print header

9 מבני כיפה מפורסמים מרחבי העולם

לאורך ההיסטוריה נבנו שלל מבנים עם תקרת כיפה, רובם היו בעלי חשיבות דתית או טקסית, לכן ברור שהמקומות שנבחרו להתהדר בכיפה יפה ומרשימה הם חשובים ומרכזיים בתרבות שלה הם שייכים. כדי להקים תקרה שכזו נדרש ידע הנדסי רב, אולם מבין הראשונות שנוצרו לאורך ההיסטוריה ניתן לראות גם כאלה שנבנו אפילו בעזרת חטים ועצמות של ממותות, והן מתוארכות בין השנים 11,700-19,280 לפנה״ס. בהמשך ההיסטוריה מבנים עם תקרות כיפה הוקמו בעיקר בממלכת פרס וברומא ההלניסטית, והם הפכו לפופולריים באירופה במהלך תקופת הרנסאנס והבארוק, אולם כיום אפשר לראות אותן כמעט בכל מקום בעולם. ובכל זאת, יש כמה מבני כיפה ידועים יותר מאחרים, והנה לפניכם 9 המיוחדים, היפים והמפורסמים ביותר בעולם.
לחצו על התמונות על מנת לצפות בהן בגודל מלא

1. בניין הקפיטול – וושינגטון די. סי, ארה״ב

מבני כיפה מרחבי העולם: בניין הקפיטול
המבנה המפורסם הזה נמצא על גבעת הקפיטול בעיר, וזהו מקום מושבו של הקונגרס של ארה״ב. ישיבת הקונגרס הראשונה שנערכה כאן הייתה בשנת 1800, אולם בעת הזו בנייתו של המבנה עוד לא הושלמה. שנה לאחר שהסתיימה ובעת מלחמת 1812 הבניין נשרף על ידי הצבא הבריטי, ובין השנים 1855-1866 הוא שופץ והורחב, וכן נוספה לו הכיפה המפורסמת שלו. 
מבני כיפה מרחבי העולם: תקרת כיפת בניין הקפיטול
בתקרת הכיפה, בגובה 55 מטר מעל לרצפת הרוטונדה, ישנו ציור פרסקו של האמן היווני-איטלקי קונסטנטינו ברומידי שמתפרש על שטח של 433 מ״ר – ״האפותאוזה של וושינגטון״. בציור מתואר ג׳ורג׳ וושינגטון כשהוא הופך לאל, וסביבו שלל דמויות מהמיתולוגיה הקלאסית. וושינגטון לבוש בבגד בצבע ארגמן, אותו נהגו ללבוש הגנרלים של הרפובליקה הרומית העתיקה בעת ניצחונותיהם, והוא יושב על ענן ומעל בני האדם. 

2. קתדרלת סנט פול – לונדון, בריטניה

מבני כיפה מרחבי העולם: קתדרלת סנט פול
המבנה הזה הוקם במאה ה-17, וזהו מקום מושבו של הבישוף של לונדון. הוא בנוי בסגנון שהוא שילוב של אדריכלות רנסאנס ובארוק מאוחר, שהיה אופייני מאוד לאדריכל שבנה אותו, כריסטופר רן. הכיפה של המבנה נוצרה בהשראת בזיליקת פטרוס הקדוש שברומא, ובזכותה הוא מגיע לגובה של 108 מטרים, מה שהופך אותו לאחד המבנים הגבוהים ביותר בלונדון.
מבני כיפה מרחבי העולם: תקרת כיפת קתדרלת סנט פול
אפשר לעלות לראש הכיפה ולהתבונן מטה דרך חלון זעיר ברצפה מגובה של 85 מטר ישירות לתוך הקתדרלה שתחתיה. בתקרתה ישנו ציור מהמאה ה-19 שמאתר את צליבת ישו ומותו בגוונים כהים.

3. מסגד שייח׳ לוטפאללה – אספהאן, איראן

מבני כיפה מרחבי העולם: מסגד שייח׳ לוטפאללה
זהו אחד מהמבנים המרכזיים בכיכר ההיסטורית מיידאן-י אמאם שבאספהאן, והוא נבנה בין השנים 1603-1616 בימיו של עבאס שאה הראשון, כשהמסגד קרוי על שמו של אביו. הוא נבנה כמסגד פרטי של חצר המלוכה ועל מנת שבני המלוכה לא יצטרכו לעבור בכיכר ההמוני כדי להגיע אליו, נבנתה גם מנהרה שמובילה אליו ישירות מארמון המלך. 
מבני כיפה מרחבי העולם: תקרת כיפת מסגד שייח׳ לוטאפללה
הכיפה היא בקוטר 12 מטר, והקירות שתומכים בה הם בעובי 170 ס״מ. צבעיה מבחוץ משתנים בהתאם לאור השמש, ויכולים להיראות אפורים או ורודים. במרכז חלקה הפנימי מצוירת דמות של טווס, כשהאריחים הצבעוניים שסובבים אותו נראים כמו הזנב שלו.

4. בניין הרייכסטאג – ברלין, גרמניה

מבני כיפה מרחבי העולם: בניין הרייכסטאג
בבניין הזה, שנחנך בשנת 1894 לאחר איחוד גרמניה דאז, יושב הפרלמנט הגרמני – הבונדסטאג. הוא הוקם עקב הצורך לבנות בניין שיאגד את כל נציגי נסיכויות גרמניה, ושמו ניתן לו מכיוון שהמילה ״רייכסטאג״ תיארה בתקופת האימפריה הרומית הקדושה את מקום הכינוס של הנסיכים הבוחרים – מועצת אצילים שבחרה את קיסר האימפריה.
מבני כיפה מרחבי העולם: פנים כיפת הרייכסטאג
כיפת הזכוכית של המבנה הוקמה בעת שיפוץ שנערך בשנות ה-90, ומאז היא הפכה לאטרקציה פופולרית מאוד. כדי להיכנס אליה צריך לעבור בדיקה ביטחונית מחמירה, ממש כמו בנמל תעופה, ולעלות במעלית עד אליה. משם אפשר לצפות על חלקים נרחבים של ברלין, כמו גם ישירות אל תוך אולם המליאה, והבנייה הזו באה לייצג את השקיפות של הדמוקרטיה הגרמנית שלאחר איחוד גרמניה המחודש בעת המודרנית.

5. קתדרלת סנטה מריה דל פיורה – פירנצה, איטליה

מבני כיפה מרחבי העולם: קתדרלת סנטה מריה דל פיורה
הקתדרלה הזו נחשבת לאחת מבין הגדולות ביותר בעולם, וכיפתה המפוארת, שנבנתה במאה ה-15, הפכה אותה לנקודת ציון חשובה ברנסאנס האיטלקי, כשהיא הייתה בזמנו הגדולה ביותר באירופה. בזכות קוטר של 45 מטר וגובה של 103 מטר, היא הייתה גם לכיפה המתומנת הראשונה בהיסטוריה שנבנתה ללא עמודי תמיכה זמניים מעץ, ועד היום היא עדיין נחשבת לכיפת הלבנים הגדולה ביותר שנבנתה אי פעם.
מבני כיפה מרחבי העולם: פנים כיפת קתדרלת סנטה מריה דל פיורה
יש כאן למעשה שתי כיפות – אחת פנימית ואחת חיצונית, וזאת על מנת לפצל את הלחצים שהופעלו עליה. רק מאות שנים לאחר שעלה החזון המקורי הומצאו הכלים המתמטיים שאפשרו לחשב את אותם לחצים, ולכן פיליפו ברונלסקי, האדריכל שבנה אותה, נאלץ להסתמך על האינטואיציה שלו, ונראה שזה עבד.

6. הפנתאון – רומא, איטליה

מבני כיפה מרחבי העולם: הפנתאון
המבנה הזה הוקם בתקופת רומא העתיקה, כשהוא נחנך בין השנים 126-128 לספירה, ופירוש שמו הוא ״מקום סגידה לכל האלים״. זה היה גם מקום התכנסותו של הסנאט הרומי, ובמאה ה-7 המבנה הוסב לכנסייה. זהו המבנה המונומנטלי הרומי שנשמר באופן הטוב ביותר עד לימינו אנו, כשהוא עומד במקומו כבר למעלה מ-1,900 שנה, והוא מהווה אטרקציה תיירותית פופולרית מאוד ברומא.
מבני כיפה מרחבי העולם: כיפת הפנתאון ברומא
הכיפה יצוקה מבטון רומאי והיא הייתה הכיפה הגדולה ביותר בעולם למשך 1,400 שנה, עד שנבנתה כיפת סנטה מריה דל פיורה שבפירנצה. עם זאת, עד היום הכיפה נחשבת לגדולה ביותר שעשויה מבטון ושנבנתה ללא חיזוק פלדה. במרכזה יש אוקולוס (אלמנט באדריכלות המתאר חלון או פתח עגול בראש כיפה) עם פתח עגול לשמים, שדרכו נכנס אור טבעי לחלל הפנימי של המבנה.

7. בזיליקת פטרוס הקדוש – רומא, איטליה

מבני כיפה מרחבי העולם: בזיליקת פטרוס הקדוש
זהו המבנה המרכזי של קריית הוותיקן, והוא גם מבנה הדת הנוצרי הגדול ביותר בעולם, כשביכולתו להכיל עד לכ-60,000 איש. רבים מהאפיפיורים נקברו כאן לאורך ההיסטוריה, ומי שהיה אחראי למבנה הנוכחי שלה, כולל כיפתה, הוא איש האשכולות האיטלקי מיכלאנג׳לו. הוא פיקח על המיזם במשך כ-20 שנה, עד למותו בשנת 1568, וחלקו היה הקריטי ביותר בכל הבנייה של הבזיליקה.
מבני כיפה מרחבי העולם: כיפת בזיליקת פטרוס הקדוש
על אף שנבנו כיפה חיצונית ופנימית לצורך חיזוקה, לאחר השלמת בנייתה של הבזיליקה החלו להופיע סימנים לבעיה הנדסית שאיימה על קריסתה. לכן הוסיפו חישוקים שנועדו לאטום את הסדקים שהחלו להופיע, אולם זה לא היה מספיק ובמאה ה-18 הבעיה הזו צצה שוב, ועל כן נוספו לה חישוקים נוספים. באוספי גלריית הוותיקן אפשר לראות את אחד מהדפים המקוריים שבהם השתמש מיכלאנג׳לו לתכנון הכיפה, ומדובר בטיוטה נדירה במיוחד, מאחר שהוא השמיד כמעט את כל מסמכיו לקראת מותו.

8. איה סופיה – איסטנבול, טורקיה

מבני כיפה מרחבי העולם: איה סופיה
המבנה ההיסטורי הזה הוא החשוב ביותר באיסטנבול, והוא נחשב לאחת הדוגמאות הבולטות של האמנות והאדריכלות של האימפריה הביזנטית. בעת הקמתו במאה ה-6 מטרתו הייתה לשמש ככנסייה, אולם לאחר שהעיר נכבשה על ידי האימפריה העות׳מאנית בשנת 1453 הוא הפך למסגד. משנת 1934 ועד 2020 הוא שימש כמוזיאון, וביולי 2020 החליט הנשיא ארדואן, להפוך אותו שוב למסגד.
מבני כיפה מרחבי העולם: כיפת איה סופיה
הכיפה שבמרכז המסגד היא בקוטר 31 מטר וגובה 56 מטר, מה שהופך אותה לקטנה במעט מהכיפה של הפנתאון שברומא, אולם עדיין איה סופיה נחשבת לאחד המבנים המקורים הגדולים ביותר בעולם. הכיפה קרסה לאחר רעידת אדמה בשנת 558, ואחרי שנבנתה מחדש היא קרסה בשנית מאותה סיבה בשנת 563. חלקים ממנה קרסו שוב ושוב עקב רעידות אדמה בין השנים 989-1346, ועד לימינו אנו נעשות מדי פעם עבודות שמטרתן לחזק את הכיפה, מכיוון שמשקלה ממשיך להוות איום לשלמותו של המבנה גם היום.

9. כיפת הסלע – ירושלים, ישראל

מבני כיפה מרחבי העולם: כיפת הסלע
את המבנה הזה כולנו מכירים גם כ״כיפת הזהב״, וזהו מבנה מוסלמי שנבנה בשנת 691 לספירה בפסגתו של הר הבית שבירושלים. על פי המסורת המוסלמית והיהודית המבנה הוקם על גבי אבן השתייה – סלע שבולט מהקרקע של הר הבית ונמצא כיום בתוך המבנה. בבית המקדש הראשון ארון הברית היה מונח על האבן הזו, ובבית המקדש השני הכהן הגדול היה מניח על האבן את המחתה עם הקטורת ביום הכיפורים. חז״ל מסבירים שהשם ״אבן השתייה״ נובע מכך ש״ממנה הושתת העולם״, כלומר כאן לפי האמונה החלה בריאת העולם.
מבני כיפה מרחבי העולם: פנים כיפת הסלע
בשנת 1016 התמוטטה כיפת המבנה ברעידת אדמה, והיא נבנתה מחדש 5 שנים לאחר מכן. לאורך השנים היא עברה שינויים ושיפוצים רבים נוספים, כמו גם עבודות חיזוק, כשהיא חופתה לאורך הזמן בזהב טהור, בכיפת עופרת ובלוחות אלומיניום מוזהב. כיום היא מצופה בכ-5,000 לוחות זהב דקים.
 
מקור התמונות: Depositphotos, Virtutepetens
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.