print header

8 בעלי חיים טורפים שאפשר לראות בישראל

בארצנו הקטנה ישנם לא מעט בעלי חיים שכולם פוגשים במהלך טיולים בטבע, כמו איילים ויעלים, אך מעבר לאותם יונקים ישנם גם כמה וכמה טורפים שלא כולם זוכים לראות ואף לדעת על קיומם בארץ. חיות אלה לעתים סובלות מציד של בני אדם והשפעות שליליות אחרות שיש לנו על אזורי מחייתן, ועל כן הן נמצאות בסכנת הכחדה, אך נעשים מאמצים רבים כדי לשמור על אוכלוסיותיהן והם מניבים תוצאות חיוביות. לפניכם 8 טורפים שככל הנראה לא ידעתם שחיים בארץ ישראל, ולמרות שאנחנו לא ממליצים לכם לצאת ולפגוש אותם, אל תתפלאו אם תזכו לראות אותם באזורים שבהם הם מתגוררים.
 

1. סמור משויש

טורפים שחיים בישראל: סמור משויש
כמו שאר הסמורים, הסמור המשויש ניזון בעיקר מביצים, נחשים ומכרסמים קטנים, והוא מגיע לגודל של 29-35 ס"מ. הוא בעיקר פעיל בבוקר ובערב, ומשום שראייתו חלשה מאוד הוא מסתמך בעיקר על חוש הריח המפותח שלו כדי למצוא טרף ולהתמצא בסביבתו. קשה מאוד לעקוב אחרי סמור השיש בישראל משום שהפרטים נוהגים להחליף את מקום מחייתם מדי יום – הסמור המשויש לעולם לא משתמש באותה מאורה פעמיים. עם זאת, בשנת 2013 נמצא סמור משויש צעיר בקיבוץ נען שליד רחובות, וכשמצאו אותו טעו לחשוב שמדובר בחמוס מחמד שברח לבעליו.

2. נמר המדבר

טורפים שחיים בישראל: נמר המדבר
נמר המדבר, או בשמו האחר, הנמר הערבי, נחשב לנמר הקטן ביותר בעולם כשאורכו מגיע רק ל-160-180 ס"מ. בכל העולם ישנם רק 200-230 פרטים, ובישראל התגלו בשנות ה-80 תשעה מהם. אף על פי שמין הנמרים הזה נכחד במדבר יהודה, מדי מספר שנים אנשים טוענים כי הם ראו נמרים בגאון הירדן, ברמה ובגבול לבנון. ככל הנראה הם נמלטים אל השטחים המפורזים שבין הגדרות כדי להימנע ממגע עם בני האדם.

3. חתול ביצות

טורפים שחיים בישראל: חתול ביצות
חתול הביצות נקרא באנלית "שונר ביצות", אף על פי שאינו שייך לסוג השונר. זהו חתול קטן יחסית שאורכו בלי הזנב מגיע ל-70 ס"מ בלבד, אך רגליו ארוכות ושריריות. חתול הביצות הוא ביישן מאוד, נמנע ממגע עם בני אדם ופעיל בעיקר בלילה. בישראל ישנם כ-600 פרטים של חתול ביצות, כשניתן למצוא אותם בעמק החולה, בבקעת הירדן, בבקעת בית שאן, בעמק יזרעאל, במישור החוף הצפוני, בשפלה, בצפון הנגב ובערבה.

4. חמוס השלגים

טורפים שחיים בישראל: חמוס שלגים
חמוס השלגים נקרא גם "חמוס גמדי", ובנוסף לכך שהחמוס הוא הטורף הקטן ביותר בטבע, החמוס הגמדי הוא המין הקטן ביותר שלו. אורכו הוא בסך הכל 18-25 ס"מ והוא נפוץ בעיקר באזורים קרירים במיוחד, כמו אלסקה וקנדה, ובכל זאת מין זה קיים בישראל באזור החרמון, כשבעבר הוא היה נפוץ גם באזורים אחרים ברחבי הארץ. בניגוד לחמוס השלגים שבאזורים הצפוניים יותר של כדור הארץ, חמוס השלגים הישראלי לרוב נשאר עם פרווה חומה בעונת החורף שלא מתחלפת לצבע לבן.

5. לוטרה אירופית

טורפים שחיים בישראל: לוטרה אירופית
רוב האנשים לא מודעים לכך שהלוטרה שייכת למשפחת הסמורים, וגם לא שישנו מין שחי בארץ ישראל – הלוטרה האירופית. בעבר היא הייתה מצויה בנחלי מישור החוף, אך עקב זיהום המים וציד, שטחי מחייתה הצטמצמו וכעת ניתן למצוא אותה אך ורק באגן הירדן, בחולה ובעמק עכו. עם זאת, בשל המודעות שעולה בנוגע לשימור בעלי החיים ומניעת זיהום המים, הלוטרה האירופית שבה אט אט לחיות גם במקומות שבהם יש פעילות רבה של בני אדם.

6. צבוע מפוספס

טורפים שחיים בישראל: צבוע מפוספס
הצבוע המפוספס יכול להגיע למשקל של 50 ק"ג, והוא נמצא בסיכון בעיקר בשל דריסתו בכבישים, ירי של ציידים, הרעלות יזומות ופינוי פגרים, אשר משמשים כמזון עבורו. יפתיע אתכם לשמוע שהצבוע המפוספס נפוץ יחסית בישראל וניתן למצוא אותו בכל שטח שאינו מיושב על ידי בני אדם, למעט מרומי החרמון ושטחי חולות נודדים.

7. קרקל

טורפים שחיים בישראל: קרקל
למרות גודלו הקטן של הקרקל, שמגיע לאורך של 55-90 ס"מ, הוא אמיץ מאוד ולעתים תוקף חיות שגדולות ממנו בהרבה, כמו חזירי בר. הוא נחשב לחיה מוגנת אך אינו נמצא בסכנת הכחדה ממשית, וניתן למצוא אותו באזורים יבשים ובעיקר בשעות הלילה או הבוקר המוקדמות.

8. כלב ים נזירי

טורפים שחיים בישראל: כלב ים נזירי
למרות שמדובר באחד היונקים הנדירים ביותר בעולם, שאוכלוסייתו כוללת 450-510 פרטים בוגרים, בישראל נצפו מספר כלבי ים נזירים בחופים הצפוניים של הים התיכון, והם ככל הנראה הגיעו מאזור לבנון. מדי שנה אנשים מעידים על כך שמצאו כלבי ים נזיריים בודדים בחופי הארץ, ביניהם ליד המרינה בהרצליה ובחוף הבונים, אך האזור העיקרי שבו הם נראים הוא ראש הנקרה. 

מקור התמונות: Volker Röhlוסי אודPetra Karstedt / Wilfried Berns, Սերգեյ ԶալինյանGFDLDr. Shamshad AlamLeo za1Kent Backman

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.