1. האם כדאי להעיר אדם שהולך מתוך שינה?
התנהגות סהרורית שיכולה להתבטא בתופעה שמוכרת כהליכה מתוך שינה, בדרך כלל מתרחשת כאשר אדם יוצא ממצב של שינה עמוקה (REM). אנשים סהרוריים נראו גם אוכלים, מתלבשים ואפילו נוהגים במכונית! הם עלולים להתנהג בצורה מוזרה ולא הגיונית, ואף לעשות מעשים מסוכנים. בשל כך, בהחלט כדאי להעיר אדם שהולך מתוך שינה, כי יש סיכוי גבוה שאחרת הוא יפגע בעצמו.
2. תוך כמה זמן הגוף מעכל מסטיק?
בילדותנו רבים מאיתנו שמענו שאם בולעים מסטיק הוא עלול להיתקע לנו בגרון ושעוברות 7 שנים עד שהוא יוצא מהגוף. מדובר באגדות אורבניות שלא עושות מספיק כבוד לכוחה של מערכת העיכול שלנו, כי הן אמנם מבוססת על אמת חלקית אך לא כזאת שיש לה השפעה ממשית במציאות. החומרים הבסיסיים המרכיבים את המסטיק אכן לא מתפרקים במערכת העיכול כמו מאכלים רגילים שאנו אוכלים, אבל הם לא נתקעים בקיבה אלא פשוט ממשיכים לעבור הלאה בגוף, דרך המעיים ועד ליציאתם מהגוף בשירותים.
3. אלכוהול באמת מחמם את הגוף?
כמעט בכל סרט או סדרה שבהם נראה אנשים תקועים במקום קר מושלג, מישהו מהם יוציא בקבוק של משקה אלכוהולי וישתה ממנו כדי להתחמם. האם בכך הוא מציל את חייו? ממש לא. מדובר למעשה באשלייה, שנובעת מכך שתיית אלכוהול מרחיבה את כלי הדם בגוף ויוצרת גירוי עצבי שגורם לנו להרגיש תחושת חום גם ללא חום ממשי. במציאות, בגלל זרימת הדם המוגברת סמוך לפני העור, שתיית אלכוהול בעצם גורמת לירידת הטמפרטורה הפנימית של הגוף.
4. מי שולט על גיהנום?
מושג הגיהנום כמקום הנורא שאליו נשלחות נשמותיהם של אנשים רעים לאחר המוות קיים בדתות רבות, וגם דמותו של השטן מוזכרת בתנ"ך, בברית החדשה ובקוראן. אם תמיד חשבתם שיש קשר הדוק בין השניים, כדאי שתדעו שאין לכך שום ביסוס בכתבים המרכזיים של אף דת. הקשר בין השטן לגיהנום נוצר בשל שנים רבות של יצירות ספרותיות, ציורים, פלגים דתיים זניחים ועולם התרבות הפופולרית. אין לשטן שום קשר רשמי לגיהנום ולמעשה הוא מוזכר רק בספר איוב ולאחר מכן בתלמוד ובמדרשים, שם הוא מתואר כמלאך מקטרג (מלשון קטגור - המאשים או התובע בשפה המודרנית), שעושה שליחויות ו"עבודות שחורות" למען האל, לא פועל נגדו.
5. מה היה התפקיד של חגורות צניעות?
אם תשאלו את רוב האנשים, הם כנראה יגידו שחגורות הצניעות נוצרו בתקופת מסעות הצלב, כאשר האבירים היו יוצאים למלחמה ומשאירים את נשותיהן אזוקות בחגורות צניעות כדי להבטיח את נאמנותן ולמנוע בגידה. מעולם לא נמצאו עדויות מהימנות מספיק שיוכיחו זאת ולמעשה העדות הראשונה לחגורת צניעות היא מהמאה ה-15, כ-100 שנה לאחר מסע הצלב האחרון. גם אז, המכשיר לא יועד בעיקר כדי לעצור בגידות, אלא כדי למנוע מאדם את האפשרות להיכנע לפיתויים ולענג את עצמו, זאת בעיקר בקרב ילדים ומתבגרים.
6. צריכת סוכר אצל ילדים = היפראקטיביות?
אם נותנים לילדים קטנים לאכול ממתקים מלאי סוכר, הם מיד מתמלאים במרץ ומתקשים להתרכז במשהו לאורך זמן, נכון? לא ממש. למרות שכבר ב-1995 פורסמה סקירת מאמרים לפיה סוכר לא משפיע לרעה על ההתנהגות או התפקוד הקוגניטיבי של ילדים, עדיין רבים בטוחים בכך וגם מוכנים להישבע שזה אכן נכון במקרה של הילדים שלהם. אחד ההסברים האפשריים לכך הוא שלמעשה אכילת הסוכר של הילדים יוצרת צפייה של ההורים להתנהגות שלילית, והיא משפיעה לרעה גם על האופן בו הם תופסים את ההתנהלות של הילדים שלהם וגם על הדרך שבה הם מתקשרים איתם.
7. האם אכילת מונוסודיום גלוטמט גורמת למחלות?
לאורך השנים נקשרה לצריכת החומר הזה, המכונה MSG - שמצוי במגוון רחב מאוד של מאכלים תעשייתיים - שורה ארוכה של השפעות שליליות. אנשים רבים מאמינים שלאחר אכילה של מוצרים שכאלה הם עלולים לחוות כאבי ראש או רגישות מוגברת לכאבים בכלל. אך האמת היא שככל הנראה MSG הרבה יותר בטוח לצריכה מאשר סוכר או מלח למשל. למעשה, ב-1991 קבעה ועדה של האיחוד האירופי את "הצריכה היומית המקובלת" של מונוסודיום גלוטמט כ"לא מוגדרת" - הסיווג הבטוח ביותר של מרכיב מזון, שמשמעותו בפועל היא מותר ללא הגבלה. הוועדה קבעה כי תינוקות ואפילו פגים מעכלים גלוטמט ללא קושי ואין להם רגישות מוגברת לחומר. מסקנה דומה התקבלה גם בוועדה של ההסתדרות הרפואית האמריקאית ב-1992.
8. אסור לגעת בגוזלים שנפלו מהקן?
רבים חושבים שבגלל "הריח האנושי" שאנחנו עלולים להשאיר עליהם, אסור לנו להחזיר גוזלים נפלו מהקן למקומם הבטוח. למען האמת לציפורים אין חוש ריח מפותח במיוחד, וגם אם כן היה להן, ציפורים לרוב לא נוטשות גוזלים אחרי שבני אדם נגעו בהם. יחד עם זאת, לפי רשות הטבע והגנים, אם לגוזל יש נוצות והוא זז הרבה, חשוב להשאיר אותו במקומו; הוא כנראה בגיל שבו זה טבעי לצאת מהקן כדי לחזק את שרירי התעופה, ולכן בשלב זה של חייו סביר שיצא מהקן עוד לפני שהוא יודע לעוף, כדי לעשות כך. עם זאת, אפשר להעביר גוזל למקום גבוה וכך להפחית את הסכנות האורבות לו מחיות משוטטות.
9. לוויקינגים באמת היו קסדות עם קרניים?
ללוחמים הנורדים שפשטו על צפון אירופה במאות ה-8 עד ה-11 היה ועדיין יש מוניטין מעורר פחד והרבה מאפיינים מוכרים. זקנים מפוארים, ספינות עץ צרות וארוכות, חיבה לספורט ותחרויות גופניות, מגיני עץ עגולים וקסדות מעוטרות בקרניים. הכל נכון, חוץ מהפרט האחרון. אין שום ראיות לכך שקסדות שכאלה היו בשימוש על ידי הוויקינגים האמיתיים, וככל הנראה הקשר בין השניים נוצר בגלל האופרה "טבעת הניבלונג" של המלחין הגרמני ריכרד וגנר. מעצב תלבושות בהפקה של שנת 1867 החליט לקשט את הקסדה של השחקנים על הבמה בשתי קרניים, והשאר היסטוריה.
10. מי המציא את עוגיות המזל?
עוגיית המזל היא לא מאכל או מנהג סיני, ולמעשה הסינים עצמם כמעט ולא מגישים או אוכלים אותה. היא נחשבת בעיניהם לסמל של תרבות האוכל האמריקאי, אך גם שם לא טמונים השורשים האמיתיים שלה. הרעיון של עוגיית המזל המודרנית שצבר פופולריות חוצה גבולות הוצג לראשונה בתחילת המאה ה-20 על ידי יפני בשם מאקוטו האג'יוורה ב"גן התה היפני", בפארק שער הזהב שבסן פרנסיסקו. הקשר היפני מתחזק עוד יותר כשמגלים שעוגייה דומה הייתה מאכל שהיה נהוג להגיש בעיר קיוטו, אך היה הייתה עשויה מבצק שונה והפתק הקטן הוצמד לקפל בעוגייה ולא הוטמן בתוכה.
11. לנשיא ארה"ב יש טלפון אדום עבור שיחות עם נשיא רוסיה?
זהו מיתוס נוסף שקיבל חיזוק לאורך השנים משלל סרטים וסדרות, אך האמת היא שאין קשר בינו לבין המציאות. אז כיצד שומרות שתי המעצמות האלו על קשר כאשר יש מצב חירום? באמצעות הקו החם מוסקבה-וושינגטון שנחנך בשנת 1963 ומחבר בין הקרמלין לפנטגון - לא לבית הלבן. הקו הזה מעולם לא היה טלפון אדום - אמצעי התקשורת הראשון שיצר אותו היה טלפרינטר וב-1986 הוא הוסב לפקס. מאז 2008 הקו החם מוסקבה-וושינגטון הוא קו תקשורת מחשבים מאובטח שמעביר מסרים באמצעות צ'אט ודואר אלקטרוני. שיחות הצ'אט מיועדות לתיאום פעולות והדואר האלקטרוני להעברת המסרים הממשיים - תרגום המסרים מתבצע כמעט באופן מיידי.
12. עד כמה אנשים באמת נכנסו לפאניקה בגלל תסכית "מלחמת העולמות"?
לתסכית הרדיו המפורסם של אורסון וולס בהחלט הייתה השפעה מבהילה על הרבה אנשים שהאזינו לו בימים שבהם הרדיו היה אמצעי התקשורת המרכזי בעולם, אך ממש לא היה מדובר בפאניקה המונית. סביר להניח שרק כמה אלפי מאזינים מכל רחבי ארה"ב שחשבו בטעות שהתוכנית הציגה חדשות אמיתיות, מיהרו לחלוק את המידע עם אחרים, או שהתקשרו לעיתונים ולמשטרה לברר את העניין. עבור עיתונים רבים, שיחות הטלפון, הדיווחים הכוזבים וכן אזרחים שברחו מביתם, הצביעו על פאניקה המונית. אבל לאמיתו של דבר, התופעות האלה לא היו נרחבות. ולס ותחנת הרדיו CBS בהתחלה התנצלו על כך, אך מהר מאוד הבינו שהמיתוס הזה משרת אותם ואת התהילה שלהם, ופשוט אימצו אותו.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: