print header

7 תפקידים מיוחדים במינם ויוצאי דופן בצה"ל

צה"ל הוא ללא ספק אחד ממקורות הגאווה הגדולים שלנו כישראלים. לא פחות מהכבוד שאנחנו רוחשים לגוף הזה שדואג לביטחוננו, אנו גם מתגאים בהון האנושי שמרכיבי אותו: החיילים, הקצינים, המפקדים והנגדים, על כל הזרועות השונות והתפקידים שהם ממלאים. אך בין שלל הלוחמים, תומכי הלחימה ואנשי העורף והמנהלה הרבים של צה"ל, יש גם כמה כאלו שממלאים תפקידים יוצאי דופן ובלתי שגרתיים, שרובנו טרם שמענו עליהם - בין אם כי הם חדשים יחסית ובין אם כי הם מסווגים למדי. עם זאת - שווה להכיר אותם, במיוחד אם מישהו קרוב אליכם עומד להתגייס ואתם חושבים שיש להם את היכולות להגיע לאותם תפקידים יוצאי דופן. אך גם אם אינכם מכירים כאלו – עדיין מעניין במיוחד ללמוד על 7 התפקידים האלה שעוזרים לנו להבין מדוע צה"ל נחשב לצבא איכותי כל כך.

תפקידים מיוחדים בצה"ל: חיילת צה"ל רעולת פנים ומחזיקה בנשק

1. טייס ניסוי

ייעודו של תפקיד טייס הניסוי של מנ"ט (טייסת מרכז ניסויי טיסה) הוא להביא את דגמי המטוסים החדשים הנקלטים בחיל האוויר למצבי קיצון כדי לבדוק ולזהות במדויק את התנהגות המטוס ויכולותיו, לנסות את כל מערכות האוויוניקה (אלקטרוניקה ומחשבים) שלו ולבחון את מערכות החימוש שלו. טייסי הניסוי של הטייסת הזו מורשים, על פי ההוראות כמובן, לקחת את אותם דגמים חדשים לקצה ולמעשה קצת "להשתולל עם הצעצועים החדשים", כמו שיש כאלו שאולי יראו זאת. עם זאת, כמובן שמדובר בתפקיד לא פשוט שדורש מחויבות ומשמעת וכרוך בסיכון רב ובביצוע פעולות מסובכות באוויר. אך אם ניחנתם באומץ רב, דם קר וחיבה לאדרנלין טוב – השירות בטייסת הזו בהחלט יכול להיות אתגר מתגמל עבורכם...

תפקידים מיוחדים בצה"ל: מטוס קרב של חיל האוויר,

2. קצין נשק בצוללת

באופן כללי, נדמה ששירות בשייטת הצוללות המסווגת והחשאית של צה"ל זו חוויה בלתי שגרתית ויוצאת דופן – אך שירות בתפקיד קצין נשק של אחד מן הכלים הטקטיים והאסטרטגיים הכל כך חיוניים האלו מקפיץ עוד יותר את רמת המיוחדות. הנשק התת-ימי והעל-מימי שבו מצוידות הצוללות הוא לא דבר שניתן למצוא בהרבה מקומות אחרים, מדובר במערכות מתוחכמות במיוחד, ולכן אפשר להבין שמי שאחראי עליהם צריך להתברך במידה גדולה מאוד של אחריות, סודיות, הבנה עמוקה ועוד הרבה תכונות שממש אי אפשר לאתר אצל כל אחד.

תפקידים מיוחדים בצה"ל: צוללת

3. מפעיל דיגיטל מבצעי

לפעמים כשחושבים על תחום הדיגיטל, מדמיינים אדם שיושב כל היום מול מסך המחשב וכותב קוד, או לחלופין רשום סטטוסים ברשתות החברתיות או מצלם סרטונים מגניבים - אך התפקיד של מפעיל דיגיטל מבצעי רחוק מכל אלו ב-180 מעלות. זהו תפקיד שטח של אדם שייועדו לתפעל את מערכות השליטה והבקרה הטקטיות של הכוחות בשטח, שתפקידן לקשר בין היחידות הלוחמות בגזרה, ובין הלוחמים ליחידות האם שלהם. הרבה "ראש גדול" צריך להיות מושקע בתפקיד הזה; נדרשת חשיבה מחוץ לקופסה וכישורים מבצעיים, פיקודים וטכנולוגיים. אז זכרו – דיגיטל בצה"ל ממש לא מסתכם רק בישיבה מול המסך...

תפקידים מיוחדים בצה"ל: קסדה צבאית שמחוברת לה מצלמה דיגיטלית

4. חובש תא לחץ

רובנו מכירים שני סוגים עיקריים של חובשים צבאיים: חובשים קרביים וחובשי מרפאות – אבל למען האמת יש עוד כמה סוגים של חובשים, כשאחד המעניינים שבהם הוא זה שאחראי על הטיפול בתאי לחץ ביחידת מר"י (מכון לרפואה ימית) של חיל הים. תאי הלחץ של הצבא מיועדים לטיפול בתאונות בנפגעי תאונות צלילה, לכאלו שאיבדו את שמיעתם או ראייתם באופן פתאומי, לסובלים מהרעלת פחמן חד חמצני ותופעות נוספות. חובשי תאי הלחץ מלווים את המטופלים – שביניהם לא רק חיילים, אלא גם אזרחים הזקוקים לטיפול בהול – אל תוך התאים האלו ולוקחים אחריות על התפעול והטיפול השוטף בהם.

תפקידים מיוחדים בצה"ל: תא לחץ

5. מגן צופן

התפקיד עם השם אפוף המסתורין הזה באמת מחביא מאחוריו הרבה סודות – אלו של שצה"ל צריך להצפין מפני האויבים שלו ולשמור עליהם מכל משמר, וזה בדיוק המהות של "המגנים". הם עוסקים בהצפנת החומר המסווג ביותר של הצבא במטרה להגן ולאבטח אותו בכל רשתות הנתונים והרדיו הצה"ליות שבהם הוא נמצא. מגני צופן צריכים כמובן להיות אנשים שומרי סוד, אך גם כאלו שיודעים לתפעל מערכות דיגיטליות בזמן אמת, מסוגלים ללמוד את דרכי ההצפנה החדישות ביותר ולנהל את מערכי ההצפנות ביחידות שלהם בכוחות עצמם. התפקיד הזה כמובן דורש הבנה דיגיטלית נרחבת – מאחר ומרבית המערכות הללו עברו עם השנים תהליך דיגיטציה, והן אינם עוד ידניות-טכניות כפי שהיו בעבר.

תפקידים מיוחדים בצה"ל: אדם יושב מול מחשב שעל המסך שלו צופן ואיור של מנעול

6. חוקר מודיעין חזותי

לא מעט פעמים שמענו בשנים האחרונות על תקיפות של צה"ל, או כאלו המיוחסות לו על ידי גורמים זרים, שנעשו בצורה מאוד ממוקדת, "כירורגיות" כמעט, כפי שמכנים את זה. הדרך להגיע ליכולת לזהות ולחסל מטרות מסוימות בצורה מדויקת, עוברת דרך מספר גורמים שונים – ולא מעט גם אצל חוקרי וחוקרות המודיעין החזותי. תפקידם של אלו יכול להיות מורכב מאוד – עליהם לבצע פענוח מקצועי של תצלומי אוויר ולווין, שיסייע במידה רבה לכוחות בשטח לאתר את המטרות ולהשמיד אותן. זו אחריות גדולה המונחת על כתפי החוקרים האלו, ועל כן זהו תפקיד הדורש יכולות אנליטיות גבוהות מאוד.

תפקידים מיוחדים בצה"ל: תצלום אוויר

7. קצין תפקידים מיוחדים

יכול להיות שמשמו של התפקיד הזה אתם תסיקו שזהו האחראי בצה"ל על כל התפקידים יוצאי הדופן שהצגנו לכם כאן – אך זה לא כך. קציני התפקידים המיוחדים (קתמ"ים) משרתים ביחידה 504 (יחידת המודיעין האנושי) של אמ"ן וצה"ל, ותפקידם לגייס סוכנים סמויים בקרב האויב כדי לאפשר לצבא לאסוף מודיעין אמין על פעולות הצד השני. האנשים המגויסים לתפקיד הזה צריכים להיות בעלי יכולות בין אישיות גבוהות במיוחד, כאלו שמסוגלים להתחבר בקלות עם אנשים ואז להשפיע עליהם ולייצר אצלם מוטיבציה לפעולה. זהו תפקיד לא פשוט, הדורש תחושת אחריות ואמינות גבוהה, ומתאים רק לאנשים יוצאי הדופן שהתברכו בתכונות הללו הרבה מעל הממוצע.  

מקור התמונות: Noa City-EliyahuIsraeli Air Force

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.