print header

אדריכלות שעשתה היסטוריה

הזכות להקים מבנה שיעשה היסטוריה עומדת בבסיס עבודתו של כל אדריכל, גם אם זה אומר שעליו לעבוד בסביבה תחרותית. במרוצת ההיסטוריה התקיימו הרבה מאוד תחרויות שהציעו לאדריכלים לצקת את מחיר הכבוד, התהילה והכשרון ביסודותיהם של מבנים חשובים. עיצובים אלו הפכו ייחודים בדרך זו או אחרת; או שהם נקשרו לאירוע גדול, או שהיו כפופים למחלוקות סוערות או שאיבדו את יעדם במהלך הדרך. רשימה זו מציצה על 10 עיצובים אדריכלים שעשו היסטוריה.
 

Flinders Street Station - תחנת הרכבת פלינדרס

מבנים אדריכליים מיוחדים

תחנת פלינדרס סטריט במלבורן נבנתה כתחנת הרכבת הראשונה המחברת בין רכבות הפרברים באוסטרליה. בשנת 1854 היא עמדה באותה הנקודה כשהיא בנויה מאוסף סככות ורעפים. בשנת 1899 הוחלט לחסל את הבנייה המאולתרת ולהעניק לתחנה עיצוב חדשני. בתחרות עיצוב בינלאומית התמודדו 17 עיצובים. מעניין לציין כי העיצוב הזוכה שהפך את הרכבת לאייקון תרבותי לא היה של אדריכל אלא של שני עובדים מתחנת הרכבת עצמה. הם קראו לעיצוב שנבנה בהשראת הרנסנס הצרפתי Green Light.

בניין העיריה בבוסטון

מבנים אדריכליים מיוחדים

בשנת 1962, בתחרות ארצית לעיצוב בניין המטה של השלטון המוניציפאלי בבוסטון,  התמודדו 256 עיצובים שונים. מתוך אלה, העיצוב הזוכה היה של 3 פרופסורים מאוניברסיטת קולומביה שהציעו עיצוב ברוח המונמנטליות האזרחית. למרות שהעיצוב זכה לשבחים בזמן הבנייה ואף הוכתר לבניין השישי בגודלו בהיסטוריה האמריקאית, הוא היה ועודנו, מאוד לא פופולארי בקרב המקומיים שמחשיבים אותו כמחזה מכוער ומאוד לא ידידותי.

קן הציפור

מבנים אדריכליים מיוחדים

בשנת 2001, עוד בטרם קיבלה בייג'ינג את הזכות לקיים את אולימפיאדת 2008, הוזמנו מעצבים מרחבי העולם להציע עיצוב לאצטדיון הלאומי. שיתוף פעולה בין משרד אדריכלים שוויצרי הרצוג ודה מורון, CADG (אדריכלות עיצוב ומחקר בסין) והאמן Ai Weiwei הוליד את העיצוב המנצח מתוך 13. עם פתיחת אירועי האולימפיאדה "קן הציפור" נחשב למוקד התעניינות פופולארי, אך כשהסתיימה התחרות, הוא איבד את מטרתו ולא הצליח לארח אירועי ספורט מרכזיים. כיוון שעלות האחזקה השנתית של המבנה עומדת על כ-23 מליון דולר הוחלט לנסות לשנות את ייעודו, אם כמוזיאון או כפארק שעשועים, אך גם כאן מדובר בפתרון זמני. לאחרונה החל הבעלים להרהר על הפיכתו של האצטדיון למתחם קניות.

מרכז הסחר העולמי החדש

מבנים אדריכליים מיוחדים

בשנת 2002 פרסמה החברה לפיתוח מנהטן התחתית תחרות עיצוב עבור בנייה מחדש של בניין הסחר העולמי, על חורבות מגדלי התאומים שהתרסקו בארועי ה-11 בספטמבר 2001. האדריכל היהודי דניאל ליבסקינד זכה בתחרות. בדומה לעיצוב המוזיאון היהודי, ליבסקינד משתמש במימד הסמליות כדי להדגיש את האפקט הרגשי. כך למשל: גובה אחד הבניינים הוא 1776 רגל המשקף את תאריך השחרור האמריקאי. החזון של ליבסקינד יחד עם חזונו של האדריכל דיוויד צ'יילדס לא התקבלו באהדה ורבים מעיצוביהם, הן של מרכז הסחר והן של פארק הזיכרון,  נדחו על ידי משטרת ניו יורק בתואנה שהם אינם בטיחותיים, אך בשנת 2006 אושרה הגירסה הסופית. בשנת 2012 הושק הבניין הראשון שעקף בגובהו את בניין האמפייר-סטייט ונחשב לאחד המבנים הגבוהים בעולם. מרכז הסחר העולמי שמתוכנן להיחנך בשנת 2013 יורכב מ-4 גורדי שחקים נוספים, מוזיאון זיכרון, שטחי מסחר ומרכז לאמנויות הבמה.

ארמון וסטמינסטר

מבנים אדריכליים מיוחדים


הארמון המפואר הוא אחד מהאתרים המוכרים בלונדון. במקור הוא שימש כארמון למלכי אנגליה במאה ה-11 אך במאה ה-13 הוסב לבית הפרלמנט הבריטי. שורה ארוכה של שריפות הביאה להקמת ועדה מלכותית ששקלה את אפשרות השיקום. באותו הזמן, למרות שהעיצוב הנאו-קלאסי היה באופנה, הועדה החליטה להמשיך עם העיצוב בסגנון השמרני-גותי. בשנת 1834 הועדה ערכה תחרות עיצוב במהלכה התקבלו 97 הצעות. העיצוב הגותי של האדריכל צ'ארלס בארי נבחר ברוב קולות והוא זה שעומד עד היום.

תחנת הרכבת המרכזית בהלסינקי

מבנים אדריכליים מיוחדים


תחנת רכבת זו המהווה נקודת ציון חשובה בהלסינקי נבנתה בעקבות הפופולאריות ההולכת וגדלה של הרכבות בתחילת המאה ה-20. בשנת 1904 זכה האדריכל אליאל סארינן (Eliel Saarinen) בתחרות העיצוב של התחנה החדשה. החזון שלו, עיצוב בסגנון רומנטי לאומי טהור שנבחר מתוך 21 עיצובים, עורר את סערת הציבור. הוא נאלץ לזנוח את החזון ולעצב בסגנון מודרני. בשנת 1909 הוא סיים את הבנייה. בשנת 1919 היא נפתחה לשימוש הציבור ומאז ועד היום היא ממשיכה לעבור שיפוצים ושדרוגים על בסיס התחנה הקיימת.

הבית הלבן

מבנים אדריכליים מיוחדים


בשנת 1791, כאשר האדריכל Pierre L’Enfant שרטט את העיר הפדרלית החדשה, בית הנשיאות נבחר להיות גולת הכותרת של התכנון. בתחרות עיצוב התמודדו 9 עיצובים, ביניהם גם עיצוב של תומס ג'פרסון, לימים הנשיא השלישי של ארה"ב, אם כי העיצוב הוגש בעילום שם. ג'ורג וושינגטון בחר בחופזה את העיצוב של האדריכל האירי ג'יימס הובאן, אך לא היה לגמרי מרוצה מהרעיון והוסיף תיקונים וקישוטים משלו שלטענתו יהלמו יותר את ביתו של הנשיא. אבן הפינה הונחה בשנת 1792 והבנייה נמשכה 8 שנים. הנשיא הראשון מעולם לא זכה להתגורר בבית שכן כהונתו הסתיימה לפני כן. ב-1 בנובמבר שנת 1800, ג'ון אדמס היה הראשון להתגורר בבית הלבן.

Hiroshima Peace Memorial Park - פארק השלום והזכרון בהירושימה

מבנים אדריכליים מיוחדים

בשנת 1949 ארבע שנים לאחר הפצצת הירושימה, נערכה תחרות לעיצוב פארק הזיכרון. Kenzo Tange, לימים זוכה פרס פריצקר לשנת 1987, זכה בתחרות והחזון שלו הפך לליבה הרוחנית של העיר. הפארק נחשב יעד פופולארי עד היום.

Vilnius Guggenheim Hermitage Museum

מבנים אדריכליים מיוחדים


בשנת 2008 הליטאים עמדו להיות הבעלים הגאים של מוזיאון ייחודי. מוזיאון וילנה גוגנהיים הרמיטייג הוא המרכז החדש לאומנות בינלאומית הממוקם בעיר וילנה בליטא. ב-8 באפריל 2008 צוות שיפוט בינלאומי שנבחר על ידי קרן גוגנהיים ומוזיאון הרמיטייג הממלכתי בסנט פטרסבורג ברוסיה בחר באדריכלית הבריטית-עירקית זאהה חדיד לעצב את המוזיאון. רק לאחרונה החלה הבנייה המתוכננת של המבנה שעתיד להפוך את וילנה לבירת תרבות בינלאומית.

ארמון הסובייטים

מבנים אדריכליים מיוחדים

בשנת 1922 החליטה ברית המועצות להקים ארמון קונגרסים שישמש כמטה לממשלה. אך תחרות ראשונה שנערכה בין משרדי אדריכלים בפברואר 1931, לא הניבה שום תוצאה. ב-18 ביולי 1931, בסיבוב השני, ניסו את מזלם אדריכלים מפורסמים יותר, אך המועצה השמרנית, בה גם סטלין היה חבר, לא הקלה על הבחירה. בסופו של דבר ב-10 במאי 1933 העיצוב הנאו-קלאסי של האדריכל בוריס לופן הוכרז כמנצח, כאשר המטרה הייתה להתחרות בבניין האמפייר-סטייט האמריקאי. ארמון הסובייטים תוכנן לעמוד במקומה של הקתדרלה של ישו המושיע. בשנת 1931 היא פוצצה ובמקומה הונחו יסודות חדשים. פרוץ המלחמה בשנת 1941 גרם להפסקת העבודות ומאז העבודה לא שוחזרה. בשנת 1958 היסודות הוסבו לבריכת שחייה, ובשנת 1990 הוחלט לשוב ולשחזר את הכנסייה. בשנת 2000 נסגר המעגל כאשר הקתדרלה נבנתה מחדש וחזון ארמון הסובייטים שבראשו לנין מנופף בזרועו חוסל לעולם.

 

ליקטה וערכה: טל עזר

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.