print header

10 יצירות מוזיקליות קלאסיות מופלאות של מלחינים יהודיים מוכשרים

כשמדובר במוזיקה קלאסית, כולנו מכירים את השמות הגדולים של המלחינים הבולטים שפיתחו את התחום לאורך השנים - בטהובן, מוצרט, באך, שופן ואחרים, אך האם אי פעם שאלתם את עצמכם מה הייתה תרומתם של היהודים לעולם הזה? מתברר שהיא הייתה מכובדת מאוד ושגם אם אתם לא יודעים זאת, יוצרים רבים שהיו אחראים על יצירות מופת שונות היו יהודים. אתם מוזמנים להכיר 10 מהם ואת המוזיקה הנפלאה שהם הביאו לעולם בעזרת האוסף הבא, שימלא את הלב שלכם בגאווה יהודית ואת האוזניים בצלילים מענגים שיעשו לכם את היום!

 

טיטאן - גוסטב מאהלר

גוסטב מאהלר חי באוסטריה בשנים 1860-1911 והיה מנצח ומלחין שהשתייך לזרם הרומנטיקה המאוחרת. למרות שהוא נפטר בגיל 50, הוא יצר לעצמו לאורך השנים שם של מלחין מוכשר בזכות 9 הסימפוניות שהוא יצר, והתקופה שבה הוא היה חלק מהאופרה המלכותית של וינה נחשבת לאחת מהמוצלחות ביותר של המוסד הזה. טיטאן הוא שמה של הסימפוניה הראשונה שלו, ואם תקשיבו היטב תשמעו ששזורים בה מוטיבים ממקורות מוזיקליים רבים כמו למשל שיר הילדים "אחינו יעקב".
 

אורפאוס בשאול - ז'אק אופנבך

את היצירה הנהדרת הזו אתם כנראה מכירים אפילו אם אתם לא חובבי מוזיקה קלאסית, משום שהיא התפרסמה בזכות ריקוד הקאן-קאן. כנראה לא ידעתם שמי שיצר אותה היה מלחין וצ'לן יהודי-גרמני בשם ז'אק אופנבך, או בשמו האחר יעקב אברשט. הוא גדל בבית מוזיקלי לאבא חזן ובילה את נעוריו בפריז, שם קנה לעצמו שם ואף הוזמן להופיע בארמון המלוכה הצרפתי. עם השנים אופנבך התנצר ויצר עוד שלל יצירות מופת כמו "סיפורי הופמן", אך אורפאוס בשאול לנצח תהיה הסיבה לכך שהוא מוכר לקהל הרחב.
 

הסימפוניה השלישית - ליאונרד ברנשטיין

ליאונרד ברנשטיין נולד בשנת 1918 בארה"ב למשפחה יהודית שמוצאה באוקראינה של ימינו. בצעירותו הוא למד מוזיקה באוניברסיטת הרווארד היוקרתית ועם השנים הפך לאחד מהמלחינים האמריקאים החשובים ביותר במאה ה-20. בנוסף לכך הוא גם היה פסנתרן עם כישרון נדיר והופיע באופן קבוע עם תזמורות מכל העולם, לרבות הפילהרמונית הישראלית, שאיתה הוא ביצע את הסימפוניה השלישית ("קדיש") בפעם הראשונה בשנת 1963 ואתם מוזמנים ליהנות ממנה גם היום.
 

רפסודיה בכחול - ג'ורג' גרשווין

למרות שהוא נפטר בגיל 39, ג'ורג' גרשווין (1898-1937) היה מלחין שהותיר חותם עצום על עולם המוזיקה הפופולרית בארה"ב. היה לו קשר עמוק לתחום המוזיקה הקלאסית אך גם לעולם הג'אז, וזאת למרות העובדה שלא הייתה לו שום השכלה מוזיקלית רשמית, רק כישרון טבעי. את רפסודיה בכחול הוא יצר בעקבות בקשה של המנצח הידוע פול וייטמן שרצה ממנו קונצ'רטו לפסנתר ותזמורת ג'אז. בעקבות חוסר הבנה בין השניים לגרשווין היו רק 5 שבועות לעבוד, והתוצאה הייתה יצירת המופת המיוחדת הזו...

יאָרצײַט ליכט (נר נשמה) - יוסף (יוסל'ה) רוזנבלט

היוצר המוכשר הזה הוא לא רק מלחין גדול, אלא גם אחד מגדולי החזנים בכל הזמנים, בעיקר בקרב יהודי אשכנז. הוא נולד ברוסיה בשנת 1882 ובילדותו שר בבית הכנסת לצד אביו, עד שכישרונו הוביל אותו לחצרות רבנים שונים ובסופו של דבר לווינה שבאוסטריה, המבורג בגרמניה ואפילו ניו יורק שבארה"ב. הוא הלחין ועיבד יותר מ-600 יצירות עם חיבור עמוק לעולם היהדות ואף תרם את קולו לסרט המדבר הראשון "זמר הג'אז".
 

הסימפוניה השלישית - מרסל טיברג

מרסל טיברג, או טיל ברגמר, חי בשנים 1893-1944 והיה דוגמה נוספת לכישרון הרב של המלחינים היהודיים האוסטריים במאה ה-20. הוא התאפיין בסגנון ייחודי ששילב מורכבות של סימפוניות גדולות עם מוזיקת מחול פופולרית, ולמרבה הצער הקריירה שלו נקטעה באכזריות על ידי המשטר הנאצי, למרות שהוא עבר לאיטליה בצעירותו. על הצד האחורי של כתב היד של הסימפוניה השלישית שהוא השלים זמן קצר לפני שהוא נשלח למחנה ההשמדה אושוויץ, הוא כתב על מצבו הנפשי הקשה ואולי תצליחו להבחין בראיות לכך ביצירה המרגשת הזו...
 

קונצ'רטו לגיטרה מספר 1 - מריו קסטלנואובו-טדסקו

גיטרה היא לא בדיוק הכלי המוזיקלי הראשון שקופץ לראש כשחושבים על מוזיקה קלאסית, אך רבים טוענים שבזאת היה טמון סוד המוזיקה של היוצר האיטלקי-יהודי הזה. טדסקו חי בשנים 1895-1968 והלחין את היצירה הראשונה שלו כבר בגיל 9. עם חלוף השנים הוא הפך למלחין פורה שיצר יצירות לגיטרה ומוזיקה לסרטים רבים. בשנת 1932 הוא הלחין את קונצ'רטו לגיטרה מספר 1 בעקבות מפגש עם הנגן הספרדי אנדרס סוגביה, והיא הייתה היצירה הראשונה מבין 100 נוספות שהוא כתב לכלי הזה.
 

מעגל החיים – לנדון רונלד

לנדון רונלד (1873-1938) היה מנצח, מלחין ונגן פסנתר יהודי-אנגלי, בנו של המלחין ידוע נוסף, הנרי ראסל. הוא למד בקולג' המלכותי למוזיקה ואחר כך עבד בבית האופרה המלכותית, משם הדרך ללב העולם המוזיקלי של לונדון הייתה קצרה למדי. הוא היה מראשוני האנשים שהחלו להקליט מוזיקה קלאסית ולזכותו רשומה ההקלטה הראשונה בהיסטוריה של יצירת סולו לפסנתר. בנוסף לכך הוא גם אחראי לכ-200 שירים שהוא חיבר לאורך השנים ובזכות כל אלו, והישגים רבים אחרים, הוענק לו תואר אבירות בשנת 1922.
 

משתה אזופ - שארל-ולנטן אלקאן

בשנים 1813-1888, נחשב המלחין והאמן הזה לאחד מנגני הפסנתר הטובים והחדשניים ביותר בעולם. הוא נולד בפריז למשפחה שניהלה בית ספר למוזיקה והחל לנגן על פסנתר ועוגב כבר בגיל 6, מה שהוביל לכך שבגיל 25 הוא ביסס לעצמו מעמד של אמן מומחה ומורה מפורסם למוזיקה. התהילה של אלקאן לא האריכה שנים עד לימינו אנו, אך עדיין מעטים זוכרים לו חסד בזכות יצירות מורכבות במיוחד שהוא יצר. אחת מהן היא משתה אזופ, שדורשת טכניקה מורכבת ושימוש רב בשתי הידיים כפי שתוכלו לראות בסרטון.
 

סונטה לכינור ופסנתר בפה מינור - אנטון רובינשטיין

למרות שנכפה עליו להתנצר בגיל צעיר, המלחין והפסנתרן היהודי-נוצרי הזה הוא הוכחה נוספת לכישרון המוזיקלי הרב של העם הנבחר, אפילו אם בסופו של דבר הוא זנח את הדת לחלוטין והפך לאתאיסט. יכולות הנגינה של אנטון קנו לו שם כבר בגיל צעיר, ולאורך השנים הוא ניגן עבור מלכים וקיסרים, פגש מוזיקאים רבים ולמד מהם, פתח מוסדות ללימוד מוזיקה וגם הלחין יצירות רבות כמו זו שאתם מוזמנים ליהנות ממנה בסרטון הבא.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.