print header

10 ארמונות במזרח הרחוק

המזרח הרחוק מוכר לכולנו כאזור תוסס במיוחד שבו חיים עמים רבים ומגוונים שהביאו לעולם תרבויות עשירות, עתיקות וייחודיות. האזור יוצא הדופן הזה, שניתן למצוא בו פלאי טבע עוצרי נשימה אוצר בתוכו גם כמה מהמבנים המרשימים ביותר מעשה ידי אדם. באמצעות הרשימה הבאה אנו רוצים לחשוף אתכם ל-10 יצירות אדריכליות כאלה, שהן למעשה הארמונות המעניינים והמרהיבים ביותר שנבנו באסיה המזרחית ולספר לכם את הסיפור המרתק שנמצא מאחורי כל אחד מהם.  

1. ארמון פוטאלה, להסה, טיבט

ארמונות במזרח הרחוק: ארמון פוטאלה, טיבט
הארמון המרהיב שבתמונה שוכן על גבעה המכונה "ההר האדום"- שנמצאת בלהסה, עיר הבירה של המחוז האוטונומי הטיבטי - ובמשך מאות שנים שימש המבנה כמשכנו העיקרי של הדלאי לאמה, המנהיג הרוחני של הבודהיזם הטיבטי ומנהיגה הפוליטי של טיבט. בשנת 1959 ארמון הפוטאלה חדל להיות מקום מושבו של הדלאי לאמה ה-14, טנזין גיאטסו, שנאלץ לברוח מטיבט אל העיר ההודית דרמסאלה לאחר כישלון ניסיון ההתקוממות העממית של בני עמו כנגד סין. מתחם הארמון שוכן בין שתי גבעות נוספות, שביחד עם "ההר האדום" מהוות את מה שמכונה בפי המקומיים "שלושת המגנים של טיבט". כיום, פועל במקום מוזיאון האוצר בתוכו ציורי קיר, טנגקה (אומנות טיבטית מסורתית של ציור ורקמה על משי) ופסלים והוא הוכרז בשנת 1994 כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו. 

2. הארמון הקיסרי של טוקיו, יפן

ארמונות במזרח הרחוק: הארמון הקיסרי של טוקיו, יפן
המבנה שמוקף בנוף הפסטורלי והקסום הזה הוא בית ליותר מ-1,000 עובדים, ביניהם טבחים, גננים, מוזיקאים, דייגים ואנשי המשמר המלכותי האחראיים על תפעול מעון המגורים הרשמי של קיסר יפן. מתחם הארמון משתרע על פני שטח של כ-3.4 קמ"ר והוא מוקף בתעלות מגן (חפירים), מגדלי שמירה וחורשות עבותות שנועדו ליצור חיץ ברור בין משכן הקיסר, השוכן בלב לבה של טוקיו, לבין העיר עצמה. באחד מגני הארמון ניטעו כ-350 עצי בונסאי בני מאות שנים, שנחשבים לסמל של האומנות היפנית העתיקה, וישנם מספר עובדים שהוקצו במיוחד כדי לדאוג לגידולם ולטיפוחם. הארמון מהווה את המקום העיקרי בו נערכים טקסים מדיניים רשמיים ומבקרים רשאים לבקר בגן המזרחי, כאשר מבנה הארמון נפתח למבקרים רק פעמיים בשנה: ב-23 בדצמבר - יום הולדתו של הקיסר,  וב-2 בינואר - לכבוד השנה האזרחית החדשה. 

3. הטאג' מהאל, אגרה, הודו

ארמונות במזרח הרחוק: הטאג' מהאל, אגרה, הודו
הטאג' מהאל או "כתר הארמון" הוא אחד המבנים המפורסמים והאייקוניים ביותר בעולם, הממוקם בעיר אגרה שבהודו. המבנה המרשים הזה הוקם במאה ה-16 על ידי שאה ג'האן, קיסר האימפריה המוגולית, כאתר הנצחה לאשתו השלישית והאהובה - מומתאז מהאל. מלאכת הבנייה של הטאג' מהאל החלה בשנת 1632, כאשר הקיסר ג'האן רכש את שירותיו של אדריכל פרסי נודע, דבר שמתבטא במוטיבים המוסלמיים של הבנייה, שהושתתה ברובה על אדריכלות פרסית עם השפעות הינדיות. שטחו של המתחם הוא כ-700 דונם והוא נבנה על פי כללי הסימטריה - כאשר החלק הימני והשמאלי זהים לחלוטין ומהווים תמונת ראי האחד של השני.

4. הארמון המלכותי בפנום פן, קמבודיה

ארמונות במזרח הרחוק: הארמון המלכותי בפנום פן, קמבודיה
הארמון המלכותי בעיר פנום פן נחשב לאתר המפורסם ביותר בבירת קמבודיה. הוא הוקם בשנת 1866 על ידי המלך נורודום הראשון, שבתקופתו הכריז על פנום פן כבירת קמבודיה ומקום מושבה העיקרי של הממשלה - ומאז מתגוררת בו משפחת המלוכה הקמבודית. המתחם משתרע על פני שטח רחב ידיים על גדות נהר המקונג - הנמנה עם הנהרות הגדולים ביותר ביבשת אסיה - והוא כולל גנים רבים, ארמון קבלת פנים ומבני קבורה לבני משפחת המלוכה הבנויים בצורת פגודות. אחד המבנים במתחם מעוצב בסגנון צרפתי והוא הוענק למלך קמבודיה על ידי נפוליאון השלישי, נשיא הרפובליקה הצרפתית השנייה. 

5. ארמון צה'האנגדק, סיאול, דרום קוריאה

ארמונות במזרח הרחוק: ארמון צה'האנגדק, סיאול, דרום קוריאה
המבנה שבתמונה נחשב לאחד מחמשת הארמונות הגדולים שבנתה שושלת ג'וסון בעיר סיאול שבדרום קוריאה. פירוש שמו הוא "ארמון המעלות המשגשגות" והוא נחשב למבנה המשתלב בטבע ובטופוגרפיה המקומית ומשמר את המסורת הקוריאנית מהתקופה שקדמה לו. בשנת 1592, עת הפלישה היפנית הראשונה לחצי האי הקוריאני, נשרף הארמון עד היסוד אך הוא הוקם מחדש בשנת 1607 - מאז שרד עוד מספר אירועי שריפות ושוחזר בכל פעם מחדש לצורתו המקורית. 

6. ארמון העצמאות, הו צ'י מין סיטי (לשעבר סייגון), וייטנאם

ארמונות במזרח הרחוק: ארמון העצמאות, הו צ'י מין סיטי (לשעבר "סייגון"), וייטנאם
ארמון העצמאות שבעיר הו צ'י מין סיטי - הנקראת על שם מי שנחשב ל"אבי האומה" ומנהיג צפון וייטנאם בשנים 1945-1969 - נתפס במדינה כסמל הניצחון, השלום והשלמות הטריטוריאלית של וייטנאם. מדובר באתר היסטורי שעבר משליטה של ממשל אחד לאחר במשך שנים רבות, החל מהתקופה הקולוניאלית הצרפתית בדרום מזרח אסיה, דרך מלחמת העולם השנייה והפלישה היפנית וכלה במלחמת וייטנאם - שבסופה (בשנת 1975) פרצו את חומות הארמון כוחות צבא צפון וייטנאם בהנהגתו של הו צ'י מין, והפכו את המקום ממושבו של נשיא דרום וייטנאם לסמל הסיום של המלחמה. בתוך הארמון נמצאים שרידים אותנטיים שונים שנשמרו במשך דורות ושרדו את התקופות הקשות שידע המקום בכל שנות קיומו. 

7. ארמון קומסוסאן, פיונגיאנג, צפון קוריאה

ארמונות במזרח הרחוק: ארמון קומסוסאן, פיונגיאנג, צפון קוריאה
בשנת 1976 הקים קים איל-סונג, נשיא צפון קוריאה הראשון, את ארמון קומסוסאן בעיר הבירה פיונגיאנג והוא שימש עבורו כמעון הרשמי ממנו ניהל את ענייני המדינה. לאחר מותו, ציווה קים ג'ונג-איל - בנו ויורשו של קים איל-סונג, להפוך את הארמון לאתר קבורה עבור מי שנחשב על פי חוקת המדינה כ"נשיא הנצחי של הרפובליקה". לפי ההערכות, עלות הפרויקט של בניית הארמון והפיכתו למאוזוליאום על שם קים איל-סונג נאמדה בכ-900 מיליון דולר. בשנת 2011 הוכנסה לארמון גם גופתו של קים ג'ונג'-איל ותמונות ענק של השניים מתנוססות על החזית שלו.

8. ארמון קאנבאוואצאדי, באגו, מיאנמר

ארמונות במזרח הרחוק: ארמון קאנבאוואצאדי, באגו, מיאנמר
שמה של העיר באגו במיאנמר (לשעבר "בורמה") אינו מצלצל מוכר לרובנו, אך מדובר באחת הערים המעניינות במדינה בשל הניגודים שבה - לצד הרחובות המלוכלכים והמוזנחים שמאפיינים אותה היא אוצרת בתוכה באופן מפליא את האתרים היפים ביותר שניתן למצוא במיאנמר. אחד מהם הוא ללא ספק ארמון קאנבאוואצאדי הממוקם בלב העיר באגו ונבנה במאה ה-16 לכבודו של המלך ביינאונג משושלת טונגו, ששלט על העיר בזמן שהייתה בירתה של בורמה התחתונה. הארמון - שהכיל כ-76 חדרים ואולמות שונים - נשרף כשלושה עשורים לאחר שנבנה, שוחזר רק בשנת 1990 והפך למוזיאון הפתוח לקהל הרחב.

9. ארמון מלך תאילנד, בנגקוק

ארמונות במזרח הרחוק: ארמון מלך תאילנד, באנגקוק
ארמון מלך תאילנד הוא כינוי למספר מבנים מלכותיים שהוקמו בלב הבירה בנגקוק, על גדת אחד הנהרות המרכזיים במדינה - צ'או פראיה. הארמון היפהפה הזה שימש בעברו, החל משנת 1782, כמקום מושבו הרשמי של מלך סיאם והיווה את מקום משכנם של בני המלוכה שהגיעו אחריו עד לשנת 1925, אז עבר הממשל לארמון צ'יטרלדה. אחד המבנים המרכזיים בארמון - ואחד המהוללים ביותר בתאילנד - הוא מקדש האזמרגד שנבנה בשנת 1783 ואוצר בתוכו פסל בודהה העשוי מאבן הברקת (אזמרגד) ומכאן נובע שמו. בתוך מקדש האזמרגד נמצא מוזיאון שבו חפצי ערך רבים, ביניהם עצמות של פילים לבנים, שהיו זן נדיר ששימש כסמל חשוב למלוכה התאילנדית.

10. ארמון הקיץ, בייג'ינג, סין

ארמונות במזרח הרחוק: ארמון הקית, בייג'ינג, סין
ארמון הקיץ בבייג'ינג הוא לא סתם עוד מבנה מפואר ומלכותי, אלא נחשב לגן קיסרי עצום המשתרע על פני שטח של כ-3 קמ"ר וכולל בתוכו מבנים רבים ונופים עוצרי נשימה. האתר היפהפה הזה, שהוקם כ-15 ק"מ צפונית-מערבית לבייג'ינג היה משכנם של ארבעת קיסרי סין האחרונים משושלת צ'ינג, כשהאחרון בהם - פויי, הפך אותו לרכוש פרטי ופתח אותו בהדרגה למבקרים החל משנת 1914. בשטח הארמון ניתן למצוא אגמים רדודים, פלגים, חורש נטוע וגנים. תוואי הנוף הבולטים ביותר בו הם אגם קונמינג ששטחו שווה לשלושה רבעים מסך השטח של המתחם ו"גבעת אריכות הימים" המשקיפה על האגם ועליה נמצאים מקדשים רבים.

מקור התמונות: Ondřej Žváček, HanayUwe BrodrechtHans A. Rosbach, SodacanBeijing Photography Group

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.