print header

כדאי לדעת: ככה מפתחים את היכולת לשפר את הזיכרון

יש דברים רבים שמתרחשים עם השנים שאין לנו ברירה אלא לקבל - העולם משתנה וכך גם אנחנו. חלק מהשינויים האלו מבורך, כמו למשל לצאת לפנסיה ולנוח מהעבודה, לבלות יותר עם הנכדים וכדומה. אך יש גם כאלו שמעוררים בנו חשש והירידה בתפקודי המוח שמובילה לבעיות זיכרון בהחלט עומדת בראשן. אך האם זהו באמת שינוי שאין לנו ברירה אלא לקבל? ממש לא! היום מתברר לחוקרים שאמנם יש תהליכים שונים המתרחשים במוח עם הגיל, אבל ניתן לתמוך בשימור וחיזוק המערכות המוחיות שקשורות לזיכרון באופן אקטיבי, ממש כמו שעושים עם שרירים. כדי להבין את המפתח שמאפשר לעשות זאת צריך קודם להבין שהכל מתחיל "בשרשרת הזיכרון" – רצף תהליכים המתרחש במוח שפועלים ליצירת זיכרון. הפתרון להרחבת גבולות המוח וזהיכרון טמון בתרגילים שעוזרים לחזק את כל היכולות השונות המרכיבים את שרשרת זו, שאותם תוכלו להכיר בהמשך הכתבה.

מהי שרשרת הזיכרון ומהם הכשלים האפשריים בה? 

לפני הכל חשוב להבין שהיכולת שלנו לאחסן פרט מידע מסוים בזיכרון לא כוללת רק שלב אחד של אחסון מידע, מדובר בתהליך מורכב שנעשה בכמה שלבים. יצירת זיכרון חדש מצריכה הפניית ומיקוד תשומת לב, ניתוח המידע המתקבל, עיבוד, העברתו מזיכרון קצר-טווח לזיכרון ארוך-טווח ואחסון. האחסון מתבצע ב"תיקייה" הרלוונטית בתוך המילון המנטלי במוח. מידע אישי, ידע כללי או הוראות לביצוע כל מיני פעולות יאוחסנו ברשתות זיכרון שונות. למשל, ידע כללי יאוחסן במעין "רשת משמעויות", כך למשל אגס, תפוח ואננס יאוחסנו בתוך תיקיית "פירות", ומי שמבין יותר יתייק את האננס בתיקייה פרטנית יותר – "פירות טרופיים". ככל שהמידע שבראשכם מסודר יותר, הקשרים בין כל המושגים וכל המרכזים של המידע טובים יותר, וכך אחסון הזיכרון יהיה יעיל יותר.
 
אפקטיבייט לשיפור הזיכרון: ראשים עם קוביות בתוכם
כדי להיזכר בפרט מידע שכבר אוחסן, המוח צריך לדעת באיזו תיקייה עליו לחפש אותו, ובשביל זה הוא זקוק ל"רמז שליפה". לדוגמה, אם ראיתם פירות בסופר ובאופן פרטני אננס, תיזכרו בטעם ובמרקם שלו. עם זאת, לעיתים שרשרת הזיכרון נפגמת, ולפתע לא כל המידע בנוגע לדבר שאתם מנסים להיזכר בו זמין עבורכם. למשל לפתע שכחתם את שמו של הפרי – אתם זוכרים שהוא מתחיל ב-א', אך זה עומד לכם על קצה הלשון ואינכם מצליחים לבטא את שמו. 
 
כל התהליכים המתקיימים ב"שרשרת הזיכרון" מתבצעים במהירות עצומה הנמדדת במילי-שניות ומאפשרים לנו לקלוט מידע ולאחסנו במהירות גבוהה. מצב שכזה, או בעיות זיכרון אחרות, יכולים לרמז על כשל מסוים בשרשרת הזיכרון:
  • בעיה ראשונית של חוסר תשומת לב למידע רלוונטי בעת קליטת המידע.
  • קושי בחיבור כל מאפייני הפרט ותיוק בתיקייה הנכונה.
  • קושי בשליפת הזיכרון בעזרת רמזי שליפה.
בגילים מבוגרים, חלק מהתהליכים המוחיים מתחילים להאט, כמו מנגנונים פיזיולוגים אחרים. האיטיות משפיעה על היכולת להפנות את תשומת הלב, לחבר את כל המאפיינים ולתייק את המידע במקום הנכון, מה שכמובן ישפיע על היכולת לשלוף אותו לאחר מכן. אולם בעזרת תרגול נכון ניתן לעזור לרענן את השרשרת ולמתוח את הקפיץ של המנגנונים, ובכך לסייע לשמר אותם ולעיתים אף להקל על הבעיות האלה. 

גמישות מוחית - היכולת שמאפשרת לשפר את הזיכרון 

בניגוד למה שחשבו מדענים במרבית המאה הקודמת, המוח שלנו ממשיך להתפתח גם בגיל מבוגר, כשביכולתו לשנות קשרים וליצור תאי עצב חדשים, כל עוד הוא נשאר פעיל. ניתן לתאר זאת כמו מערכת כבישים; המוח שלנו בנוי משלל כבישים שבהם "נוסעים" פרטי מידע. הכבישים העמוסים והפעילים ביותר הם אלו שיתוחזקו יותר ושלאורך זמן יורחבו והמידע שבהם יעבור בצורה מהירה יותר. המוח שלנו למעשה מתרגל להשתמש בכבישים שאותם הוא מפעיל הכי הרבה, והוא אף מייעל אותם לאורך הזמן. אולם בדרכים שהוא ממעט לנסוע, או נוסע בהן בעצלתיים, המוח לא ישקיע בתשתיות והעבירות בהן תרד.
 
אפקטיבייט לשיפור הזיכרון: איור של מוח רץ על הליכון
כך למשל כשלומדים לנגן על כלי נגינה מסוים, אט אט משתפרים בו בעזרת תרגול, מכיוון שהמוח משפר את החיווט שבו ואשר קשור לניגון בכלי זה. השינוי החיובי הזה שמתרחש במוח תקף בנוגע לכל דבר שלומדים, וזה כולל יכולות ומנגנונים קוגניטיביים, כמו הזיכרון.
 
על מנת לעודד את המוח לשפץ את התשתיות צריך לדאוג לאמץ אותו, לוודא שיסע בדרכים ובמהירות גבוהה, וכך הוא ידאג לתחזק את יכולותיו.

אפקטיבייט – מרחיבה את גבולות המוח והזיכרון

אז איך בעצם מאמנים את המוח לזכור טוב יותר? כאן נכנסים לתמונה השיעורים והתרגולים של אפקטיבייט, שמטרתם היא לאתגר את המוח ולעזור לו לשדרג את המסלולים בשרשרת הזיכרון. התרגילים מאמנים מנגנונים מוחיים (קוגניטיביים) החשובים לזיכרון, כשכל אחד מהם מחזק חולייה אחרת בשרשרת על ידי השלמת משימות. האימון מבוסס על ידע ממחקרים נוירופסיכולוגיים ופותח בעזרת חוקרים ומטפלים מובילים מתחום זה.
 
התוכנה פשוטה לשימוש גם למי שלא מתמצה בטכנולוגיה, תוכלו לשים לב שלאורך הזמן התרגולים הופכים למותאמים יותר ויותר לרמתכם האישית ולבעיות שזוהו בזיכרון שלכם. זה קורה בזכות העובדה שהמערכת לומדת להכיר אתכם ולהתאים עבורכם את התרגילים שנדרשים
 
מחקר במרכז הבינתחומי הראה שמתקיים שיפור ביכולות קוגניטיביות בקבוצת אנשים בריאים מבוגרים, שעושים שימוש טיפולי או מחקרי בתוכנה במרכזים רפואיים שונים ברחבי הארץ, לרבות בתי החולים שיבא, ברזילי, סורוקה ואיכילוב. קופת חולים כללית, אף בחרה, את אפקטיבייט ללקוחותיה כחברה הבלעדית בתחום האימון המוחי. יכולתנו להציב לעצמנו אתגרים ולהתמיד בהם פותחת דלת לעולם חדש - עולם בו אנחנו לא מוגבלים על ידי המוח שלנו, אלא להיפך, מרחיבים את גבולותיו ללא הרף בכוחות עצמנו.

לפרטים נוספים על התוכנה לחיזוק יכולות המוח, מלאו פרטיכם:
 
בלחיצתך "שלח" הינך מאשר להעביר את הפרטים לחברת אפקטיבייט
 מקור התמונות: shutterstock
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.