print header

זהירות, בולענים בדרך!

בולען הוא שקע גיאולוגי שנפער באדמה באופן פתאומי. זוהי תופעה ביולוגית שבה הנוף הקארסטי, זה שמורכב משכבות של אבני גיר או סלע דולמיט, נשחק, צונח ויוצר תהום עמוקה. הנוף הקארסטי מאופיין בניקוז תת-קרקעי, מעיינות גדולים ועמוקים, מערות שונות וכמובן - בולענים.

לפניכם 8 מהבולענים המדהימים והמפתיעים ביותר בעולם...

בולען בפורטוגל

בולענים בעולם

אוטובוס חונה היה "הארוחה" של בור שנפער ברחובות ליסבון, בפורטוגל בשנת 2003. "כל דבר שמגביר את זרימת המים לתוך האדמה מתחת לפני הקרקע יכול לזרז את היווצרות הבולענים" אמר אחד מאנשי הביטחון שנקלע לאירוע. "בערים רבות, תשתית קווי הביוב שקבורה מתחת לאדמה מלאה בחומר רופף, כזה שיכול להישטף עם הזמן ובמקרים מסויימים לגרום לצניחה של קטע אדמה, עד כדי כך שהקרקע, בסופו של דבר, תשמש גשר מעל תהום".
כנראה ש"הגשר" הזה לא היה חזק מספיק בשביל לשאת את משקלו של האוטובוס...

 

בולען בגוואטמלה

בולענים בעולם

הסערה הטרופית 'אגתה' שהתרחשה בשנת 2010, גרמה לקריסת האדמה בגואטמלה סיטי. מדובר בשקע גיאולוגי שנוצר משחיקת סלע מוצק ותת-קרקעי בעקבות כמויות אדירות של מים. הסיבות להיווצרות הבולען בגואטמלה שנויות במחלוקת - יש הטוענים כי זהו אסון טבע ויש שמאשימים תשתית ביוב רופפת. כך או כך, רוב גווטמלה סיטי נשענת כעת על שכבת אדמה רופפת והסיכון להיווצרות עוד בולענים במדינה גבוהה מאוד.

 

בולען ב-Winter Park פלורידה

בולענים בעולם

הבולען ב-Winter Park, פלורידה נפער בשנת 1981 מתחת לבריכה הציבורית של העיר. יש הסבורים כי מי הבריכה חלחלו דרך סדקים זעירים לקרקעית הבריכה או שמערכת ההשקייה הציפה את האדמה, מה שגרם לשחיקה של סלעי הגיר שבקרקעית.

 

בולען במלבורי, פלורידה

בולענים בעולם

הבולען בעומק 56 מטר הופיע בשנת 1994 במלבורי, פלורידה תחת ערימה של חומרי פסולת שנאגרו על ידי חברת הכרייה IMC-Aagrico. המרכיב העיקרי של הפסולת היה דשן כימי המשמשים לייצור חומצה זרחתית (כזו המשמשת גם כתוסף לשיפור הטעם של משקאות מוגזים ומוצרי מזון). כנראה שהחומצה חלחלה דרך סדקי האדמה ונסחפה אל מתחת לפני הקרקע עד ששחקה את הסלעים ויצרה שקע גיאולוגי.

 

השונית הכחולה מול חופי בליז

בולענים בעולם

בולענים יכולים להופיע בכל מקום בו מתנקזים ערוצי מים אופקיים כך שסלעים אנכיים יכולים להישחק. אם בולען נמצא בקירבת הים או בתוך הים, כמו למשל במקרה הזה של השונית שנוצרה מול חופי בליז, מים מכסים מחדש את הבור ויוצרים מעין בריכה עמוקה.

 

בולען פיצ'ר באוקלהומה

בולענים בעולם

שנים של כריית אבץ ועופרת הותירו באוקלהומה אזור (זה הסמוך לקנזס) מלא בבולענים, בנוסף לבולען שנוצר בשנת 2008. הסיבה העיקרית היא שהמכרות שחפרו קרוב מדי אל פני השטח, לא היו יציבים מספיק. הגגות שלהם קרסו והאדמה לא הצליחה להחזיק את המשקל.
 

איק קיל הסנוטה, מקסיקו

בולענים בעולם

בתמונה זו רואים אנשים רוחצים במעיין שנוצר ליד אתר מאיה צ'יצ'ן איצ'ה, בחצי האי יוקטן שבמקסיקו. הבולען שנפער באדמה התמלא במי גשמים והפך להיות מעיין נחשק לרחצה.

 

נוורסיק, אלבמה

בולענים בעולם

הנוורסיק הוא בולען באלבמה שעומקו כ-15 מטר והוא גרם לצניחה של בתים וצמחייה. בשנת 1990 קבוצה של אנשי מערות החליטה להפוך אותו לאתר שימור.

 

גם בארץ ישנם לא מעט בולענים, בעיקר באיזור החלק הצפוני של ים המלח. הבולען הגדול ביותר שנמדד עד כה, הוא בעומק של 11 מטרים והיקף של 25 מטרים. למרות שהתופעה אינה נמצאת בראש סדר היום הציבורי, הרי שמדובר בסכנה ממשית, שכן מספר הבולענים בארץ עומד היום על כ- 2000, ובכל שנה מתווספים עוד ועוד לרשימה... 

צפו בסרטון הבא, כדי ללמוד על התופעה הבולענית קצת יותר...


 

ליקטה וערכה: טל עזר

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.