print header

8 אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל וסביבתו

בצפון הארץ ישנם אזורים רבים שעשירים באתרים היסטוריים, מסלולי טיולים, נקודות תצפית ודרכי נוף שונות, כאשר אחד מהם הוא עמק יזרעאל וסביבתו. עמק זה נתחם בין הרי הגליל התחתון, הרי השומרון ורכס הכרמל, והוא נמשך ממישור החוף ועד לבקעת הירדן. למעשה, עמק יזרעאל הוא שבר המשנה הגדול ביותר שנוצר כתוצאה מהשבר הסורי אפריקני, ובין תחומיו וגבולותיו מסתתרים מסלולי טיולים ואתרי טבע רבים. אם אתם אוהבים לטייל בחיק הטבע עם המשפחה, ליהנות מנופים מרהיבים ולנשום את האוויר הנקי של האזור, מוטב שתכירו את 8 נקודות העניין שבעמק יזרעאל ובקרבתו.

1. תל שמרון

אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל והסביבה: מבט על עמק יזרעאל ממגדל השמירה בתל שמרון
שמרון הייתה אחת מן הנקודות החשובות ביותר בארץ ישראל בעת העתיקה, וגם אחת מכמה ערים כנעניות מבוצרות שחלשו על עמק יזרעאל כולו בסמוך לדרכים מרכזיות שהובילו אליו. כיום תל שמרון היא לא מקום מיושב - בסמוך אליה שוכן היישוב הקהילתי תמרת - אך ניתן להבין מדוע היעד הזה היה כה חשוב בעת העתיקה; מנקודה זו ישנה תצפית יפה על מגדל העמק, נהלל, מנשייה זבדה ויתר עמק יזרעאל. על התל עצמו הוקם מגדל תצפית הצופה אל העמק, אך בחלוף השנים הוא פורק ונותר רק בסיס הבטון שלו. למרגלות התל נמצא בית הקברות של מושב נהלל, בו קבורים בין היתר משה ואסי דיין, אילן ואסף רמון ועוד. בנוסף, בקרבת מקום תוכלו למצוא גם את שמורת הטבע תל שמרון, בה גדלים עצי שיטה מלבינה רבים.
 
אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל והסביבה: מגדל השמירה הישן מצולם מתחתית תל שמרון

איך מגיעים?

יש להגיע לצומת נהלל ולפנות מזרחה על כביש 75, כאשר בפנייה לכיוון תמרת פונים צפונה ולאחר כ-30 מטרים ישנה דרך עפר שמובילה לבית הקברות. תל שמרון נמצא בקרבת מקום ולכן ניתן להשאיר את כלי הרכב בחנייה שליד בית הקברות.

2. גן לאומי בית שערים

אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל והסביבה: מערת הסרקופגים בבית שערים
בית שערים נמצאת סמוך ליישוב טבעון ולמושב בית זייד, למרגלות הכרמל וצפונית לעמק יזרעאל, בתוך גיא קטן מוקף גבעות שמהן אפשר לצפות אל נופי הסביבה המרשימים. העיר העתיקה הזו הוקמה כנראה בימיו של המלך הורדוס, שכן שרידי הבנייה הקדומים ביותר במקום משויכים לתקופתו, לצד עדויות ארכיאולוגיות ליישוב באותו המקום כבר מימי ממלכת ישראל. בתקופת המשנה והתלמוד בית שערים הייתה מרכז גדול ללימוד תורה והתפרסמה בעיקר בזכות רבי יהודה הנשיא שהתיישב בה ואף ביקש להיקבר בה לפני מותו; מקום קבורתו הפך עם הזמן לאתר מקודש, אך חשיבותו דעכה עם השנים.
 
בשנת 1924 הגיע לאזור אלכסנדר זייד, מהבולטים שבאנשי העלייה השנייה לארץ, אשר גילה את המערות במקום ובתוכן ממצאים עתיקים, כתובות ועוד; לאחר שנרצח ב-1938, הוצבה כאן לזכרו של זייד אנדרטה – פסל שלו רכוב על סוסתו משקיף אל העמק שפעל בו. כיום, גן לאומי בית שערים נכלל ברשימה המכובדת של אונסק"ו כאתר מורשת עולמי. במקום ניתן ליהנות ממוקדי עניין שונים כגון בית כנסת עתיק, בזיליקה, בית בד, פסל אלכסנדר זייד כאמור, מערות שונות ומסלולי הליכה רגליים, קלים ויפים.
 
בקיץ אפשר להגיע בין הימים א'-ה' ושבת בין השעות 08:00-17:00 ובימי שישי וערבי חג בין השעות 08:00-16:00. בחורף אפשר להגיע בין הימים א'-ה' ושבת בין השעות 08:00-16:00 ובימי שישי וערבי חג בין השעות 08:00-15:00.
 

איך מגיעים?

אפשר לכתוב באפליקציית ווייז: "גן לאומי בית שערים". למגיעים מאזור תל אביב יש לנסוע על כביש 4 עד צומת פוריידיס, שם פונים מזרחה על כביש 70. לאחר מכן נוסעים עד צומת יקנעם וממשיכים על כביש 722 עד צומת השומרים, שם פונים בפנייה הראשונה שמאלה עד לגן הלאומי.

3. הר תבור

אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל והסביבה: הר תבור מצולם מכיוון נצרת עילית
במרכז הגליל התחתון, על גבולו הצפוני של עמק יזרעאל, ניצב הר בולט למרחקים ארוכים, כשגובהו הרב יחסית לסביבתו הפך אותו לנקודה מעניינת שמשכה אליה סיירים, מצביאים ואנשי דת לאורך ההיסטוריה. זהו הר תבור, בו נשתמרה היסטוריה ארוכת שנים, והשבילים השונים שבפסגתו יקחו אתכם לטיולים שונים – מעגליים וישירים, עם תצפיות מרהיבות לכל כיוון. אנחנו נסקור את המסלול המעגלי והמומלץ, אשר אורכו כ-2.5 ק"מ והוא מתאים למשפחות בכל ימות השנה.
 
את הטיול מתחילים בכנסייה הפרנציסקנית שבפסגת ההר, שכמה עשרות מטרים לאחריה, מעבר לשער האבן, יש לפנות לשביל עפר היוצא שמאלה מן הכביש (כאשר גבכם אל הכנסייה) ומסומן בסימון שבילים שחור ושביל ישראל. נתיב הליכה זה עובר בדרך מקסימה ומלאת צמחייה, כאשר לאחר 500 מטרים נגיע למפגשי שבילים שחור ואדום - אנו נמשיך עם השחור; לאחר 500 מטרים נוספים, נגיע שוב למפגש שבילים עם שביל כחול ואנו עדיין נדבק בשחור בהליכתנו. לאחר כ-800 מטרים נוספים נגיע למפגש שבילים נוסף עם השביל הירוק - וכעת נבחר בסימון הירוק ונלך בדרך הנמשכת כ-500 מטרים נוספים עד לכביש הגישה לכנסייה ולנקודת המוצא שלנו.
 

איך מגיעים?

נוסעים בכביש 65 מעפולה לצומת גולני. בצומת תבור פונים צפונה לכביש 7266 בעקבות השילוט לדבוריה, כאשר בכיכר המרכזית בכפר יש לפנות בעקבות השילוט לפסגת התבור ולכנסייה, ולאחר כ-5 דקות נסיעה פונים ימינה לפסגת ההר. שימו לב, הכביש הצר מתפתל בחדות כ-15 פעמים עד שהוא מגיע לראש ההר, לכן יש לנהוג עליו בזהירות רבה. נוסעים בכביש עד לצומת לא משולט בו בוחרים לפנות ימינה עד שמגיעים למגרש החניה של הכנסייה על פסגת ההר.

4. דרך נוף נחל חרוד

אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל והסביבה: מפה של אגן נחל חרוד
נחל חרוד זורם לאורך 32 ק"מ ממרגלות גבעת המורה ועד להתחברותו לאפיק נהר הירדן בעמק בית שאן. נחל זה מנקז את האזור הנפרש בין רכס הרי הגלבוע בדרום ועד רמות יששכר וגבעת המורה בצפון, כאשר מקורות המים המרכזיים בנחל הם מעיינות ונביעות כמו עין יזרעאל, מעיין חרוד, עין עמל, עין חומה ועין מגדל. עד שנת 1992 הנחל נוצל באופן משמעותי להזרמת שפכים, כאשר באותה השנה הוקמה מנהלה שדאגה לשיקומו, הכשירה במקום שבילי מטיילים ושיפרה את המצב האקולוגי באזור, למרות זרימת השפכים שקיימת גם כיום.
 
לאורך נחל חרוד, הכשירה קרן קיימת לישראל נתיב עביר לכלי רכב – דרך נוף נחל חרוד - ולאורכו ישנם בריכות דגים, חורשות, שבילים וחניונים שבהם ניתן לעצור וליהנות מהנוף המרשים של העמק. על תוואי הנחל פרושים אתרים שונים שבהם אפשר לבצע עצירה למנוחה ולתצפית כמו עין יזרעאל, תל זוהרה, גשר קנטרה, קניון הבזלת, פארק בית שאן, הגשר הקטוע ועוד.
 

איך מגיעים?

ישנן מספר כניסות לדרך נוף נחל חרוד ממערב למזרח:
  • בכביש היוצא מכביש 71 לעבר גדעונה – בצומת זו, הנקראת גם צומת נבות, פונים דרומה ולאחר 30 מטרים רואים כניסה מזרחית לעבר דרך הנוף.
  • בכביש 669 היוצא דרומה מצומת בית השיטה – יש לנסוע עליו מספר דקות בודדות עד המפגש עם נחל חרוד ודרך הנוף.
  • בכניסה הצפונית של בית שאן – פארק בית שאן – ברחוב שאול המלך ישנה כניסה נוספת לדרך הנוף המרשימה.

5. גן לאומי מעיין חרוד

אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל והסביבה: גן לאומי מעיין חרוד
בחיק הטבע ולמרגלות הר גלבוע שוכן פארק נופש מהמם ביופיו – גן לאומי מעיין חרוד. בפארק זה זורם פלג של מעיין חרוד הנובע במערה, ובמקום יש מדשאות רחבות ידיים, בריכת שכשוך גדולה, שולחנות פיקניק וכל מה שדרוש לבילוי משפחתי תחת כיפת השמיים. במתחם הגן הלאומי יש מוקדי עניין שונים וביניהם מעיין חרוד, כאשר מימיו זורמים בפלג צלול לתוך בריכת שכשוך גדולה ולעוד פלגים הנראים במרחבי האתר.
 
בנוסף, במדרון המתנשא מעל מעיין חרוד עומד ביתו של יהושע חנקין, המשמש כיום כמוזיאון לתיעוד קורות חייו של האיש שגאל למען העם העברי יותר מ-600 אלף דונם ברחבי הארץ. בנוסף, קיימת במקום אנדרטה שהוקמה לזכרם של שבעה מבני העמק שנהרגו במלחמת העצמאות בקרב נוריס שהתחולל על הגלבוע, והיום היא מנציחה את כל בני העמק שנפלו במערכות ישראל.
 
בעונת הקיץ אפשר להגיע בין הימים א'-ה' ושבת בין השעות 08:00-17:00 ובימי שישי וערבי חג בין השעות 08:00-16:00. בעונת החורף אפשר להגיע בין הימים א'-ה' ושבת בין השעות 08:00-16:00 ובימי שישי וערבי חג בין השעות 08:00-15:00.
 
אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל והסביבה: גן לאומי מעיין חרוד מצולם מקברו של יהושע חנקין

איך מגיעים?

כדי להגיע לפינת החמד היפה הזו יש לנסוע בכביש עפולה-בית שאן (כביש 71) לכיוון גדעונה, וכ-8 ק"מ לאחר עפולה יש לפנות לכיוון גדעונה ולעלות על הגשר לכיוון מעיין חרוד. אפשרות נוספת להגעה היא מכיוון צומת הסרגל, לנסוע בכביש 675 (התענכים) לכיוון מחלף נבות ולאחר קילומטר נוסף יש לפנות למעיין חרוד.

6. שמורת האירוס הנצרתי

אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל והסביבה: אירוס נצרתי
בסמוך לעמק יזרעאל ובשמורה מקסימה ששווה להגיע אליה בכל ימות השנה, בעיקר בין החודשים מרץ לאפריל, מסתתר לו במלוא הדרו הפרח המרשים  – האירוס הנצרתי. השמורה שקרויה על שמו היא אחד מהריכוזים הגדולים של האירוס היפהפה הזה שקיימים ברחבי הארץ, כאשר מין פרח זה צומח בעיקר באזור השמורה ובגבעת המורה, ומשמש גם כסמלה של העיר נוף הגליל (לשעבר נצרת עלית). פרט לו, בשמורה ישנה פריחה מגוונת של צמחים ופרחים אחרים כגון סירה קוצנית, כלנית, צהרון מצוי, פרג, צבעוני, עירית, רקפת ועוד.
 
בשנת 2016 נסלל שביל הליכה בשמורה המתאים גם לבעלי מוגבלות, ולאורכו יש פינות ישיבה מקסימות ומוצלות הצופות לנוף רחב הידיים. המסלול המעגלי שבמקום מתאים לכל גיל, אך יש להיערך לירידה מעט תלולה בתחילת המסלול ובעלייה, בדרך חזרה לרכב. האתר פתוח לקהל הרחב בכל ימות השנה ללא עלות ובסמוך לשמורה ישנם שבילי אופניים רבים, וכן את דרך נוף יער בית קשת בה ניתן לעבור ברגל או ברכב; בעיר  הקרובה נמצא גם מרכז המבקרים של מפעל השוקולד של עלית, בו ניתן לסייר עם הילדים.
 

איך מגיעים?

השמורה נמצאת בסמוך לבית העלמין של נוף הגליל, לצד רחוב שדרות מעלה יצחק בעיר; ניתן לחנות בחניית בית העלמין הישן שאליה מגיעים מכביש גישה המקביל לשדרות מעלה יצחק. לאחר שחניתם, הולכים כ-150 מטרים לכיוון מזרח בכביש גישה ועוברים ליד תחנת כוח, שלאחריה תראו מצד ימין את שער הכניסה לשמורה.

7. גן לאומי תל מגידו

אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל והסביבה: גן לאומי תל מגידו
במערב עמק יזרעאל שוכן לו גן לאומי שמכיל בתוכו אתר היסטורי וחשוב מאוד – תל מגידו. מגידו הייתה עיר חזקה ומשמעותית מאוד בכנען העתיקה, כאשר שרידי הארמונות, המקדשים, השערים ומערכת המים המשוכללת של המקום מעידים על העוצמה הרבה שלו בימים עברו. לפי מסורות נוצריות שונות, למרגלות מגידו יתרחש אירוע אדיר שיחריב את העולם כפי שאנו מכירים כיום, ורק המאמינים בישו ישרדו אחריו – והם מכנים מאורע זה בשם "ארמגדון". מעניין גם לדעת כי תל מגידו הוכרז כגן לאומי בשנת 1966 והוא משתרע על פני שטח של 190 דונם, כאשר עוד מתחילת המאה ה-20 החלו עבודות חפירה באזור, שהשרידים הרבים והחשובים שנמצאו בו הציבו את התל במרכזו של חקר תקופת המקרא.
 
בנוסף, בשנת 2005 הוכרז הגן כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו ובמקום ניתן להתרשם ממוקדי עניין שונים של העיר העתיקה וביניהם שער העיר, ארמון כנעני, אזור המקדשים, הקבר האגאי, רובע אשורי ומפעל המים האדיר שמתוארך למאה ה-9 לפנה"ס. במקום רחב הידיים והמרשים הזה ניתן להסתובב בחופשיות או במסגרת סיור מודרך שיוליך אתכם ברחבי הגן, שם תיהנו מנופים מרשימים הפונים לכיוון העמק, לצד פינות מנוחה ופיקניק רבות.
 
בעונת הקיץ אפשר להגיע בין הימים א'-ה' ושבת בין השעות 08:00-17:00 ובימי שישי וערבי חג בין השעות 08:00-16:00. בעונת החורף אפשר להגיע בין הימים א'-ה' ושבת בין השעות 08:00-16:00 ובימי שישי וערבי חג בין השעות 08:00-15:00.
 

איך מגיעים?

ניתן לכתוב בווייז "גן לאומי תל מגידו" ולהגיע עם הכוונה. לבאים מכיוון תל אביב יש לנסוע על כביש 4 עד למחלף קיסריה ולפנות מזרחה לכביש 65. יש להמשיך לנסוע על כביש זה עד לצומת מגידו – מפגש הכבישים 65 ו-66, ולפנות צפונה לכביש 66. לאחר נסיעה של שתי דקות, כ-2 קילומטר צפונית לצומת, תפנו מערבה לעבר הגן הלאומי תל מגידו.

8. נחל תבור

אתרי טבע ומסלולים בעמק יזרעאל והסביבה: נחל תבור לכיוון דרום-מזרח
מזרחית לעמק יזרעאל ובקרבתו נמצאת אחת מפינות החן של הגליל התחתון – נחל תבור. המסלול ביעד הזה הוא אחד מהיפים שבגליל, במיוחד בסוף עונת החורף ותחילת האביב, אז הנחל זורם ואלפי פרחים מעטרים את הדרך. עם זאת ניתן לטייל באזור לאורך כל ימות השנה, כאשר הטיול ברמת קושי בינונית וכולל עלייה לא קלה בסופו, לכן הוא מתאים לילדים מיטבי לכת או להורים עם מנשאים.
 
מנקודת חניית הרכב, המסלול ממשיך צפונה בדרך העפר ממנה באת, עד שמגיעים למפגש ימינה עם סימון שבילים שחור. ממשיכים בדרך המסומנת בשחור ולאחר כ-150 מטרים תפנו ימינה לשביל בסימון כחול – מכאן מתחילה הדרך לעבר אפיק הנחל. לאחר הליכה של כקילומטר אחד תגיעו לירידה התלולה – מקום מצוין לתצפית על האזור. השביל ממשיך באפיק הנחל המרהיב עוד כשני ק"מ ובדרך תיהנו מבריכות, מפלים, צמחייה עשירה, תלים וחיות בר. לאחר ההליכה מגיעים לנקודת מפגש עם דרך עפר המסומנת בסימון אדום ובה תפנו ימינה במעלה הדרך עד לנקודת ההתחלה שבה השארתם את הרכב.
 

איך מגיעים?

הבאים מהמרכז צריכים לנסוע לעפולה ומשם לכיוון צפון-מזרח על כביש 65 לעבר כפר תבור, ולבאים מצפון יש לנסוע מצומת גולני לכיוון דרום על כביש 65 לעבר כפר תבור. דרומית לכפר תבור, על כביש 65, פונים בצומת גזית מזרחה לכיוון הקיבוץ וממשיכים בנסיעה על כביש 7276, עוברים את הפנייה לכפר קיש ונכנסים לקיבוץ גזית. יוצאים משער הקיבוץ האחורי וממשיכים בדרך העפר עוד כ-800 מטרים עד לפנייה ימינה לדרך עפר בסימון שבילים אדום. זוהי נקודת ההתחלה של המסלול וכאן ניתן להחנות את כלי הרכב.
 
 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.