print header

15 תמונות מדהימות מתוך אוסף "תמונת היום" של נאס"א

סוכנות החלל של ארצות הברית, נאס"א, אחראית לא רק על שיגור אסטרונאוטים וגשושיות לחלל, אלא על כל נושא שקשור לחקר החלל. המומחים של נאס"א יכולים להסביר תופעות שמתרחשות בכוכבים רחוקים, וגם כאן, בשמי הארץ וקרוב יותר לאדמה, ולמזלנו הרב הם גם דואגים לספק לנו תמונות מרהיבות מדי יום, כחלק מפרויקט "תמונת היום", שהחל בינואר 2015. התמונות הן לא רק של חוקרים, מדענים וטלסקופים מיוחדים, אלא גם של אנשים שפשוט היו במקום הנכון ובזמן הנכון, ואתם מוזמנים להתרשם כעת מ-15 תמונות שמתעדות מראות מדהימים ותופעות מסתוריות שקיימים ביקום שלנו.
 
לחצו על התמונות על מנת לצפות בהן בגודל מלא

1. NGC 1850 – אין עוד כזה בשום מקום בשביל החלב

תמונות היום של נאסא: NGC 1850
אין שום דבר שדומה לצביר הכוכבים הזה בכל שביל החלב, והוא מפתיע וייחודי מאוד; לרוב מקבצי כוכבים הם עתיקים, אולם כאן מדובר בכוכבים מאוד צעירים. החוקרים משערים שגילם של הכוכבים שבצביר המרכזי הוא כ-50 מיליון שנה, בעוד שצביר הכוכבים הקטנטן שמימינו הוא בן לא יותר מ-4 מיליון שנים "בלבד". 

2. השמש שלנו לא מפסיקה לפעול

תמונות היום של נאסא: השמש
תמונה מדהימה של השמש שלנו שצולמה דרך גל אור שנקרא H-alpha. מצד ימין למעלה תוכלו לראות את גודלו של כדור הארץ בהשוואה.

3. כוכב שביט (C/2022 E3 (ZTF מעל מפלי יוסמיטי

תמונות היום של נאסא: כוכב שביט מעל מפלי יוסמיטי
הן המפל והן כוכב השביט נופלים בעזרת כוח הכבידה, אולם כוכב השביט נמצא בתמונה בדרכו אל השמש. כעת הוא בדרך אל קצה מערכת השמש שלנו, אך הוא יימשך שוב אל השמש ויחזור אליה, עד שביום מן הימים אולי הוא יפגוש אותה.

4. הבזק של מטאורואיד 2023 CX1

תמונות היום של נאסא: מטאורואיד 2023 CX1
אסטרונום הונגרי זיהה לראשונה את גרם השמים הזה כ-7 שעות לפני שחדר את האטמוספירה של כדור הארץ. התמונה אמנם צולמה מהולנד, אך המטאורואיד התפרק מעל שמי צרפת. 

5. שמים זוהרים מעל צרפת

תמונות היום של נאסא: זוהר לילי מעל אחוזה צרפתית
הצלם תכנן לתפוס את שביל החלב מעל לאחוזה שבתמונה, אך למרבה ההפתעה, בשמים הופיעו פסים זוהרים יפהפיים. הם נקראים "זוהר לילי", וזה קורה עקב גזים שנמצאים גבוה באטמוספירה ושמשגרים אור חלש משל עצמם, בלי כל קשר לאור השמש. צורת הקשת שיצאה בתמונה היא ככל הנראה בגלל הזווית הרחבה שבה צולמה.

6. ערפילית RCW 58

תמונות היום של נאסא: ערפילית RCW 58
דמיינו כוכב שגדול פי 100 מהשמש שלנו, ומאיר בעוצמה של פי מיליון ממנה. יש לא מעט כאלה, ואת אחד מהם אתם יכולים לראות כאן במרכז התמונה. כוכבים שכאלה מתים צעירים ביחס לשמש שלנו, מכיוון שהם מכלים מהר את מאגר המימן שלהם.

7. ערפילית ברנארד 68: ענן מולקולרי שחור

תמונות היום של נאסא: ערפילית ברנארד 68
לאן נעלמו כל הכוכבים? מה שפעם היה נחשב "חור בשמים" ידוע כיום כ"ערפילית בליעה", אשר מורכבת מענני אבק בין כוכבי קרים וצפופים שמסתירים את האור שנמצא מאחוריהם.

8. הירח באיכות משופרת

תמונות היום של נאסא: הירח באיכות גבוהה
הירח שלנו לא באמת נראה ככה, ובמציאות הוא לא באמת "מציג" באופן ברור שכזה את המרקם העשיר והצבעים שמופיעים בתמונה. זהו למעשה שחזור דיגיטלי שמבוסס על המציאות, והוא נוצר על ידי שילוב מספר תמונות, הגדלתן וחיבורן יחדיו. הצבע הכחול מסמל אזורים עשירים בברזל והכתום מעיד על מצבורי אלומיניום. 

9. ערפילית הסרטן

תמונות היום של נאסא: ערפילית הסרטן
זה מה שקורה כשכוכבים מתפוצצים. התמונה הזו צולמה על ידי טלסקופ החלל האבל בשלושה צבעים, ואמנם לא ממש ניתן לראות את זה, אך במרכז הערפילית יש פולסר – כוכב נייטרונים עוצמתי כמו השמש, אך בגודל של עיירה קטנה. הכוכב הזה מסתובב סביב עצמו 30 פעמים בשנייה.

10. הזוהר הצפוני מעל איסלנד

תמונות היום של נאסא: הזוהר הצפוני מעל איסלנד
התמונה הזו אולי נראית כאילו יצאה מספרי פנטזיה, אך כך באמת נראית איסלנד המדהימה. האבנים שבתמונה הם עצומים – חלקם גדולים יותר ממטר, והזוהר הצפוני מסתלסל מעליהם בשמים במעין ספירלה.

11. קשת מלאה מעל נורבגיה

תמונות היום של נאסא: קשת עגולה
ראיתם פעם קשת מלאה? מהאדמה אתם יכולים לראות רק חלק ממנה, אך מהאוויר אפשר לחזות בקשת עגולה לחלוטין. התמונה צולמה באיי לופוטן בעזרת רחפן, ואם תשימו לב יש כאן לא אחת, אלא שתי קשתות בענן.

12. יד האלוהים – CG 4

תמונות היום של נאסא: יד האלוהים – CG 4
ענן הגז הזה נראה כמו יד אלוהית שבעוד רגע תתפוס את הגלקסיה שמולה. עם זאת, סביר להניח שזה לא יקרה, כי הגלקסיה הזו נמצאת במרחק של כמה מאות מיליוני שנות אור מאותו ענן גז ענק...

13. ירח מלא, מאדים מלא

תמונות היום של נאסא: מאדים מאחורי הירח
התמונה הזו צולמה כשהירח ומאדים היו בדיוק במיקום המתאים כך שהשמש תאיר אותם יחדיו. היא צולמה בטכניקת טיים לאפס, כשכל המסע של מאדים מצדו האחד של הירח לשני ארך בסך הכל שעה.

14. השלישייה של וויילד

תמונות היום של נאסא: השלישייה של וויילד
כמה גלקסיות נמצאות פה באינטראקציה אחת עם השנייה? קבוצת הגלקסיות הזו נקראת "השלישייה של וויילד", וחוקרים האמינו שמדובר בשלוש שנוגעות ומתערבבות אחת עם השנייה, אך התברר לאורך הזמן שרק השתיים הבוהקות ביותר משחקות כך יחדיו. הגלקסיה שביניהן ובמרכז התמונה למעשה נמצאת במרחק רב יותר מהטלסקופ שצילם אותן, כמו כל שאר הגלקסיות האחרות שבתמונה. גשר הכוכבים, הגז והאבק שנמתח בין שתי הגלקסיות הגדולות הוא באורך של כמעט 200,000 שנות אור, והאור שאנחנו רואים מכאן הוא למעשה יצא לדרכו אלינו לפני 200 מיליון שנה, כשדינוזאורים עוד התהלכו על פני האדמה. יתכן שבעוד כמה מיליארדי שנים הגלקסיות האלה יתמזגו לגלקסיה ספירלית גדולה אחת.

15. שמים אומנותיים מעל איי לופוטן

תמונות היום של נאסא: שמי איי לופוטן
ולתמונה אחרונה נחזור שוב לאיי לופוטן, שם ממש ניתן לראות יצירת אומנות של ממש בשמי הלילה. הפנורמה הזו נוצרה על ידי חיבור של 10 תמונות נוף ו-10 תמונות שמיים, כולן צולמו בלילה אחד, באותו המקום ובאותה המצלמה. אז מה בעצם רואים בתמונה? משמאל לימין תוכלו לראות את הזוהר הצפוני, מעליו את הדובה הגדולה, במרכז יש מטאור, משמאלו ומעליו תראו כוכב כחול ששמו הוא וגה, משמאלו את שביל החלב, כשבמרכז תחתיתו וממש קרוב לאדמה תוכלו לראות כוכב בוהק – זהו צדק.
 
מקור התמונות: apod.nasa.gov
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.