print header

אסונות הנדסיים לאורך השנים

המין האנושי פרץ לא פעם את גבולות האפשרי בזכות פיתוחי המדע וההנדסה, אך כפי שתגלו מיד, לא תמיד התוכניות הגדולות שלנו עובדות כמצופה. ברשימה הבאה תוכלו לקרוא על 10 אסונות איומים שהיו יכולים להימנע בעקבות תכנון מוקפד יותר. 
 

1. גשר מצר טקומה

 
גשר מצר טקומה הוא גשר תלוי ארוך וצר במיוחד במדינת וושינגטון שבארצות הברית. הגשר העומד במקום כיום אינו הגשר המקורי, שכן זה קרס בעקבות טעות הנדסה חמורה. בשנת 1940 נפתח הגשר המקורי לתנועה וכונה "גרטי המדלגת" כיוון שמהר מאוד גילו המקומיים כי גם משב רוח קל גורם לגשר להתנודד בתנועת גל יוצאת דופן. התופעה התרחשה עקב יחס מסוכן בין אורכו לרוחבו. מהנדסי הגשר טענו כי הוא יישאר יציב וכי התנודות אינן מסוכנות. פחות מחצי שנה מאוחר יותר, בנובמבר של אותה השנה, משב רוח קליל גרם לתנודות גדולות במיוחד בגשר, שהסתיימו בקריסתו.
 

2. פיצוץ הגז של קליבלנד

אסונות
 
גז טבעי נשמר על ידי חברת הגז של מזרח אוהיו במיכלים גדולים בשנות ה-40. דליפה באחד המיכלים הזרימה את הגז הדליק אל האוויר, רוח קלה דחפה את הגז אל אגן ניקוז ומשם זרם הגז דרך מרזבי הביוב אל תוך מערכת הביוב העירונית. השילוב בין הגז הדליק, האוויר וגזים מהביוב גרמו לכל התערובת להתלקח. הפיצוץ האדיר גרם למכסי הביוב בכל האזור להשתגר אל האוויר. הלהבות שבערו דרך מערכת הביוב הגיעו עד לבתיהם של האנשים והרסו רבים מהם. בעקבות האסון חברות הגז עברו לאחסן את הגז הדליק שלהם מתחת לאדמה, אך תכנון חכם יותר היה יכול למנוע בקלות את הפיצוץ.
 

3. התמוטטות הגשר במלון הייאט

אסונות
 
גולת הכותרת של מלון הייאט בקנזס סיטי הייתה הלובי המפואר, מעליו נמתחו ארבעה גשרים להולכי רגל הצופים אל פנים הלובי. קשיים בלתי צפויים במהלך בניית הלובי גרמו לשינוי קל בתוכנית הבנייה של הגשרים, אשר שינו את כל פיזור המשקל של הגשר במספר נקודות. שנה לאחר השלמת המלון, ביולי 1981, נערכה תחרות ריקודים גדולה בלובי, שמשכה אליה משתתפים וצופים רבים. עשרות צופים נעמדו על הגשרים שמעל ללובי, והפעילו לחץ רב על החיבורים, שאחרי השינוי בתוכנית בקושי יכלו להחזיק את משקל הגשר לבדו. תוך דקות ספורות מפתיחת התחרות, קרסו שניים מהגשרים אל תוך הלובי. 114 אנשים נהרגו באסון ויותר מ-200 נוספים נפצעו.
 

4. אסון צ'רנוביל

אסונות
 
יש האומרים כי אסון צ'רנוביל הוא האסון האקולוגי הגדול ביותר במאה ה-20. בלילה של ה-25 לאפריל, 1986 התבצעו בכור הגרעיני ששכן בברית המועצות, תרגילים לבדיקת פעילות הכור במצב של הפסקת חשמל. אי עמידה בנהלים, תכנון שגוי של מבנה הכור וטעויות אנוש שנעשו על ידי מפעילי הכור, גרמו לעליית הטמפרטורות בכור במידה רבה מהצפוי, שהביאה לפיצוץ שריסק את כיפת הכור האטום ואת גג המבנה. החומרים הרדיואקטיביים שבליבת הכור נחשפו לאוויר הפתוח. בעקבות האסון התפזרו באיזור צ'נוביל כמויות גדולות של נשורת רדיואקטיבית שהפכו את האזור כולו לבלתי ראוי לשהייה עבור בני אדם או בעלי חיים במשך עשורים רבים. 360,000 תושבים נאלצו לפנות את בתיהם בעקבות הפיצוץ, ורבים מהם לקו בהרעלות קרינה שונות.
 

5. סכר פרנסיס

אסונות
 
שנתיים לאחר שהסתיימה בניית סכר פרנסיס בקליפורניה, בשנת 1928, קרס הסכר במפתיע, זאת למרות בדיקות קפדניות שנערכו בו רק יום לפני האסון. איש אינו יודע בדיוק מה גרם לקריסה, אך סמיכות הקריסה לבניית הסכר מעידה כי מדובר בתכנון לקוי של המהנדסים. ברגע אחד באמצע הלילה נפרץ הסכר ושלח גל מים עצום בגובה של בניין בן 10 קומות אל עבר העיירה סנטה פולה. בבוקר שלמחרת התגלה גודל האסון. העיירה נקברה תחת 6 מטרים של בוץ והריסות. אחרי פעילות חילוץ נרחבת ניתן היה לומר כי כ-450 אנשים נהרגו באסון, בינהם 42 תלמידי בית ספר.
 

6. הוואסה

אסונות
 
הוואסה הייתה ספינת מלחמה שוודית שנבנתה בשנת 1628, בזמן מלחמת שלושים השנה. הספינה נחשבה לכבדה מאוד ומחקרים שנעשו בה אחרי שחולצה מהמעמקים הראו כי בבנייתה נעשו כמה כשלים חמורים מאוד. עוד בנמל ניתן היה לראות כי הספינה לא יציבה, אך איש מאנשי הצוות והבנאים לא רצה להודיע למלך גוסטבוס אדולפוס כי הספינה לא מוכנה לקרב. המלך שהאיץ בבנאים בזמן הבנייה, רצה מאוד לראות את הספינה מצטרפת לצי המלכותי. הספינה יצאה למסעה הימי הראשון והספיקה לשוט כ-120 מטרים לפני שמשב רוח קל הפיל אותה על צידה. מקרה זה מראה לנו כי לא רק טעויות הנדסיות יכולות לגרום לאסונות כבדים, אלא יש צורך בחוסר תשומת לב הנדסית, גאווה מלכותית וחיפזון של כל הצדדים.
 

7. אסון הדבשה של בוסטון

אסונות
 
דבשה היא סירופ מתוק המיוצר מבישול קנה סוכר, והייתה הממתיק העיקרי בארצות הברית של תחילת המאה ה-20. בנוסף משמשת הדבשה גם בהכנת משקה הרום. בינואר 1919 התרחש אסון הדבשה הגדול של בוסטון, בו מיכל בגובה 15 מטרים, שהכיל 9,500,000 ליטרים של הסירופ הדביק, פשוט התפוצץ. הדבשה זרמה מהמיכל ההרוס בגל ענק בגובה של עד 4.5 מטרים ובמהירות של  56 קמ"ש. גל הדבשה מחץ, חנק ובישל אנשים למוות. אין סיבה רשמית לפיצוץ, אך רוב המומחים מאמינים כי המיכל מולא מעבר לקיבולתו, בשל הבהילות לייצר אלכוהול לפני אישור חוק היובש.
 

8. מעבורת החלל קולומביה

אסונות
 
ב-1 בפברואר, 2003, חזרה מעבורת החלל "קולומביה" לכדור הארץ לאחר שהייה של 15 ימים בחלל. זמן קצר אחרי כניסתה לאטמוספירה של כדור הארץ הטמפרטורות הגבוהות החלו לגרום לנזקים שונים בגופה של המעבורת. מחקירה שנערכה לאחר האירוע נמצא כי החומרים בהם נעשה שימוש במעבורת כנראה לא היו מתאימים, מה שגרם להתפרקות פיסת קצף בידוד שהחלה את שרשרת הפגיעות בגוף הספינה. תחקיר טלוויזיוני משנת 2013 גילה כי חלק מצוות הקרקע של נאס"א ידע על הפגיעות במעבורת, אך לא סיפר עליהן לצוות שעל המעבורת עצמה. בין 7 הנספים באסון המעבורת היה גם אילן רמון, האסטרונאוט הישראלי הראשון.
 

9. אסון הינדנבורג

אסונות
 
עד שנת 1937 נחשבו ספינות האוויר לאחת הדרכים הבטוחות ביותר לטיסה, אך אסון הינדנבורג המפורסם סתם את הגולל על עתיד ספינות האוויר. פנייה חדה מדי שביצע קפטן הספינה גרם לאחד ממיתרי המתכת להיקרע, והוא זה שגרם לבלון המימן של הספינה להיקרע ולשחרר כמויות קטנות של מימן לאוויר. כאשר ניסתה ההינדנבורג לנחות, כבלי הנחיתה גרמו ליצירת ניצוץ חשמל סטאטי, שהצית ברגע את המימן שדלף מהבלון. תוך דקות ספורות נשרפה הספינה כליל. אסון הינדנבורג מראה כי גם אמצעים שנחשבים בטוחים יכולים להכשל באופן פשוט יחסית, ולגרום לאסונות כבדים.
 

10. הטיטניק

אסונות
 
כמעט ואין צורך להציג את אסון הטיטניק, שכן הוא כנראה אחד האסונות ההנדסיים המפורסמים ביותר. כאשר נבנתה, בבריטניה בשנת 1912, מהנדסי ספינת הענק טענו כי היא כה גדולה עד כי אינה ניתנת להטבעה. נוסף על הקרחון בו פגעה הספינה באמצע הפלגת הבכורה שלה אל עבר ניו יורק, השאננות של מהנדסיה היא שהטביעה את הספינה. האמונה כי הספינה גדולה מכדי לטבוע היא כמובן מוטעית, וחסכון בשכבות המגן שנבע מתוך שאננות זו הוביל לאסון המר. שאננות המהנדסים הגיעה כנראה גם אל הנוסעים ורבים מהם העדיפו להישאר על הספינה ולא להתפנות לסירות ההצלה, כיוון שהאמינו שהספינה היא המקום הבטוח ביותר להיות בו, גם לאחר שזו נפגעה.
 
מקור: א. סנדרוביץ'
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.