print header

כיצד להיפטר מעובש בבית?

עובש מוכר לנו בעיקר מאוכל ישן, אך הוא נוצר גם על משטחים לחים, במיוחד בחורף כשהגשם יורד ולא מתנקז היטב. אז, נוצרות דליפות ונזילות בקירות ובתקרות הבית. מלבד הכתמים השחורים הלא נעימים לעין, העובש טומן בחובו גם סיכונים בריאותיים רבים והטיפול בו הוא מירוץ כנגד הזמן, לכן חשוב לקרוא כתבה זו.

עובש מהווה סכנה בריאותית, בעיקר עבור אנשים עם בעיות נשימה הנגרמות על ידי אלרגיות או אסטמה. רמות גבוהות יותר של עובש עשויות לגרום לסיכון אפילו אצל אנשים בריאים. הסימפטומים של עובש הם קוצר נשימה, חרחורים וצפצופים, כאבי גרון, כאבים הדומים לכאבי שפעת וכן עייפות גבוהה.

עובש אינו הבעיה היחידה הנגרמת כתוצאה מרטיבות מצטברת. אם הבית למשל נספג במים מזוהמים כמו של ביוב, יכולות להופיע גם בקטריות, אשר יכולות לגרום לזיהומים במערכת העיכול ובעור. לכן חשוב לעצור את הפתוגנים הללו בטרם הם משתלטים על ביתכם.

"יש לכם 24 עד 36 שעות לעבוד על זה", אומרת רבקה מורלי, מנהלת המרכז הלאומי לדיור בריא אשר הוציא מדריך לטיפול ברטיבות לנפגעי הוריקן קטרינה בזמנו. החדשות הטובות הן שככל שתעבדו מהר יותר, תוכלו להציל יותר דברים בבית.

 

האם לעבוד בשיטת "עשה זאת בעצמך" או להתקשר לאיש מקצוע?

הדבר הראשון שצריך לעשות מיד עם גילוי מקור הרטיבות, הוא לשאוב, לספוג ולייבש את המים. שימו לב, אם ישנה הצטברות מים באזורים בהם יש חשש להנחת כבלי חשמל, היוועצו באיש מקצוע לפני כל פעולה.

כמובן שאם מדובר בצינור שהתפוצץ או הצפה בקנה מידה גדול מאוד, הזמינו אנשי מקצוע שיעשו את העבודה במהירות המירבית, שכן להם יש את הציוד והידע המתאימים. אם מדובר במי ביוב, הסיכון גבוה יותר ולכן עדיף לדבר עם מומחה בכל מקרה.

מאיפה מתחילים?

במקרה של הצפה, התחילו בפינוי החפצים הגדולים, במיוחד אלה הסופגים מים, כמו: שטיחים, כריות הספה וכדומה. הוציאו אותם לייבוש במהירות האפשרית, כיוון שיהיה קשה להציל אותם ככל שהזמן עובר.

הפעילו מאווררים בחלל הנגוע, כיוון שהם גם ירעננו את האוויר וגם יסייעו להיפטר מהלחות ולייבש את האזור כולו, כמו גם יעלימו חלק מהריח המעופש. ככלל, אתם רוצים להזרים כמה שיותר אוויר לחדר.

שקלו להשתמש בקולט לחות, שהוא בעצם מכשיר ביתי שנועד לשמור על רמות לחות נמוכות בחללים סגורים.

הסירו פאנלים מקירות נגועים בעובש. המים מחלחלים גם לרווחים שבין הפאנלים לקירות הנמצאים ביסודות וכל עוד הם מחוברים, המים לא יתייבשו, לא משנה כמה אוויר תזרימו בחדר.

בקירות גבס כדאי לבחון את שני צידי הקיר, כיוון שהם רגישים במיוחד ולא תמיד תוכלו לראות מה קורה בעברו השני של החדר. אם זו הצפה, שקלו ליצור פתחים לאורך הבסיס כדי שהקיר יוכל להתייבש גם מבפנים. אל תשכחו שחור בקיר גבס תמיד אפשר לתקן. בכל אופן, היוועצו בבעל מקצוע לפני שעושים חור בקיר.


אחרי שהעובש גדל

לעיתים העובש מתגלה לאחר שכבר הצליח לתפוס חזקה על הקירות והרהיטים. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן וכן הסוכנות להגנה סביבתית, שני ארגוני בריאות אמריקאיים, ממליצים להזמין איש מקצוע לצורך ניקוי שטח נגוע שעולה על 9 מטר מרובע.

אם אתם מתמודדים עם שטח קטן יותר, ניתן לנקות את העובש מרוב המשטחים הקשיחים באמצעות תרכובת של חומר ניקוי ומים חמים. הסוכנות להגנה סביבתית האמריקאית אינה ממליצה להשתמש בכלור, מלבין או כל כימיקל אחר המסוגל להרוג אורגניזמים חיים. ההמלצה תקפה למעט בנסיבות חריגות כמו אצל אדם בעל מערכת חיסונית חלשה המתגורר בבית.

אם עדיין מחליטים כן להשתמש בכלור או מלבין, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן ממליץ לערבב תמיסה של לא יותר מכוס כלור אחת לכל 4.5 ליטר מים. שימו לב לא לערבב את התמיסה עם אמוניה או חומרי ניקוי המכילים אמוניה.

לאחר שניקיתם את הקירות, מומלץ מאוד להזמין צבע מומחה שיצבע את הקיר בתוספת חומר נגד עובש ופטריות. כמו כן, מומלץ לבצע מעקב ובקרה באזור שנפגע לאורך זמן ולהקפיד לאוורר ולייבש אותו באופן קבוע.

לשמור או לזרוק?

המרכז הלאומי לדיור בריא ממליץ להיפטר מהחפצים הבאים, אם הם נראים או מריחים מעובש, או שהיו זמן מה במים:

- שטיחים ומרבדים

- רהיטים מרופדים

- מחשבים, מכשירי מיקרוגל, מזגני חלון וכל מכשירי החשמל בהם יש מאווררים והם נגועים בעובש

- ניירות, דפים וספרים

- כל מוצרי המזון, כולל קופסאות שימורים שבאו במגע עם מי מעופשים

פריטים שניתן לנקות ולהציל:

- חפצים קשיחים כמו: תכשיטים, כלי וקישוטי חרסינה, זכוכית, פורצלן ומתכת

- רהיטי עץ, אפילו כאלה שנגועים בעובש אם הם במצב סביר

- חלק ממוצרי החשמל והחפצים הקטנים, תלוי ברמת העובש או ההצפה

- תמונות, ספרים ומסמכים עם רמות עובש נמוכות בלבד

- חפצי אמנות, בדים ובגדים שלהם אין נזק פיזי כלשהו

קחו בחשבון שכל החפצים שלא נפגמו, ידרשו אחסון במקום אחר, כמובן לאחר ניקוי ויבוש שלהם.
מנהלת המרכז, רבקה מורלי, ממליצה בנוסף לנקות משטחים קשיחים עם רמות עובש נמוכות בעזרת חומר ניקוי וכמה שפחות מים. הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על יובש.


מיגון

בנוסף, אם אתם רואים עובש מתחיל להתפתח, עליכם לנקוט אמצעי זהירות כדי להימנע מנשימה שלו. לבשו מסיכת סינון אוויר (אותה ניתן להשיג בחנויות כל בו לבית) כשאתם מטפלים בעובש. השתדלו גם ללבוש בגדים שאתם יכולים לוותר ולזרוק אותם לאחר הניקוי. בנוסף, מומלץ להתקלח ביסודיות, להסתבן ולחפוף את השיער לאחר טיפול בעובש.
 

אם יש לכם טיפים, עצות נוספות ושיפורים, שתפו אותנו ואת חבריכם.
 

שלא נזדקק ושיהיה חורף נעים!

 

freedigitalphotos.net

תרגום מאנגלית - מילה תרגומים

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.