print header

המדריך המקיף לגידול אלוורה בבית – למה כדאי, איך עושים זאת וממה צריך להיזהר?

צמח האלוורה הוא אחד הצמחים הפופולריים ביותר לגידול ביתי בזכות תכונות יוצאות דופן, כמו כושר הישרדותו המיוחד ומגוון השימושים שניתן לעשות בו כדי לשפר את הבריאות, לשדרג את שגרת הטיפוח ועוד. ג'ל האלוורה המופק ממנו הוא מרכיב מרכזי בתעשיות מסחריות רבות, כמו תעשיית המשקאות, הקוסמטיקה ובריאות העור, וקרוב לוודאי שהוא נמצא באחד מהתכשירים או המשחות המצויים בבתיכם. גם אתם יכולים ליהנות מהסגולות שהופכו אותו לצמח חשוב ונפוץ בתעשיות רבות כל כך, משום שניתן לגדל אותו בקלות בבית וליהנות מתנובתו. כדי שתוכלו לעשות את הצעדים הראשונים בגידול צמח הפלא הנהדר הזה, אספנו עבורכם את מיטב הטיפים לגידול ולתחזוקה השוטפת, לצד דגשים ואזהרות בנוגע לשימוש בו.
 

קצת רקע: מה אנחנו יודעים על אלוורה ומה היתרונות בגידולה?

האלוורה הוא צמח מסוג סוקולנט המאופיין בגבעולים ועלים בשרניים, בעלי תכונות יוצאות דופן של אגירת מים והישרדות בתנאים קשים. מקורו של הצמח הוא בסביבה מדברית צחיחה בחצי האי ערב, באזור עומאן, ובמרוצת השנים הצמח התפשט גם לעבר יבשת אפריקה. מניין זני האלוורה בימינו עומד על כ-360, כאשר רבים מהם רעילים לשימוש בני אדם ורק שניים מגודלים לצורך מסחרי ובטוחים לצורך שימוש וצריכה. 
 
יכולת ההישרדות של צמח האלוורה היא אחת מתכונות המפתח שהופכות אותו למבוקש מאוד בקרב חובבי הגידול הביתי, בעיקר בשל העובדה שהטיפול בו אינו מחייב קפדנות ומסירות יומיומית. כמו כן, ג'ל האלוורה המצוי בלב העלים הבשרניים, מכיל סגולות רפואיות רבות, דבר שהפך אותו לאורך השנים למרכיב חיוני בתעשיות מסחריות שונות שרואות בו צמח מרפא ייחודי. בין השאר ניתן להשתמש בו כדי לטפל בקצוות מפוצלים כפי שניתן לראות בסרטון הזה, כדי להכין מיץ שמחזק את מערכת החיסון, משפר את מראה העור, מסייע להורדה במשקל ומכיל עוד יתרונות רבים כפי שמפורט כאן, לטפל בקשקשים בדרך טבעית ועוד.
 
גידול אלוורה: עציצי אלוורה

קו הזינוק: מה חשוב לדעת ובמה חשוב להצטייד?

חשוב לדעת! צמח האלוורה דורש מידה מסוימת של חשיפה לשמש, והסביבה המיטבית עבורו היא מוארת. המשמעות היא שכאשר מגדלים את צמח האלוורה בין כותלי הבית, רצוי להציבו בנקודה המוארת ביותר ולתת עדיפות לאזורים החשופים למגע קרני השמש. אם ביתכם לא מאפשר זאת, ניתן להתייחס לכך כהמלצה בלבד - היכולות ההישרדותיות של האלוורה ישאירו אותו בחיים גם אם לא ייחשף בקביעות לאור השמש.

באופן כללי יש לזכור שמילת המפתח בגידול אלוורה היא "סבלנות". צמח האלוורה גדל באיטיות ובחודשי החורף הוא שרוי במצב של "תרדמת", על כן, לא תראו שום התקדמות משמעותית בצמיחתו בתקופה זו. התקופה האידיאלית לגידולו היא בין האביב לסתיו ואם אתם חסרי סבלנות תוכלו לקנות צמח אלוורה בוגר ולטפל בו לפי ההוראות שמופיעות בהמשך.
 
מהו הציוד הנדרש ומהיכן משיגים אותו? בפני המגדל הביתי החובב עומדות שתי אפשרויות: הראשונה היא לרכוש עציץ אלוורה מוכן ולדלג ישירות לשלב התחזוקה. הנלהבים מבינכם שיעדיפו להיצמד לדרך השנייה והמסורתית ולעבודת הכפיים יצטרכו להצטייד במספר דברים: עציץ, אדמה, זרעי אלוורה למאכל (ודאו את העניין בקפידה מול המשתלה או הגנן) או שתיל אלוורה צעיר עם שורשים, מעט חול ים ותערובת שתילה לקקטוסים או לסוקולנטים, שהיא תערובת שמכילה את הריכוזים האורגניים הנחוצים לגידול מיטבי של צמח האלוורה. את כל הציוד הזה, כולל העציץ, סביר להניח שניתן להשיג במשתלות הקרובות לביתכם.

השלב המעשי: איך מגדלים את זרעי האלוורה וממה צריך להימנע?

אחרי שהשגתם את כל הציוד הנחוץ, הבה ניגש למלאכה. מלאו את העציץ בכמות נדיבה של אדמה, וערבבו בתוכה את תערובת השתילה לקקטוסים עד לגובה של כשלושה רבעים מגובה העציץ. לאחר מכן, הרטיבו מעט את האדמה וערבבו אותה. כאשר האדמה לחה, פזרו מעליה מספר זרעים במרחק של כ-2.5 ס"מ אחד מהשני, והדקו עם שכבת אדמה נוספת. טיפ חשוב: מומלץ להוסיף לתערובת האדמה מעט חול ים כדי להבטיח ספיגה מרבית של שאריות המים - פעולה זו תמנע מצב של ריקבון הזרעים והשורשים, שעלולה להיגרם מחשיפה ממושכת לכמות מים גדולה מדי.
 
כדי להבטיח את הישרדותם של הזרעים השקו אותם בכף מים אחת בכל שלושה-ארבעה ימים. טרם ההשקיה יש לוודא שהשכבה העליונה של האדמה יבשה דיה, כדי למנוע מצב של הצפת הזרעים.
 
החלופה: הדרך הפשוטה ביותר לדלג על שלב הנבטת הזרעים היא לרכוש שתיל אלוורה בעל עלים ושורשים, ולשתול אותו במקום הרצוי בבית או בגינה שלכם. כל שעליכם לעשות הוא למלא את העציץ באדמה, חול ים ותערובת אדמה לקקטוסים/סוקולנטים, לנקות את שורשי השתיל החדש היטב מכל שאריות הלכלוך והאדמה הקודמת ולסיום, להניח את השתיל בתוך העציץ ולהדק עם שכבת אדמה. טיפ חשוב: הימנעו מהשקיה מיידית במים, כיוון שהשתיל זקוק לתקופת הסתגלות ומתן מים עלול לעכב ואף למנוע ממנו להצמיח שורשים חדשים ולהיטמע באדמה הטרייה.
 
גידול אלוורה: יד מחזיקה עציץ אלוורה

תחזוקה, תדירות השקיה וטיפול שוטף:

כאמור, צמח האלוורה הוא בעל כושר הישרדותי גבוה ואינו דורש הרבה התעסקות מבעליו. אם בחרתם לגדל את הצמח מחוץ לכותלי הבית אין צורך להשקות אותו כלל בתקופת החורף, ובחודשי הקיץ מספיקה השקיה פעם בשבוע. בהנחה שהחלטתם לגדל אותו בתוך הבית, הוא יסתפק במנת מים אחת לשבועיים או שלושה, בהתחשב במצב האדמה. חשוב לשים לב טרם ההשקיה שהאדמה התייבשה היטב, כדי למנוע הצפה. אם האדמה נשארת רטובה גם לאחר שבועות רבים ללא השקיה, הדבר עלול להעיד על השקיית יתר ויתכן מצב של ריקבון שורשים.
 
מה חשוב לדעת על גיזום עלי האלוורה? כמו כל צמח, גם האלוורה זקוק מדי פעם לגיזום וקיצוץ עלים רקובים או חלשים. יחד עם זאת, חשוב לזכור שעלים צהובים או חומים אינם מסמלים שהגיעה העת להשליך את הצמח לאשפה, אלא הם רק תמרור אזהרה שכדאי לשים לב אליו. כאשר אתם עדים להצהבה של העלים, עליכם לגזום את החלק הצהוב כסנטימטר אחד פנימה מהאזור ה"פגוע" (לכיוון בסיס הצמח) כדי למנוע את הישנות והתפשטות ההצהבה. לעתים, הגיזום יהיה כרוך בחיתוך של חצי מאורך העלה ואף של העלה כולו, אבל אל דאגה, זהו דבר טבעי וחיוני כדי למנוע פגיעה בצמח.
 

גידול אלוורה: מזמרה

התנובה: כיצד מוציאים ג'ל מעלי אלוורה, שלב אחר שלב

אחרי שגידלתם צמח אלוורה לתפארת, בוודאי תהיתם כיצד תוכלו ליהנות מיתרונותיו. גם בתחום הזה צמח האלוורה עושה לנו חיים קלים, כשפעולת הקציר של ג'ל האלוורה מבסיס העלים היא תהליך פשוט הכולל 3 שלבים בלבד:
 
1. חתכו את עלה האלוורה כמה שיותר קרוב לבסיס הצמח, כדי להרוויח כמה שיותר מהג'ל, והניחו אותו בתוך קערה (כשבסיסו כלפי מטה) למשך כ-15 דקות, כדי שמרבית הנוזלים יטפטפו החוצה.
 
2. שטפו את העלה ביסודיות תחת זרם מים וחתכו באמצעות סכין את החלקים הקוצניים שבקצוות.
 
3. חתכו את העלה לאורכו וגרדו בעדינות את הג'ל באמצעות סכין או כף. את הג'ל ניתן לאחסן בתוך קופסה במקרר.
 
להלן סרטון (בשפה האנגלית) המדגים את הצעדים, שלב אחר שלב:
 

ממה כדאי להיזהר כאשר מגדלים אלוורה?

ברוב המקרים, גידול צמח האלוורה אינו כרוך בסכנה, כל עוד אנו מודעים לתמרורי האזהרה המעטים שהוא מציב סביבו. השימוש בג'ל האלוורה למריחה על העור הוא בטוח ורבים עושים זאת, אך אף על פי כן, יש להימנע משימושים אחרים הכוללים את אכילת הצמח ומיצויו, אלא אם אתם בטוחים שהוא מהזן המתאים. הסיבה לכך היא שבשכבות העליונות של הצמח מצוי חומר בשם אלואין וחומרים נוספים, אשר עלולים לגרום נזק למערכת העיכול. כפי שהוסבר קודם לכן, לצמח יש כ-360 זנים שונים, שחלקם רעילים לבני אדם, על כן, טרם הרכישה יש להיוועץ עם גנן מקצועי ומוסמך כדי לוודא שזן האלוורה שתגדלו אכן יכול לספק לכם את היתרונות הבריאותיים הרבים שניתן להפיק מהשימוש בו.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.