כשאנו חושבים על טיולים ואתרים בארץ, רובנו מדמיינים את הנופים הירוקים של הגליל והגולן, את ההרים של אזור ירושלים ואפילו את הנחלים המרשימים של הנגב. אך ישנו אזור אחד, בו שוכנת עיר מרכזית אחת, שהרבה מאיתנו פוסלים מפני שלדעת רבים הוא פשוט לא מספיק אטרקטיבי לטיול – ומדובר באזור באר שבע. כדי שתבינו שההיפך הוא הנכון, ויש לא מעט דברים לעשות באזור זה של ארצנו, החלטנו לאסוף את 6 נקודות העניין הבאות באזור באר שבע שפשוט לא תוכלו לוותר עליהן. המשיכו לקרוא וגלו את האתרים והיעדים המיוחדים שיש לבירת הנגב ולשטחים הסמוכים לה להציע.
1. גן לאומי תל באר שבע (על המפה)
גן לאומי תל באר שבע, שהינו אתר מורשת עולמית של אונסק"ו מאז שנת 2005, הוא עדות חיה להתיישבות באזור זה בתקופת המקרא. התל, שבראשו עיר מבוצרת עתיקה, היה יישוב חשוב על הגבול בין הארץ המאוכלסת למדבר הצחיח. היישוב העתיק הוקם במפגש בין נחל באר שבע לבין נחל חברון, ומתקני המים שנבנו לטובת תושבי העיר העתיקה, עדיין קיימים ומרשימים גם היום - באר בעומק 69 מטר ומאגר מים תת קרקעי עצום. בנוסף, מומלץ ביותר לראות גם את שחזור המזבח עם ארבע הקרנות שנמצא במקום (המקור נמצא במוזיאון ישראל), את הארמון, שער העיר וכן את מגדל התצפית שממנו נשקף נוף פנורמי נהדר לכל האזור.
כדי להגיע אל הגן הלאומי תל באר שבע יש לנסוע לכיוון באר שבע על כביש 40, לעקוף את העיר ממזרח ובמחלף חטיבת הנגב לפנות לכביש 60 למזרח. לאחר כ-100 מטרים, לפני היישוב עומר, יש לפנות דרומה לעבר היישוב הבדואי תל שבע ולאחר נסיעה קצרה של מספר דקות תוכלו לראות את התל דרומית אליכם. שעות הפתיחה של הגן הן:
-
בשעון קיץ - ראשון-חמישי ושבת בין השעות 08:00-17:00; שישי וערב חג בין השעות 08:00-16:00.
-
בשעון חורף – ראשון-חמישי ושבת בין השעות 08:00-16:00; שישי וערב חג בין השעות 08:00-15:00.
-
הכניסה לאתר מותנית בתשלום סמלי, וניתן לבקר בו גם עם בעלי חיים.
יער להב הוא הדרומי שביערות הנטועים בשפלה, וגם אחד מהגדולים שבהם - כשהוא משתרע על פני יותר מ-25 אלף דונם שמלאים באתרי טבע, היסטוריה, מורשת ונוף. ביער נמצא הר להבים, המקום הגבוה ביותר באזור השפלה, המתנשא לגובה 518 מטר מעל פני הים, וכן מספר אתרים ארכיאולוגיים חשובים - תל חליף, חורבת רימון (בה נמצא בית כנסת קדום) וחורבת אבו-חוף (בה התגלו שתי כנסיות עתיקות). בתחומי היער נמצא מרכז ג'ו אלון - שבו מוזיאון למורשת הבדואים באזור ומרכז חינוכי ותיירותי להיכרות עם צפון הנגב. בנוסף, כשני קילומטרים מדרום לחורבת רימון, בצד כביש 6, הקימה קק"ל חניון קטן המשמש כתחנת טיבוע ומחקר לציפורים (עין רימון). התחנה מנצלת מטע של עצי אלה אטלנטית, שפירותיהם משמשים מזון לציפורים הנודדות בסתיו. אל יער להב מוזמנים גם חובבי רכיבת האופניים, שיוכלו ליהנות שם מסינגל יער להב - מסלול רכיבה אתגרי באורך של כ-13 קילומטרים, העובר בין האתרים החשובים ביער. לקריאה נוספת על דרכי הגעה ועל האתרים ביער להב באתר של קרן קיימת לישראל יש ללחוץ כאן.
3. באר אברהם (על המפה)
בשערי העיר העתיקה באר שבע, שוכן מרכז מבקרים חדשני - באר אברהם. במרכז זה תיחשפו לסיפורו של אברהם אבינו – משכין השלום הראשון בעולם, האב הרוחני של שלושת הדתות המונותאיסטיות והמארח הידוע שבאוהלו התארחו מלאכי האלוהים. מרכז המבקרים כולל מייצגים חווייתיים בטכנולוגיות תלת ממד מתקדמות, ההופכות את המבקרים באתר לחלק מהחוויה. מרכז המבקרים הבינלאומי באר אברהם הוקם בבאר שבע העתיקה באזור בו נמצאה, לדעת החוקרים, בארו של אברהם אבינו. במרכז ישנו מיצג ייחודי הממחיש למבקר את ימי אברהם אבינו בעזרת אמצעים טכנולוגיים מתקדמים ביותר. מה שמגביר את העניין של הביקור והצפייה במיצג זה ההצמדות שלו לטקסט המקראי, התלת ממדיות שלו ובארו של אברהם הנגלית לעיני המבקר לקראת סוף הסיור.
כדי להגיע למרכז המבקרים של באר אברהם תוכלו לרשום באפליקציית ווייז "באר אברהם" או לנסוע לבאר שבע אל עבר התחנה המרכזית. שם יש לפנות לכיוון דרום מזרח אל עבר שכונת נווה נוי, וברחוב חברון לפנות מערבה. לאחר כחצי קילומטר של נסיעה ובקרבת תחנת הדלק "ילו" שבצומת הרחובות הע"ל וחברון, תוכלו לראות את מרכז המבקרים של באר אברהם. שעות הפתיחה של המרכז הן:
-
ימים ראשון-חמישי בין השעות 08:30-17:00 כאשר הסיור הראשון יוצא בשעה 09:00 והאחרון בשעה 16:00.
-
ביום שישי בין השעות 09:00-13:00 כאשר הסיור האחרון יוצא בשעה 12:00.
-
חשוב לתאם הגעה מראש ולזכור כי הכניסה בתשלום. בשבתות ובחגי ישראל מרכז המבקרים סגור.
4. מוזיאון חיל האוויר (על המפה)
מוזיאון חיל האוויר בחצרים, "שמורת הטבע" של חיל האוויר, מציג תערוכות שונות ומגוונות; תפגשו שם מטוסים, דמויות טייסים ואמצעי לחימה מגוונים, וכן תכירו את יחידות חיל האוויר השונות, תוכלו לצפות בסרט מורשת במטוס בואינג ולבקר ברחבת מטוסים המכילה כ-150 כלי תעופה מהעבר וההווה. המוזיאון נפתח בשנת 1991 ביוזמתו של תא"ל במילואים יעקב טרנר, והוא מאפשר הצצה אל ההיסטוריה של חיל האוויר הישראלי שהחלה עוד בימי ההגנה והפלמ"ח עם רכישת מטוסי סיור וקשר קלים לקראת מלחמת השחרור. בנוסף, במוזיאון מוצגת תערוכת עוצמה של הצלם ניר בן יוסף, שמציג צילומים מרשימים של מטוסים. כדאי לדעת כי בחגים לרוב מתקיימים במתחם מוזיאון חיל האוויר מפגני טייס, קורס טייס לילדים, פעילות "חפש את המטוס", תצוגת מטוסים מתקדמים ועוד המון אטרקציות לילדים.
כדי להגיע למוזיאון חיל האוויר בחצרים עליכם לנסוע על כביש 40 לכיוון באר שבע ולהמשיך ישר עד לצומת עם כביש מספר 25 (מתחם התחנה המרכזית). בצומת זו יש לפנות מערבה אל כביש 25, ולאחר כמספר דקות יש לפנות שוב מערבה אל כביש 2357 לעבר חצרים. לאחר נסיעה ממושכת תגיעו לקיבוץ חצרים ומשם יש להסתמך על ההכוונה לעבר המוזיאון. אתם יכולים ללחוץ כאן כדי לקבל את המידע לגבי שעות הכניסה למוזיאון, או ללחוץ כאן כדי לקבל את כל המידע על תעריפי הכניסה למקום.
5. דרך נחל הבשור ופארק אשכול (על המפה)
נחל הבשור הוא אחד הנחלים הגדולים בארץ מבין אלו היורדים אל הים התיכון, ולאורכו ניתן למצוא פינות חמד רבות שחלקן מלאות במים לאורך כל ימות השנה. אורכו של המסלול לצד הנחל המרשים הזה הוא כ-14 קילומטרים ומומלץ לעשות אותו ברכב - כך תוכלו לבצע עצירות מבוקרות בדרך להתרעננות ולהתרשמות מנקודות העניין שבו. המסלול מתחיל ליד מגדל תצפית שאפשר לטפס עליו ולראות ממנו את הנוף הפנורמי המרהיב של האזור. ממגדל התצפית יש להמשיך בנסיעה לאורך הדרך עד שתבחינו בגשר תלוי - עליו ניתן לעבור לגדה השנייה ולטפס על הגבעה ששם. מהגשר יש להמשיך לנסיעה של כ-2 קילומטרים עד לשלט ירוק המפנה לחווה חקלאית - כאן מומלץ להשאיר את הרכב ולצאת לטיול רגלי קצר על הגדה המזרחית של הנחל.
לאחר מכן, יש להמשיך ליעד הבא - באר רבובה - השריד השלם האחרון מהכפר הבדואי שהיה באזור - רווייבה. מכאן, יש להמשיך בדרך עד לתל צווארין - גבעה קטנה שלפני 3,000 שנה שכן עליה יישוב עתיק. מהתל נמשיך לתל נוסף - תל שרוחן, בו יש מגדל תצפית שגם עליו ניתן לטפס ולהשקיף על האזור. מהתל יש להמשיך בסמוך לנחל עד לנקודה בה תבחינו במסילת הרכבת התורכית והבריטית שחצתה את הנחל בתקופה המנדטורית. מכאן, מומלץ להיכנס לפארק אשכול וליהנות מפינת הטבע המיוחדת הזו - אתר גדול עם מדשאות ומתקני נופש. על דרכי ההגעה ושעות פתיחה של המקום, כמו גם על אירועים הנערכים בו ועלויות הכניסה, ניתן לקרוא בלחיצה כאן.
כדי להגיע לתחילת מסלול דרך נחל הבשור יש לנסוע בכביש 40 לכיוון צומת קמה, ובצומת יש לפנות מערבה. מול תחנת הדלק יש לפנות שמאלה בכביש 264 לעבר משמר הנגב ולנסוע עד לצומת הנשיא. בצומת יש לפנות ימינה לכביש 25 ולנסוע עד צומת גילת בה צריך לפנות שמאלה לכביש 241. משם ממשיכים עד צומת אורים ופונים שמאלה לכביש 234 – עד צומת צאלים. בצומת יש לפנות ימינה לכביש 222 (בעקבות השילוט לדרך הבשור) ולאחר כחצי קילומטר יש לפנות לדרך עפר המשולטת: "דרך הבשור".
6. דרך הפסלים ביער חצרים (על המפה)
כ-5 קילומטרים מערבית לבאר שבע, סמוך לקיבוץ חצרים, הפכה קרן קימת לישראל פינה במרחב צחיח לנווה מדבר קטן. במדרונות היבשים שבקרבת קיבוץ חצרים, ניטע מגוון עצי יער העמידים לתנאי האקלים והקרקע. בין הגבעות פרצה קק"ל דרך שאורכה כ-4.5 קילומטרים, ובצדיה הציבו אמנים יצירות המביעות כל אחת אמירה אמנותית המתייחסת לסביבה. דרך הפסלים ביער חצרים מאגפת את קיבוץ חצרים מדרום, ובמקום הזה, שבעבר תפקד כאתר להשלכת פסולת, נסללה דרך נופית ומיוחדת. למאמץ של קק"ל הצטרפו אנשי קיבוץ חצרים, ובראשם האמנית מרגה פישטיין שגייסה אמנים נודעים מרחבי הארץ, ואלה תרמו מיצירותיהם לדרך הנוף. כיום, עומד לרשות המטיילים כאן נתיב מיוחד במינו, מעוטר פסלים ונוף טבעי.
כדי להגיע ליער חצרים ולדרך הפסלים יש לנסוע מהעיר באר שבע לכיוון מערב על כביש 2357 ולחצות את מעגל התנועה (עליו מוצב מטוס) שליד בית הספר הטכני של חיל האוויר לכיוון חצרים. לאחר כ-3.5 קילומטרים של נסיעה ממעגל התנועה וכחצי קילומטר לפני הכניסה לקיבוץ חצרים, תוכלו למצוא את הכניסה לדרך הפסלים. לקריאה נוספת על דרך הפסלים ועל האתרים בה יש ללחוץ כאן.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: