוזיקה והתרבות הפופולארית המוביל בארה"ב, ה"רולינג סטון", בשנת 2020. הבאנו מתוכה את 10 האלבומים שזכו לככב במקומות הראשונים, כולל ציטוטים מנימוקי הבוחרים, סיפורו של האלבום ורשימת השירים עצמה להאזנה.

10.The Miseducation of Lauryn Hill  - לורן היל (1998)

מן הנימוקים: "כל שיר מונע על ידי חזון בהיר וכנות אמיתית שהרגישו כהתגלות... המורשת המוזיקלית של Miseducation היא פשוטה כעמוקה; בזמן שבו הפופ נהפך ליותר ויותר חלקלק ודיגיטלי במהלך שנות ה-90', הנה אלבום שהראה את המשיכה המסחרית של צליל 'נא' יותר."

לורן היל הייתה מן הזמרות השחורות המובילות בעולם במהלך שנות ה-90' ואחריהן. היל החלה את דרכה המוזיקלית במסגרת להקת הפוג'יז המצליחה ב-1997. לאחר שנכנסה לזוגיות עם הזמר רוהאן מארלי (בנו של הזמר בוב מארלי) ונכנסה ממנו להיריון, לקחה היל פסק זמן מעבודתה עם הפוגיז', ובפרץ אומנותי שחוותה בעקבות השינויים בחייה, כתבה במהלך זמן זה יותר מ-30 שירים בסטודיו שלה בניו-ג'רזי. מכאן הדרך לאלבום הבכורה האישי לא הייתה ארוכה במיוחד. היא החלה להקליט בניו יורק, עברה לעבוד בג'מייקה, ולבסוף, ביולי 1998 שחררה את The Miseducation of Lauryn Hill. האלבום התקבל באהדה גדולה, ושירים כמו Doo Woop (That Thing) ו-Everything is Everthing זכו להצלחה רבה. יותר מ-19 מיליון עותקים ממנו נמכרו ברחבי הועלם, הוא הביא להיל לא פחות מ-5 פרסי גראמי, וללא ספק שבר שיאים.

9. Blood on The Tracks  - בוב דילן (1975)

מן הנימוקים: "ביחד, הם (השירים באלבום) ממסגרים את הייסורים הקשים בקולותיו של דילן, כשהוא זועם בחלק מהשירים המשולהבים והמתוודים ביותר שלו."

את האלבום הזה שיחרר דילן לאחר סיבוב הופעות מפורסם במיוחד שערך עם להקתו, דה בנד, מחוף לחוף בארה"ב. הזמר היהודי, שהתפרסם בגדול כבר בשנות ה-60', היה שקוע באותה תקופה במשבר אישי קשה - לאחר שהתפרסם שהוא ואישתו דאז, שרה לונדס (עליה כתב את השיר "שרה") עומדים להיפרד. את זמנו העביר אז דילן במילוי פנקס קטן, שבו רשם עשרות שירים על בעיות נישואיו – שירים שלבסוף איגד לכדי Blood on The Tracks . על אף שהאלבום היה מוכן כבר ב-1974, דילן עיכב את הוצאתו עד תחילת 1975 – אך מרגע שיצא הפך לאייקוני, על אף שזכה בתחילה גם לתגובות מעורבות. בלדות שקטות כמו "You're a Big Girl Now" ו-""If You See Her", "Say Hello, יחד עם שירים חדים וביקורתיים כמו "Idiot Wind" – הקנו לאלבום הזה של דילן את מקומו בהיכל התהילה. לרשימת השמעה עם 16 משיריו הגדולים ביותר של בוב דילן לחצו כאן.

8. Purple Rain – פרינס והרבולושן (1984)

מן הנימוקים: "Purple Rain היה כל כך הרבה יותר מפסקול סרט ענק: זאת הייתה עדות לחלומו של פרינס ליצור Top 40 אוטופי, מקום שבו פאנק, פסיכדליה, קטעי רוק כבד, בלדות ענקיות וניסיוניות אמיצה יכולים להתקיים... זה איזון יוצא דופן של דחפים סותרים."

ממש כמו שמצוין בדברים שנכתבו על ידי אנשי "רולינג סטון", אמנם Purple Rain החל דרכו כאלבום שהוא פסקול לסרט הנושא את אותו השם (ועוסק בסיפור חייו של פרינס עצמו) – אך היצירה המוזיקלית הפכה לגדולה ואייקונית עוד יותר מהיצירה הקולנועית במקרה הזה. היה זה אלבום האולפן ה-6 של פרינס, המוזיקאי הענק שפרץ לתודעה כבר בשנות ה-70', והראשון שבו הקרדיט ניתן בשם גם ללהקת הליווי שלו, הרבולושן. הברק והגרנדיוזיות של האלבום ניכרים בכל רגע בו, והם כנראה שהביאו לו את תהילתו הגדולה. לא פחות מ-25 מיליון עותקים ממנו נמכרו בכל העולם – עובדה שהופכת אותו לאחד האלבומים הנמכרים ביותר בכל הזמנים. שיר הנושא, שהפך לאחד מהמזוהים ביותר עם פרינס, וגם שירים כמו "When Doves Cry" ו-"Lets Go Crazy", הם מאבני הדרך של הפופ בשנות ה-80', ואלו שהכניסו את Purple Rain למדורג קבוע במצעדי אלבומי כל הזמנים.

7. Rumours – פליטווד מק (1977)

מן הנימוקים: "עם Rumours פליטווד מק הפכה מהומה אישית לאומנות פומבית קורנת ומלודית... אופרת הסבון של הלהקה תדלקה את השיחה היצירתית המורכבת שלה."

כשאנשי ה"רולינג סטון" מזכירים "מהומה אישית" ו"אופרת סבון" הם למעשה מכוונים למה שקרה מאחורי הקלעים של יצירת הפופ הקלאסית והאייקונית הזו של פליטווד מק. מלבד מיק פליטווד, המתופף – שבדיוק נקלע לקשיים בזוגיות עם אישתו - שאר חברי הלהקה הזו היו בעצם 2 זוגות: הזמרת והקלידנית קריסטין מק'ווי והבסיסט ג'ון מק'ווי שהיה בעלה – והתגרש ממנה לאחר 8 שנות נישואין בתום חצי שנה של סיבוב הופעות, והזמר והגיטריסט לינדסי בקינגהאם והזמרת סטיבי ניקס – שהיו במערכת יחסים בלתי יציבה באותה התקופה. כל הדרמה הפנימית הזו, שהייתה חשופה לעיני הציבור, נכנסה לתוך המוזיקה שיצרה הלהקה – והיא שהפכה את הכל לכל כך יותר מעניין, ונתנה לחברים את ההשראה לשירים האייקוניים שצמחו מהאלבום כמו "Go Your Own Way", "The Chain" "You Make Loving Fun" ועוד ועוד. לרשימת השמעה עם גדולי שיריהם של פליטווד מק לחצו כאן.

6. Nevermind – נירוונה (1991)

מן הנימוקים: "למעט אלבומים הייתה השפעה כה מכריעה על דור – אומה של צעירים שהפכו פתאום לפרחחים – וכה קטסטרופלית על היוצר העיקרי שלה. משקל ההצלחה הוביל את הסולן-גיטריסט המתוסבך מלכתחילה, קורט קוביין, ליטול את חייו ב-1994."

זה היה בסך הכל האלבום השני של להקת הגארנג' רוק הזו, שהגיע מסיאטל והייתה די אלמונית עד הרגע שבו ה"המנון" שלהם - השיר הראשון ממנו Smells Like Teen Spirit - כבש את העולם עם גיטרות "כאסח" וזעם נעורים אותנטי. השלישייה שהרכיבה את הלהקה, הסולן והגיטריסט הבולט קורט קוביין, הבסיסט קריסט נובוסליץ' והמתופף דייב גרוהל, זכו לתהילת עולם מאותו רגע ואילך והפכו לגיבורי רוק. שירים נוספים מהאלבום הזה, כמו ""Come As You Are", "Lithium", "In Bloom ו-""Polly התפרסמו גם הם בגדול, והפכו את נירוונה למיצג אותנטי של דור שלם – זה שגדל והתבגר בארה"ב (ובחלק מהעולם המערבי) בתחילת שנות ה-90'. כפי שצוין כבר גם בידי אנשי הרולינג סטון, קוביין – שלא יכול היה לשאת את ההצלחה הענקית שנפלה על להקת השוליים שלו ואת חיי הזוהר שבאו בעקבותיה – התמכר לסמים והתאבד בגיל 27, כשלוש שנים לאחר צאת האלבום המכונן הזה. כך גם הגיע הקץ לנירוונה ואולי גם לאותו דור שגדל על ברכיהם בתקופה קצרה זו.

5. Abbey Road – הביטלס (1969)

מן הנימוקים: "אסופה נהדרת של שירים, חתוכים עם תשומת לב לפרטים הקטנים, ואז מועברים ברצף עם כוח קונספטואלי."

זה באמת מאלבומי הפופ-רוק האייקונים ביותר שמופיעים ברשימה הזו – החל מהעטיפה שלו (חברי הביטלס חוצים את מעבר החצייה בדרך אבי רוד, הרחוב שבו שכן הסטודיו שהלהקה הקליטה בו את האלבום, שגם קרוי על שמו), דרך הצליל המוזיקלי יוצא הדופן שלו ועד כמובן לשלל השירים הענקיים שיצאו ממנו כמו "Come Together" ""I Want You (She's So Heavy), "Something" ו-"Here Comes The Sun". מדהים לחשוב שהאלבום הזה כמעט ולא קרה; בינואר של שנת 1969, הביטלס היו ממש על סף פירוק, מותשים ועייפים אחרי סבבי הקלטות לאלבום שלבסוף לא פורסם (Get Back LP, שהפך מאוחר יותר ל-Let It Be ויצא רק ב-1970). אך בשל נחישותם לשחזר את אותה רוחה תהילה שאיתה הם כבשו את העולם בתחילת העשור, הם בסופו משל דבר יצרו את אבי רוד תוך חודשיים, ביולי-אוגוסט של אותה השנה, והביאו לעולם קלאסיקה שאין שנייה לה. לרשימה עם 14 מהגדולים שבשירי הביטלס והסיפורים שמאחוריהם לחצו כאן.

4. Songs in the Key of Life – סטיבי וונדר (1976)

מן הנימוקים: "Songs, ששוחר ב-1976, מקיף טווח בלתי יאמן של חוויות חיים... וונדר מושך מכל מקור מוזיקלי שאפשר להעלות על הדעת."

למרות שהיה אחד מן הכוכבים הגדולים בארה"ב באותה התקופה, סטיבי וונדר לא אהב בלשון המעטה את המדינויות הפוליטית של האימפריה האמריקאית באותה תקופה, ושקל ברצינות לעזוב את תעשיית המוזיקה ואת המדינה בה נולד ולהגר לאפריקה. אך באותה שנה, לאחר שקיבל חוזה ענק בסכום 37 מיליון דולר וחופש אומנותי מלא מחברת התקליטים מוטאון, וונדר שינה את החלטתו, נשאר בארה"ב ויצר את Songs in the Key of Life. האלבום הזה היה הצלחה גדולה מהצפוי כבר מרגע יציאתו, ושירים כמו "I Wish", "Sir Duke" וכמובן להיט האהבה "Isn't She Lovely?" נהיו ללהיטי ענק מתוכו – והקריירה של הזמר והמוזיקאי העיוור והמוכשר הזה נסקה שוב לגבהים חדשים.

3. ג'וני מיטשל – Blue (1971)

מן הנימוקים: "Blue הוא הפעם הראשונה שבה אמן רוק או פופ מרכזי נפתח באופן כה מלא, מפיק את מה שהוא אולי אלבום הפרידה האולטימטיבי ומציב תקן שעדיין אין דומה לו לשירה מתוודה במוזיקת הפופ."

כשבשיא תהילתה, אי שם בתחילת שנות ה-70', החליטה ג'וני מיטשל – זמרת הפולק האגדית שהפכה למודל הערצה עבור דור ילדי הפרחים, לקחת הפסקה ולהקדיש את זמנה לטיול ברחבי אירופה, רבים בציבור התפלאו עד מאוד. אך בתוך תוכה מיטשל הרגישה שהיא זקוקה לחופשה הזו – מאחר שחשה אומללות ופגיעות רבה, על אף ואולי בגלל התהילה לה זכתה. בזכות הטיול הזה ושלל השירים שמיטשל כתבה במהלכו, נולד מה שהוא כנראה גדול אלבומיה – Blue. זה היה אלבום כנה מאוד, אישי, מטלטל ומגלה סוד – מלא בכנות בלתי מתפשרת וגילוי לב שטרם נראה לפני כן. שירי אהבה כמו ""My Old Man ו-""A Case of You, שירי פרידה כמו ""The Last Time I Saw Richard, ושירי כמיהה ""All I Want  ו-""River תפסו את האוזן והפכו את האלבום ליחיד ומיוחד בדורו.

2. Pet Sounds – הביץ' בויז (1966)

מן הנימוקים: "עם התזמור החי שלו, השאפתנות המילולית שלו, הקצב האלגנטי והעקביות הנושאית שלו, Pet Sounds המציא – ובמובנים מסוימים, שכלל – את הרעיון שאלבום יכול להיות יותר מסך כל חלקיו".

לא פחות מ-11 אלבומים הוציאו "נערי החוף" לפני שהגיעו ל-Pet Sounds - ובזמן הזה לזמר, הבסיסט ומקים הלהקה, בריאן וילסן, נמאס משירים על קיץ, גלישה, מכוניות ונשים. אז הוא שאב השראה מהאלבום Rubber Soul של הביטלס, חבר לפזמונאי ולרעיונאי טוני אשר – וביחד השניים כתבו אלבום שונה מכל מה שהביץ' בויז עשו עד אז. זהו מהאלבומים המגוונים ביותר שיצרה הלהקה האדירה הזו מבחינה מוזיקלית, כשהסגנון הבולט ביותר הוא הרוק הפסיכדלי שעוטף אותו מכל עבר, כמו בלהיטי הענק מתוכו"Wouldn't It Be Nice"  ו-"God Only Knows". הוא אמנם לא התקבל באהדה גדולה ברגע שיצא, והמבקרים היו מהוססים לגביו – אך עם הזמן מעמדו הלך והשתפר והמקום הנאה ביותר שהוא קיבל בדירוג הרולינג סטון, סגן אלבום המאה ה-20, רק מעיד על גדולתו הבלתי מתפשרת.

1. מרווין גיי – What's Going On (1971)

מן הנימוקים: "מה שצמח היה אחד מאלבומי הקונספט הראשונים, ואחד מהחשובים והמשפיעים שבתקליטים שאי פעם נוצרו."   

למרווין גיי, אחד מהמוזיקאים הבולטים ביותר בפופ ובמוזיקת הנשמה של שנות ה-60' וה-70', היה קשה עם הגישה שבה נקטה חברת התקליטים שלו, מוטאון – מהגדולות והמכובדות שבתאגידי המוזיקה האמריקאים. החברה דגלה בהפרדה בין כותבי השירים, המפיקים והמבצעים ביצירות ובתקליטים שהוציאה – דבר שדיכא את גיי, שביקש לכתוב וליצור את שיריו בעצמו. עקשנותו של גיי בעניין עזרה לו לנצח את מוטאון ולייצר במו ידיו את What's Going On – אלבום קונספט עם מסרים חברתיים ואקולוגיים כבדי משקל שבלט במיוחד בזמנו; שירים כמו "What's Going On" שהתייחס לאפליית שחורים בחברה האמריקאית, "What's Happening My Brother" שפתח את פצעי מלחמת וייטנאם ו-"Mercy Mercy Me (The Ecology)" שהיה פואמה מתוחה על איכות הסביבה – הפכו למכוננים בתרבות האמריקאית. הבחירה באלבום הזה כמספר 1 ממש לא שרירותית, וכדי להבין זאת עד הסוף אנחנו ממליצים לכם להאזין לו אם טרם הכרתם אותו.

 

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.