print header

הסיפורים המרתקים שעומדים מאחורי שיריו של חיים חפר

ישנם יוצרים רבים שבלעדיהם המוזיקה העברית הייתה נראית אחרת לגמרי ואחד מהם הוא חיים חפר, איש רב פעלים שהיה, בין השאר, משורר ומחזאי. בצעירותו הוא שירת בפלמ"ח ובמלחמת העצמאות הוא היה מייסדה ומפקדה של להקת הארגון, "הצ'יזבטרון". בהמשך דרכו הוא חיבר שלל מחזאות והמשיך לבלוט מעל שאר יוצרי הארץ כשכתב כמה מהשירים המוכרים והאהובים של האמנים הגדולים ביותר במוזיקה העברית. מאחורי כמה מלהיטיו היפהפיים מסתתרות עובדות מרתקות שהולכות יד ביד עם היסטוריית המדינה לצד סיפורים יוצאי דופן, ואתם מוזמנים להעשיר את הידע ולהכיר את אלו שעומדים מאחורי 14 משיריו הגדולים של חיים חפר.

1. יפה ירקוני - הן אפשר

השיר הקלאסי הזה, שכבר מזמן נכנס לפנתיאון הזמר העברי, נכתב בתקופת מלחמת העצמאות והולחן על ידי דוד זהבי. הוא זכה למספר גרסאות, כמו אלו של יפה ירקוני, אריק איינשטיין ובני אמדורסקי, אך בוצע לראשונה על ידי רבקה קרמר מהצ'יזבטרון. תוכנו מבטא את תחושותיהם של חברי הפלמ"ח ואת געגועיהם של הלוחמים אל חיי האהבה ואל משפחתם, כמו גם לכמיהתם לשלום.

2. שושנה דמארי - שושנה שושנה

בזמן שירותו בפלמ"ח, חיבר חפר את השיר הנודע "שושנה שושנה" ללחן עממי איטלקי. ישנם שני מקורות אפשריים לתוכן השיר, כשהראשון הוא סיפור אוניית המעפילים "שבתאי לוז'ינסקי", ששמה הקודם היה "סוזנה" והיא כונתה "שושנה", אשר הצליחה להגיע לחופי ישראל ב-1947, אך אנשיה גורשו למחנה מעצר בקפריסין על ידי הבריטים. הסבר נוסף הוא על שם אישה שגרה באותם ימים בצפון תל אביב בסמוך לחוף, וכשאוניית המפעילים הייתה מגיעה לגוף, אנשיה היו משדרים מידע למטה הפלמ"ח – עם שם קוד על שם אותה אישה...

3. יהורם גאון - הנני כאן

את "הנני כאן" רבים מכירים בזכות ביצועו של הראל סקעת מ-2004, אך מקורו נטוע הרחק בשנת 1971. שיר זה, שהולחן על ידי דובי זלצר, בוצע במקור על ידי יהורם גאון כשיר הפתיחה והנושא לסרט "אני ירושלמי". תוכנו מבטא את הגעגועים לירושלים, שאוחדה לה יחדיו שנים אחדות בטרם חובר השיר, ואת נצחיות הקשר של העיר לעם ישראל. הוא כתוב כשיר אהבה, כאשר ירושלים מוצגת כאישה, אך בראיון עם חפר הוא טען ששיר זה לא עוסק רק בעיר הקודש, אלא בארץ ישראל בכללותה. השיר זכה להצלחה רבה, כאשר צעד במצעד הפזמונים השבועי של רשת ב' במשך 9 שבועות ואף התברג בו במקום הראשון לתקופה מכובדת.

4. התרנגולים - שיר השכונה

בשנת 1963 הושמע לראשונה שיר-המערכון הזה, שחובר בעקבות חיפושה של נעמי פולני, מייסדת "התרנגולים", אחר שירים בנושא "שכונה". להיט זה נמשך מעל לשש דקות, והוא היה ונשאר ייחודי בנוף לא רק בגלל אורכו, אלא גם בזכות האופן שבו הוא שילב בין סלנג להתייחסות לאיברי גוף. כשיצא, הוא עורר סערה ציבורית ונאסר לשידור ברדיו למשך שנה, זאת בגלל רמיזות אלימות ומיניות שהיו בתוכנו – אך זה לא מנע ממנו להפוך לשיר השנה במצעד הפזמונים העברי השנתי תשכ"ג.

5. שלישיית גשר הירקון - קרב הראל

בשנת 1965 חובר שיר זה עבור שלישיית גשר הירקון, שחבריה באותם ימים היו אריק איינשטיין, בני אמדורסקי וישראל גוריון. תוכנו מתאר את קרבותיה של חטיבת הראל במהלך המערכה על ירושלים במלחמת העצמאות, שבמהלכם נפלו עשרות לוחמים. הוא מבטא את הלך הרוח הקשה במהלך תקופת המלחמה ואת הכאב הנפשי שממנו סבלו הלוחמים. מקור השיר הוא בכלל מעבר לים – במחרוזת של שלושה שירים אמריקאים משנות ה-50, שמתארים את תקופת מלחמת האזרחים של ארצות הברית.

6. שמעון ישראלי - בין גבולות

בימים שבהם חפר היה חבר בחוליה בפלמ"ח, הוא כתב את "בין הגבולות" על לחנו של שיר רוסי בשם "פרידה מהסלאביות" משנת 1912. תוכנו של השיר העברי עוסק בגבולות סוריה, לבנון וישראל המנדטורית, שמהם הוברחו מעפילים לארץ בעזרת חברי הפלמ"ח, ההגנה והמוסד לעלייה ב'. הוא מבטא את זעמו של היישוב בעקבות התנגדותו ופעולותיו המגבילות של שלטון המנדט הבריטי.

7. החלונות הגבוהים - יחזקאל

רבים מכירים את שירם הנודע של החלונות הגבוהים על הנביא יחזקאל - הוא הולחן על ידי שמוליק קראוס ובוצע לראשונה בשנת 1967. תוכנו מתמקד בחיי הנביא ובחזון מעשה מרכבה וחזון העצמות היבשות, תוך שילוב בין מילים מקראיות לסלנג עברי, וכדי למנוע פגיעה בציבור הדתי, נאסרה השמעתו למשך כמה שנים. לשיר יש ביצועים באנגלית ובצרפתית, שנקראים "אל אל ישראל" ("El El Israel") ותוכנם אינו קשור למילים המקוריות. עובדה מעניינת היא שהגרסה הצרפתית ממשילה את ניצחון ישראל במלחמת ששת הימים לניצחון של דוד על גוליית.

8. להקת הנח"ל - דינה ברזילי

החיילת עם המספר האישי המוכר ביותר במדינה היא דינה ברזילי, משירו של חפר שהולחן על ידי סשה ארגוב בסוף שנות ה-50. להיט זה מתאר את אהבתם של חיילים ממחלקת ת"ש לחיילת בשם דינה, והשיר מציג את פרטיה האישיים כפי שהם מופיעים ברישומי צה"ל. למרות שהם מהללים את יופייה ומתארים את תחביביה, הם מעולם לא פגשו או הכירו אותה, ולכן מדובר בשיר אהבה לדמות בדיונית שהם פיתחו בראשם בהתאם לפרטים שברשותם. אם תהיתם האם קיים מספר אישי זה באמת – התשובה חיובית, והוא בכלל שייך לגבר שהתגייס כעשור לאחר מכן...

9. להקת פיקוד מרכז - יש לי אהוב בסיירת חרוב

שיר זה של חפר, שהולחן על ידי יאיר רוזנבלום, בוצע לראשונה בשנת 1970 והוא מתאר את חוסר זמינותו של אהוב אל בת זוגו במהלך ימות השבוע. השיר הזה נשמע כמו בלדה לחייל מסיירת חרוב שמשתתף במלחמת ההתשה בבקעת הירדן, אך בפועל הוא מתאר את פעולותיה של סיירת זו באותה תקופה. השיר חובר לבקשתו של רחבעם זאבי, אז אלוף פיקוד מרכז, שרצה לעזור ללהקה צבאית זו לגבור על מקבילותיה ולזכות בלב המאזינים. אם הקול של הזמרת נשמע לכם מוכר, מדובר בשלומית אהרון, וביצועה בהחלט סייע להזנקת הקריירה שלה בהמשך.

10. אריק לביא - הסלע האדום

"הסלע האדום", או פטרה, נמצא כ-100 ק"מ צפונית לאילת בשטח ירדן ונחשב לאתר יפהפה ומרהיב שכדאי לבקר בו. כדי לראותו צעירים רבים התפתו לחצות את הגבול לשכנה שהייתה עד שנת 1994 אויבת, זאת למרות האיסור והסכנה שכרוכה בדבר. אלו שהעזו לעשות זאת נתפסו בדרך, או שמעולם לא חזרו לישראל בחיים. בדיוק על הכמיהה הזו והמסע המסוכן לפטרה כתב חיים חפר בשנות ה-50 את השיר הזה, שהולחן על ידי יוחנן זראי. במשך שנים נאסרה השמעתו ברדיו מפני שחפר בכבודו ובעצמו ביקש מראש הממשלה דאז בן-גוריון, שיפסיקו לשדר את השיר בקול ישראל, מכיוון שתוכנו מעודד את חציית הגבול המסוכנת לירדן.

11. אסתר עופרים - יצאנו אט

בשנת 1946 התפרסמו בעיתון "במעלה" של הנוער העובד מילות שיר זה, שעוסקות באהבה, פרידה ושכול על רקע המאבקים על הקמת המדינה. דוד זהבי קרא אותן והחליט לחבר להן לחן מבלי להכיר את כותביהן. השיר בוצע במקור על ידי הצ'יזבטרון והפך לאהוד תחילה בקרב אנשי הפלמ"ח, שחשו שהוא מבטא את רגשותיהם ולכן שרו אותו בעיקר מסביב למדורה. לאחר מכן הוא אומץ על ידי לוחמי מלחמת העצמאות, ועם השנים הוא זכה לביצועים רבים על ידי זמרים מובילים כמו יפה ירקוני, אריק איינשטיין, שלמה ארצי, אייל גולן וששי קשת.

12. אריק איינשטיין - רותי

שיר נפלא זה חובר עוד לפני הקמת המדינה, על בסיס לחן עממי רוסי נוגה. הוא מבטא ערגה אל האהוב והמוכר, מנקודת מבט של אדם בלב ים, הרחק מהבית שנמצא בארץ ישראל, וכל גל מעורר בו געגוע אל נערה בשם רותי שאותה הוא מתאר במילות השיר. השיר חובר לחברי הפלי"ם, שהייתה הזרוע הימית של הפלמ"ח, והוא זכה לביצועים של אמנים נוספים כמו יהורם גאון, דודו זכאי, נחמה הנדל, שלמה ארצי והדודאים.

13. דורית ראובני - האיש מן הבקעה

כמו "יש לי אהוב בסיירת חרוב", גם את השיר הזה חיבר חפר לבקשתו של אלוף פיקוד מרכז דאז, רחבעם זאבי, אי אז בשנת 1971. הלהיט הולחן ועובד על ידי מוני אמריליו, ומספר על המרדפים שערך צה"ל בבקעת הירדן אחרי חוליות מחבלים בשנות ה-60 וה-70. האגדה מספרת שהוא נכתב על מפקד חטיבת הבקעה אלוף משנה אריה רגב, שנהרג בקיץ 1968 בסמוך ליישוב פצאל בבקעת הירדן. כעבור שנה בוצע השיר לראשונה על ידי להקת פיקוד מרכז עם הסולנית דורית ראובני, והוא הגיע למקום השביעי במצעד הפזמונים העברי השנתי של רשת ב' לשנת תשל"ג. חפר העיד על כך שהשיר הזה הוא אחד מאלו שהכי מרגשים אותו מבין השירים שחיבר.

14. יפה ירקוני - רבותיי ההיסטוריה חוזרת

שיר זה חובר לאחר 1948 וזכה לאורך השנים למספר ביצועים נוספים, כמו אלו של יהורם גאון, שושנה דמארי ולהקת פיקוד מרכז. הוא מדבר על אירועים מכוננים בתולדות הפלמ"ח, שהתרחשו מאז הקמתו ולקראת הקמת המדינה, ומציין כמה מפעילויותיהם החשובות. הוא נתפס כמייצג את רוח הזמן, ועם השנים שמו הפך לביטוי בשפה ובתרבות העברית.

מקור לתמונה ראשית: shay aloni Pikiwiki Israel

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.